Előszó | 5 |
Miért és hogyan termeljünk paradicsomot? | 13 |
Báldy Béla: A paradicsomtermesztés és -feldolgozás korszerűsítése fontos feladatunk | 13 |
Báldy Béla: A világ paradicsomtermesztését a termésátlagok növekedése jellemzi | 20 |
Báldy Béla: Az iparszerű, gépesített technológia | 20 |
Báldy Béla: A paradicsom piaca | 22 |
Dr. Vidéki László: A paradicsom mint táplálék: az egyik legkedveltebb zöldségféle | 24 |
Az eredményes termesztés feltételei | 28 |
Környezeti feltételek | 28 |
Báldy Béla: A hőmérséklet jelentősen befolyásolja a fejlődési fázisok idejét | 28 |
Dr. Hamar Norbert: A paradicsom a fényigényes növények közé tartozik | 30 |
Dr. Hamar Norbert: A tápelemek hatása a növekedésre és a fejlődésre | 32 |
Dr. Hodossi Sándor: A paradicsom nem kifejezetten vízigényes növény | 35 |
A talaj alkalmasságának elbírálásánál döntő a fizikai szerkezet | 38 |
Dr. Károly Árpád: Üzemi-közgazdasági feltételek | 39 |
A munkaerő, az útviszonyok, az átvevőhelyek | 39 |
A paradicsomot gondosan kell beilleszteni az üzem termelési szerkezetébe | 40 |
Dr. Farkas József: Az egyik kulcskérdés: a termesztés irányának megfelelő fajtaválasztás | 44 |
A fajták értéket döntően a termés mennyisége, minősége és biztonsága szabja meg | 44 |
Báldy Béla: A termesztésre javasolt fajták ismertetése | 53 |
Kecskeméti üvegházi | 55 |
Keszthelyi üvegházi | 55 |
Kecskeméti rezisztens hajtató | 55 |
Bonset | 56 |
Kecskeméti 3F1 | 56 |
Soroksári korai F1 | 57 |
Kecskeméti 700 | 58 |
Kecskeméti export | 59 |
Kecskeméti 262 | 59 |
Kecskeméti törpe | 61 |
Kecskeméti merevszárú | 61 |
Kecskeméti törpe 1081-83 | 63 |
Kecskeméti 42 | 63 |
Kecskeméti Determinált San Marzano | 64 |
Kecskeméti konzerv | 65 |
Kecskeméti jubileum | 66 |
Kecskeméti 815 | 67 |
Kecskeméti 928 | 68 |
Kecskeméti törpe 278 | 69 |
Kecskeméti Korai Bíbor | 70 |
Harrow | 71 |
ES-24 | 71 |
Kecskeméti 792 | 71 |
Kecskeméti 1926 | 72 |
Kecskeméti 79-35 | 73 |
WVA-63 | 74 |
Ottawa 50 | 75 |
Tamu Chico III. | 75 |
Ventura | 76 |
Chico Grande | 77 |
Szepes László: A paradicsomtermesztés gépei | 78 |
A talajfertőtlenítés gépei | 79 |
A trágyázás gépei | 80 |
A talaj-előkészítés gépei | 80 |
Gépek az alapvető talajművelés őszi munkáihoz | 81 |
Az alapvető talajművelés tavaszi munkái és gépei | 83 |
A vegyszeres gyomirtás gépei | 83 |
Ágyáskészítő gépek részletes ismertetése | 84 |
A növényvédelem gépei | 89 |
A növényápolás gépei | 91 |
Betakarítógépek részletes ismertetése | 94 |
A termesztés technológiai elemei | 100 |
Dr. Hodossi Sándor: A vetésváltás elengedhetetlen, mert a paradicsom nem bírja a monokulturát | 100 |
Dr. Hamar Norbert: A talaj előkészítése | 101 |
Dr. Hamar Norbert: Hogyan trágyázzunk gazdaságosan? | 103 |
Dr. Hodossi Sándor: A szerves trágyázás elengedhetetlen a talaj kedvező fizikai és biológiai állapotának fenntartásához | 104 |
Dr. Hamar Norbert: A paradicsom tápanyagigényét elsősorban műtrágyákkal elégíthetjük ki | 111 |
Dr. Hamar Norbert: A talaj- és növényanalízis jelentősége a trágyázásban | 111 |
