Előszó
A Pincér kiskáté 2005. a korábbi Pincér füzetek 1-3. anyagát tartalmazza, kisebb-nagyobb módosításokkal és kiegészítésekkel.
E könyvvel segítséget kívánok nyújtani mindazoknak, akik pincér vagy vendéglátó technikus gyakorlati vizsga vagy szakmai verseny előtt állnak és szeretnének megfelelő módon felkészülni a megmérettetésre. Természetesen azoknak is ajánlom a kiskátét, akik szeretnének az étrendszerkesztéssel, az italok felszolgálásával és a díszterítéssel alaposabban megismerkedni.
Az anyag összeállításakor a vizsgaszabályzatból indultam ki, és a vizsga teljesítéséhez szükséges legfontosabb ismeretanyagot rendszereztem.
A pincérek gyakorlati vizsgakövetelménye az alábbi területeket öleli fel:
- étrend összeállítása, megadott szempontok alapján,
- menükártya elkészítése,
- előkészítés (mise en place),
- terítés, asztalok díszítése,
- vendég előtti munka, egyszerű étrend felszolgálása.
A vendéglátó technikusok vizsgakövetelménye a felszolgálás területén:
- alkalomhoz illő étel- és italsor összeállítása,
- díszterítés,
- felszolgálás.
A vizsgára történő felkészülést nehezíti, hogy a gyakorlati vizsgán ténylegesen megkövetelt tevékenységet mindig adott vizsgára vonatkozóan állapítják meg, hiszen a vizsgafeladatokat a vizsgaszervező dolgozza ki és a vizsgaszervező vezetőjének a javaslatára - a gyakorlati vizsgarész megkezdése előtt - a vizsgabizottság elnöke a területi gazdasági kamarát képviselő vizsgabizottsági taggal egyetértésben hagyja jóvá.
A szakmai vizsgákon és versenyeken kapcsolódóan további gondokat okoz, hogy sokféle szabály, elképzelés és lehetőség létezik a feladatok végrehajtásával kapcsolatban, amelyek néha egymással is ellentmondásban vannak. Sajnos sok esetben nehéz előre kiszámítani, hogy a vizsgabizottságban vagy a zsűriben jelenlévő szakemberek éppen melyik szabály szerint értékelik a munkát, melyik irányzatot, megoldást fogadják el vagy melyiket minősítik helytelennek.
Az étrendek összeállítása, az italok felszolgálása és a díszterítés anyagának összeállításánál törekedtem arra, hogy az összes lehetséges szabályt és megoldást ismertessem, így mindenki eldöntheti vagy oktatójával megbeszélheti, hogy melyiket válassza és választását a többi lehetőség ismeretében meg is tudja indokolni.
Az anyag összeállítójaként jó felkészülést kívánok a vizsgára, valamint szakmai sikereket és elégedett vendégeket a gyakorlati életben!
Vissza