A kertészeti marketing fogalma és problémái | 13 |
A piacos kertészet és a marketing fogalma | 15 |
Mi a piacos kertészet? | 15 |
Mit értünk ma marketingen? | 16 |
Nem értékesítés, hanem fogyasztáscentrikus termelésszervezés | 16 |
A marketing fogalma az agrárágazatokban | 18 |
A kertészeti marketing feladatai | 21 |
Miért "speciális" a szocialista kertészeti marketing? | 21 |
Árubőség és marketing | 22 |
Tervgazdaság és marketing | 23 |
Marketing a szocializmusban | 25 |
A kertészeti marketing néhány "speciális" vonása | 28 |
Kinek a feladata a kertészeti marketing? | 31 |
Marketingképesség és kockázatviselés | 31 |
Kiknek íródott ez a könyv? | 35 |
A kertészeti termékek áruismeretének alapjai | 37 |
A kertészeti termékek természetrajza | 38 |
Az áru létrejöttének növénytani alapjai | 39 |
A kertészeti áru mint növényi szervezet | 39 |
Árut képező növényi szervek és kialakulásuk | 41 |
A termék kifejlődése és növekedése | 43 |
A termék szövetei | 47 |
A termék morfológiai szerkezete | 52 |
Az élő termék fiziológiája és biokémiája | 53 |
Az anyagcsere és az érés élettana | 53 |
A termék beltartalma és színe | 62 |
A termék biofizikája és vízháztartása | 70 |
A nyers termék reológiája (szilárdságtartalma) | 70 |
A friss termékek vízháztartása | 77 |
Az áru használata és megsemmisülése | 80 |
A felhasználásra való alkalmasság stádiuma | 80 |
A termék megóvása és felhasználása | 84 |
A kertészeti termékek használati célja és áruválasztéka | 89 |
A kertészeti termék mint áru és használati célja | 89 |
Áruválaszték és fajtaválaszték | 92 |
A fajtaválaszték jellemzői és fogalmai | 95 |
A kertészeti növények választékszerkezetének fejlesztése | 98 |
Új termékek bevezetése és a kertészeti fajtaválasztékok fejlődése | 105 |
Az áruminőség és mérése | 109 |
Az áruminőség általános problémái | 110 |
Az áruminőség "minőségi" változása a marketingben | 110 |
A piac és a minőség néhány szakmai vonatkozása | 111 |
A táplálkozás-élettani érték szerepe az áruminőségben | 113 |
A mintavétel módszerei | 114 |
A mintavétel minőségvizsgálati alapja | 114 |
A véletlen mintavétel fogalma | 115 |
A mintavétellel szemben támasztott követelmények | 116 |
A mintavételi eljárások bírálata | 117 |
Szabványos kereskedelmi árumintavétel | 124 |
A minőség mérése és jelzése | 127 |
A minőségjellemzés problémái | 127 |
Az áruminőség-jellemzés vázlata | 131 |
Az áruminőség vizsgálata | 138 |
Az áruminőség szabályozása, szabványosítás | 146 |
Szabványok | 146 |
A szabványosítás intézményei | 151 |
A termék azonosítása és megkülönböztetése | 154 |
A kertészeti termékek és szolgáltatások ökonómiai vonatkozásai | 158 |
Bevezetés a termék ökonómiájának problémájába | 159 |
A termék ökonomiai tényezői | 159 |
A minőség és az ár közgazdasági kapcsolata | 161 |
A termék gazdaságosságának szintetikus ökonómiai mérőszámmal való becslése | 164 |
A termék gazdaságossága a kertészeti termelőüzemben | 164 |
Az összevont ökonómiai mérőszám modellje | 165 |
A terméktulajdonságok ökonómiai transzformációja | 175 |
Az ökonómiai transzformáció problémája | 175 |
Az ökonómiai transzformáció alaptípusai | 178 |
Az áruminőségi és áruveszteségi tényezők megkülönböztetése | 181 |
A termék gazdaságossága a marketinggyakorlatban | 183 |
Az összevont mutatók értelmezése és alkalmazása | 183 |
Az összevont mutatók egyéb formái | 185 |
A termék "értékelmezése" | 188 |
Környezetszépítés mint kertészeti szolgáltatás | 190 |
A kertészeti termékek piaca | 193 |
A szükséglet és a fogyasztói szokások | 194 |
A szükséglet és a fogyasztás jellemzői | 195 |
A szükséglet dinamikája | 195 |
A szükséglet nagyságrendje | 196 |
A fogyasztásnövekedés és a csökkenő fogyasztási kiadások törvényszerűsége | 199 |
Szükséglet és fogyasztás | 201 |
A fogyasztási szokások várható fejlődése | 202 |
Az élelmiszer-fogyasztás folyamata | 202 |
A fogyasztói szokások változása | 204 |
A kertészeti termékek és szolgáltatások iránti igények változása | 206 |
A minőségi igény és a fogyasztói értékítélet | 213 |
A fogyasztás minőségi igénye | 213 |
Emberi vágyak és kielégítésük kényelme | 214 |
A fogyasztó értékítélete | 216 |
A kertészeti termékek érzékszervi vizsgálata | 220 |
A szenzorikus értékelés alapjai | 220 |
Az íz és az illat statisztikai vizsgálata | 221 |
Pénzértékre való átszámítás | 223 |
Piac, kereslet-kínálat és áralakulás | 226 |
A piac elemei | 227 |
A piac fogalma és funkciója | 228 |
A kereslet tényezői | 231 |
A rugalmasság | 236 |
A kínálat mozgásai | 239 |
A piaci elemek realizálódása a "piacos kertészetben" | 242 |
A korlátozott piac és a verseny | 242 |
A piaci pozíció | 245 |
A piaci verseny | 250 |
A piac területi kiterjedése és áttekinthetősége | 254 |
Az ár "természetes" mozgásai | 254 |
Piaci áralakulás a kereslet-kínálat alapján | 262 |
A természetes áringadozás | 264 |
A kertészeti termékek áralakulása | 275 |
Szabályozott és manipulált árak | 275 |
Az eladó árstratégiája | 280 |
Árrés és fuvarparitás | 284 |
Árszabályozás és gazdasági ösztönzés | 288 |
Ártámogatás és árparitás | 292 |
A piackutatás módszerei | 292 |
A piackutatás mint a marketing része | 293 |
Piackutatási feladatok | 293 |
Keresletkutatás | 296 |
A piackutatás fontosabb módszerei | 297 |
Az ökoszkopikus piackutatás | 299 |
A piackutatási munka megtervezése | 299 |
A piaci prognózis módszerei | 301 |
A piacelemzés matematikai módszerei | 305 |
Demoszkopikus piackutatási módszerek | 312 |
Az információs panel | 313 |
A konjunktúrateszt | 315 |
Az információk tárolása és visszakeresése a piackutató munkában | 316 |
Információforrások és -szervezetek | 316 |
Az információk hagyományos nyilvántartása és tárolása | 316 |
Az ismeretgazdálkodás és technikája | 318 |
A piacformálás elvei és eszközei | 320 |
Piacformálás és fogyaszói propaganda | 322 |
A fogyasztásirányítás lélektana | 322 |
Képzelet és közvélemény - image és közönségkapcsolatok | 326 |
A reklám technikája és gazdaságossága | 336 |
A kertészeti termékek értékesítése | 347 |
Az értékesítés formái és csatornái | 348 |
Az értékesítési formák fejlődése | 349 |
Az értékesítés fejlődési tendeciái | 349 |
Az értékesítési formák alapelemei | 350 |
A több csatornás értékesítési rendszer | 353 |
Az árumozgás rendszere és az áruforgalom gazdaságossága | 354 |
Az áruforgalom szerkezete és az árumozgás útja | 354 |
A termékút és az árupálya szakaszai | 355 |
Az áruforgalom gazdaságossága | 358 |
Termelői értékesítés és nagykereskedelmi közvetítés | 360 |
A magykereskedelem feladatai és szükségessége | 360 |
A nagykereskedelmi forgalom megoldásmódja és problémái külföldön és hazánkban | 363 |
Értékesítés a termelői nagypiacokon | 365 |
Árverések és más árképző értékesítésmódok | 368 |
Integrált termelői értékesítés | 372 |
A fogyasztói beszerzés és a kiskereskedelmi árusítás | 377 |
A kiskereskedelmi funkció | 378 |
A kispiactól a szupermarketing | 382 |
Értékesítési specialitás -- A Garden Center | 385 |
Az értékesítés jogi, áruforgalmi és pénzügyi elemei | 386 |
Az áruforgalom jogi alapjai | 386 |
Az áruforgalmi ügylet | 389 |
Az üzleti tisztesség és az iparjogvédelem árüértékesítési intézményei | 391 |
Kereskedelmi vonatkozások a termelőüzemben | 391 |
Kereskedelmi kapcsolatok, vállalkozások és kockázat | 393 |
Átadás-átvétel és fuvarparitás | 397 |
Az üzleti munkarend és a kereskedelmi nyilántartások | 399 |
A külforgalmi technika elemei | 399 |
A külkereskedelmi ügylet | 403 |
Nemzetközi fizetési módok | 404 |
Az export gazdaságossága és szervezési megoldása | 411 |
A marketingszervezés elmélete és módszerei | 413 |
A marketingkoncepció és megvalósulása | 413 |
A marketingmagatartás és -szemlélet időszerűsége | 414 |
Marketingkoncepció és gazdasági tervezés | 415 |
A piaci stratégia és taktika | 418 |
A marketing eszközei | 419 |
A marketingtevékenység rendszere | 421 |
A marketing-mix | 421 |
Az általános marketing feladatköre | 424 |
A marketingfeladatok kialakulása | 424 |
A külkereskedelmi tevékenység és a marketing | 426 |
Az eladás fejlesztése | 426 |
A marketingmunkakör ellátása | 427 |
A marketing szervezeti megoldása | 429 |
A marketingmunka megszervezése | 431 |
Marketingszolgálatások | 435 |
Marketingszakképzés | 436 |
Értékesítésszervezés a kertészeti marketingben | 436 |
Ágazati marketing - az értékesítés- és a termelésszevezés elválása | 438 |
A nagyságrendi, időbeli, területi tényezők differenciáló hatása | 441 |
Az értékesítés- és a termelésszervezés elválása | 443 |
Az agrár- (kertészeti) marketing értékesítési szervezetei | 445 |
A marketingfunkciók központi ellátása | 446 |
Marketingtársaság: érdekképviselet és intézet | 448 |
A fő feladat: a propaganda | 449 |
A piaci tájékozódás | 453 |
Esettanulmányok és döntéselőkészítés | 454 |
Általános esettanulmány és elemzés | 459 |
Ágazati tanulmány | 459 |
A kiskereskedelmi forgalom elemzése | 460 |
A döntések megalapozása a marketingben | 460 |
Kertészeti marketing-értékesítészszervezés | 461 |
A marketing termelési és értékesítési struktúrái | 461 |
A marketing-értékesítésszervezés fő feladatai | 462 |
A piacra orientált kertészeti termelés | 465 |
A piachoz igazodás lehetősége | 467 |
A szükséglet és a termelés diszharmóniája | 468 |
Tervszerűség és a piachoz igazodás üteme | 467 |
A kereslet és a kínálat bizonytalansága | 471 |
A piachoz igazodás formái | 474 |
A termelés középtávú előrejelzés és tervezése | 477 |
A prognózis és a tervezés szükségessége | 477 |
Országos ágazati tervezés | 478 |
A regionális termelés és a lokális igények | 481 |
Az üzemi tervezés és a tervfelépítés | 484 |
A rövid távú kínálat-előrejelzés (termelésbecslés) módszerei | 485 |
A termésbecslés mint a marketing eszköze | 485 |
A termésbecslés hazai rendszere, különös tekintettel a zöldségfélék termésbecslésére | 488 |
Új eljárások a szőlő és a gyümölcs termésbecslésére | 492 |
A termésbecslés és a minőség-előrejelzés továbbfejlesztése | 498 |
A piachoz igazodás műszaki eszközei | 501 |
A biológiai árukezelés és a szüret | 505 |
Biológiai árukezelés és termésszabályozás | 505 |
A szüreti (betakarítási) időpont szabályozása | 507 |
Szüret és betakarítás | 509 |
Technikai árukezelés és csomagolás | 512 |
A technikai árukezelés és az árutételek kiakakulása | 512 |
Csomagolástechnika és termékfejlesztés | 514 |
A termék szállítása | 519 |
A szállítás mint marketingfeladat | 521 |
A szállítás eszközei és feltételei | 523 |
A szállítás és anyagmozgatás technológiája | 527 |
Tárolás és raktározás | 531 |
A tárolásszervezés és gazdaságossága marketingprobléma | 532 |
A tároló- és manipulálóberendezések méretezése | 537 |
A termék tárolási igénye | 543 |
Tárolási technológiák | 544 |
Ipari feldolgozás | 545 |
A termékfeldolgozás és a tartósítóipari kapcsolatok | 547 |
Az elsődleges feldolgozás problémái | 548 |
Piaci és termelési integráció | 548 |
Gazdasági integráció a kertészeti marketingben | 550 |
A koncentráció és a munkamegosztás hatásai | 553 |
Az érdekeltség és az integrátor | 556 |
Az együttműködés formái és az integráció irányai | 558 |
Az integráicó céljával és irányával kapcsolatos fogalmak | 558 |
Horizontális termelői szervezetek | 561 |
A marketingintegráicók kialakulása az USA-ban | 563 |
Termelői értékesítő szervezetek az USA-ban | 566 |
Francia és holland törekvések a termelés és a marketing szervezésében | 566 |
Vertiklális koordináció és integráció | 568 |
Szerződéses termelési kapcsolatok | 571 |
A vertikális integráció és a kombinátok | 571 |
Kétirányú komplex integráció | 571 |
Területi-ágazati kooperáció | 576 |
A kertészeti marketingintegráció | 577 |
Termelésszervezés a kertészeti marketingben | 577 |
A marketing-termelésirányítás | 578 |
A termelésszervezés feladata és lehetőségei | 581 |
Fajtaigazgatás és termékpolitika | 583 |
A termesztés és a termés szabályozása | 586 |
Tanácsadás: a termelő befolyásolása | 586 |
A piacos kertészet megvalósulása | 589 |
A marketing-termelésszevezésre való áttérés | 593 |
Feladatok és szervezési formák | 593 |
Irodalom | 594 |
Magyarázatos tárgymutató | 607 |