Előszó
A Pincér kiskáté 2007. a korábbi Pincér füzetek 1-3., illetve a Pincér kiskáté 2005. anyagát tartalmazza, kisebb-nagyobb módosításokkal és kiegészítésekkel. A kiskátéval segítséget kívánok nyújtani mindazoknak, akik pincér vagy vendéglátó technikus gyakorlati vizsga vagy szakmai verseny előtt állnak, és szeretnének megfelelő módon felkészülni a megmérettetésre. Természetesen azoknak is ajánlom a kiskátét, akik az étrendszerkesztéssel. az italok felszolgálásával és a díszterítéssel kívánnak alaposabban megismerkedni. Az anyag összeállításakor a vizsgaszabályzatból indultam ki, és a vizsga teljesítéséhez szükséges legfontosabb ismeretanyagokat rendszereztem és foglaltam össze. A pincérek gyakorlati vizsgakövetelménye az alábbi területeket öleli fel:
- étrend összeállítása, megadott szempontok alapján,
- menükártya elkészítése,
- előkészítés (mise en place),
- terítés, asztalok díszítése,
- vendég előtti munka, egyszerű étrend felszolgálása.
A vendéglátó technikusok vizsgakövetelménye a felszolgálás területén:
- alkalomhoz illő étel- és italsor összeállítása,
- díszterítés,
- felszolgálás.
A vizsgára történő felkészülést nehezíti, hogy a gyakorlati vizsgán ténylegesen megkövetelt tevékenységet mindig adott vizsgára vonatkozóan állapítják meg, hiszen a vizsgafeladatokat a vizsgaszervező dolgozza ki és a vizsgaszervező vezetőjének a javaslatára - a gyakorlati vizsgarész megkezdése előtt - a vizsgabizottság elnöke a területi gazdasági kamarát képviselő vizsgabizottsági taggal egyetértésben hagyja jóvá. A szakmai vizsgákon és versenyeken kapcsolódóan további gondokat okoz, hogy sokféle szabály, elképzelés és lehetőség létezik a feladatok végrehajtásával kapcsolatban, amelyek néha egymással is ellentmondásban vannak. Sajnos sok esetben nehéz előre kiszámítani, hogy a vizsgabizottságban vagy a zsűriben jelenlévő szakemberek éppen melyik szabály szerint értékelik a munkát, melyik irányzatot, megoldást fogadják el, vagy melyiket minősítik helytelennel. Az étrendek összeállítása, az italok felszolgálása és a díszterítés anyagának összeállításánál ezért törekedtem arra, hogy az összes lehetséges szabályi és megoldást ismertessem, így mindenki eldöntheti vagy oktatójával megbeszélheti, hogy melyiket válassza és választását a többi lehetőség ismeretében meg is tudja indokolni. Az anyag összeállítójaként jó felkészülést kívánok a vizsgára, további szakmai sikereket és elégedett vendégeket a gyakorlati életben!
Vissza