Kiadó: | Golden Book Kiadó Kft. |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 116 oldal |
Sorozatcím: | Diétás szakácskönyvek |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 19 cm x 20 cm |
ISBN: | 963-823-264-1 |
Megjegyzés: | Néhány fekete-fehér ábrával illusztrálva. |
Orvosi bevezető (Prof. Dr. Farsang Csaba) | 7 |
A magas vérnyomás meghatározása | 7 |
A magas vérnyomás okai | 9 |
A magasvérnyomás-betegség, mint diagnózis | 9 |
A magasvérnyomás mint tünet | 11 |
A beteg kivizsgálása | 11 |
A magas vérnyomás szövődményei | 13 |
Érrendszeri károsodások | 13 |
Szív | 13 |
Agy | 13 |
Vese | 13 |
Szem | 14 |
A magas vérnyomású beteg kezelése | 14 |
Nem gyógyszeres kezelés | 14 |
Gyógyszeres kezelés | 15 |
A vérnyomás mérése (Dr. Benesóczky Dezső)) | 17 |
A vérnyomásmérők felépítése | 18 |
A vérnyomásmérők típusai | 19 |
A vérnyomás mérésének kiértékelése | 23 |
Hogyan mérjük meg helyesen a vérnyomásunkat otthon? | 26 |
Hogyan mérjünk? | 27 |
Hogyan ne mérjünk? - Mit ne tegyünk vérnyomás mérés előtt és alatt? | 28 |
A magas vérnyomás étrendi kezelése (Papp Rita) | |
Testreszabott energiabevitel | 30 |
Az energiaszegény étrendben naponta javasolt nyersanyagok és ételek, mennyiségek | 31 |
Miben főzzünk? - Konyhatechnikai eszközök | 35 |
Hogyan főzzünk? - Konyhatechnikai eljárások | 36 |
A konyhasófogyasztás csökkentése | 37 |
Megfelelő minőségű és mennyiségű zsiradékok | 38 |
Az alkoholfogyasztás csökkentése | 38 |
Kevesebb cukor | 38 |
A kellő kálium-, magnézium-, kalciumbevitel biztosítása | 39 |
Megfelelő mennyiségű élelmirost-bevitel | 39 |
Több növényifehérje-fogyasztás | 40 |
A tengerihal-fogyasztás növelése | 40 |
Rendszeres fizikai aktivitás | 40 |
Néhány fontos szempont az étrend megvalósításához | 41 |
Mintaétrendek (Bordi Edit, Papp Rita) | 42 |
Receptek (Bordi Edit, Papp Rita) | 58 |
Levesek | 58 |
Saláták | 63 |
Mártások | 68 |
Húsok | 70 |
Köretek, főzelékek | 75 |
Egytálételek | 82 |
Szendvicskrémek | 87 |
Tészták, édességek | 89 |
Kenyér, péksütemény | 93 |
Tápanyagtáblázatok (Papp Rita, Bordi Edit) | 96 |
Útmutató a tápanyagtáblázatok használatához | 96 |
Tápanyagtáblázat | 96 |
Fontosabb élelmiszereink magnéziumtartalma | 104 |
Fontosabb élelmiszereink élelmirost-tartalma | 106 |
Alkoholtartalmú italok energiaértékei | 110 |
Mértékegység-tömeg táblázat | 112 |
Irodalom | 115 |
Receptmutató | 116 |