1.067.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Palócok III.

Termelés és a javak felhasználása

Szerkesztő
Grafikus
Lektor
Eger
Kiadó: Heves megyei Múzeumok igazgatósága
Kiadás helye: Eger
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 889 oldal
Sorozatcím: Palócok
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Ebben a kötetben a termelésről és a javak felhasználásáról tájékozódhat az Olvasó. A földművelés, állattartás és erdőlés mellett a teherhordást, a népi közlekedésmódokat, majd a táplálkozást ismerheti meg. A különböző népviseletek és a textíliák szövéssel, hímzéssel díszítése, motívumkincse gyakorlati ismereteket ad az érdeklődők számára. Három dolgozat részletezi a népi építkezést: a lakóház, a gazdasági épületek típusait, használatát és a bútorok formáit, sajátos díszítésmódját.

Tartalom

A palócok földművelésének jellemzői - Balassa Iván 7
Irodalom, források 7
A gabonatermesztés 9
A határhasználat 9
Az irtás 11
A föld javítása, trágyázása 13
A föld megművelése 15
Gabonafélék és előkészítésük a vetéshez 24
A vetés 27
A vetéstől az aratásig 30
Az aratás 32
A hordás 42
A szemnyerő eljárások 45
A szórás, magtisztítás 50
A szemes termény elraktározása 52
A kapásnövények 55
A kukorica 55
A krumpli 71
Egyéb kapások 76
Összefoglalás 77
Irodalom 80
Kéziratok 82
Az állattartás ágazatai Palócföldön - Zólyomi József 83
Bevezetés 83
I. Az állatállomány számának alakulása 87
Lóállomány 88
Szarvasmarha-állomány 99
Sertésállomány 108
Juhállomány 113
Uradalmak állatállománya 124
Állatfajták változása 134
II. A tartás módja 142
Külterjes állattartás 145
Félszilaj tartásmód 149
Istállózó állattartás 157
Istálló berendezése 159
Disznóól 167
Hidas 171
Akol 172
Pajta 176
Kukoricaszárító 178
III. LEGELŐ ÉS LEGELTETÉS 179
Igásállatok legeltetése 181
Fejőstehenek legeltetése 183
Sertések legeltetése 184
Juhok legeltetése 188
Őrzés, terelés 193
Állatok etetése, hizlalása 194
Szaporítás, kimustrálás 196
Betegségek 202
IV. AZ ÁLLAT HASZNA 206
Igásállatok betanítása 207
Tej 210
Gyapjú 219
Hús 223
V. ÖSSZEFOGLALÁS 224
Irodalom 231
Erdőhasználat a Palócföldön - Petercsák Tivadar 235
Bevezetés 235
I. Erdőbirtoklás 239
1. Erdőhasználat a jobbágyfelszabadítás előtt 239
2. Nemesi erdők felparcellázása, erdőelkülönítések 241
3. A paraszti erdőbirtoklás formái 243
a) Volt úrbéresek közbirtokosságai 244
b) Juttatott erdő vagy új birtok 254
c) Vásárolt közös erdők 255
d) Magánerdők 256
II. Az erdő haszna 259
1. Faértékesítés 259
2. Paraszti barkácsolás, faeszközök készítése eladásra 262
3. Munkaalkalmak az erdőn 270
a) Fakitermelés, közelítés, fuvarozás, cserhántás 270
b) Szénégetés 285
c) Hamuzsírfőzés 293
d) Mészégetés 293
e) Az erdei munkások életmódja 300
f) Irtás 307
III. Az erdő szerepe az állattartásban 312
IV. Gyűjtögetés, zsákmányolás, vadfogás 315
V. Összegezés 320
Irodalom 324
A szállítás és közlekedés hagyományos eszközei a Palócföldön -
Paládi-Kovács Attila 333
Elterjedésük a Kárpát-medencében régiók szerint 334, batyuzás, hátilepedő 335, vászontarisznya 336, hátikosár 338, gyermekhordó lepedő 339, tarisznya 340, puttony 344, vízhordó rúd 345, faedények
346, cserépedények 347, kantár 348, ünnepi alkalmak teherhordása
349, kosarak, hátikas 351, zsákhordó fa 353, szállító rudak 354, botok 356, gólyaláb 356, lóháton szállítás 357, szánok 357, szekerek, kocsik 363.
Irodalom 374
A palócok táplálkozása ünnepeken és hétköznapokon -
Cs. Schwalm Edit 379
I. A palóc népi táplálkozáskutatás eddigi eredményei, a feldolgozás szempontjai 379
Az anyagbemutatás szerkezete 382
II. Gyűjtőterületünk gazdasági-társadalmi viszonyai 383
A táplálkozáshoz szükséges nyersanyagok előállítása, beszerzése 383
III. Növényi eredetű nyersanyagok a táplálkozásban 390
Kenyérsütés 390
Kenyérfogyasztás 398
Kenyérsütéskor, a kenyér tésztájából készített egyéb tészták 400
Kenyérhez, kenyérsütéshez kapcsolódó szokások, szólások ... 401
