1.060.471

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Magyaros ízek mikrohullámmal

303 recept

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Petit Print Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 160 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN: 963-85-0031-x
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Tán nem tűnik szentségtörtésnek, ha a háztartásokban örvendetesen szaporodó mikrohullámú berendezésekkel, a bennük történő főzéssel-sütéssel foglalkozó könyvünket azzal a gondolattal kezdjük, hogy... Tovább

Előszó

Tán nem tűnik szentségtörtésnek, ha a háztartásokban örvendetesen szaporodó mikrohullámú berendezésekkel, a bennük történő főzéssel-sütéssel foglalkozó könyvünket azzal a gondolattal kezdjük, hogy minden találmány, így a konyhatechnológia számára a mikorhullámok hatásának felfedezése a véletlenen is múlt.
Pedig tény: 1945-ben Percy L. Spencer, a Rayton Company laboratóriumában, a tesztelt radarcsövek mellé véletlenül egy tábla csokoládét tett. Nem sokkal később folyékony, meleg csokoládét talált az asztalon. Spencer nem akart hinni a szemének, s hogy meggyőződjön a meghökkentő tapasztalásról, a radarsugározó elé egész tojást tett. Rövid idő elteltével a tojás szétdurrant. Aztán néhány szem pattogatni való kukoricát szórt az asztalra. A kukoricaszemek kis idő elteltével mozgásba jöttek, majd kipattogtak. A tudós ezzel óriási felfedezést tett: a mikrohullámmal főzni lehet!
És főznek is világszerte!
Mindent elöljáróban szeretnénk néhány félreértelmezett fogalmat tisztázni. Mivel a mikrohullámú energia melegítésére, ezáltal főzésre alkalmas, a mikrohullámú sütő kifejezés ilyen formában nem pontos, bár sokan használják. Igaz ugyan, hogy forgalmaznak olyan készülékeket, amelyek sütésre is alkalmasak, de azokban a sütés már nem a mikrohullámokkal történik. A készülékekben keletkező sugárzás a készítendő ételekben elnyelődik, és azok molekuláiban hőenergiává alakul át. Ez a főzési mód az egészségre nem káros, sőt, előnyösebb, mint a sütés-pirítás, mert ott pörzsanyagok keletkeznek.
Napjainkban nálunk is egyre több ilyen berendezés kerül forgalomba. Ezek a háztartási munkát forradalmasítják, segítik, előreviszik. Amíg más konyhai berendezések esetében a sütési-főzési technológiai folyamatokat könnyedén tudjuk alkalmazni, addig a mikrohullámú energiával működő gépek esetében új fogalmakkal és munkafolyamatokkal kell megismerkednünk.
Receptjeinkkel segítséget kívánunk nyújtani a háziasszonyoknak, a szakácsoknak, de azoknak is, akik "csak" szeretnek vagy kénytelenek a konyhában szorgoskodni.
A könyvünkben közkinccsé tett receptek négy-öt adag étel elkészítéséhez elengedők, egyes készítményeknél - például a tortáknál, a süteményeknél - nyolc-tíz adagra vonatkozik.
Az ételek elkészítésének túl szeretnénk megismertetni olvasóinkat a mikrohullámú berendezésekkel elvégezhető tartósítással, egyes italok elkészítésével is.
Sikeres munkát kívánunk a mikrohullámú készülékek előnyeit felismerő és élvező olvasóinknak.
Jó étvágyat!
Vissza

Tartalom

Ajánlás - egy kis történelemmel3
A mikrohullámú készülék működése4
A készülék típusai5
Sütés, grillüzemmód6
A készülékhez használható edények6
Biztonsági szabályok7
A készülék tisztítása8
Mikrohullámú készülékek tesztje9
Levesek
Almaleves12
Bajoros borsókrémleves12
Burgonyakrémleves13
Daraleves13
Fejtettbab-leves13
Fokhagymaleves13
Forrázott gombócleves14
Geszetenyekrémleves14
Gombaleves14
Hagymleves15
Hédervári galambleves15
Húsgombócleves15
Húsos zöldbableves magyarosan16
Jérceleves16
Kaporleves (diétás)16
Káposztaleves17
Karalábéleves17
Kelvirágkrémleves17
Kukorica-krémleves17
Magyaros karfiolleves18
Magyaros laskagombaleves18
Májgaluskaleves18
Májpüréleves19
Meggyleves19
Minesztraleves19
Palócleves19
Paradicsomleves20
Pikáns tüdővadalék-leves20
Rákleves20
Rántott leves21
Sárgadinnyeleves21
Spenótleves21
Szegedi csirkeleves21
Tavaszi csirkebecsinált22
Tejfölös sóskaleves22
Tökpüréleves22
Tüdővagdalék-leves23
Vegyeszöldség-leves23
Vörösboros málnaleves23
Zellerpüréleves24
Zöldbableves24
Zöldborsóleves24
Zöldségleves24
Levesbetétek
Burgonyagombóc26
Daragaluska26
Fásgaluska26
Maceszgombóc26
Májgaluska27
Párolt tojás27
Vajasgaluska27
Velős gombóc27
Zsemlegombóc28
Köretek, főzelékek, zöldségfélék
Almás párolt káposzta29
Burgonyapüré29
Cukkinipörkölt29
Édeskáposzta-főzelék29
Gomolytúrós puliszka30
Joghurtós brokkoli30
Káposztás paszuly30
Karalábéfőzelék30
Kelvirágrózsák vajjal31
Lecsós patisszon31
Majorannás burgonyafőzelék31
Makói töltött hagyma31
Paprikás burgonya32
Parajfőzelék32
Patisszonfőzelék32
Párolt feketegyökér33
Párolt paraj I. 33
Párolt paraj II.33
Párolt póréhagyma33
Párolt rizs33
Párolt sárgarépa34
Párolt zöldbab34
Párolt zöldborsó34
Petrezselymes újburgonya34
Polenta34
Rakott burgonya35
Rakott mangold35
Rakott mangold levél35
Rakott tök36
Rizibizi36
Sajtos tök36
Sonkás rizsfelfújt36
Sós burgonya37
Spagetti37
Tarhonya37
Tejfölös cékla37
Tejfölös-kapros tökfőzelék37
Tejfölös sóskafőzelék38
Tejfölös szalonnás kelbimbó38
Tejszínes csirág (spárga)38
Töltött cukkini38
Töltött karalábé39
Töltött patiszon39
Töltött tök39
Töltött törökparadicsom (padlizsán)40
Túrós rakott burgonya40
Zelleres burgonyapüré40
Zöldségfelfújt41
Mártások
Ajókamártás44
Bakonyi gombamártás44
Céklamártás45
Egresmártás45
Kapormártás45
Kapros-joghurtos gombasaláta45
Paradicsommártás45
Sajtmártás46
Sóskamártás46
Tejfölös tormamártás46
Tejmártás (besamel)46
Tojás sajtmártással47
Uborkamártás47
Vadas mártás47
Húsételek
Szárnyashús
Csirkecomb fűszeres, sajttal50
Gesztenyével töltött pulykamell50
Gombás csirketokány50
Gombás fácánmell51
Jércefelfújt51
Jércemell tavasziasan52
Kacsamell májas-káposztás töltelékkel52
Kacsapörkölt52
Kapros-paprikás csirketokány53
Libamájszeletek Gellért módra53
Paprikás jércefillé53
Ropogós kacsasült54
Sült libamáj54
Szárnyasmájrizottó54
Szárnyasrizottó55
Szegedi csirkegulyás55
Töltött csirke55
Tűzdelt jércesült56
Sertéshús
Ananászos sertésszelet57
Bácskai rizses hús57
Belsőségpörkölt57
Bőrös malackaraj58
Citromos sertésszelet58
Csikóstokány58
Debreceni sertéskaraj59
Gombás sertésszelet58
Kelvirágos sertésszelet sajttal59
Lecsós sertésborda59
Malacpörkölt60
Natúr sertésszelet60
Óvári sertésszelet60
Paprikás sertésnyelv61
Paradicsomos húsgombóc I.61
Paradicsomos húsgombóc II.61
Párolt fokhagymás seréscomb61
Pirított sertésérmék magyarosan62
Pirított sertésmáj magyarosan62
Pirított sertésvelő63
Rakott vagdalt hús63
Sertésborda burgonyával63
Sertésbordák parasztosan64
Sertésflekken körítve64
Sertésjava tanyasi módra64
Sertéspörkölt65
Setés szűzpecsenye kelkáposztával sütve65
Sörben párolt húsgombóc65
Székelygulyás66
Temesvári sertésborda66
Tormás malachús67
Töltött káposzta67
Töltött sertéscsülök67
Töltött vagdalthús-rolád68
Zöldborsós serésszelet68
Zöldséges sertésszelet68
Borjú- és marhahús
Alföldi rostélyos70
Angolos bélszín70
Angolos hátszínszelet70
Bélszínszelet körítve71
Bészínszelet pirított gombával71
Bélszíntokány71
Borjúbecsinált71
Borjúbordák gombapéppel töltve72
Borjúborda pikáns módra72
Borjújava Magyaróvári módra73
Bojúszelet Bakonyi módra73
Debreceni tokány73
Erdélyi kapros tokány74
Gombás tokány74
Hátszínszelet fűszeres vajjal75
Kapros-paprikás borjúborda75
Marhapörkölt75
Marhaszelet édes-savanyú mártásban76
Matrózhús76
Pacalpörkölt76
Párolt hátszín77
Párolt hátszínszelet sajttal77
Párolt marhaszelet77
Pusztapörkölt78
Rostélyos zöldséges mártásban78
Serpenyős rostélyos79
Sült marhafatő79
Vajas párolt borjúcsülök79
Zöldséges töltött marhaszelet80
Bárány- és birkahús
Báránygerincszelet angolosan83
Párolt ürücomb83
Rozmaringos báránycomb83
Tárkonyos bárányragu84
Ürüpörkölt84
Vadhús
Házinyúl borban párolva85
Szarvaspörkölt85
Halak, hidegvérű állatok
Fogasszeletek főzve86
Fogasszeletek sajtmártással86
Fogasszeletek tejszínes gombóccal86
Halászlé86
Halpástétom87
Harcsapaprikás87
Harcsaszeletek citromos vajjal87
Hideg fogastekercs Füredi módon88
Hideg kecsege88
Kalocsai pontyderék89
Káposztás harcsa89
Kapros pisztráng89
Paradicsomos hal89
Párolt fokhagymás fogasfilé90
Ponty forrázva90
Pontypörkölt90
Pisztráng kékre főzve90
Pácponty91
Regős halászlé91
Tejfölös-gombás ponty91
Tejfölös harcsafilé92
Tejfölös-tormás csukafilé92
Zöldséges forrázott fogasfilé92
Fokhagymás békacombok93
Töltött csiga93
Egytálételek
Gombaételek
Gombapép96
Gombapörkölt96
Gomba tojással96
Paradicsomos gomba97
Töltött gombafejek97
Töltött gomba sonkával97
Töltött kucsmagomba98
Tojásételek
Gombás tojásrántotta99
Parasztos rántotta99
Rántotta99
Sonka tojással99
Szalonna tojással99
Tálon sült tojás sonkával100
Tálon sült tojás szalonnával100
Tálon sült tojás virslivel100
Tojáskrém100
Tükörtojás100
Velő tojással101
Zöldborsós omlett101
Zsemlében sült tojás101
Melegszendvicsek
Almás-sonkás melegszendvics102
Gombás melegszendvics102
Húskrémes melegszendvics102
Parajos melegszendvics102
Párizsikrémes melegszendvics103
Sajtos melegszendvics103
Sonkás melegszendvics103
Hamburger103
Töltött virsli104
Sütemények, édességek, forró italok
Császármorzsa105
Csokoládémártás I. 105
Csokoládémártás II.106
Csokoládépuding106
Daramorzsa106
Diómártás106
Diópuding107
Forralt bor107
Forró csokoládé107
Grog108
Gyümölcsös rétes108
Gyümölcspuding108
Habos sült banán108
Kakaós kuglóf109
Kávémártás109
Kiwimártás109
Krémsajtos őszibarack109
Kubai puncs110
Máglyarakás110
Mandulapuding110
Mandulás madártej111
Mandulás túrósbéles111
Mogyorópuding111
Mokkás ital112
Párolt körte112
Puncsmártás I. 112
Puncsmártás II.112
Rakott metélt113
Stíriai metélt113
Sült banán114
Tejes lepény eperrel114
Töltött sült alma114
Töltött zsemle115
Túrógombóc115
Túrópogácsa115
Túrós csusza116
Túrós rétes116
Vaníliafelfújt I.116
Vaníliafelfújt II.117
Vaníliamártás I. 117
Vaníliamártás II.117
Vaníliás kocka117
Vaníliasodó118
Vaníliás túrókrém gyümölccsel118
Vargabéles118
Zöldségfélék és gyümölcsök előkészítése mikrohullámú készülékkel gyorsfagyasztásra és konzerválásra120
Előfőzési táblázat tartósításhoz, fagyasztáshoz125
Az ételek kiolvasztása, felmelegítése126
Mirelit zöldség- és gyümölcsfélék kiolvasztási táblázata128
Mirelit húskészítmények kiolvasztási táblázata129
Gyorsfagyasztott készételek felmelegítési táblázata130
A főzési idő átszámítása131
Átszámítási táblázat az 500, 600, 700 W teljesítményű készülékekhez131
Kalóriakalauz132
Kalóriatáblázatok133
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Magyaros ízek mikrohullámmal Magyaros ízek mikrohullámmal

A gerinc megtört.

Állapot:
940 Ft
470 ,-Ft 50
7 pont kapható
Kosárba
Állapotfotók
Magyaros ízek mikrohullámmal
Állapot:
940 ,-Ft
14 pont kapható
Kosárba