Dr. Hamar Norbert: Műtrágyázás egy- és több hatóanyagú műtrágyákkal | 114 |
Dr. Hamar Norbert: A paradicsom indító-műtrágyázása | 119 |
Dr. Hamar Norbert: Talajon keresztüli fejtrágyázás | 120 |
Dr. Hodossi Sándor: A levélen keresztüli (permetező-) trágyázás átsegíti a növényeket a fejlődés kritikus időszakain | 121 |
Dr. Hodossi Sándor. A levélen keresztüli tápanyagfelvétel | 122 |
Dr. Hodossi Sándor: A permetezőtrágyázás alkalmazásának időpontja | 122 |
Dr. Hodossi Sándor: Permetezőtrágyázásra jelenleg számításba vehető trágyák és felhasználásuk módja | 123 |
Dr. Hodossi Sándor. A permetezőtrágyázástól várható eredmény | 125 |
Bíró Kálmán: Vegyszeres gyomirtás | 126 |
A herbicidek szelektivitásának okai | 128 |
A vegyszerek specifikus hatása és hatástartama | 136 |
Szaporítás palántaneveléssel és helybevetéssel | 136 |
Ackerl Iván: Fontos a méretben is kiegyenlített vetőmag | 141 |
Ackerl Iván: A palántanevelés technológiáját a tervezett kiültetési időpont határozza meg | 149 |
Bíró Kálmán: Napjainkban terjed a paradicsom helybevetése | 150 |
Dr. Hodossi Sándor: Az öntözés a termésbiztonság fontos tényezője | 163 |
A természetes csapadék megőrzését szolgáló talajvíz-gazdálkodás | 164 |
Az öntözés végrehajtásának irányelvei | 165 |
Párologtatást csökkentő vegyszerek alkalmazása | 167 |
Bíró Kálmán: Betakarítás kézzel, géppel és kombináltan | 169 |
Napjainkban 2-3 kézi szedéssel betakarítható a termés zöme | 169 |
A betakarítás gépesítése segít a kézimunkaerő-gondokon | 171 |
A paradicsom géppel csak bizonyos veszteséggel takarítható be | 176 |
Betakarítógép-típusok | 178 |
A leszedett bogyók szállítása és válogatása | 179 |
Ültetési, helybevetési ütemezés kézi betakarítással | 186 |
Vetési ütemezés gépi betakarításhoz | 187 |
Dr. Hodossi Sándor: A korábbi és koncentráltabb érést elősegítő vegyszerek alkalmazása | 190 |
Dr. Hamar Norbert: A fólia sátrak terjedése növelte a paradicsombehajtás jelentőségét | 192 |
Talaj-előkészítés és trágyázás a növényházban és a fólia sátorban | 193 |
A fejtrágyázást talajvizsgálatok alapján célszerű elvégezni | 196 |
A hajtatásban a palánta minőségére, fejlettségére nagy gondot kell fordítani | 197 |
A palántanevelés technológiájában fő szempont az egységes növényállomány | 200 |
A paradicsom szén-dioxid-trágyázása | 212 |
Fénytől függő klímaszabályozás | 215 |
A kötődés elősegítése a temés minősége és mennyisége érdekében | 217 |
A paradicsomtövek etilénes kezelése | 219 |
A leszedett paradicsom etiléngázos kezelése | 221 |
Szedés-osztályozás-csomagolás | 222 |
Dr. Hodossi Sándor: Korai szabadföldi termesztés | 222 |
A termőhely megválasztása a siker egyik alapvető feltétele | 222 |
8-9 hetes, tűzdelt, fejlett palántákat ültetünk ki | 223 |
Korai szabadföldi termesztésre csak a rövid tenyészidejű, lendületesen érő fajták alkalmasak | 224 |
Szedés, manipulálás | 225 |
Bíró Kálmán: Konzervipari termesztés | 225 |
Növényvédelem | 228 |
A kártétel formái, biotikus és abiotikus tényezőktől függő változásai | 228 |
A paradicsom betegségei | 230 |
Vírusos és mikoplazmás betegségek | 230 |
Baktériumos betegségek | 236 |
Gombás betegségek | 239 |
Élettani betegségek és rendellenességek | 253 |
Hiánybetegségek | 253 |
A paradicsom kártevői | 257 |
Virágos élősködők | 263 |
A paradicsom integrált növényvédelme | 264 |
Az integrális növényvédelmi szemlélet | 264 |
Az agrotechnikai védekezés láncszemei | 266 |
A biológiai védekezés eleme és láncszemei a paradicsom növényvédelmében | 270 |
A vegyszeres védekezés és láncszemei | 271 |
A vetőmagcsávázás célja: A fertőzésmentes vetőmag | 272 |
A talajfertőtlenítés a palántanevelésnél és a hajtatóberendezésekben alapvető fontosságú | 273 |
A palántanevelés kémiai növényvédelme | 276 |
A hajtatás kémiai növényvédelme | 277 |
A szántóföldi paradicsomtermesztés kémiai növényvédelme | 279 |
Növényvédelmi technológiák a paradicsomtermesztésben | 297 |
Az üvegházi hajtatásban fontos a rezisztens fajta és a higiéne | 297 |
A fólia alatti hajtatásban: fokozottabb fungicid növényvédelem | 301 |
A szántóföldi korai termesztésben korábban kell kezdeni a védekezést is | 302 |
A konzervipari hagyományos termesztésmódnál fontos a megelőző agrotechnikai védekezés is! | 302 |
A helybevetett, gépi betakarítású paradicsomnál döntő a védekezés időzítése | 307 |
Dr. Károly Árpád: A termesztés gazdaságosságának elemzése | 309 |
A gazdaságosság feltételei: a termelési színvonal, a munkaerőhelyzet | 309 |
A termelési költségeket két nagy csoportba lehet osztani | 310 |
A termésmennyiség határozza meg a jövedelmezőséget | 314 |
Jövedelmezőségi viszonyok a hajtatásban | 318 |
A növényházi hajtatás jövedelmezőségét a termelési költségek határozzák meg | 318 |
A fólia alatti hajtatásnak kisebb a beruházási igénye | 319 |
A szántóföldi termesztés jövedelmezősége | 320 |
A paradicsom nemesítése és vetőmagtermesztése | 322 |
Dr. Farkas József: A paradicsomnemesítés módszerei | 322 |
Családfamódszer | 323 |
Visszakeresztezés módszer | 324 |
F1-hibrid-módszer | 325 |
A nemesítési munka alapanyagai | 325 |
Spontán és indukált mutánsok | 325 |
Vad paradicsomfajok | 326 |
Báldy Béla: A nemesítési munka területei és eredményei | 328 |
Fajtabejelentés alatt álló korai fajtajelöltek | 330 |
Fajtafenntartás | 331 |
A Zöldségtermesztési Kutató Intézetben alkalmazott módszer | 332 |
Ackerl Iván: A magtermesztés nagy hozzáértést kíván | 335 |
Konstans fajták magtermesztése | 335 |
Hibrid (heterózis) vetőmag előállítása | 338 |
Vetőmagnyerés és -kezelés nagy szakmai és technikai felkészültséggel | 340 |
Báldy Béla: A paradicsomtermesztés fejlesztésének lehetőségei | 346 |
Bontovits Lajos: A paradicsom felhasználásának lehetőségei és szabványai | 350 |
Minőségi előírások és szabványok | 350 |
Az étkezési paradicsom szabványa | 350 |
Paradicosmkészítmények minőségi előírásai | 354 |
A termelésre, minőségre, forgalmazásra vonatkozó szabványelőírások | 358 |
Az étkezési paradicsom nemzetközi (genfi) szabványa | 358 |
A paradicsom felhasználásának lehetőségei | 373 |
A friss paradicsom a kulturált étkezésben. Receptek | 373 |
Felhasznált és ajánlott irodalom | 377 |