kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Magánkiadás |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Varrott papírkötés |
Oldalszám: | 253 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrált. Irta: Dr. Semsey Géza egyetemi magántanár. Nyomtatott Fráter és Társa könyvnyomdájában, Budapest. |
Piaci (széki) húsvizsgálat | |
A piaci (széki) húsvizsgálatról | |
A piaci (széki) húsvizsgálat jelentősége és kivitele | 3 |
Mintavétel | 7 |
Köz- és magánfogyasztás | 9 |
húsárusító- és feldolgozóhelyiségek | 10 |
A hús sajátságai és elváltozásai | |
Az izomzat morphológiai és vegyi sajátságai | 14 |
A legfontosabb zsigerek összehasonlító bonctana | 18 |
A hús osztályozása ipari feldolgozása szerint | 26 |
A hús elváltozásai a halál után | 31 |
Húsárusítás és húsforgalom | |
Húsárusítás hússzékben | 43 |
Friss hús árusítása füszerüzletekben | 46 |
Magánfogyasztás céljaira szánt sertésekből származó és sózás, pácolás, füstölés végett húsiparosnak átadott hús elenőrzése | 47 |
Magánfogyasztásra levágott állat meg nem vizsgált húsának elhelyezése húsiparos üzlethelyiségében hűtés végett | 48 |
Növendékszarvasmarha- és bivalyhús árusítása | 49 |
Hímlőnyirok termelésére használt borjak húsának árusítása | 51 |
Lóhús árusítása | 51 |
Kóserhús árusítása | 52 |
Hatósági hússzék | 52 |
Hússzállítás belföldön | 54 |
Húszsállítás külföldre | 61 |
Hús hordása és járművön való szállítása | 61 |
Hús árusításra nem jogosított személyek alkalomszerű húsárusítása | 62 |
Budapest székesfőváros húsbehozatali szabályai | 64 |
Húskészítmények | |
Kolbászneműek összetétele | 66 |
Kolbászneműek előállítása | 71 |
Kolbászneműek vizsgálata | 78 |
Kolbászneműek leggyakoribb elváltozásai | 79 |
Húskészítmények árusítása és szállítása | 86 |
Lóhúskészítmények előállítása, árusítása és szállítása | 87 |
Darálthús | 88 |
Húsok konzerválása és vizsgálata | |
Fizikai konzerválálsi módok | 90 |
Húsok konzervállása hideggel | 90 |
A húsnak hővel és légmentes elzárással való konzerválása | 93 |
A dobozolt húsok vizsgálata | 95 |
Szárítás | 98 |
A hús konzerválása vegyiszerekkel | 99 |
Sózás, pácolás | 99 |
Füstölés | 103 |
Egyéb kémiai konzerválószerek | 104 |
Szárnyas baromfi húsának vizsgálata | |
Szárnyas baromfi húsának vizsgálata | 106 |
Halálutáni elváltozások | 108 |
Parazitás megbetegedések | 111 |
Fertőző megbetegedések | 111 |
A m. kir. földmívelésügyi miniszter 100,400/1938. F. M. számú rendelete a baromfihús árusításának ellenőrzését szabályozó rendelkezések kiegészítése tárgyában | 115 |
Budapest székesfőváros törvényhatóságának 157/1939. Kgy. számú szabályrendelete a baromfihús vizsgálatáról és forgalombehozataláról | 120 |
Vadhús viszgálata | |
A vadhús tulajdonságai és elváltozásai | 126 |
A vad betegségei | 127 |
Lőtt vad szállítása | 129 |
Lőtt vad raktározása | 129 |
Halhús vizsgálata | |
Halhús vizsgálata | 132 |
Halálutáni elváltozások | 133 |
A halak élettani mérgei | 135 |
Halhús konzerválása | 136 |
Füstölt lazac | 138 |
A halhússal követendő eljárás betegségek esetén | 139 |
Halikra | 145 |
Halászati rendelkezések | 146 |
Törvényes rendelkezések | |
Büntető eljárás | 148 |
Elkobzás esetei | 148 |
Ekobzás kimondása | 149 |
Az elkobzott dolgok értékesítése | 148 |
Az eljáró hatóságok | 150 |
A hatósági fokozatok újabb megállapítása a kihágások ügyében | 151 |
A helyi állategészségügyi hatóság | 151 |
A pénzbüntetések hovafordítása | 152 |
A közegészségügy rendezéséről szóló 1876. évi XIV. t-e. húsvizsgálatról szóló intézkedései | 152 |
A magyar büntetőtörvénykönyvet magában foglaló 1876. évi V. t.-e | 152 |
Laboratóriumi húsvizsgálat | |
Bakteriológia húsvizsgálat jelentősége és feladata | |
A bakteriológiai húsvizsgálat keresztülvitele és szabályozása | 155 |
Mikor szükséges a bakteriológiai húsvizsgálat | 155 |
Milyen részeket kell a bakteriológiai vizsgálatra beküldeni vagy felhasználni | 158 |
A vizsgálati anyag feldolgozása | 161 |
A bakteriológiai húsvizsgálat és a tenyésztőtalajok | 165 |
A bakterimok keltetésének időtartama | 165 |
Állatetetési kísérletek | 166 |
A paratyphús baktériumok megállapítása | 167 |
Sav- és gáztermelés | 167 |
Színes táptalajok | 168 |
Agglutinációspróba | 168 |
A hús elbírálása a bakteriológiai lelet alapján | 169 |
A bakteriológiai húsvizsgálat szabályozása | 172 |
A leggyakrabban használt tenyésztőtalajok | 173 |
A húsfogyasztás után kialakuló megbetegedések | |
A hús- és ételmérgezés | 180 |
A botulismus | 183 |
A halmérgezés | 186 |
Kolbászneműek laboratóriumi vizsgálata | |
A kolbászneműek bakteriológiai vizsgálata | 188 |
A kolbászneműek összetételének megállapítása | 190 |
A fehérjemeghatározás biológiai módszerei | |
A precipitációs próba nyers húsok kimutatására | 204 |
A precipitációs próba főtt húsok kimutatására | 207 |
A precipitációs próba baktériumfehérjék kimutatására | 208 |
Függelék | |
A hús és húskészítmények vizsgálatáról szóló rendeletek és határozatok | 211 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.