Előszó | 8 |
Pár kérdés a tésztákról | |
Száraztészta | |
Honnan származik a tészta? | 12 |
Hol kezdődött a száraztészta gyártása? | 12 |
Honnan származik az első tésztás recept? | 13 |
Miért lett olyan népszerű a tészta? | 13 |
Hogyan indult világhódító útjára a tészta? | 15 |
Ki volt az első tésztagyáros? | 15 |
Mi a száraztészta? | 17 |
Minden tésztában van tojás? | 17 |
Mit jelent az olasz típusú tészta? | 17 |
Mi a tojásos tészta? | 18 |
Igaz, hogy a tojásos tiszta divatja a Kárpát-medence jellegzetessége? | 18 |
Meddig tartható el a száraztészta? | 18 |
Mitől színesek egyes tészták? | 19 |
Mikor együnk tésztát? | 19 |
Hogyan lesz száraz a száraztészta? | 21 |
Hogyan oldották meg a szárítást az elmúlt századokban? | 21 |
Miben és hogyan főzzük meg a száraztésztát? | 22 |
Mennyi tésztát számítsunk egy főre? | 22 |
Mit jelent az "al dente" kifejezés? | 23 |
A megfőtt tésztát szűrjük le, vagy hagyjuk a főzővízben? | 23 |
Milyen alakú tésztát vásároljunk? | 24 |
Melyek a tészta alapanyagai? | 25 |
Liszt | 26 |
A tojás | |
Miért tojás alakú a tojás? | 29 |
Fehér vagy barnahéjú tojást válasszunk? | 29 |
Hűtőben kell-e tartani a tojást? | 30 |
Miért más színű a téli és a nyári tojások sárgája? | 30 |
Mennyi ideig tartható el a tojás? | 30 |
Már vásárlás után, vagy csak felhasználáskor tisztítsuk meg a tojást? | 31 |
Mire jó a tojáshéj? | 31 |
Mi a tojásos tészta előnye? | 32 |
Fűszernövények | |
Mivel fűszerezzük tésztaételeinket? | 37 |
Melyek a legnépszerűbb tésztafajták? | 42 |
Fogyaszthatnak-e tésztát a lisztallergiások? | 52 |
Hízlal-e a tészta? | 52 |
Milyen tápértéke van a tésztáknak? | 52 |
Szószok, mártások | |
Mi a sugo? | 55 |
A száraztészta Magyarországon | |
Melyik alegrégibb magyar száraztészta? | 61 |
Mi a lebbencs? | 62 |
Mi a lúdégetészta? | 63 |
Ázsia és a tészta | |
Mi a rizsliszt tészta? | 74 |
Mi az üvegtészta? | 74 |
melyek a száraztészta készítésének lépései? | 78 |
Mit nevezünk gépi száraztésztának? | 78 |
Mit nevezünk kézi száraztésztának? | 78 |
Melyek a szálastészták? | 78 |
Melyek az aprótészták? | 78 |
Hogyan készítik a hússal töltött tésztaféléket? | 92 |
Szárított vagy friss tésztát válasszunk? | 92 |
Könnyen emészthető a tészta? | 92 |
Hogyan készítsük el a tésztaételt, hogy valóban ne hízlaljon? | 93 |
A tészta a diéta barátja? | 99 |
A fittség titka a tésztában van? | 100 |
Mitől egészséges a tészta? | 100 |
Hogyan ellenőrízzük a tészta minőségét? | 101 |
A sajtok | |
Hogyan lesz a tejből sajt? | 112 |
Milyen sajtot használjunk a tésztaételekhez? | 112 |
A laktózérzékenyek is fogyaszthatnak sajtot? | 112 |
Mit kell tudni a parmezán sajtról? | 113 |
Milyen sajttípusok léteznek? | 113 |
Az olívaolaj | |
Melyik olívaolajat mire használjuk? | 119 |
Olívaolajat csak salátákhoz? | 119 |
Mi fán terem az olívabogyó? | 120 |
Miből lesz az olívaolaj? | 120 |
Milyen típusú olívaolajok léteznek? | 121 |
Receptek | |
Articsókás masni tészta tejszínes mártásban | 50 |
Bárányborda spárga duett | 130 |
Báránymirigy nyitott ravioli | 134 |
Chilis, olívás makaróni | 126 |
Fokhagymás-gombás spagetti | 48 |
Gnocchi baconos, brokkolis, tejszínes mártással | 89 |
Gnocchi sajtmártással | 114 |
Gombás-zöldséges tészta | 102 |
Japán metélt retekkel | 75 |
Kakukkfüves bárány-ragu leves rozscipóban | 70 |
Lasagne | 129 |
Lebbencsleves | 64 |
Lecsó tarhonyával | 67 |
Mustáros-boros rostélyos | 82 |
Paprikás csirke, túrós csuszával | 69 |
Paradicsomos, marhahúsos tortellini | 96 |
Parajjal és ricottával töltött canelloni | 94 |
Parajos masnitészta | 86 |
Pisztáciás, sajtos tésztasaláta | 116 |
Pozsonyi kocka | 138 |
Rozmaringos kacsamellfilé canelloni pudinggal | 125 |
Route con fungi di Bosco | 59 |
Sonkás-ananászos tészta | 80 |
Sonkás spagetti fokhagymás, tejszínes mártásban | 90 |
Sprotnis spagetti | 79 |
Tenger gyümölcsei tésztával | 108 |
Tésztasaláta | 122 |
Tollhegytészta sajtmártással és dióval | 137 |
Tonhalas kagylótészta | 104 |
Trenette barca | 106 |
Üvegtészta cukkinivel, csirkével | 76 |
Vénusz lazacrózsái tejszínes tészta ölelésében, fóliában sült tonhal | 85 |
Zöldséges papardelle | 133 |