1.067.081

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Piacos zöldségtermesztés

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Lektor
Budapest
Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 192 oldal
Sorozatcím: Kertészek és Kertbarátok Könyvtára
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-9422-72-x
Megjegyzés: Fekete-fehér és színes fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A zöldségnövények kapcsolódnak mindennapi életünkhöz. Egyrészt az étrendünk elengedhetetlen részei, másrészt a népesség széles rétege termeszt zöldségféléket. Az első momentumhoz különösebb... Tovább

Előszó

A zöldségnövények kapcsolódnak mindennapi életünkhöz. Egyrészt az étrendünk elengedhetetlen részei, másrészt a népesség széles rétege termeszt zöldségféléket. Az első momentumhoz különösebb magyarázat aligha szükséges, hiszen ételeink íz- és zamatanyagát, fűszerezettségét ezek a növények biztosítják, és szervezetünk vitamin- és ásványianyag-szükségletét is. Minél több zöldségfélét fogyasztunk, annál egészségesebb az életvitelünk, s biztonságosabb az egészségünk.
Természetesen szüksége van szervezetünknek energiaforrásokra is, amelyet elsősorban az állati termékek fogyasztása révén kapunk meg.
Az egyes zöldségfélék termeléstechnológiájának elsajátítása nem könnyű feladat. Ez főleg azokra a zöldségfélékre vonatkozik amelyeket többféle módon is termeszthetünk. A mai termesztési gyakorlatban a főbb zöldségféléknél (paradicsom, paprika, uborka) megkülönböztetünk hajtatást (fűtött- és fűtés nélküli fóliás berendezésben), váznélküli fóliás és fátyol alatti korai termesztést, szabadföldi korai és ipari célokra történő termesztést.
Jelentős mennyiségű termést állíthatunk elő téli tárolásra. Zöldségvetőmag-termesztésünk is számottevő. Mindezek széleskörű szakmai ismereteket követelnek meg tőlünk. Vissza

Tartalom

Előszó5
Általános ismeretek
A hazai zöldségtermesztés helyzete7
A zöldségfélék csoportosítása8
A zöldségfélék csoportjai8
Zöldségfélék környezeti igényei, termesztésük alapvető feltételei8
Hőmérséklet8
A fény és hasznosulásának fokozása10
Vízigény és öntözés11
Zöldségfélék talajigénye13
Zöldségfélék tápanyagigénye14
A levegő összetétele, valamint mozgásának szerepe a zöldségtermesztésben19
A szél kedvező és káros hatásai21
Termesztőberendezések
Palántanevelő és -hajtató ágyak22
Fóliás létesítmények, mint palántanevelő és -hajtató berendezések23
Fóliaalagutak23
Fóliaágyak24
Fóliasátrak25
Nagy légterű fóliasátrak25
Fólia blokkházak26
Vízfüggönyös fóliasátor27
Váz nélküli- és síkfólia, valamint fátyolfólia27
A fóliasátor berendezései28
Üveg- és növényházak, valamint típusaik30
Nyeregtetős szaporítóház30
Hajtató vagy termesztő növényházak31
VENLO típusú üvegházak31
Filclair és Rischel típusú fóliával borított növényházak (fóliaházak)32
Tápoldat-adagolás és klímaszabályozás a hajtató növényházakban34
A létesítmények tervezésének, beruházásának főbb elvei35
Üvegházak és fóliás létesítmények talajának előkészítése palántanevelésre és -hajtatásra35
Zöldségfélék szaporítása37
Ivaros szaporítás helyrevetéssel és palántaneveléssel37
Zöldségfélék ivartalan szaporítása37
Helyrevetéssel termesztett zöldségfajok39
A szabadföldi helyrevetés módjai39
A palántanevelés módjai39
Szálas - tűzdelés nélküli - palántanevelés40
Tűzdelt palánták nevelése41
A kabakosok (dinnye- és tökfélék) palántanevelése tápkockában42
Műanyag tálcás palántanevelés43
Palánták kiültetése termőhelyükre44
Szabadföldi zöldségtermesztéshez kapcsolódó általános ismeretek
Növényváltás, vetésforgó és monokultúra46
Zöldségfélék kettős és többes, valamint köztes termesztése47
Talajművelés49
Öntözés50
Az öntözés módjai50
Növényvédelem52
A vírusok elleni védekezés lehetőségei53
Baktériumok elleni védekezés54
A gombabetegségek elleni védekezés54
Rovar és atka kártevők elleni védekezés54
A fitotechnikai munkák és a növényvédelem kapcsolata54
Zöldségfélék vegyszeres gyomirtása55
Zöldségfélék szedése, betakarítása és áru előkészítése, valamint szállítása56
A szedés ideje, gyakorisága, módja56
Szedés, betakarítás, szállítás57
Értékesítésre történő előkészítés58
Zöldségfélék tárolása59
A termékek előkészítése téli tárolásra, tárolási módok60
A tárolás egyéb körülményei, helyei65
Hűtőházi tárolás65
Káposztafélék (Brassiceae)
Fejes káposzta (Brassica oleracea L. convar. capitata DUCH)66
Vörös káposzta (Brassica oleracea L. convar. capitata provar. rubra)69
Kelkáposzta (Brassica oleracea L. convar. bullata DUCH)70
Karalábé (Brassica oleracea convar. gogyloides DUCH)71
Karifol (Brassica ceretica convar. Cauliflora DUCH)73
Brokkoli (Brassica oleracea convar. botrytis prov. DUCH provar. italica PLENCK)74
Kínai kel (Brassica pekinsis (LOUR). PUPR. provar. cylindrica)75
Bimbóskel (Brassica olearcea convar. gemmifera DUCH)76
Burgonyafélék (Solonaceae)
Paradicsom (Solanum lycopersicon L.)78
Paprika (Capsicum annuum L.)84
Fűszerpaprika (Capiscum annuum L. var. longum)91
Tojásgyümölcs (Solanum melogena L.)93
Hagymafélék (Liliaceae)
Vöröshagyma (Allium cepa L.)95
Fokhagyma (Allium sativum L.)101
Póréhagyma (Allium porrum L.)101
Metélőhagyma (Allium shoenoprasum L.)102
Téli sarjadékhagyma (Allium fistulosum L.)102
Kabakosok (Cucurbitaceae)
Görögdinnye (Citrullus lanatus (THUMB) MANSFELD)103
Sárgadinnye (Cucumis melo L.)106
Uborka (Cucumis sativus L.)108
Spárgatök (Cucumita pepo L. convar. pepo provar. oblonga WILLD.)114
Cukkini (Cucurbita pepo L. convar. giromontiina DUCH)115
Patisszon (Cucurbita pepo L. convar. patissoniana GREB.)115
Sütőtök (Cucurbita maxima DUCH)116
Hüvelyesek
Zöldborsó (Pisum sativum L.)118
Zöldbab (Phaseolus vulgaris convar. nanus (L.) MART)123
Földimogyoró (Arachis hypogaea L.)126
Csemegekukorica (Zea mays L. convar. saccharata KOERN.)128
Gyökérzöldségfélék
Sárgarépa (Dancus carota L. ssp sativus)134
Petrezselyem (Petroselinum crispum (MILL.) NYMEX A. W. HILL)137
Zeller (Apium graveolens L. convar. rapaceum (MILL.) GAUDICH)141
Pasztinák (Pastinca sativa L.)144
Cékla (Beta vulgaris L. ssp. esculenta convar. crassa provar. conditiva ALEF)145
Retek (Raphanus sativus L.)146
Torma (armoracia lapathifolia GILIB)148
Levélzöldségfélék
Fejes saláta (Lactuca sativa L. convar. capitata L.)151
Spenót (Spinacea oleracea L.)154
Sóska (Rumex rugosus L.)155
Rebarbara (Rheum rhabarbarum L.)157
Spárga (Asparagus officinalis L.)158
Gombafélék
Csiperke (Agaricus bisporus LANGA SINGER QELL. SACC.)161
Laskagomba (Pleurotus ostreatus (JACQ. EX. FR) KUMMER)162
Shii-take gomba (Lentinus edodes BERK./SING.)163
Bocskoros gomba (Volvariella volvacea (BULL. EX FR.) SING)164
Felhasznált irodalom165

Dr. Géczi László

Dr. Géczi László műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Géczi László könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem