kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Műszaki Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Könyvkötői papírkötés |
Oldalszám: | 268 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 15 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér illusztrációkkal. Tankönyvi szám: 30018. Második kiadás. |
Előszó | 3 |
A konzerválás általános ismeretei | 5 |
A konzerválás jelentősége, története | 5 |
Az élelmiszerek összetétele | 13 |
Mi okozza az élelmiszerek romlását? | 30 |
Fizikai romlás | 32 |
Kémiai romlás | 32 |
Biológiai romlás | 33 |
Házilag tartósított élelmiszerek tápértéke és vitamintartalma | 38 |
Káros változások | 38 |
Hasznos változások | 39 |
A házi konzerválás főbb műveletei | 40 |
A nyersanyag válogatása | 40 |
Mosás | 40 |
Hámozás | 44 |
Kimagozás, szeletelés, vágás | 45 |
Áttörés (paszírozás) | 45 |
Előfőzés | 45 |
Huzatás | 46 |
Sűrítés | 47 |
Cukoroldat készítése (cukorsűrítés) | 49 |
Az üvegek előmelegítése | 50 |
Légtelenítés | 51 |
Az üvegek zárása | 51 |
Csírátlanítás (dunsztolás) | 52 |
Szárazdunsztolás | 52 |
A konzervek tárolása | 54 |
Néhány gyakorlati tanács | 56 |
Egy kis konyhavegyészet | 60 |
Cukor | 61 |
Mesterséges édesítőszerek | 62 |
Konyhasó | 62 |
Salétromsó | 62 |
Timsó | 63 |
Savak | 63 |
Pektin | 67 |
Zselatin | 68 |
Festőanyagok | 68 |
Fűszerek | 69 |
Milyen felszerelés szükséges a házi konzerváláshoz? | 73 |
Főzelék- és zöldségfélék házi tartósítása | 77 |
Természetes ízű (natur) főzelékkonzervek | 77 |
Spárga | 77 |
Zöldborsó | 80 |
Hüvelyesbab | 80 |
Karfiol | 82 |
Paraj (spenót) | 83 |
Sóska zsírban | 84 |
Paradicsom | 85 |
Lecsó | 86 |
Lecsó gyors eljárással | 87 |
Zsíros lecsó | 88 |
Padlizsán | 88 |
Csiperkegomba zsírban | 90 |
Olajos gomba | 90 |
Vajas gomba | 90 |
Savanyított zöldségfélék | 91 |
Kovászos uborka friss fogyasztásra | 92 |
Tartósabb kovászos (vizes) uborka | 93 |
Téli sósvizes uborka | 94 |
Ecetes uborka | 94 |
Ecetes, borsos uborka | 94 |
Édes ecetes uborka | 95 |
Édes ecetes uborka (egyszerűbb módszer) | 96 |
Ecetes uborka háromszori forrázással | 96 |
Csemege uborka | 96 |
Sárga paradicsompaprika | 98 |
Szerb (bolgár) paprika | 98 |
Piros paradicsompaprika olajosan | 99 |
Tölteni való ecetes paprika | 99 |
Paradicsompaprika (meleg eljárás) | 100 |
Ecetes zöldparadicsom | 100 |
Tölteni való paprika paradicsommártásban | 101 |
Tölteni való sós paprika | 101 |
Piroskáposzta | 102 |
Piroskáposztával töltött paprika | 102 |
Káposztával töltött piros paradicsompaprika | 103 |
Uborkasaláta | 103 |
Vegyes saláta (csalamádé) | 104 |
Sózott tök | 105 |
Édes, ecetes dinnye | 105 |
Ecetes dinnye forralt felöntőlével | 106 |
Savanyított gyalult káposzta | 106 |
Savanyított fejeskáposzta | 108 |
Ecetes cékla | 109 |
Ecetes gomba | 110 |
Gyümölcsfélék házi konzerválása | 111 |
Befőttek | 112 |
Zölddióbefőtt | 115 |
Zöddió sűrű cukorszörpben | 116 |
Zöldmandula befőtt | 117 |
Zöldmandula sűrű cukorszörpben | 118 |
Cseresznyebefőtt | 118 |
Cseresznyebefőtt gyors eljárárssal | 119 |
Cseresznyebefőtt szalicilsavas előfőzéssel (gyors eljárás) | 120 |
Cseresznye sűrű cukorszörpben | 120 |
Fehér cseresznye sűrű cukorszörpben | 121 |
Meggybefőtt | 121 |
Meggy sűrű cukorszörpben | 122 |
Meggybefőtt gyors eljárással | 123 |
Meggybefőtt szalicilsavas előfőzéssel (gyors eljárás) | 123 |
Rétesmegy | 123 |
Citromosmeggy sűrű cukorszörpben | 123 |
Pitébe való fejtett megy | 124 |
Rumosmeggy | 124 |
Rumosmeggy hideg úton | 124 |
Rumos-boros meggy | 124 |
Rumos meggybefőtt | 124 |
Szalicilos meggy dunsztolás nélkül | 125 |
Rózsabefőtt (dulcsásza) | 125 |
Kajszibarack-befőtt | 125 |
Kajszibarack-befőtt (gyors eljárás) | 126 |
Kajszibarack rumosan | 127 |
Kajszibarack 4 l-es üvegekben | 127 |
Gyors barackbefőtt | 128 |
Őszibarack-befőtt | 128 |
Őszibarack-befőtt gyors eljárással | 129 |
Őszibarack-befőtt egyszerű módon | 129 |
Őszibarack párolva | 129 |
Kajszi- és őszibarack sűrű cukorszörpben | 129 |
Őszibarack-befőtt dunsztolás nélkül | 130 |
Alkoholos őszibarack 5 l-es üvegekben | 130 |
Dinnye sűrű cukorszörpben | 130 |
Dinnye sűrű cukorszörpben, egyszerűbb módon | 132 |
Dinnyebefőtt gyors módszerrel | 132 |
Szilvabefőtt | 133 |
Ecetes-cukros szilva | 134 |
Ecetes-cukros szilva (egyszerű eljárás) | 134 |
Ecetes szilva háromszori forrázással | 134 |
Kékszilva-befőtt szalicilos előfőzéssel (gyors eljárás) | 134 |
Magozott rumosszilva (hideg úton) | 135 |
Zöldringló-befőtt | 135 |
Zöldringló sűrű cukorszörpben | 136 |
Körtebefőtt | 136 |
Körtebefőtt (gyors eljárás) | 138 |
Körtebefőtt szalicilos előfőzéssel (gyors eljárás) | 138 |
Alkoholos körtebefőtt | 138 |
Körtebefőtt 4 l-es üvegekben | 139 |
Körtebefőtt (egyszerű módszer) | 139 |
Birsbefőtt | 139 |
Birsalma mustban | 140 |
Körte és birs sűrű cukorszörpben | 140 |
Narancs- (citrom-) héj sűrű cukorszörpben | 141 |
Narancs- (citrom-) szeletek cukorszörpben | 141 |
Kerti szamóca sűrű cukorszörpben | 141 |
Nagyszermű szamóca cukorban | 142 |
Tök cukorban | 143 |
Görögdinnye cukorszörpben | 143 |
Szőlőbefőtt | 143 |
Áfonyabefőtt | 143 |
Rétesalma készítése | 144 |
Reszelt alma eltevése | 144 |
Cukor nélküli befőttek cukorbajosoknak | 144 |
Cukor nélküli meggybefőtt | 144 |
Cukor nélküli cseresznyebefőtt | 145 |
Cukor nélküli birsbefőtt | 145 |
Cukor nélküli körtebefőtt | 146 |
Cukrozott (kandírozott) gyümölcsök | 147 |
Darabos gyümölcsízek (dzsemek) | 148 |
Darabos sárgabarackíz | 149 |
Darabos őszibarackíz | 150 |
Darabos őszibarackíz (gyors eljárás) | 151 |
Darabos meggyvíz | 151 |
Darabos meggyvíz, előcukrozva | 152 |
Darabos mennyvíz, darálva (gyors eljárás) | 153 |
Darabos málnaíz | 153 |
Darabos málnaíz, előcukrozva | 154 |
Darabos szamócaíz | 154 |
Darabos szamócaíz, előcukrozva | 155 |
Darabos ribizliíz | 155 |
Darabos narancs- (citrom-) íz | 157 |
Darabos narancs- (citrom-) íz gyors eljárással | 157 |
Darabos citromíz (dzsem) | 158 |
Vörösszilva - cukordinnye darabos vegyesíz | 158 |
Rumos szilvaíz | 158 |
Nyers szilvakompót | 158 |
Zöld paradicsom-dzsem | 158 |
Gyümölcsízek (lekvárok) készítése | 159 |
Málnaíz | 160 |
Málnaíz ribizlivel | 160 |
Málnaíz szamócával | 160 |
Meggyíz | 160 |
Meggyíz ribizlivel | 160 |
Kajszibarackíz | 161 |
Kajszibarakcíz szörpös eljárással | 161 |
Szederíz | 161 |
Csipkebogyó- (hecserli-) íz | 161 |
Csipkebogyó- málna vegyesíz | 162 |
Csipkebogyó-szamóca vegyesíz | 162 |
Csipkebogyó-meggy vegyesíz | 162 |
Csipkebogyó-málna-ribizke vegyesíz | 163 |
Szilvaíz (szilvalekvár) | 163 |
Cukrozott szilvaíz hámozott szilvából | 163 |
Ribizlivel kevert málnaíz | 164 |
Ribizlivel kevert szamócaíz | 164 |
Ribizlivel kevert meggyíz | 164 |
Gyümölcskocsonyák (zselék) | 165 |
Birsalma-kocsonya | 165 |
Almakocsonya | 165 |
Ribizlikocsonya | 166 |
Egreskocsonya | 166 |
Egyéb gyümölcskészítmények | 166 |
Birsalmasajt | 166 |
Birsalmasajt, kevesebb cukorral | 167 |
Málna- (szamóca-) szörbet | 167 |
Barack-dulcsásza | 167 |
Szörpök, gyümölcsvelők | 168 |
Természetes ízű (natur) gyümölcslevek | 168 |
Málnaszörp | 168 |
Meggyszörp, szamócaszörp | 168 |
Narancsízúű szörp | 169 |
Málna-, ribizli- vagy egresszörp erjesztve | 169 |
Fagylaltvelő | 169 |
Fagylaltvelő más eljárással | 170 |
Szamóca- vagy más gyümölcslé fagylalthoz | 170 |
Gyümölcsborok | 170 |
Meggybor | 171 |
Almabor | 171 |
Ribizlibor | 172 |
Egresbor | 172 |
Csipkebogyó- (hecserli) bor szűréssel | 172 |
Szilvabor | 172 |
Csipkebogyó- és szilvabor fejtéssel | 172 |
Gyümölcspálinkák (hideg úton) | 173 |
Diópálinka | 173 |
Diópálinka más eljárással | 173 |
Meggypálinka | 173 |
Kávépálinka | 173 |
Kávépálinka más módon | 174 |
Birsalma-pálinka | 174 |
Rum készítése | 174 |
Gyenge rum | 174 |
Erős rum | 174 |
Likőrök | 175 |
Kávélikőr | 175 |
Likőrök előállítása bármilyen kivonattal (aromákkal) | 175 |
Vanilialikőr | 175 |
Ecetek | 175 |
Málnaecet | 178 |
Gyümölcsecet | 176 |
Fűszerecet | 176 |
Almahéjecet | 176 |
Borecet | 176 |
Szárítás, aszalás | 177 |
Gyümölcsök aszalása | 179 |
Szárított gyümölcsök előfőzéssel | 181 |
Főzelék- és zöldségfélék aszalása | 181 |
Gomba szárítása | 182 |
Gyümölcsök és zöldségfélék természetes szárítása | 182 |
Szárított és aszalt készítmények felhasználása | 183 |
Hogyan tarthatjuk el a friss gyümölcsöt? | 183 |
Téli alma, körte tárolása a kamrában | 184 |
Gyümölcsök tárolása száraz homokban | 184 |
A szőlő eltartása | 185 |
A citrom eltartása | 186 |
Citrom- vagy narancshéj eltevése | 186 |
A nyers dió kezelése | 186 |
Hagyma elrakása | 186 |
A burgonya kezelése | 186 |
Húsfélék házi konzerválása | 188 |
A sertés feldolgozása (disznótor) | |
Néhány szó a disznótor "alanyáról" | 189 |
Előkészületek a disznótorra | 192 |
A sertés levágás és hasítása | 195 |
Csontozás, inazás | 200 |
A belek tisztítása, előkészítése | 200 |
Sózás, pácolás, füstölés | 201 |
A sertés részeinek házi feldolgozása | 205 |
Szalámi és kolbászfélék | 206 |
Hurkafélék, kenősáruk | 210 |
Hússajtok | 214 |
Szalonnafélék | 216 |
Pácolt, füstölt házi húskészítmények | 224 |
Zsírolvasztás | 228 |
Kocsonyafőzés | 230 |
Hús eltartása zsírban | 232 |
Füstölthús, kolbász eltartása hamuban | 232 |
Baromfihúsok házi tartósítása | |
Libamáj-készítmények | 233 |
Füstölt libahúsok | 236 |
Baromfihúsból készült felvágottak | 239 |
Vadhúsok házi tartósítása | |
Fenyőmadarak eltevése | 240 |
Sült fácán eltevése | 240 |
Sült sonka eltevése | 240 |
Őzhús sózva | 241 |
Füstölt sonka vadsertésből | 241 |
Vadsertés zsírban | 241 |
Vadhúsok tejben | 241 |
Vadhús ecetpácban | 241 |
Halfélék házi konzerválása | |
Pácolt hal | 243 |
Göngyölt hal | 244 |
Füstölt hal | 244 |
Tejtermékek házi készítése, konzerválása | |
A tej mint nyersanyag | 247 |
Tejtermékek készítése | 251 |
Tejszín | 251 |
Aludttej | 251 |
Joghurt | 252 |
Tejföl | 253 |
Vaj | 253 |
Tehéntúró | 255 |
Füstölt túró | 256 |
Érett tehéntúró | 256 |
Tejszín-krémsajt | 256 |
Tehéntej-gomolya | 256 |
Tejfölsajt | 257 |
A juhtej feldolgozása | 257 |
Oltókészítés | 258 |
Juhsajt készítése | 259 |
Juhtúró készítése | 259 |
Orda, zsendice | 260 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.