Kásafélék, pépes ételek 402
Gyúrott főtt tészták 408
Egyéb növényi nyersanyagok felhasználása. Főzelékek, mártások, levések 409
A gyűjtögetés, mint nyersanyag-kiegészítő 417
Sült tészták 423
IV. Állati eredetű termékek a táplálkozásban 429
Tej és tejtermelés - tejfeldolgozás 429
Sertésvágás, disznótor 435
Egyéb állatok szerepe a táplálkozásban 446
V. Ünnepnapok, egyéb alkalmak ételei 447
Az emberi életkorhoz fűződő szokások táplálkozása 447
Keresztelő, poszrik 447
Lakodalom 451
Halotti tor 461
Jeles napok, naptári ünnepek 463
Karácsony, karácsony böjtje 463
Szilveszter, kiskarácsony böjtje (dec. 31.) 466
Újév napja vagy kiskarácsony (jan. 1.) 467
Farsang 467
Nagyböjt 468
Húsvét 470
Búcsúk 470
Ballagás vagy kislagzi 471
Kiemelkedő munkaalkalmak étkezése 471
Aratás, cséplés 471
Szüret 473
A summások táplálkozása 474
VI. Táplálkozási szokások, az étkezés rendje 476
Heti étrend, téli és nyári étkezések 476
Az étkezés formája, szokásai 478
VII. Összegzés: a palóc táplálkozás legjellemzőbb sajátosságai, beilleszkedése a magyar táplálkozási képbe 479
Függelék 485
Irodalom, rövidítések 489
Palóc népviseletek és textilek - Varga Marianna 497
A népviselet változása, fejlődése a XIX-XX. században 504
Tarisznya 537
Háztartási és lakástextilek 540
Fejelhaj, fejel, fejpárna, párnaciha, párnavég, párnahaj, párnahuzat 541
Lepedő, cifralepedő, menyasszonyi lepedő, „sátoros" lepedő, ünnepi lepedő, vendéglepedő 543
Abrosz, asztalruha, asztalkendő, asztalterítő 545
Kendőfélék: törülköző, váltókendő, osztogató, ajándékoskendő ... 548
Szőttesek 549
A szövés mesterei 560
Hímzéssel díszített textilek 569
Keresztöltéses hímzések 571
Subrikás hímzések 589
Fehérhímzések, lapos- és lyukhímzés 593
Horgolás 608
Színes hímzések 611
Szövött virágú brokátok, selymek, atlaszok pótlására készült anyagok 618
„Nyargalás" (gépi hímzés) 622
Gépihímzés-csíkokkal, gyári színes szalagokkal, gyöngyözéssel.díszített ingek 622
Tulajdon jegy 623
A hímzés továbbélése 624
Szűrhímzések és szűcshímzések 630
Vászonruhák szabása, varrása, tisztán tartása 633
Férfiingek: rövid derekú, hosszított derekú, sípujjú, vállfoltos, városi formák 634
Gatya 651
Női ingek: mellévarrott, vállfoltos, rövid- és hosszú ujjas, pendely,
hosszú ing 651
Csecsemő öltöztetése: pelenka, ing, féling, csecsemő tisztán tartása 656
Zárószó 660
Irodalom 662
A hagyományos lakóház és etnikai jellemzői - Bakó Ferenc 677
I. Anyagok, technikák és alkalmazásuk 682
Fa- és vesszőfalazatok 683
Kőfalazat 692
Barlanglakások 696
Föld-, vályogfalazatok 697
A tégla és más ipari termékek 700
II. Forma és funkció 701
Tetőszerkezet, födém és középoszlop 701
Tetőformák 711
Oromzatok 714
Az ablak 716
Tornác, ámbitus 718
Tetőfedés 720
A tüzelőberendezés, füstelvezetés 723
Alaprajzi elrendezés 728
A ház használata, a lakókamra, a bútorzat 733
III. Hagyományőrzés: falumúzeumok, tájházak 738
Irodalom 739
Gazdasági épületek - Selmeczi Kovács Attila 773
Csűr, pajta 774, rakodó 785, kukoricagóré 787, kamra 788, hambár
789, nyári konyha 790, istálló 792, istálló berendezése, használata
795, sertésól 800, karám 806, csirkeól 807, libaól 808, füstölő 808, kút
809, fészer, száraz, szín 810.
Irodalom 812
Bútor - K. Csilléry Klára 817
Ezredévi kiállítás, a „palóc bútor" 819, történeti források 821, gyantáros bútor 822, asztalos-festett bútor 823, asztal 826, karszék 827,
lóca 827, ácsolt láda 829, becsapolt lábú bútorok 821, menyasszonyi
láda 833, szuszék 836, szekrénycsinálók 837. Asztalos bútorok 843,
láda 843, nyoszolya 844, bútorkészítő központok 845, Miskolc 846,
landmajszterek 849, fiókos szekrény 850, festett virágozás 852, terpeszlábú asztal 853, kecskelábú asztal 858, almárium 861, karszék
862, pad, láda 865, áttört díszítés 866, figurális díszítés, huszáros lóca
871, stílusalakulás 874.
Irodalom 878
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem