Bevezetés (Borka Miklós) | 5 |
A paprikatermesztés a világon és Magyarországon (Zatykó Lajos) | 7 |
Paprikatermesztésünk ma. Közgazdasági és üzemgazdasági feltételek (Zatykó Lajos) | 9 |
Paprikafogyasztás, a paprika táplálkozási értéke (László Lászlóné) | 12 |
Vitaminok | 16 |
Íz- és aromaanyagok | 21 |
Színanyagok | 24 |
Aminosavak | 24 |
Ásványi anyagok | 26 |
Szénhidrátok | 26 |
Lipidek | 27 |
Szerves növényi savak | 28 |
A paprikatípusok biológiája (Zatykó Lajos) | 29 |
Fényigény (Zatykó Lajos) | 29 |
Hőigény, a kedvezőtlen hőhatások következményei és azok elkerülése (Moór Józsefné) | 40 |
Tápanyagigény (Fischer Irén) | 44 |
Vízigény (Sasvári Sándorné) | 50 |
Az étkezési paprika fajtái (Zatykó Lajos) | 57 |
Szabadföldi palántás termesztés (Zatykó Lajos) | 80 |
A paprika előveteményei (Kovács János) | 81 |
Talaj-előkészítés (Szepes László) | 83 |
Az alapvető talajművelés őszi munkái | 86 |
Az alapvető talajművelés tavaszi munkái | 90 |
Tápanyag-utánpótlás (Fischer Irén) | 91 |
A tápanyagszükséglet meghatározása | 95 |
Felhasználható tápanyagforrások | 98 |
A trágyaadagok és a trágyázás időpontjának meghatározása | 102 |
A tápanyag-utánpótlás gépesítése (Szepes László) | 107 |
Vegyszeres gyomirtás (Reichert Pál) | 110 |
A palántanevelésben | 110 |
Vegyszeres gyomirtás szabadföldön | 111 |
A vegyszeres gyomirtás gépesítése (Szepes László) | 112 |
Szaporítás (Zatykó Lajos) | 113 |
Vetőmagkezelés | 113 |
Vetés | 115 |
Palántanevelés | 118 |
A palántanevelés gépesítése (Szepes László) | 122 |
Kiültetés | 129 |
A palántázás gépesítése (Szepes László) | 137 |
Növényvédelem (Reichert Pál) | 138 |
A paprika vírusbetegségei (Beczner László) | 140 |
A vírusok elleni védekezés lehetőségei (Beczner László) | 151 |
Egyéb károsodások és betegségek (Reichert Pál) | 153 |
Kártevők (Martinovich Valér) | 159 |
A növényvédelem gépesítése (Szepes László) | 167 |
Öntözés (Sasvári Sándorné) | 171 |
Az öntözés gépesítése (Szepes László) | 174 |
Talajápolás (Kovács János) | 176 |
A talajápolás gépesítése (Szepes László) | 177 |
Betakarítás, értékesítés (Kovács János) | 179 |
Betakarítás | 179 |
Értékesítés | 180 |
Helyrevetéses, gépesített termesztési technológia (Zatykó Lajos) | 183 |
A gépesített technológia fajtaigénye (Zatykó Lajos) | 185 |
Talajmegválasztás, elővetemény, talaj-előkészítés (Reichert Pál) | 188 |
Talajmegválasztás | 188 |
Elővetemény | 189 |
Talaj-előkészítés | 189 |
Tápanyag-utánpótlás (Fischer Irén) | 190 |
Vegyszeres gyomirtás (Reichert Pál) | 191 |
A helyrevetett paprika gyomflórája | 191 |
A paprikakultúrában engedélyezett vegyszeres gyomirtás | 192 |
A vegyszeres gyomirtás kutatási eredményei | 194 |
Szaporítás (Reichert Pál) | 194 |
Vetőmagkezelés | 194 |
Vetés, kelésápolás, állománysűrűség | 195 |
Növényvédelem (Reichert Pál) | 204 |
A növényvédelmi munkák összefoglalása | 206 |
Öntözés (Sasvári Sándorné) | 207 |
Talajápolás (Reichert Pál) | 208 |
Betakarítás (Reichert, Szepes) | 209 |
A betakarítás teljes gépesítése (Janzsó József) | 212 |
A paprika magtermesztése (Zatykó Lajos) | 216 |
Elővetemény, izoláció, talaj-előkészítése (Kovács János) | 218 |
Tápanyag-utánpótlás (Fischer Irén) | 221 |
Szaporítás, ültetés (Zatykó Lajos) | 222 |
Szelekció (Kovács János) | 223 |
Növényvédelem (Reichert Pál) | 225 |
Öntözés (Sasvári Sándorné) | 227 |
A magpaprika betakarítása, magkinyerés (Kovács János) | 227 |
A vetőmag tisztítása, minősítése, fémzárolása (Ajtay Zsuzsa) | 232 |
A vetőmagtermesztés ellenőrzési rendszere (Ajtay Zsuzsa) | 237 |
A hibridmagtermesztés (Moór Józsefné) | 238 |
Kézi magelőállítás | 238 |
Hibridfajták előállításának újabb módszerei (Csilléry Gábor) | 243 |
Paprikahajtatás (Zatykó Lajos) | 246 |
A hajtatási időszakok alapvető eltérései (Zatykó Lajos) | 247 |
A hajtatási időszak és a fajta | 247 |
A hajtatási időszak és a tenyészidő hossza | 250 |
Az elővetemény, a berendezés előkészítése (Moór Józsefné) | 254 |
Tápanyag-utánpótlás (Fischer Irén) | 256 |
Szaporítás, palántanevelés (Zatykó Lajos) | 262 |
Ültetés (Moór Józsefné) | 267 |
Növényvédelem (Reichert Pál) | 268 |
Öntözés (Sasvári Sándorné) | 273 |
Talaj- és növényápolás (Moór Józsefné) | 274 |
Szedés, értékesítés (Moór Józsefné) | 275 |
A paprikafeldolgozás, -tartósítás, -tárolás módjai | 277 |
Konzervipari feldolgozás (Sárosiné Tánczos Erika) | 277 |
A paprika házi tartósítása (Sárosiné Tánczos Erika) | 283 |
Tárolási lehetőségek (Zatykó Lajos) | 284 |
A paprika genetikája és nemesítése (Andrásfalvy András) | 287 |
A termesztett paprika rendszere és rokoni viszonyai | 287 |
A termesztett Capsicum fajok elterjedése és jellemzése | 287 |
A keresztezhetőség és a nemesítés tartalékai (Csilléry Gábor) | 289 |
Sejttani és sejtgenetikai ismereteink (Andrásfalvy András) | 290 |
Öröklődő tulajdonságok és az ismert gének (Andrásfalvy András) | 292 |
Populációgenetikai jellemzők (Andrásfalvy András) | 297 |
Paprikanemesítés (Zatykó Lajos) | 298 |
Nemesítési célok | 298 |
Nemesítési módszerek | 300 |
Fajtafenntartó nemesítés | 305 |
Az étkezési paprika ökonómiai és üzemszervezési kérdései (Víg Péterné, Erdész Ferencné) | 309 |
Szántóföldi paprikatermesztés | 309 |
Az ágazat népgazdasági súlya | 309 |
A termesztés üzemi jellemzői | 311 |
A termesztés gazdaságossága és jövedelmezősége | 315 |
Az étkezési paprika modelltechnológiája | 317 |
A paprikavetőmag termesztése (Víg Péterné) | 336 |
Paprikahajtatás (Winkler Katalin, Víg Péterné) | 338 |
A paprikahajtatás népgazdasági jelentősége | 338 |
A termesztés üzemi jellemzői | 339 |
Gazdaságosság - jövedelmezőség | 341 |
A paprikahajtatás modelltechnológiája | 342 |
Paprikaszabványok (Moór Józsefné) | 353 |
A hajtatott zöldpaprika szabványai | 354 |
A szabadföldi zöldpaprika szabvány | 355 |
Paprika palánta szabvány | 355 |
Felhasznált és ajánlott irodalom | 361 |