1.055.325

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Penészgombák - mikotoxinok a táplálékláncban

"Magyarország az ezredfordulón" Stratégiai kutatások a Magyar Tudományos Akadémián/A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által támogatott kutatási program

Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az élelmiszer-termelés, a minőség és az élelmiszer-biztonság a világ hosszú távú stratégiai kérdése. Minél kisebb területen kell megtermelni a dinamikusan növekvő lakosság élelmiszer szükségletét a... Tovább

Előszó

Az élelmiszer-termelés, a minőség és az élelmiszer-biztonság a világ hosszú távú stratégiai kérdése. Minél kisebb területen kell megtermelni a dinamikusan növekvő lakosság élelmiszer szükségletét a tápláléklánc (talaj-növény-állat-ember) egyes komponensei, annál jobban hatnak egymásra. Az egymásra hatás egyirányú és csakis kedvező hatásainak elérése a tudományos megismerés és annak fegyelmezett gyakorlati alkalmazása lehet.
A termelésben súlypontáthelyezésre van szükség a műszaki fejlesztés mikéntje, a természetes környezet védelme és a mindenáron való haszonszerzés mérlegelésében. Egyensúlyba szükséges hozni a termelés biológiai, műszaki, ökológiai és ökonómiai tényezőit: az egészséges környezet, a gazdasági növekedés, az élelmezés-biztonság és az életminőség javítása érdekében.
Az élelmiszer alapanyagok és az élelmiszerek minőségét, beltartalmát, az ember egészségére káros anyagok hatását számos tényező (kémiai, mikrobiológiai, toxikológiai stb.) befolyásolja. Közülük a tanulmány a penészgombákkal és az általuk termelt toxinokkal (mikotoxinokkal) foglalkozik, melyek forrásai a gabonafélék, melyekből hazánk meglehetősen sokat termel. A veszélyt növelheti az is, cerealiákból a magyar lakosság meglehetősen sokat fogyaszt. Vissza

