1.059.294

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A francia mezőgazdaság a XIX. században

(XVIII. század vége-1914)

Szerző
Lektor
Debrecen
Kiadó: Kossuth Egyetemi Kiadó
Kiadás helye: Debrecen
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 289 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 16 cm
ISBN: 963-472-210-5
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér térképpel, ábrával.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A kötet a francia mezőgazdaság XIX. századi történetét öleli fel, azt a korszakot, amikor az Ipar és a harmadik szektor minőségi átalakulása mellett a mezőgazdasági termelés is a megújulás útjára lépett. Az olvasó a magyar nyelvű agrártörténeti szakirodalomból eddig elsősorban az angol mezőgazdaság látványos fejlődését Ismerhette meg. A francia mezőgazdaság XIX. századi átalakulásáról vajmi kevés irodalmat vehetett kezébe. Pedig a francia mezőgazdaság a XIX. században is jelentős szelete volt az európai agrártörténetnek. A kontinens egyik legnagyobb népességű országát élelmezte, s néhány termékével - például a bor - elsőséget élvezett a korabeli világban. A nyugat-európai viszonylatban lassan fejlődő francia mezőgazdaság megismerése jelentősen hozzájárul a magyar mezőgazdaság jobb megértéséhez is. A vidéknek, a paraszti világnak nemcsak Európa keletebbre fekvő régióban maradt nagy súlya a XIX. században, hanem Franciaországban is.
A kötet részletesen feltárja a mezőgazdasági... Tovább

Fülszöveg

A kötet a francia mezőgazdaság XIX. századi történetét öleli fel, azt a korszakot, amikor az Ipar és a harmadik szektor minőségi átalakulása mellett a mezőgazdasági termelés is a megújulás útjára lépett. Az olvasó a magyar nyelvű agrártörténeti szakirodalomból eddig elsősorban az angol mezőgazdaság látványos fejlődését Ismerhette meg. A francia mezőgazdaság XIX. századi átalakulásáról vajmi kevés irodalmat vehetett kezébe. Pedig a francia mezőgazdaság a XIX. században is jelentős szelete volt az európai agrártörténetnek. A kontinens egyik legnagyobb népességű országát élelmezte, s néhány termékével - például a bor - elsőséget élvezett a korabeli világban. A nyugat-európai viszonylatban lassan fejlődő francia mezőgazdaság megismerése jelentősen hozzájárul a magyar mezőgazdaság jobb megértéséhez is. A vidéknek, a paraszti világnak nemcsak Európa keletebbre fekvő régióban maradt nagy súlya a XIX. században, hanem Franciaországban is.
A kötet részletesen feltárja a mezőgazdasági termelés átalakulását ösztönző és fékező tényezőket, mint a francia forradalom agrárpolitikáját, a francia iparosítás és urbanizáció jellegzetességeit, a fogyasztási szerkezetet, a földbirtok megoszlását, a mezőgazdasági szakismeretek terjedését stb. Meggyőződhetünk arról, hogy az 1789- 99-es forradalom alapvetően nem változtatott az agrárfejlődés útján. Megtudhatjuk, hogy a XIX. századi Európa egyik „nagy nemzete" mennyi kenyeret, húst, bort és sajtot fogyasztott. Megismerhetünk egy olyan agrártársadalmat, amelyben a földbirtok megoszlása kevésbé volt szélsőséges, mint Magyarországon. A termelés viszonylag lassú megújulását a művelési rendszerek, a termelési technika, a termelés szerkezeti változásán, a terméshozamok és a termelékenység növekedésén keresztül mutatja be a könyv. Kiderül, hogy a termelési technika és a terméshozamok terén nem volt nagy különbség a francia és a magyar mezőgazdaság között. Részletes képet kapunk a termelés „piacosodásáról", a mezőgazdasági világpiac születéséről és következményeiről. Külön fejezet foglalkozik a XIX. század végi agrárválsággal, mely a termelést Nyugat-Európa-szerte új profil kialakítására ösztönözte. A válság következtében olyan új folyamatok bontakoztak ki, amelyek hatása napjainkig érezhető. A munka a francia mezőgazdasági fejlődés európai összehasonlításával zárul. Vissza

Tartalom

BEVEZETÉS 5
Jegyzetek 11
I. A XVIII. SZÁZADI MEZŐGAZDASÁG 13
1. A hagyományos gazdálkodás rendszerei 13
2. Termelés és társadalmi viszonyok 26
jegyzetek az I. fejezethez 45
II. A XIX. SZÁZADI ÁTALAKULÁS FELTÉTELEI 51
1. A polgári forradalom 51
2. Iparosítás és infrastruktúra 60
3. Népesség és fogyasztás 67
4. Földbirtok- és gazdaságmegoszlás 78
5. A mezőgazdasági szakismeretek 90
Jegyzetek a II. fejezethez 99
III. A MEGÚJULÓ TERMELÉS 105
1. A művelési rendszerek és az agrártechnika 105
2. Termőterület és vetésszerkezet 116
3. Takarmánytermelés és állattenyésztés 127
4. Terméshozamok és termelékenység 134
Jegyzetek a III. fejezethez 153
IV. TERMELÉS ÉS ÁRAK, KONJUNKTÚRA ÉS DEKONJUNKTÚRA 159
1. Az árak hullámzása 159
2. A növekedés és a szerkezetátalakulás változatai 167
3. az agrárválság és a kiútkeresés kezdetei 173
JEGYZETEK A IV. fejezethez 187
V. EURÓPAI KITEKINTÉS 189
Jegyzetek az v. fejezethez 203
TÁBLÁZATOK 205
TÉRKÉPEK, ÁBRÁK 259
FORRÁSOK 271
IRODALOM 273

Papp Imre

Papp Imre műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Papp Imre könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem