kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Szerzői magánkiadás |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Vászon |
Oldalszám: | 311 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 23 cm x 15 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Második kiadás. Írta Podruzsik Béla, a Hungária Nagyszálloda konyhafőnöke. Néhány korabeli hirdetéssel illusztrálva. Otthon-Nyomda nyomása, Budapest. |
Levesek | |
Egyszerű húsleves | 5 |
Erőleves (Bouillon) | 5 |
Csirkeleves IV. Henrik módra | 6 |
Húsleves betétek | |
Tüdőtáska | 6 |
Zsemlyegombóc | 7 |
Velősgombóc | 7 |
Burgonyagombóc főzve | 7 |
Burgonyagombóc rántva | 7 |
Sonkásgombóc | 8 |
Tüdősgombóc | 8 |
Vajasgaluska | 8 |
Daralepény | 8 |
Májasgaluska | 8 |
Tüdősrétes | 9 |
Piskótalepény | 9 |
Csurgatott tészta | 9 |
Velőspoféznik | 9 |
Májrizs | 10 |
Velős tekercs | 10 |
Rántott borsó | 10 |
Szárnyas lepény | 10 |
Árpagyöngy leves | 10 |
Húsleves zöldségmetélttel | 10 |
Húsleves tavasziasan | 11 |
Erőleves tojáskocsonykával | 11 |
Tápiókaleves tojással | 11 |
Fácánhúsleves | 11 |
Erőleves szárnyashúsgaluskával | 11 |
Különféle levesek | |
Sóskaleves | 12 |
Paradicsomleves | 12 |
Tejszínes paradicsomleves | 13 |
Teknőcleves | 13 |
Gulyásleves | 13 |
Tüdővagdalékleves | 13 |
Áttört májleves | 14 |
Köménymagosleves tojással | 14 |
Lencseleves | 14 |
Libaaprólékleves | 15 |
Lencseleves fogolyhussal | 15 |
Gombaleves | 15 |
Áttört csirágleves | 16 |
Áttört zöldborsóleves | 16 |
Zöldbableves | 16 |
Áttört zellerleves | 17 |
Zöldségleves | 17 |
Zöldborsó leves | 17 |
Áttört gombaleves | 17 |
Áttört salátaleves | 18 |
Kelrépaleves | 18 |
Kelvirág (karfiol) leves | 18 |
Káposztaleves | 19 |
Burgonyaleves | 19 |
Burgonyaleves kolbásszal | 19 |
Burgonyapépleves | 19 |
Bableves | 19 |
Áttört bableves | 20 |
Borjuvelőleves | 20 |
Rákleves | 20 |
Halleves vörösborral | 21 |
Halleves paprikásan | 22 |
Lengyel céklaleves | 22 |
Hideg cseresznyeleves | 23 |
Olasz kelminesztra leves | 23 |
Angol ürühúsleves | 23 |
Angol csirkeleves | 24 |
Német sörleves | 24 |
Hideg előételek és mártások | |
Húskocsonya (aspik) | 25 |
Olajvaj (mayonnaise) | 25 |
Tartare-márás | 26 |
Remoulade-mártás | 26 |
Cumberland-mártás | 26 |
Zöldmártás | 26 |
Metélőhagyma (schnittling)-mártás | 26 |
Vinaigrette-mártás | 27 |
Casinotojás | 27 |
Tejszínhabos olajvaj | 27 |
Libamájpástétom | 27 |
Jérce galantin | 28 |
Sonkapástétom | 28 |
Nyulpástétom | 29 |
Sertéskocsonya | 29 |
Szárnyassaláta | 30 |
Oroszos hidegtojások | 30 |
Töltött paradicsom hidegen | 31 |
Franciasaláta csirkehússal | 31 |
Hering-saláta | 32 |
Kocsonyázott fogoly | 32 |
Hús-saláta | 33 |
Kocsonyázott jérceszeletek | 34 |
Fogolypástétom | 35 |
A sandvichekről | 36 |
A vegyes ízelítőről | 37 |
Libamáj mousse Mancelle-mártással | 37 |
Különféle meleg mártások | |
Közönséges barna mártás | 39 |
Barna gombás mártás | 39 |
Barna pikáns mártás | 39 |
Fehér becsinált mártás | 40 |
Tojásos becsinált mártás | 40 |
Fehér gombás mártás | 40 |
Tejmártás (Bechamel) | 40 |
Hollandi mártás | 41 |
Hollandi mártás egyszerűen | 41 |
Tejszínhabos mártás | 41 |
Máltai mártás | 41 |
Berni mártás | 41 |
Egyszerű berni mártás | 42 |
Rákmártás | 42 |
Marhahus mártások | |
Paradicsom mártás | 43 |
Hagyma mártás | 43 |
Tejfeles torma mártás | 43 |
Fokhagyma mártás | 43 |
Ajoka mártás | 43 |
Kapor mártás | 44 |
Uborka mártás | 44 |
Sóska mártás | 44 |
Meleg előételek | |
Tojásételek | |
Tojáslepény petrezselyemmel | 45 |
Tojáslepény sajttal | 45 |
Tojáslepény sonkával | 45 |
Tojáslepény gombával | 45 |
Tojáslpeény velővel | 46 |
Tojáslepény friss paradicsommal | 46 |
Tojáslepény szalonna és burgonyával | 46 |
Tojáslepény szárnyasmájjal | 46 |
Tojáslepény sardiniával | 46 |
Tojáslepény virstli-ragout-val | 46 |
Tojáslepény spanyolosan | 46 |
Tojáslepény szárnyasvagdalékkal | 47 |
Tojáslepény csirággal | 47 |
Bevert tojások | |
Bevert tojás királynő módra | 47 |
Bevert tojás zöldborsó pürével | 47 |
Bevert tojás diplomata módon | 48 |
Bevert tojás törökösen | 48 |
Bevert tojás oroszosan | 48 |
Bevert tojás Rossini módra | 48 |
Bevert tojás Clermont módra | 48 |
Bevert tojás Rachel módra | 48 |
Bevert tojás csirágfejjel | 48 |
Bevert tojás bíbornok módra | 48 |
Különféle tojásételek | |
Savanyú tojások | 49 |
Töltött tojások | 49 |
Tojáslepény hússal és burgonyával | 50 |
Tojás croquettek | 50 |
Tükörtojások Bercy módra | 51 |
Rántott tojások amerikaiasan | 51 |
Tükörtojások vesével | 51 |
Tükörtojások barna vajjal | 51 |
Bibictojások Troubadour módra | 51 |
Habarttojás friss paradicsommal | 52 |
Különféle meleg előételek | |
Burgonyatortácskák spanyolosan | 49 |
Vajas pástétomok (Bouchés) csirkevagdalékkal | 53 |
Vajaspástétomok libamájas töltelékkel | 53 |
Vajaspástétomok különféle töltelékkel | 54 |
Velőlepénykék | 54 |
Libamájas lepénykék | 54 |
Libamájas makaroni pudding | 54 |
Apró sajtfelfujtak | 55 |
Milanói makaroni (croquettek) | 55 |
Sajtos fánkok | 56 |
Szárnyas ropogós (croquettek) | 56 |
Töltött vajastészta | 56 |
Finom ragout csőben sülve | 57 |
Csirkehúsgaluskák | 57 |
Csirkerisotto | 58 |
Libaaprólék rizzsel | 58 |
Poféznik | 58 |
Libamáj pudding | 59 |
Sonkapudding | 59 |
Sajtpuding | 60 |
Töltött karalábék | 60 |
Velővel töltött zsemlyeszelet rántva | 60 |
Velős ropogós (Croquettek) | 61 |
Töltött burgonyafánkok | 61 |
Sonkáspalacsinta | 62 |
Hideg és meleg halak | |
Hideg balatoni fogas | 63 |
Hideg tok vagy harcsa | 63 |
Hideg kecsege | 63 |
Tengeri rák (Langousta) | 64 |
Caviár (halikra) tálalása | 64 |
Olajvaj hallal | 64 |
Marinált csuka | 65 |
Kocsonyázott ponty | 65 |
Gombás fogas csőben sütve | 65 |
Balatoni süllő sülve | 66 |
Süllőszeletek sütve ugorkával | 66 |
Fogas vagy süllőszeletek molnárné módra | 67 |
Párolt kecsege rák rogout-val | 67 |
Halászlé más módon | 68 |
Halpaprikás | 68 |
Pörkölt ponty | 68 |
Ponty rác módra | 68 |
Rántott ponty németesen | 69 |
Párolt ponty cobleziesen | 69 |
Párolt ponty genfi mártásban | 69 |
Ponty oroszosan | 70 |
Ponty vörösborral | 70 |
Ponty Chambord módra | 70 |
Ponty malagaszőlővel | 70 |
Ponty pikáns mártással | 71 |
Ponty kékre forrázva | 71 |
Ponty Breteuil módra | 71 |
Ponty forrázva zöldséggel | 72 |
Egészben sült ponty | 72 |
Harcsaszeletek fűszeres mártással | 72 |
Rákmeridon | 73 |
Rákpörkölt | 74 |
Rántott békacombok | 74 |
Csőben pirított békacombok | 74 |
Borjúhúsból készült ételek | |
Borjúvelő csőben pirítva | 75 |
Borjúmájmeridon olaszosan | 75 |
Borjúláb gombamártással | 76 |
Borjúláb rántva | 76 |
Borjúmájduzma | 76 |
Paradicsomos borjúnyelv | 77 |
Rántott borjúvelő | 77 |
Borjútüdő savanyúan | 77 |
Borjúszeletkék gombával | 78 |
Borjúbordák papírhüvelyben | 79 |
Borjúszeletkék siciliaiasan | 79 |
Francia borjú-ragout | 80 |
Borjupörkölt | 80 |
Paprikás borjúszeletek | 80 |
Borjubordák gombapéppel | 81 |
Vagdalt borjuszeletek | 81 |
Gombával töltött borjuszeletek | 81 |
Töltött borjuszegy | 82 |
Borjugerinc Orloff módra | 82 |
Marhahúsból készült ételek | |
Tengerészhus | 84 |
Hunyady-rostélyos | 84 |
Serpenyős rostélyos | 84 |
Marhagulyás | 85 |
Tejfeles ököruszály | 85 |
Hagymás rostélyos | 86 |
Vagdalt beefsteak hálóban | 87 |
Gombás rostélyos | 87 |
Töltött rostélyos bajorosan | 87 |
Töltött rostélyos svájciasan | 88 |
Eszterházy rostélyos | 89 |
Párolt vesepecsenye tejfelesen | 89 |
Párolt hátszín gombával | 90 |
Tournedos (bélszínjava) Rossini módra | 90 |
Tournedos berni mártással | 91 |
Tournesdos Benjámin módra | 91 |
Vesepecsenye vajastésztában sütve (Wellingtoni) | 92 |
Libamáj sült vesepecsenye | 92 |
Tüzdelt vesepecsenye | 93 |
Sertéshúsból készült ételek | |
Töltött káposzta | 94 |
Rakott káposzta | 94 |
Székely gulyás | 95 |
Malac-sütés | 95 |
Bőrös karaj sütése | 96 |
Töltött paprikák | 96 |
Sertésbordák kelbimbókkal párolva | 96 |
Ürü- és bárányhúsból készült ételek | |
Angol ürüragout Irish stev. | 97 |
Bárnycomb burgonyával sütve | 97 |
Báránypaprikás | 97 |
Tárkonyos báránybecsinált | 98 |
Ürü-piláff törökösen | 98 |
Ürüragout tavasziasan | 98 |
Ürütokány babbal | 99 |
Sült báránygerinc finom körettel | 99 |
Szárnyasok | |
Jércebecsinált | 101 |
Pirított csirke zöldborsóval | 101 |
Becsinált csirke | 102 |
Paprikás csirke | 102 |
Szegedi gulyáscsirke | 102 |
Gesztenyével töltött pulyka | 103 |
Rizzsel töltött jérce | 103 |
Párolt libacombok zöldborsós árpakásával | 104 |
Töltött kacsa narancsmártással | 104 |
Májjal töltött kacsa | 105 |
Libamájas metélttel töltött jérce | 105 |
Párolt galambok zöldborsóval | 106 |
Vadak | |
Nyulgerinc sülve | 107 |
Tejfeles nyul pácolás nélkül | 107 |
Őz- vagy nyulaprólék tejfelesen | 108 |
Nyulragout franciásan (Civet de liévre) | 108 |
Hamis őzcomb ürücombból | 109 |
Vadsertés főzése | 109 |
Foglyok sülve | 109 |
Foglyok kelben párolva | 110 |
Foglyok párolva burgundiasan | 110 |
Szalonka májas piritóssal | 111 |
Párolt vadkacsa tejfelesen | 111 |
Fenyves madarak sülve | 112 |
Főzelékek | |
Savanyú burgonyafőzelék | 113 |
Savanyú burgonyafőzelék (főtt burgonyából) | 113 |
Paradicsomos burgonya | 113 |
Majorannás burgonya | 113 |
Uborkás burgonyafőzelék | 114 |
Paprikás burgonya | 114 |
Pirított burgonya | 114 |
Uj burgonya petrezselyemmel | 114 |
Burgonyaszeletek sülve | 114 |
Burgonyafánkok | 114 |
Burgonyagombócok | 115 |
Burgonya croquettek | 115 |
Töltött burgonyák | 115 |
Felfujt burgonyák | 116 |
Burgonya puffancs | 116 |
Rakott burgonya | 116 |
Tejszínes burgonya | 116 |
Kelkáposzta főzelék | 118 |
Párolt zeller | 118 |
Tejszínes felfujt | 118 |
Töltött articsókaalj kirántva | 119 |
Articsókaalj csirágfejjel | 119 |
Kelbimbó főzelék | 119 |
Kelmbimbó vajjal | 119 |
Saláta főzelék | 120 |
Tejszínes carották | 120 |
Spárgatök csőben sülve | 120 |
Carotta püré | 120 |
Kelvirág (karfiol) felfujt | 121 |
Csirág vajasmorzsával | 121 |
Parajfőzelék | 121 |
Paraj forrázva | 121 |
Risi-bisi | 122 |
Libamájas rizs | 122 |
Parajpudding | 122 |
Paraj lepénykék | 123 |
Paraj-rétes | 123 |
Hagymával pirított borsópüré | 123 |
Töltött kucsmagombák | 123 |
Töltött paradicsom | 124 |
Töltött saláta | 124 |
Spárgatök töltve | 124 |
Kirántott gombaszeletek | 125 |
Kucsmagomba tejfelesen | 125 |
Töltött gombák | 125 |
Tejfeles vargányagomba | 125 |
Tojásgyümölcs töltve | 126 |
Tojásgyümölcs töltve más módon | 126 |
Tojásgyümölcs töltve és kirántva | 126 |
Tojásgyümölcs rántva | 127 |
Feketegyökér rántva | 127 |
Tésztamű köretek | |
Vajas makaroni | 128 |
Makaroni olaszosan | 128 |
Makaroni milánóiasan | 128 |
Makaroni croquette | 128 |
Makaroni csőben sülve | 128 |
Tarhonya | 129 |
Galuska | 129 |
Vajasgaluska csőben sülve | 129 |
Saláták | |
Fejessaláta tojással | 130 |
Fejessaláta mustárral | 130 |
Öntött saláta szalonnával | 130 |
Burgonya saláta | 130 |
Burgonya saláta olajvajjal | 131 |
Ugorka saláta | 131 |
Cékla saláta | 131 |
Paprika saláta | 131 |
Fehérkáposzta saláta | 131 |
Paradicsom saláta | 131 |
Francia saláta | 132 |
Főtt tésztáról | |
Turós metélt | 133 |
Turós csusza | 133 |
Darás metélt | 133 |
Mákos metélt | 133 |
Diós metélt | 133 |
Káposztás kocka | 133 |
Lekváros derelye | 135 |
Turós gombóc | 135 |
Burgonya gombóc | 135 |
Meleg tészták | |
Rántott zsemlyeszeletek szilvaízzel | 136 |
Máglyarakás | 136 |
Kirántott almaszeletek | 136 |
Diós derelye rum-mártással | 137 |
Rántott szilvák | 137 |
Finom vaniliás galuska | 137 |
Créme fánk | 137 |
Almás morzsóka | 138 |
Rizsfelfújt almával | 138 |
Darafánkok | 138 |
Császár-morzsóka | 139 |
Mandulás derelye | 139 |
Almás omlette | 139 |
Turós palacsinta | 139 |
Töltött metélt | 140 |
Palacsinták mogyorós töltelékkel | 140 |
Stiriai metélt | 140 |
Ránott palacsinták | 141 |
Aranygaluska | 141 |
Élesztős gombócok mákkal | 141 |
Sonkás kocka | 142 |
Tejfeles kocka | 142 |
Narancsfelfújt | 142 |
Citrompudding | 143 |
Rizsfelfújt | 145 |
Töltött almák | 145 |
Almásrizs tojáshabbal | 146 |
Tejfeles lepény | 146 |
Farsangi fánkok | 146 |
Rétes tészták | |
Rétes tészta készítése | 144 |
Almás rétes | 144 |
Tejfeles rétes | 144 |
Turós rétes | 144 |
Káposztás rétes | 145 |
Cseresznyés rétes | 145 |
Különféle tészták és sütemények | |
Fonott kalács | 148 |
Vajjal hajtogatott élesztős tészta | 148 |
Lekváros kiflik | 149 |
Turós kalácskák | 149 |
Mákos kalácskák | 149 |
Cseresznyés lepény | 149 |
Csigatészta | 149 |
Pozsonyi patkók | 150 |
Mákos és diós patkók élesztős tésztából | 150 |
Almáslepény | 151 |
Epertortácskák | 151 |
Angol cseresznyepástétom | 151 |
Finom barackizes táska | 152 |
Őszibarack lepény | 152 |
Csokoládés krémszelet (Rigó Jancsi) | 153 |
Almás tortácskák gesztenyemetélttel | 153 |
Görzi kalács | 154 |
Sandvich-kenyér | 154 |
Csokoládés fánkok | 155 |
Forgácsfánkok | 155 |
Gesztenyepüré | 155 |
Fényezett gesztenyék (Glacirozott) | 156 |
Gesztenye croquettek | 156 |
Gesztenye pudding | 156 |
Epersavarin | 157 |
Tejszínhabos fánkok csokoládéöntettel | 157 |
Vajas (leveles) tészta | 158 |
Krémes lepény | 159 |
Tojáshab töltelék | 159 |
Fenyő-toboz tejszínhabbal | 160 |
Habroló | 160 |
Tiroli rétes | 161 |
Barna mézeskalács | 161 |
Mézes-kalács | 161 |
Mézes-sütemény | 161 |
Darázsfészek | 162 |
Charlotta diplomata módra | 162 |
Szerecsen-fánkok | 169 |
Csokoládés Mignon | 170 |
Krémes tortácskák | 170 |
Képviselő fánkok | 170 |
Hideg rizskrém naranccsal | 171 |
Ananász-kocsonya | 171 |
Tejszínes kávékrém | 172 |
Eperkrém | 172 |
Eperkrém más módon | 172 |
Gyümölcsduzma | 173 |
Töltött mandarinok | 174 |
Gyümölcs-rizs | 174 |
Karamel-krém | 174 |
Ananász-szeletek créol módra | 175 |
Töltött ananász | 175 |
Stanicli sütemény | 175 |
Croque en bouche | 176 |
Marcipán készítés házilag | 177 |
Marcipánnal bevont gyümölcsutánzatok | 177 |
Torták | |
Puncskrémtorta | 163 |
Gesztenye-torta | 164 |
Cseresznye-torta | 164 |
Mogyoró-torta | 164 |
Tejszínhabos epertorta | 165 |
Egres-torta | 165 |
Grillage-torta | 165 |
Linzi torta | 166 |
Rumos (puncs) torta | 166 |
Barack-torta tejszínhabbal | 167 |
Narancskrém-torta | 167 |
Dobos-torta | 168 |
Mocca-torta | 169 |
Meleg puncsok | |
Tojásos borpuncs | 179 |
Likőrös puncs | 179 |
Kávés puncs | 179 |
Tojás puncs | 179 |
Teasütemények | |
Egyszerű linzi sütemény | 180 |
Finom linzi sütemény | 180 |
Ischli fánk | 180 |
Piskóta fánkok | 180 |
Macskanyelv | 181 |
Tea kiflik | 181 |
Forgács sütemény | 181 |
Moscauer | 182 |
Mogyoró csókok | 182 |
Kókusz csókok | 182 |
Gyümölcs kenyér | 182 |
Vaniliás kiflik | 183 |
Narancs szeletkék | 183 |
Sós rudacskák | 183 |
Sajtos rudacskák | 183 |
Vajas pogácsák | 184 |
Hájas tészta | 184 |
Burgonya pogácsák | 184 |
Sonkás kiflik | 185 |
Töpörtős pogácsák | 185 |
Habsütemény | 188 |
Cukorkák | |
Cukorfondant torták bevonásához | 185 |
Mézcukorkák | 186 |
Tejszínes kávécukorkák | 186 |
Mályva (eibisch) cukorkák | 186 |
Égetett cukorkák | 186 |
Mártógyurma | 187 |
Szaloncukorkák | 187 |
Fagylaltok | |
Vanilia fagylalt | 189 |
Mandula fagylalt | 189 |
Mogyoró fagylalt | 189 |
Csokoládé fagylalt | 190 |
Citrom fagylalt | 190 |
Narancs fagylalt | 190 |
Eper fagylalt | 190 |
Cseresznye fagylalt | 190 |
Ananász fagylalt | 190 |
Fagyasztott tejszínhabok (Parfait) | 191 |
Kávé parfait | 191 |
Vanilia parfait | 192 |
Mogyoró pafait | 192 |
Csokoládé parfait | 192 |
Gesztenye parfait | 192 |
Eper parfait | 192 |
Római puncs | 192 |
Különféle fagylaltos serlegek (Coupe-ok) | |
Gyümölcs serleg (coupe jaques) | 193 |
Vanilia serleg gesztenye metélttel | 193 |
Mandula serleg (Coupe Dame Blanche) | 193 |
Eper serleg | 193 |
Narancs serleg | 193 |
Barack Melba módra (Péche Melba) | 194 |
Bowlék | |
A bólékról | 195 |
Eper bólé | 195 |
Őszibarack bólé | 195 |
Narancs bólé | 195 |
Májusi bólé | 196 |
Ananász bólé | 196 |
Zöldségfélék eltevése | |
Vizes uborka eltevése | 197 |
Ecetes paprikák eltevése | 197 |
Ecetes uborkák eltevése | 197 |
Vegyes saláta eltevése | 198 |
Káposzta savanyítás | 198 |
Tarlórépa savanyítása | 198 |
Paradicsom befőzése | 198 |
Zöldborsó befőzése | 199 |
Paraj eltevése | 199 |
Sóska eltevése | 199 |
Vajbab eltevése só nélkül | 200 |
Tök eltevése | 200 |
Gyümölcsök eltevése | |
Néhány szó a befőzésekről | 201 |
Cseresznye befőtt | 202 |
Kajszinbarack befőtt | 202 |
Ringló eltevése | 202 |
Őszibarack eltevése | 203 |
Körte eltevése | 203 |
Som befőzése | 203 |
Hámozott szilva eltevése | 203 |
Birsalma befőtt | 203 |
Ecetes szilvák | 204 |
Birsalma sajt | 204 |
Cukrozott narancshéj | 204 |
Görögdinnyehéj cukorban | 205 |
Dinnye cukorban | 205 |
Rebarbara cukorban | 205 |
Zöld dió eltevése cukorban | 206 |
Eper cukorban | 206 |
Gyümölcsrizsek - szörpök és jam-ek | |
Sárgabarackíz | 208 |
Sárgabarackíz áttöretlenül | 208 |
Sárgabrackíz hámozott | 208 |
Meggy íz | 208 |
Ribizke íz | 208 |
Áttört ribizkeíz | 209 |
Cukornélküli szilvaíz | 209 |
Áttört szilvaíz cukorral | 209 |
Csipkebogyóíz | 209 |
Málnaszörp | 209 |
Narancs-zsem | 210 |
Sárgadinnye-zsem | 210 |
Eper-zsem | 210 |
Almabor | 211 |
Ribizkebor | 211 |
Meggybor | 211 |
Gyümölcs-saláták likőrrel | |
Narancs-saláta | 213 |
Gyümölcs-saláta | 213 |
Banán-saláta | 213 |
Alkalmi ebédek és vacsorák rendezése | |
Az étrend összeállítása | 214 |
Az italokról | 214 |
Az asztalterítékről | 215 |
A résztvevők elhelyezése | 215 |
Az ételek tálalása és diszítéséről | 216 |
Hideg halak tálalása | 216 |
Sültek szárnyasok és vadak tálalása | 217 |
A felszolgálásáról | 217 |
Étrendek (menu-k) | 218 |
A diétás főzésről | 225 |
Diétás rész I. csoport | 225 |
Diétás levesek | |
Erőleves | 227 |
Erőleves tojáskocsonyával | 227 |
Erőleves rizszsel | 228 |
Erőleves darával | 228 |
Erőleves tojással | 228 |
Erőleves árpagyöngygyel (gerstlivel) | 228 |
Erőleves tápiókával | 228 |
Erőleves különféle betétekkel | 228 |
Különleges erőleves (beef tea) | 229 |
Beef tea sült húsból | 229 |
Különféle diétás levesek | |
Csirkeleves | 230 |
Csirkeleves áttört hússal | 230 |
Galambleves | 230 |
Halkrémleves | 230 |
Különféle tejszínes levesek | 231 |
Nyáklevesek | |
Nyákleves árpagyöngyből | 232 |
Nyákleves zabból | 232 |
Nyákleves rizsből | 232 |
Nyákleves darából | 232 |
Lisztleves | 232 |
Diétás előételek | |
Habart tojások | 233 |
Bevert (buggyasztott) tojások | 233 |
Bevert tojások hollandi mártással | 233 |
Bevert tojások királynőmódra | 234 |
Bevert tojások carottapürével | 234 |
Bevert tojások firenzei módra | 234 |
Bevert tojások csirággal | 234 |
Diétás előételek. Hidegek | |
Aspik főzése | 235 |
Csirkepüré kocsonyában | 235 |
Kocsonyázott süllő | 236 |
Kocsonáyzott borjúláb | 236 |
A halakról | |
Fogas olvasztott vajjal | 237 |
Hideg fogas | 238 |
Fogas fehérbormártással | 238 |
Fogas vagy süllő roston | 238 |
Hal-cotelettek | 239 |
Halpudding | 239 |
Hal-mousseline | 239 |
Diétás húsételek | |
Becsinált csirke | 241 |
Sült csirke | 241 |
Töltött csirke | 241 |
Csirkepüré | 242 |
Vagdalt csirkeszelet nyers húsból | 242 |
Vasdalt csirkeszelet főtt vagy sült húsból | 242 |
Csirke croquette | 242 |
Borjuláb citromos becsinált mártással | 243 |
Jérceszelet vajban sütve | 243 |
Csirkepudding | 243 |
Becsinált borjuhus | 243 |
Vagdalt borjuszelet | 244 |
Naturszelet | 244 |
Mirigyrózsa vajban sütve | 244 |
Mirigyrózsa párolva | 245 |
Diétás főzelékpürék | |
Burgonyapüré | 246 |
Karfiolpüré | 246 |
Paraj | 246 |
Zellerpüré | 246 |
Zöldborópüré | 246 |
Sárgarépapüré | 247 |
Különféle zabkészítmények | |
Zabpehelygép | 248 |
Almás zabpép | 248 |
Zabpehely cotelettek | 248 |
Diétás tészták | |
Vanilia-pudding | 249 |
Mandula-pudding | 249 |
Csokoládé-pudding | 249 |
Dara-pudding | 250 |
Piskóta-pudding | 250 |
Piskóta-pudding | 250 |
Vanilia felfújt | 250 |
Piskótatekercs | 250 |
Piskóta-torta | 251 |
Omelette barackízzel | 251 |
Habomelette (Habkoch) | 251 |
Gyermepiskóták | 252 |
Madártej | 252 |
Vanilia-krém | 252 |
Csokoládé-krém | 252 |
Kávé-krém | 253 |
Mogyoró-krém | 253 |
Bor-gelée | 253 |
Tápióka-krém | 254 |
Borkrém | 254 |
Mandulatej | 254 |
Diétás rész II. csoport | |
Sótalan diéta vesebajosok részére | |
Sótalan levesek | |
Tejlevesek | 256 |
Nyákleves árpagyöngyből | 256 |
Zabnyákleves | 256 |
Zabpehelyleves | 256 |
Rizsnyákleves | 256 |
Carottapüréleves | 257 |
Zöldborsópüré leves | 257 |
Kelvirágleves | 257 |
Hideg cseresznyeleves | 257 |
Kelrépaleves | 257 |
Hideg cseresznyeleves | 257 |
Kelrépaleves | 258 |
Sárgaborsópüré leves | 258 |
Zöldségleves rizzsel | 258 |
Salátaleves | 259 |
Sótalan előételek | |
Tojáslepény tejszínnel | 260 |
Bevert tojások zöldborsó pürével | 260 |
Karfiolszeletkék | 260 |
Kirántott zöldborsószeletkék | 261 |
Burgonyagombóckák csőben sülve | 261 |
Zsemlyepoféznik | 261 |
Sótalan húsételek | |
Tejfeles borjuszelet | 262 |
Borjucotelette zöldborsóval | 262 |
Zöldséges borubecsinált | 262 |
Fiatal galamb főzelékkel | 263 |
Almával pirított csirke | 263 |
Tejfeles csirke metélttel | 263 |
Sótalan főzelékek | |
Tejesburgonya | 264 |
Kelvirágfőzelék | 264 |
Parajfőzelék | 264 |
Kelpüré | 264 |
Kelrépafőzelék | 265 |
Zöldborsós salátafőzelék | 265 |
Carottás zöldborsófőzelék | 265 |
Vajbabfőzelék | 265 |
Finom főzelék | 265 |
Kelvirág csőben sülve | 266 |
Sárgarépafőzelék | 266 |
Tökfőzelék | 266 |
Almafőzelék | 266 |
Szilvafőzelék | 266 |
Diétás rész. III. Csoport | |
Cukorbetegek diétája | |
Diétás levesek, cukorbetegeknek | |
Husleves | 268 |
Husleves velőmetélttel | 268 |
Husleves csurgatottal | 268 |
Husleves zöldséggel | 268 |
Champignonleves | 269 |
Gulyásleves | 269 |
Káposztaleves | 269 |
Kelvirágleves | 269 |
Sóskaleves | 270 |
Paradicsomleves | 270 |
Zöldbableves | 270 |
Zöldbableves | 270 |
Előételek cukorbetegeknek | |
Tojásételek | 271 |
Sült szalonna tojással | 271 |
Sült sonka tojással | 271 |
Tükörtojások barna vajjal | 272 |
Piritott paradocsom tükörtojással | 272 |
Piritított gomba tojással | 272 |
Tejfeles vargánya tojással | 272 |
Piritott velő tojással | 272 |
Bevert tojás sült paradicsommal | 272 |
Hideg mártások és előételek cukorbetegeknek | |
Olajvaj | 274 |
Tartaremártás | 274 |
Remoulademártás | 274 |
Töltött tojás | 274 |
Olajvajas tojás | 274 |
Hideg velő mustáros mártással | 275 |
Olajvaj hallal | 275 |
Ráksaláta | 275 |
Hal- és rákokból készült ételek cukorbetegeknek | |
Hideg halak | 276 |
Forrázott halak | 276 |
Sült halak | 276 |
Fogas fehérbor mártással | 276 |
Fogas gombás mártással | 277 |
Harcsaszletek fűszeres mártással | 277 |
Balatoni süllők vajjal | 277 |
Paprikás ponty | 277 |
Rákpörkölt | 278 |
Borjuhusból készült ételek cukorbetegeknek | |
Naturszelet | 279 |
Tojásban rántott szelet | 279 |
Velő cotelettek | 279 |
Forrázott velő barna vajjal | 279 |
Mirigyrózsa sülve | 280 |
Tojásban rántott mirigyrózsa | 280 |
Forrázott borjufej | 280 |
Tejfeles borjutokány | 280 |
Sertéshusból készült ételek cukorbetegeknek | |
Töltött káposzta | 282 |
Székelyes sertésbordák | 282 |
Sertésbordák kelbimbókkal | 282 |
Sertésvesepecsenye hálóban sütve | 283 |
Ürü- és bárányhúsból készült ételek cukorbetegeknek | |
Báránybordák vajban sütve | 284 |
Paradicsomos bárányragout | 284 |
Ürüragout kellel | 284 |
Ürüvesék szalonnával | 284 |
Szárnyas- és vadból készült ételek cukorbetegeknek | |
Paprikás csirke | 285 |
Piritott csike gombával | 285 |
Káposztával párolt liba vagy kacsa | 285 |
Töltött galambok | 286 |
Nyulgerinc tejfelesen | 286 |
Foglyok kelben párolva | 286 |
Foglyok szalonnával sütve | 287 |
Fácán káposztával párolva | 287 |
Főzelékek cukorbetegeknek | |
Szalonnás kelkáposzta | 288 |
Töltött kel | 288 |
Vajbab paradicsommal | 288 |
Forrázott paraj | 289 |
Parajfőzelék | 289 |
Parajpuding | 289 |
Sóskapüré | 290 |
Csirág hollandi mártással | 290 |
Párolt káposzta | 290 |
Székelykáposzta | 290 |
Párolt káposzta szalonnával | 290 |
Párolt vöröskáposzta | 291 |
Kelvirág vajjal | 291 |
Kelvirág csőben sütve | 291 |
Kelvirág hollandi mártással | 291 |
Kelbimbó vajjal | 291 |
Kelbimbó vajjal | 291 |
Kelmbimbó főzelék | 291 |
Fekete gyökér rántva | 292 |
Fekete gyökér csőben sütve | 292 |
Tejfeles uborkák | 292 |
Töltött uborkák | 292 |
Kalarábé főzelék | 292 |
Töltött karalábék | 293 |
Tökfőzelék | 293 |
Paradicsomos tökfőzelék | 293 |
Csőben sült tökszeletek | 293 |
Salátafőzelék | 293 |
Csirág csőben sütve | 294 |
Csirágfőzelék | 294 |
Tészták cukorbetegeknek | |
Alma tojáshabbal sütve | 295 |
Almaszeletek rántva | 295 |
Almás omelette | 295 |
Káposztás omelette | 296 |
Citrom felfujt | 296 |
Kávékrém | 296 |
Mogyorókrém | 296 |
Sajtos morzsóka | 297 |
Csokoládé-pudding | 297 |
Mandula-pudding | 297-311 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.