1.067.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Paradicsomtermesztés

Szerző
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 386 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-230-510-8
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A termelés kemizálásának, gépesítésének feltételei érezhetően javultak, és így teljesen új rendszerű termelési technológiák bevezetésére kerülhetett sor az elmúlt években. Ezekkel eljuthatunk a nagyüzemi termesztéshez.
A termesztés jelenlegi színvonalára jellemző az ún. iparszerű, a teljes gépesítésen alapuló technológia és a régi, hagyományos termesztési mód. Vannak 100 ha-t meghaladó felületen paradicsomot termelő gazdaságok, amelyek évek óta 400-590 q/ha átlagtermést érnek el, és vannak olyan termelő üzemek, ahol csak 150-180 q/ha termést takarítanak be.
Hangsúlyozzuk, hogy a jövő útja az ipari rendszerű, gépesített technológiák bevezetése. Az erre alapozott termelésre történő átérés feltételei csak fokozatosan teremthetők meg. Az elkövetkezendő időszakban éppen ezért a hagyományos termesztés korszerűsítése mellett az új módszerekre való áttérés feltételeit kell megalapozni, legyen annak célja vagy az ipar nyersanyagszükséglete, vagy a mindennapi piac friss zöldségellátása. Ezt... Tovább

Fülszöveg

A termelés kemizálásának, gépesítésének feltételei érezhetően javultak, és így teljesen új rendszerű termelési technológiák bevezetésére kerülhetett sor az elmúlt években. Ezekkel eljuthatunk a nagyüzemi termesztéshez.
A termesztés jelenlegi színvonalára jellemző az ún. iparszerű, a teljes gépesítésen alapuló technológia és a régi, hagyományos termesztési mód. Vannak 100 ha-t meghaladó felületen paradicsomot termelő gazdaságok, amelyek évek óta 400-590 q/ha átlagtermést érnek el, és vannak olyan termelő üzemek, ahol csak 150-180 q/ha termést takarítanak be.
Hangsúlyozzuk, hogy a jövő útja az ipari rendszerű, gépesített technológiák bevezetése. Az erre alapozott termelésre történő átérés feltételei csak fokozatosan teremthetők meg. Az elkövetkezendő időszakban éppen ezért a hagyományos termesztés korszerűsítése mellett az új módszerekre való áttérés feltételeit kell megalapozni, legyen annak célja vagy az ipar nyersanyagszükséglete, vagy a mindennapi piac friss zöldségellátása. Ezt az ügyet szolgálja a könyv 12 szerzője is szerkesztője, Balázs Sándor. Mindnyájan a Kecskeméti Zöldségtermesztési Kutató Intézet munkatársai. Kecskemét fogalma pedig napjainkban összeforrott a paradicsoméval. Vissza

Tartalom

Előszó5
Miért és hogyan termeljünk paradicsomot?13
Báldy Béla: A paradicsomtermesztés és -feldolgozás korszerűsítése fontos feladatunk13
Báldy Béla: A világ paradicsomtermesztését a termésátlagok növekedése jellemzi20
Báldy Béla: Az iparszerű, gépesített technológia20
Báldy Béla: A paradicsom piaca22
Dr. Vidéki László: A paradicsom mint táplálék: az egyik legkedveltebb zöldségféle24
Az eredményes termesztés feltételei28
Környezeti feltételek28
Báldy Béla: A hőmérséklet jelentősen befolyásolja a fejlődési fázisok idejét28
Dr. Hamar Norbert: A paradicsom a fényigényes növények közé tartozik30
Dr. Hamar Norbert: A tápelemek hatása a növekedésre és a fejlődésre32
Dr. Hodossi Sándor: A paradicsom nem kifejezetten vízigényes növény35
A talaj alkalmasságának elbírálásánál döntő a fizikai szerkezet38
Dr. Károly Árpád: Üzemi-közgazdasági feltételek39
A munkaerő, az útviszonyok, az átvevőhelyek39
A paradicsomot gondosan kell beilleszteni az üzem termelési szerkezetébe40
Dr. Farkas József: Az egyik kulcskérdés: a termesztés irányának megfelelő fajtaválasztás44
A fajták értéket döntően a termés mennyisége, minősége és biztonsága szabja meg44
Báldy Béla: A termesztésre javasolt fajták ismertetése53
Kecskeméti üvegházi55
Keszthelyi üvegházi55
Kecskeméti rezisztens hajtató55
Bonset56
Kecskeméti 3F156
Soroksári korai F157
Kecskeméti 70058
Kecskeméti export59
Kecskeméti 26259
Kecskeméti törpe61
Kecskeméti merevszárú61
Kecskeméti törpe 1081-8363
Kecskeméti 4263
Kecskeméti Determinált San Marzano64
Kecskeméti konzerv65
Kecskeméti jubileum66
Kecskeméti 81567
Kecskeméti 92868
Kecskeméti törpe 27869
Kecskeméti Korai Bíbor70
Harrow71
ES-2471
Kecskeméti 79271
Kecskeméti 192672
Kecskeméti 79-3573
WVA-6374
Ottawa 5075
Tamu Chico III.75
Ventura76
Chico Grande77
Szepes László: A paradicsomtermesztés gépei78
A talajfertőtlenítés gépei79
A trágyázás gépei80
A talaj-előkészítés gépei80
Gépek az alapvető talajművelés őszi munkáihoz81
Az alapvető talajművelés tavaszi munkái és gépei83
A vegyszeres gyomirtás gépei83
Ágyáskészítő gépek részletes ismertetése84
A növényvédelem gépei89
A növényápolás gépei91
Betakarítógépek részletes ismertetése94
A termesztés technológiai elemei100
Dr. Hodossi Sándor: A vetésváltás elengedhetetlen, mert a paradicsom nem bírja a monokulturát100
Dr. Hamar Norbert: A talaj előkészítése101
Dr. Hamar Norbert: Hogyan trágyázzunk gazdaságosan?103
Dr. Hodossi Sándor: A szerves trágyázás elengedhetetlen a talaj kedvező fizikai és biológiai állapotának fenntartásához104
Dr. Hamar Norbert: A paradicsom tápanyagigényét elsősorban műtrágyákkal elégíthetjük ki111
Dr. Hamar Norbert: A talaj- és növényanalízis jelentősége a trágyázásban111
Dr. Hamar Norbert: Műtrágyázás egy- és több hatóanyagú műtrágyákkal114
Dr. Hamar Norbert: A paradicsom indító-műtrágyázása119
Dr. Hamar Norbert: Talajon keresztüli fejtrágyázás120
Dr. Hodossi Sándor: A levélen keresztüli (permetező-) trágyázás átsegíti a növényeket a fejlődés kritikus időszakain121
Dr. Hodossi Sándor. A levélen keresztüli tápanyagfelvétel122
Dr. Hodossi Sándor: A permetezőtrágyázás alkalmazásának időpontja122
Dr. Hodossi Sándor: Permetezőtrágyázásra jelenleg számításba vehető trágyák és felhasználásuk módja123
Dr. Hodossi Sándor. A permetezőtrágyázástól várható eredmény125
Bíró Kálmán: Vegyszeres gyomirtás126
A herbicidek szelektivitásának okai128
A vegyszerek specifikus hatása és hatástartama136
Szaporítás palántaneveléssel és helybevetéssel136
Ackerl Iván: Fontos a méretben is kiegyenlített vetőmag141
Ackerl Iván: A palántanevelés technológiáját a tervezett kiültetési időpont határozza meg149
Bíró Kálmán: Napjainkban terjed a paradicsom helybevetése150
Dr. Hodossi Sándor: Az öntözés a termésbiztonság fontos tényezője163
A természetes csapadék megőrzését szolgáló talajvíz-gazdálkodás164
Az öntözés végrehajtásának irányelvei165
Párologtatást csökkentő vegyszerek alkalmazása167
Bíró Kálmán: Betakarítás kézzel, géppel és kombináltan169
Napjainkban 2-3 kézi szedéssel betakarítható a termés zöme169
A betakarítás gépesítése segít a kézimunkaerő-gondokon171
A paradicsom géppel csak bizonyos veszteséggel takarítható be176
Betakarítógép-típusok178
A leszedett bogyók szállítása és válogatása179
Ültetési, helybevetési ütemezés kézi betakarítással186
Vetési ütemezés gépi betakarításhoz187
Dr. Hodossi Sándor: A korábbi és koncentráltabb érést elősegítő vegyszerek alkalmazása190
Dr. Hamar Norbert: A fólia sátrak terjedése növelte a paradicsombehajtás jelentőségét192
Talaj-előkészítés és trágyázás a növényházban és a fólia sátorban193
A fejtrágyázást talajvizsgálatok alapján célszerű elvégezni196
A hajtatásban a palánta minőségére, fejlettségére nagy gondot kell fordítani197
A palántanevelés technológiájában fő szempont az egységes növényállomány200
A paradicsom szén-dioxid-trágyázása212
Fénytől függő klímaszabályozás215
A kötődés elősegítése a temés minősége és mennyisége érdekében217
A paradicsomtövek etilénes kezelése219
A leszedett paradicsom etiléngázos kezelése221
Szedés-osztályozás-csomagolás222
Dr. Hodossi Sándor: Korai szabadföldi termesztés222
A termőhely megválasztása a siker egyik alapvető feltétele222
8-9 hetes, tűzdelt, fejlett palántákat ültetünk ki223
Korai szabadföldi termesztésre csak a rövid tenyészidejű, lendületesen érő fajták alkalmasak224
Szedés, manipulálás225
Bíró Kálmán: Konzervipari termesztés225
Növényvédelem228
A kártétel formái, biotikus és abiotikus tényezőktől függő változásai228
A paradicsom betegségei230
Vírusos és mikoplazmás betegségek230
Baktériumos betegségek236
Gombás betegségek239
Élettani betegségek és rendellenességek253
Hiánybetegségek253
A paradicsom kártevői257
Virágos élősködők263
A paradicsom integrált növényvédelme264
Az integrális növényvédelmi szemlélet264
Az agrotechnikai védekezés láncszemei266
A biológiai védekezés eleme és láncszemei a paradicsom növényvédelmében270
A vegyszeres védekezés és láncszemei271
A vetőmagcsávázás célja: A fertőzésmentes vetőmag272
A talajfertőtlenítés a palántanevelésnél és a hajtatóberendezésekben alapvető fontosságú273
A palántanevelés kémiai növényvédelme276
A hajtatás kémiai növényvédelme277
A szántóföldi paradicsomtermesztés kémiai növényvédelme279
Növényvédelmi technológiák a paradicsomtermesztésben297
Az üvegházi hajtatásban fontos a rezisztens fajta és a higiéne297
A fólia alatti hajtatásban: fokozottabb fungicid növényvédelem301
A szántóföldi korai termesztésben korábban kell kezdeni a védekezést is302
A konzervipari hagyományos termesztésmódnál fontos a megelőző agrotechnikai védekezés is!302
A helybevetett, gépi betakarítású paradicsomnál döntő a védekezés időzítése307
Dr. Károly Árpád: A termesztés gazdaságosságának elemzése309
A gazdaságosság feltételei: a termelési színvonal, a munkaerőhelyzet309
A termelési költségeket két nagy csoportba lehet osztani310
A termésmennyiség határozza meg a jövedelmezőséget314
Jövedelmezőségi viszonyok a hajtatásban318
A növényházi hajtatás jövedelmezőségét a termelési költségek határozzák meg318
A fólia alatti hajtatásnak kisebb a beruházási igénye319
A szántóföldi termesztés jövedelmezősége320
A paradicsom nemesítése és vetőmagtermesztése322
Dr. Farkas József: A paradicsomnemesítés módszerei322
Családfamódszer323
Visszakeresztezés módszer324
F1-hibrid-módszer325
A nemesítési munka alapanyagai325
Spontán és indukált mutánsok325
Vad paradicsomfajok326
Báldy Béla: A nemesítési munka területei és eredményei328
Fajtabejelentés alatt álló korai fajtajelöltek330
Fajtafenntartás331
A Zöldségtermesztési Kutató Intézetben alkalmazott módszer332
Ackerl Iván: A magtermesztés nagy hozzáértést kíván335
Konstans fajták magtermesztése335
Hibrid (heterózis) vetőmag előállítása338
Vetőmagnyerés és -kezelés nagy szakmai és technikai felkészültséggel340
Báldy Béla: A paradicsomtermesztés fejlesztésének lehetőségei346
Bontovits Lajos: A paradicsom felhasználásának lehetőségei és szabványai350
Minőségi előírások és szabványok350
Az étkezési paradicsom szabványa350
Paradicosmkészítmények minőségi előírásai354
A termelésre, minőségre, forgalmazásra vonatkozó szabványelőírások358
Az étkezési paradicsom nemzetközi (genfi) szabványa358
A paradicsom felhasználásának lehetőségei373
A friss paradicsom a kulturált étkezésben. Receptek373
Felhasznált és ajánlott irodalom377
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Paradicsomtermesztés Paradicsomtermesztés Paradicsomtermesztés Paradicsomtermesztés

A borító kopott, a gerinc megtört, sérült.

Állapot:
2.840 ,-Ft
23 pont kapható
Kosárba