Bevezetés | 7 |
Köszönetnyilvánítás | 8 |
Módszertani javaslat a tanuláshoz | 9 |
Piacfejlesztési célok | 11 |
A vállalat küldetése | 12 |
A vállalat működési tere | 14 |
A vállalt stratégiája | 15 |
Ágazati irányultság | 17 |
Stratégiai üzletágak | 17 |
Piaci szegmentumok | 19 |
A vertikalitás mértéke | 19 |
Földrajzi kiterjedés | 20 |
A proaktív változási képesség vállalati feltételeinek megteremtése | 21 |
A piac jellemzői és megismerése | 27 |
Kínálat-kereslet | 28 |
A piac | 28 |
A piacok csoportosítása | 29 |
Az egyensúly megteremtésére törekvés | 29 |
A kínálat jellemzői | 30 |
Az áru megjelenési formái | 31 |
A kereslet jellemzői | 32 |
A keresletre ható fontosabb tényezők | 33 |
A marketing és az információs kultúra | 35 |
A marketing fogalma | 35 |
A marketing és az információs kultúra kapcsolata | 37 |
A vállalat marketingkörnyzete | 40 |
Mikrokörnyezet | 40 |
Makrokörnyezet | 41 |
A stakeholder szemlélet érvényesülése | 42 |
Az átalakuló vállalat | 43 |
Verseny | 50 |
A verseny gazdaságszervező hatása | 50 |
Piaci versenyhelyzet | 51 |
Mozgásformák a piacon | 53 |
Termékmozgás | 53 |
Fúzió, felvásárlás | 55 |
A globalizáció hatásai | 56 |
Az együttműködés formái | 58 |
Rövidebb és hosszabb távú partnerkapcsolatok | 58 |
Stratégiai szövetség | 61 |
Konfliktusok és kapcsolatmegszakadás | 63 |
A vásárlói magatartás megismerése | 67 |
Szükségletek | 68 |
Funkcionális és szimbolikus fogyasztás | 70 |
Vásárlói karakterisztika | 72 |
A fogyasztói magatartást befolyásoló főbb tényezők | 73 |
Az egyénre jellemző belső tényezők | 73 |
A fogyasztón kívüli környzeti tényezők | 77 |
A fogyasztási vásárlási folyamat | 79 |
A szervezeti piac szereplőinek magatartása | 82 |
A szoftver vásárlás általánosító elemei | 83 |
Egyes, a vásárlói magatartásjegyek változására utaló jegyek | 86 |
Információk a piacról | 93 |
Információ, információs rendszer | 94 |
Az információ fogalma | 94 |
Az információk köre | 95 |
Üzleti célú információk | 97 |
A marketing információs rendszere | 100 |
A marketing információk főbb csoportjai | 101 |
A marketing külső információi | 102 |
A markening fontosabb belső információi | 108 |
A marketing információs rendszer bázisának megválasztása | 111 |
Marketing kutatás | 112 |
A marketing kutatás fogalma | 112 |
A marketing kutatás módszere | 112 |
Információ szolgáltaó intézményrendszer | 115 |
A marketing információk feldolgozása | 116 |
Matematikai-statisztikai módszerek alkalmazása | 116 |
Prognóziskészítés | 117 |
Ráfordítás és hasznosíthatóság | 118 |
A piacformálás marketing eszközei | 121 |
A reklám | 121 |
A reklám célja, szerepe | 121 |
A reklámpiac szereplői | 124 |
Reklámstratégia, reklámprogramok tervezése | 124 |
Fontosabb reklámeszközök | 126 |
A reklám hatékonysága | 132 |
A gazdasági reklámtevékenység szabályozása | 134 |
A szponzorálás | 136 |
Internet, a marketingstratégia új eleme | 137 |
Az internet, mint új marketing kommunikációs felület | 138 |
Az online marketing iránti igény megjelenése | 140 |
Az online markeing és a rugalmas specializáció egymásra épülése | 141 |
Az online és a hagyományos marketing kommunikáció közötti főbb eltérések | 143 |
Az internet igénybevétel egyes előnyei | 145 |
Egyes internetes szolgáltatások | 147 |
Public relations | 148 |
A pozitív társadalmi megítélés elérése | 148 |
A szervezeti PR tevékenység | 150 |
Az internet egyes PR alkalmazásai | 152 |
Az eladásösztönzés egyéb eszközei | 153 |
Akciók, események szervezése | 153 |
Az eladás, ill. vásárlás helyszínén alkalmazott ösztönzési formák | 154 |
Eladásösztönzés anyagi eszközökkel | 155 |
A kereskedő ösztönzése | 156 |
Vásár, kiállítás | 157 |
Piacfejlesztő projektek | 165 |
Igényfeltárás | 165 |
Marketingstratégia | 165 |
Alternatívák | 167 |
A célpiac kiválasztása | 168 |
A szegmentáció megközelítése | 169 |
A piacok szegmentálása | 169 |
A szegmensképzést támogató internet | 173 |
A kínálat kialakítása | 174 |
Termékpolitikai döntések | 174 |
Innovációs hatások a vállalaton belül | 176 |
Hatékonyságnövelés értékelemzéssel | 177 |
Termék-és szolgáltatás fejlesztés | 178 |
A termékfejlesztés folyamata | 182 |
Design tervezés | 185 |
Piaci bevezetés | 187 |
A minőség kérdése a marketingben | 189 |
Az ár mint marketingeszköz | 191 |
Árstratégia | 192 |
Árképzési módszerek | 195 |
A versenyképesség biztosítása | 196 |
A kutató-fejlesztő munka | 197 |
Alap- és az ezt kiszolgáló kiegészítő tevékenységek | 197 |
Informatikai rendszer | 198 |
Marketing tevékenység | 199 |
Vállalati kultúra | 201 |
Értékesítési rendszer | 205 |
Az értékesítési rendszer funkciói és szereplői | 205 |
Az értékesítési folyamat | 205 |
Értékesítési folyamatmenedzsment | 206 |
Az értékesítési rendszer főbb területei | 208 |
Az értékesítési rendszer szereplői | 213 |
Az értékesítési struktúra változásának egyes irányzatai | 216 |
A vevőigényeket kifejező (leképző) kereskedelemfejlődés | 216 |
Kiskereskedelmi üzlettípusok az ezredfordulón | 217 |
A nem bolti kiskereskedelem | 219 |
Az elektronikus kereskedelem | 220 |
Az elektronikus kereskedelem fogalma | 221 |
A biztonság kérdése | 221 |
Az online vásárlás előnyei és hátrányai | 222 |
Fontosabb alkalmazási területek | 225 |
Az áruelosztás egyes kérdései | 228 |
A termékéletciklus és az értékesítési csatorna megválasztása | 228 |
Az áruelosztás egyes gazdasági kérdései | 229 |
A csomagolás marketingfunkciói | 230 |
A szállítás, fuvarozási marketingfunkciói | 235 |
A logisztikai központok | 238 |
Az áruszállítás és más szolgáltatások kapcsolódása | 241 |
A franchise mint marketing módszer | 242 |
Üzleti kommunikáció | 245 |
Az elektronikus adatcsere az üzleti kommunikációban | 245 |
EDIFACT, szabvány és irányelv | 248 |
Elérhető előnyök | 249 |
A hazai alkalmazás | 250 |
Ember-szervezet- légkör | 253 |
Az üzletkötő | 253 |
Az értékesítési feladatkört ellátó üzletkötő | 254 |
Beszerzési üzletkötő | 257 |
A vezetés | 258 |
A vezetés szükséges szemléletváltása | 258 |
Marketing-team | 259 |
Marketing vezető | 261 |
Szervezet | 263 |
Szervezetfejlődés | 263 |
Az értékesítési szervezet | 267 |
Corporate identity | 268 |
Vállalat-kép | 268 |
Arculatépítés | 271 |
Márka és védjegy | 273 |
Légkör | 277 |
A marketingkoncepció érvényesülésének elősegítése | 277 |
A marketingfeladatok ellátását segítő munkahelyi légkör | 278 |
Piac-üzlet-üzleti etika | 285 |
Az elvárt piaci magatartás | 285 |
A fogyasztó jogai | 286 |
A fogyasztót érintő veszélyforrások | 287 |
A fogyasztó védelme | 288 |
Az érdeksérelem megszüntetése | 291 |
A hosszabbtávú üzleti érdek kifejezése | 292 |
A vevői értékítélet kialakítása | 293 |
A vállalati kultúra színvonalára utaló jegyek | 294 |
A vállalkozás üzleti folyamatának meghatározó jegyei | 296 |
A vevői értékítélet befolyásoló egyéb tényezők | 299 |
A vevőközelség elv érvényre jutása | 300 |
A '90-es évek marketingtörekvése: a vevőközelség elv érvényesítése | 300 |
Lehetőségek a vevő megelégedettségének elnyerésére | 303 |
A kinyilvánított fogyasztói elégedettség indikátorai | 307 |
Az üzleti titok | 312 |
Üzleti tisztesség, etikai kódexek | 315 |
Tisztesség, tisztességtelenség | 315 |
Szoftverhasználat | 318 |
Etikai kódexek | 319 |
Felhasznált forrásmunkák | 323 |
Mellékletek | 329 |
1. sz. melléklet: Marketing Etikai Kódex | 331 |
2. sz. melléklet: Magyar Reklámetikai Kódex | 341 |
3. sz. melléklet: Az ENSZ EDIFACT szabványrendszere | 349 |
4. sz. melléklet: A SWOT analízis egy alkalmazási példája | 361 |
5. sz. melléklet: Call Center (Bell Lab's) | 365 |
Szószedet | |