Tartalom

Kovács Ferenc: Előszó7
Kovács Ferenc: Agrártermelés - élelmiszerminőség - élelmiszerbiztonság9
Kovács Ferenc: Penészgombák-mikotoxinok13
Általános fogalmak és ismeretek13
A károsító hatások áttekintése15
A gombák károsító hatása a növénytermesztésben15
A toxinok kártétele az állattenyésztésben15
Élelmezés-egészségügyi (humán-egészségügyi) vonatkozások15
Rákkeltő (karcinogén) hatás16
Fejlődési rendellenességet okozó, teratogén hatás18
Ellenállóképesség-csökkenés, immunszupresszív hatás18
Emésztési zavarok, ételmérgezések19
Idegrendszeri ártalmak19
Foglalkozási ártalmak20
Bata Árpád: Mikotoxin meghatározás analitikai módszerei21
Mintaelőkészítés21
Mikotoxinok mennyiségi meghatározása26
Trichotecén toxinok azonosságának bizonyítása27
Barna-Vetró Ildikó - Solti László: Enzim-immunanalitikai módszerek mikotoxinok mérése29
A módszerfejlesztés főbb lépései30
Az antitestek általános jellemzése30
Poliklonális antitestek előállítása, jellemzés31
Monoklonális antitestek előállítása31
Az immun-analitikai módszerek jellemzése32
Enzim-immunanalitikai tesztrendszerek és reagenskészletek kifejlesztése mikotoxinok mérésére35
Az immunkémiai alapreagensek előállítása, valamint a vizsgálat menete37
A direkt, kompetitív ELISA alkalmazása mikotoxinok mérésére37
Összefoglalás39
Rafai Pál: A hazai állattenyésztésben gyakoribb fuzáriumtoxinok biológiai és gazdasági hatásai43
Általános jellemzés43
Zearalenon toxikon és származékaik44
Terpén-vázas mikotoxinok45
Fumonizin toxinok45
Rafai Pál: A fuzárium toxinok hatása a sertés termelésére és egészségére47
A takarmányok zearalenon kontaminációjának hatása a sertések szaporodásbiológiai teljesítményére47
A takarmányok trichotecén kontaminációjának hatása a sertések szaporodásbiológiai teljesítményére51
A takarmányok trichotecén szennyezettségének egyéb hatásai a sertések egészségére és teljesítményére51
Rafai Pál: A takarmányok trichotecén és zearalenon szennyezettségének hatása a tojótyúkokra és pecsenyecsirkékre55
A takarmányok trichotecén és zearalenon szennyezettségének hatása a ludakra és kacsákra58
Bata Árpád - Rafai Pál: A T-2 toxin hatásának és tolerálható értékeinek tanulmányozása63
Sertések vizsgálata63
A T-2 toxin ludakra gyakorolt hatásának vizsgálata66
Fazekas Béla: A mikotoxinok előfordulása és gazdasági kártétele Magyarországon három határ szegletében69
A nemzetközi fumonizin kutatás eredményeinek rövid áttekintése69
A térségben termesztett kukorica fumonizin-B1 szennyezettsége72
Fumonizin toxikózisok gazdasági kártétele a térségben74
Napos kacsák fumonizin érzékenysge76
A kukorica egyéb fuzariotoxin szennyezettsége78
A takarmánybúza mikotoxin-szennyezettsége81
Zomborszkyné Kovács Melinda: A fusarium moniliforme toxin FB1 hatása és tolerálható értékeinek vizsgálata sertésben85
A fumonizin B1 hatása sertésben87
A FB1 által okozott tüdőödéma diagnosztizálása sertésben computer-tomográffal88
Kórbonctani és kórszövettani jellemzők90
Hematológiai és klinikai kémiai paraméterek alakulása91
A szérum szabad szfinganin és szfingozin koncentrációja - specifikus biomarker92
A FB1 akut toxikus hatása93
A FB1 perinatalis toxikózist okozó hatása94
Az eredmények gyakorlati hasznosításának lehetőségei95
Banczerowski Januszné: A mikotoxinok idegrendszert károsító hatása97
Holisztikus kockázatbecslés98
Természetes toxinok kis-dózisú toxicitása100
Biomonitorozás a toxinexpozíció kockázatbecslésében102
Penészgomba szekunder metabolitok (mikotoxinok) idegrendszeri hatásai103
Élelmiszerbiztonság113
Penészgomba kártevők és agrokemikáliák. A természetes toxinok és a növényvédőszer-maradványok tolerálható egyensúlya115
Összefoglalás: ajánlatok, fontosabb teendők117
Bata Árpád - ifj. Kovács Gábor: Kukoricahibridek rezisztenciájával kapcsolatos vizsgálatok121
A hibridek vizsgálatának módszere122
A vizsgált hibridek éréscsoportonkénti penészborítottsága122
Összefoglaló135
Mesterházy Ákos: A kalászfuzáriummal szembeni komplex védekezés búzában137
A fuzárium gombák okozta gazdasági kár137
A rezisztencia nemesítés lehetőségei140
Genetikai variabilitás a kórokozó fajokon belül140
A rezisztencia vizsgálata143
A rezisztencia-mechanizmusok megismerésében eddig elért eredmények146
A fungicidek alkalmazása157
A csávázószerek használata170
Agrotechnika171
A fertőzöttség és toxintartalom csökkentésének lehetőségei a fertőzött gabonában172
Fizikai módszerek172
Kémiai módszerek174
Biológiai módszerek175
Összefoglalás176
Repa Imre - Romvári Róbert - Bajzik Gábor - Bogner Péter - Petrási Zsolt - Zomborszkyné Kovács Melinda - Horn Péter: A 3D keresztmetszeti képalkotás jelentősége az állattudomány területén183
A képalkotó diagnosztika kialakulása183
A 3D digitális képalkotás184
A CT (computer tomograf) működési elve184
A CT vizsgálat általános jellemzői189
A 3D képalkotás nem ionizáló sugárforrást alkalmazó eljárásai189
Ultrahang képalkotó vizsgálati eljárás (UH)189
Működési elv, módszerek189
Általános jellemzés188
Magmágnes rezonancia elvén alapuló MR vizsgálatok189
Általános jellemzők190
A 3D keresztmetszeti képalkotó eljárások (CT, MR) állatorvosi alkalmazásai190
Idegrendszeri folyamatok vizsgálata191
Hasüri folyamatok vizsgálata192
Mellkasi folyamatok vizsgálata193
A 3D keresztmetszeti képalkotó eljárások (CT, MR) alkalmazása haszonállatoknál szelekció célzatú in vivo végzett testösszetétel meghatározás során196
Sertés CT vizsgálatok198
Juh CT vizsgálatok201
Szarvasmarha CT vizsgálatok202
A gímszarvas CT-MR vizsgálata204
Kisállattenyésztési alkalmazások204
Brojlercsirke205
Nyúl CT vizsgálatok208
Galamb CT vizsgálata209
Hal CT vizsgálata210
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem