1.062.618

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmiszeráruismeret

Az élelmiszerkereskedelmi tanulóiskolák számára

Szerző
Grafikus
Lektor
Budapest
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 479 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz. Ötödik, változatlan kiadás.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:

"Egészségügyi ismeretek Az élelmiszerek emberi táplálkozásra alkalmas anyagok. A táplálkozás az ember életének fenntartásához elengedhetetlenül szükséges. A táplálkozás... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:

"Egészségügyi ismeretek Az élelmiszerek emberi táplálkozásra alkalmas anyagok. A táplálkozás az ember életének fenntartásához elengedhetetlenül szükséges. A táplálkozás szükségletének kielégítésére az embert életösztöne kényszeríti az éhségérzet útján. Az éhségérzet naponta többször serkent bennünket arra, hogy táplálékot vegyünk magunkhoz. Ezért a táplálkozás szükségletének kielégítésére alkalmas anyagok forgalomba hozatala, vagyis az élelmiszerkereskedelem fontos gazdasági feladat.
Az élelmiszerek árusítását már régóta rendeletek szabályozzák. Az élelmiszerek kereskedelmi forgalmának szabályozása gazdasági és egészségügyi szempontból egyaránt szükséges.
Gazdasági rendeletekre a termelőterületektől távol élő embertársaink élelmiszerekkel való ellátása érdekében van szükség." Vissza

Tartalom

Biológiai alapismertek
Egészségügyi ismeretek3
Az élelmiszerkereskedelemben dolgozók kötelező orvosi vizsgálata5
Személyi tisztaság6
A bolt tisztasága10
Az élelmiszerek állati kártevői13
Mikrobiológiai ismeretek17
Táplálkozáis ismeretek26
Az emberi test anyagai26
A tápanyagok és csoportosításuk27
Az alaptápanyagok29
A védőtápanyagok37
Az élelmiszerek táplálkozástani jelentősége42
Az élelmiszerk értékelése44
Az élelmiszerek felhasználásnak alapelvei45
Áruismereti alapfogalmak
Az árusimeret tárgya47
Az áruk csoportosítása48
Az áruk minősége49
Az áruk választéka51
A szabványosítás kereskedelmi jelentősége51
Az áruvizsgálatok53
Az áruk tárolása, bolti kezelése55
Az élelmiszerek csomagolása58
Növényi eredetű élelmiszerek
Magvak65
Hántolatlan termények68
Hántorl termények72
Olajtartalmű magvak82
Örlemények87
Az őrlés89
Búzaliszt94
Búzadara103
Szárított tészták103
Sütőipari termékek111
A kenyérkészítés112
A kenyér minősége114
Kenyérfajták115
A kenyér bolti kezelése120
Sütőipari fehértermékek120
Egyéb sütőipari termékek124
Morzsa125
Cukoripari termékek126
A cukorgyártás nyersanyagai126
A répacukor gyártása128
Kereskedelmi cukorfajták134
Édesipari termékek137
Cukorkák138
Keménycukorkák139
Cukordrazsé153
Karamellék155
Puhacukorkák157
Zselécukokák161
Marcipán163
Egyéb cukorkák164
Kakó- és csokoládéáruk165
Poráruk167
Tömöráruk172
Csokoládsé készítmények177
Nugátok180
Édesipari lisztesáruk182
A keksz183
Az ostya186
A piskóta188
A mézes áruk189
Vegyes édesipari termékek190
Gyümölcsök192
A gyümölcs szedése, csomgaolása, szállítása194
A gyümölcsáruk csoportosítása198
Hazai gyümölcsök198
Alma198
Körte203
Birs204
Bogyós gyümölcsűek204
Csonthéjasok208
Dinnyefélék213
Száraztermésűek215
Déli gyümölcsök217
Zöldség- és főzeléknövények225
Burgonya230
A káposztafélék236
A gyökerfélék241
A hagymafélék245
A csucsorfélék247
A zöld hüvelyesek249
A kobasok251
Salátafélék, évelők, ízesító zöldségfélék252
Italáruk257
Szeszesitalok258
Bor258
Pálinka283
Rum289
Likör290
Sör293
Üdítő italok296
Gyógyvizek299
Élvezeti cikkek301
A kávé301
Kávépotló készítmények309
A tea309
Teapótlók313
Fűszerek314
Vegyes áruk
Állati eredetű élelmiszerek
Tej, tejkészítmények és tejtermékek345
A tej345
A tehéntej346
Fogyasztási tej352
Fejkonzervek354
Tejpor35
Tejkészítmények35
Tejjel készült italok354
Savanyított tejkészítmények355
A tejszín356
Tejföl257
Tejtermékek58
A vaj359
Túró és gomolyafélék361
A sajtok362
Húsfeldolgozóipari termékek376
Gyorsfagyasztásra készített húsfeldolgozóipari termékek383
Vörösáruk383
Felvágottfélék387
Kolbászfélék392
Hurka- és sajtfélék393
Időlegesen tatosított húsfeldolgozóipari áruk398
Formában főtt készítmények399
Füstölt húsok401
Hosszabb ideig eltartható készítmények403
Szalonnafélék403
Szalámifélék405
Szárazkolbászfélék410
Baromfiipari termékek412
Vágott baromfi414
Fogyasztott baromfi416
Konyhakész baromfi418
A tojás419
Étkezési zsiradékok424
Sertészsír425
Növényi eredetű zsiradékok430
Tartosított élelmiszerkészítmények
Tartosított eljárások437
Időlegsen tartosított élelmiszerkészítmények441
Teljes konzervek456
Hideg konyhai termékek cukrászsütemények
Szendvicsek469
Hideg sültek470
Aszpikos készítmények471
Saláták472
Sütemények473

Pejtsik Árpád

Pejtsik Árpád műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Pejtsik Árpád könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem