Előszó | 5 |
Kerámiaipari kemencékről általában | 6 |
Általános ismertetés | 6 |
A kerámia égetése | 6 |
Tömegveszteség hő hatására (T. P. A. vizsgálat) | |
Hőtágulás égetéskor (D. A. vizsgálat) | 9 |
Hőtartalom változása égetéskor (D. T. A. vizsgálat) | 10 |
Kritikus hőmérsékletek, hőmérséklet - idő görbe | 10 |
Kemenceatmoszféra | 11 |
A kemencék felosztása | 15 |
A kemencék ismertetése | 16 |
Szakaszos üzemű kemencék | 16 |
Folyamatos üzemű kemence | 18 |
Hőtani alapok és vizsgálatok kemencéknél | 40 |
Hőenergia fogalma | 40 |
Hőmérséklet és mérése | 40 |
Hőmennyiség, fajhő | 45 |
Hőterjedés módjai | 47 |
Hőterjedés vezetéssel | 47 |
Hőterjedés áramlással | 49 |
Hőátadás többrétegű síkfal esetén | 51 |
Hőtágulás szilárd és légnemű anyagoknál | 54 |
Szilárd anyagok hőtágulása | 55 |
Gázok hőtágulása | 56 |
Gázáramlástan alkalmazása kemencéknél | 59 |
Nyomás és mérése | 59 |
Gázáramlás csatornákban | 62 |
Nyomásveszteség | 63 |
Ventillátorok | 64 |
Tüzelőanyagok, égés, égőberendezések | 67 |
Tüzelőanyagok | 67 |
Szilárd halmazállapotú tüzelőanyagok | 67 |
Folyékony halmazállapotú tüzelőanyagok | 68 |
Gáz halmazállapotú tüzelőanyagok | 69 |
Az égés | 74 |
Az égés egyenletei | 74 |
A láng, a gyulladási hőmérséklet, a lánghőmérséklet | 76 |
Az égéshez szükséges levegő mennyisége | 77 |
Az égéstermékek mennyisége és összetétele, füstgázelemzés | 77 |
Égőberendezések | 80 |
Széntüzelés égőberendezései | 84 |
Olajégő berendezések | 86 |
Gázégő berendezések | 92 |
Kemenceszerkezetek, kemenceépítési anyagok | 99 |
Általános kialakítás | 99 |
Alapozás | 103 |
Égőkamra | 105 |
Munkatér | 107 |
Falazat és boltozat | 108 |
Kemencekocsi | 109 |
A kemence építésére felhasznált anyagok | 109 |
Tüzálló anyagok | 111 |
Kézműipari szakaszos üzemű kemencék | 140 |
A kézműipari kemencék szerkezete | 140 |
Kézműipari kemencék méretezése | 144 |
Kézműipari kemencék üzemeltetése | 145 |
A kemence üzemeltetése | 146 |
Begyújtás előtti ellenőrzések | 146 |
A kemence begyújtása és üzembehelyezése | 147 |
A kemence üzemeltetése | 147 |
A kemence üzemének ellenőrzése | 151 |
A kemence üzemének automatikus szabályozása | 153 |
A kemence folyamatos karbantartása | 158 |
Kemencerakomány-dőlés és elhárítása | 161 |
Égetési hibák | 163 |
A termék nincs eléggé kiégetve | 164 |
Túlégetett termék | 164 |
Méretpontatlanság | 165 |
Görbülés | 165 |
A termék nem derékszögű | 165 |
Holdasság és hordósodás | 168 |
Ékesség | 169 |
Sötét folt a termék közepén | 170 |
Vörös csík a termék éleinél | 171 |
Elszíneződés | 171 |
Fehér tűszúrások a termék felületén | 172 |
Fekete tűszúrások a termék felületén | 172 |
A porcelánégetés hibái | 173 |
Fajanszégetés hibái | 174 |
Törések | 174 |
Mázas termékek égetési hibái | 177 |
A mázas lap görbülése | 177 |
A mázas lap törése | 177 |
Tónushibák | 178 |
Hajszálrepedés a mázas felületen | 178 |
Mázkristályosodás | 179 |
Buborék, tűszúráshelyek a máz felületén | 179 |
Mázzsugorodás, mázbevágódás, mázvastagodás | 180 |
Fritt-hibák | 181 |
Biztonságtechnikai kérdések a kemence üzemeltetésénél | 189 |
Irodalom | 189 |