kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 309 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-232-210-x |
Megjegyzés: | 51 fekete-fehér ábrával illusztrált. |
A szeszes (alkoholos) erjedés története | |
A szesz- és pálinkafőzés első átfogó szabályozása | 19 |
A pálinkakészletek növekedése, a szabályozás módosításai | 20 |
A feles főzés megszüntetése | 24 |
A szeszfőző kapacitás csökkenése | 25 |
Magánszemély is létesíthet szeszfőzdét | 26 |
A pálinka minőségének javítása, kötelező minőségvizsgálat | 28 |
A gyümölcsszeszfőzdék területi elhelyezkedése, irányítása, kapacitása, feladata | |
A gyümölcsszeszipar alapanyagai | |
Leggyakoribb gyümölcsök | 37 |
Alma | 37 |
Cseresznye | 38 |
Eper | 39 |
Kajszibarack | 39 |
Körte | 39 |
Meggy | 40 |
Őszibarack | 40 |
Szilva | 41 |
Egyéb gyümölcsök | 41 |
Áfonya | 41 |
Berkenye | 41 |
Bodza | 41 |
Boróka | 42 |
Málna | 42 |
Szeder | 42 |
Vegyes gyümölcs | 42 |
Borgazdasági termékek | 46 |
Bor | 46 |
Szőlőtörköly | 47 |
Borseprő | 47 |
Egyéb alapanyagok | 50 |
Az alapanyagok átvétele és előkészítése a cefrézéshez | |
Az alapanyagok átvétele | 52 |
Gyümölcsök átvétele | 52 |
Borgazdasági termékek átvétele | 55 |
Gyümölcsök előkészítése a cefrézéshez | 56 |
Átválogatás | 56 |
Mosás | 57 |
Magozás, száreltávolítás | 58 |
Aprítás, zúzás | 60 |
Préselés | 62 |
Pektinbontás | 64 |
Erjesztést elősegítő anyagok | 65 |
Savbeállítás | 65 |
Élesztőadagolás | 66 |
A levegővel való érintkezés kizárása | 66 |
Hőmérséklet beállítása | 67 |
Különleges erjesztési eljárások | 68 |
A cefre erjesztése | |
Az erjedés elmélete | 70 |
Az élesztősejtek jellemzői | 70 |
Alak, méret, szerkezet, összetétel | 71 |
Az élesztők szaporodása | 72 |
Az élesztők enzimjei | 72 |
Az élesztők tápanyagszükséglete | 74 |
Az élesztők működésének feltételei | 75 |
Az élesztők gyakorlati felosztása | 76 |
Baktériumok, penészek és káros hatásuk | 77 |
Az erjesztés vezetése | |
Erjesztőhelyiségek | 80 |
Erjesztőedények | 81 |
A cefre beoltása | 82 |
Irányított erjesztés | 83 |
Laboratóriumi egysejtkultúra készítése | 84 |
Üzemi színtenyészet készítése | 84 |
Üzemi erjesztés | 86 |
Előerjedés | 86 |
Főerjedés (zajos erjedés) | 86 |
Utóerjedés | 87 |
Az erjedés folyamán bekövetkező változások | 87 |
Átvágásos erjesztés | 89 |
A cefre védelme | 90 |
A lepárlás | |
A kierjedt cefre összetétele, lepárlásának célja | 91 |
A lepárlás elmélete | 92 |
Párolgás, forrás, forráspont | 92 |
Előgőzölögtetés, cseppfolyósítás | 92 |
Folyadékelegyek viselkedése forraláskor | 92 |
Alkohol-víz elegyek lepárlása | 93 |
Az alkoholkoncentráció változása | 94 |
A forráspont változása | 96 |
Módszerek az alkoholkoncentráció növelésére | 96 |
Többszöri desztilláció | 96 |
Rektifikáció | 96 |
Deflegmáció | 97 |
Mellékalkotórészek elválasztása | 97 |
Tisztulási hányados | 97 |
Lepárlókészülékek és -berendezések | 97 |
Szerkezeti anyagok | 99 |
A kisüst rendszerű lepárlókészülék | 100 |
Lepárlókészülék egy művelettel történő lepárlás céljára | 109 |
Szakaszos, oszloprendszerű lepárlókészülék | 110 |
Folytonos üzemű borlepárló berendezés | 111 |
Vákuumos lepárlóberendezés | 112 |
A lepárlás műveletei | 115 |
A cefre lepárlása | 115 |
Az alszesz összetétele, jellemzése | 118 |
Az alszesz finomítása | 118 |
A finomítvány (középpárlat) összetétele, jellemzése | 120 |
Az elő- és az utópárlat feldolgozása | 120 |
Hibák a lepárláskor | 120 |
Főzés és finomítás egyetlen művelettel | 122 |
A folytonos üzemű berendezések kezelése | 123 |
Vákuumos lepárlás | 124 |
Lepárlóberendezések tisztítása | 125 |
Befejező gyártási műveletek | |
Érlelés | 126 |
Az érlelés fizikai folyamatai | 127 |
Az érlelés kémiai folyamatai | 130 |
Az érlelés időtartama, érlelésgyorsítási törekvések | 131 |
A pálinka derítése, szűrése | 132 |
Derítés | 133 |
Szűrés | 135 |
Raktározás | 137 |
Raktárak, tárolóeszközök | 137 |
Hordók, tartályok hitelesítése | 142 |
Pálinka továbbítása szivattyúkkal | 142 |
A szeszfok megváltoztatása | 144 |
Készletfelvétel | 148 |
Töltés, palackozás | 151 |
Hordók töltése | 151 |
Demizsonok, műanyag kannák töltése | 152 |
Palackozás | 154 |
Gyümölcsszeszipari melléktermékek és hulladékok hasznosítása | 155 |
A környezet kötelező védelme | 157 |
Gyümölcsszeszipari vizsgálati módszerek | |
Gyümölcscefrék vizsgálata | 163 |
Extrakttartalom (cukortartalom) meghatározása | 163 |
Maradék cukortartalom meghatározása Bertrand-módszerrel | 165 |
Alkoholtartalom meghatározása Malligand-fokolóval | 165 |
A hígításhoz használt víz vizsgálata | 167 |
A víz lúgosságának meghatározása | 167 |
A víz keménységének meghatározása | 167 |
Késztermékek vizsgálata | 168 |
Alkoholtartalom meghatározása | 168 |
Egyéb anyagok meghatározása | 171 |
Érzékszervi vizsgálat | 174 |
A pálinkahibák eredete, megelőzése, javítása | |
Az alapanyagok előkészítéséből, a cefrézés és az erjesztés helytelen vezetéséből eredő hibák | 180 |
Ecetsavas szag és íz | 180 |
Ecetsavas etil-észter jelleg | 181 |
Penészes, dohos szag és íz | 181 |
Kén-hidrogénes szag | 181 |
Akroleinre jellemző, csípős, szúrós szag, íz | 182 |
Vajsavas jelleg | 183 |
A technológia hibás vezetése a cefrézéskor | 183 |
Keserűmandula-illat és -íz (ciántartalom) | 183 |
Kén-dioxid (kénessav) emlékeztető, szúrós szag | 184 |
Metil-alkohol jelenléte | 185 |
Drogos, kesernyés íz | 185 |
Zamatanyagban szegény, aromacsökkentéses termék | 186 |
Nem megfelelő tárolóedényzet, illetve technológia alkalmazása | 186 |
Fémes, fanyar íz | 186 |
Kátrányos jellegű szag és íz | 187 |
Színhiba | 187 |
Zavarosodás, opálosodás | 187 |
A szeszfőzde karbantartása, energia- és vízgazdálkodása | |
A szeszfőzde karbantartása | 192 |
Az üzemi, folyamatos karbantartás | 192 |
Évenként ismétlődő nagy karbantartás | 194 |
Energiagazdálkodás a szeszfőzdékben | 195 |
Földgáz | 196 |
Tüzelőolaj | 196 |
Propán-bután (PB-) gáz | 196 |
Tüzeléstechnikai alapismeretek | 197 |
A szeszfőzdék vízgazdálkodása | 202 |
A szesz előállítására, forgalomba hozatalára, jövedéki ellenőrzésére és adóztatására vonatkozó rendelkezések | |
Általános rendelkezések | 206 |
A szeszjövedék | 206 |
Ellenőrző szervek | 208 |
Az ellenőrzéssel járó jogok és kötelezettségek | 208 |
Üzemeltetők kötelezettségei | 210 |
A szesz adóztatása | |
Adókötelezettség | 211 |
Szeszadófizetési kötelezettség | 211 |
Adómentesség | 212 |
Adóalap | 213 |
Adótételek | 214 |
Adó jellegű bírság | 215 |
Az adófizetés módja és határideje | 215 |
Egyéb adózási rendelkezések | 217 |
Szesz (pálinka) előállításának feltételei | |
Pálinka előállítására jogosultak | 218 |
Üzemben tartási engedély | 218 |
Magánszeszfőzde üzemben tartási engedélye | 219 |
Raktár vagy palackozó létesítése | 219 |
Üzemben tartási engedélyek nyilvántartása | 220 |
Üzemben tartási jog megszűnése | 220 |
Felelős üzemvezető | 220 |
Szesz (pálinka) előállítására alkalmas készülékek bejelentése | 221 |
Szeszfőzdék üzemi berendezése | 222 |
Főzőüst | 222 |
Finomítóüst | 225 |
Szeszpáracsövek | 225 |
Hűtőkészülékek | 226 |
Összekötőcső | 226 |
Légcső | 227 |
Szűrőkészülék | 227 |
Epruvetta | 228 |
Alszeszgyűjtő edény | 229 |
Elő- és utópárlatgyűjtő edény | 231 |
Levegőztető és a torlasztást megakadályozó csőrendszer | 231 |
Pálinka-kifolyócső | 232 |
Szeszmérő gép | 232 |
Hivatalos zár, műszaki leírás | 236 |
Hivatalos zár alkalmazása | 236 |
Műszaki leírás | 236 |
Hivatalos zár levétele | 237 |
Szesz (pálinka) előállítása | |
Az előállítás megkezdése | 238 |
Feldolgozható alapanyagok | 238 |
Pálinka előállításának módja | 239 |
Kereskedelmi pálinkafőzés | 239 |
Pálinkabérfőzés | 240 |
Pálinka kiadása a főzetőnek | 240 |
Pálinkabérfőzés díja | 241 |
Tüzelőanyag-adás | 241 |
Pálinka minősítése | 242 |
Pálinka házasítása | 242 |
Elő- és utópárlat | 243 |
Végleges elő- és utópárlat | 243 |
Újrafinomítás | 243 |
Mennyiség megállapítása | 244 |
Mintavétel, vegyvizsgálat | 246 |
Szesztermelési napló | 247 |
Időszaki elszámolás | 249 |
Résztermelés megállapítása | 251 |
A szesz tárolása | 251 |
Készletfelvétel | 252 |
Számadás, zárlat | 253 |
Többletek és hiányok elszámolása | 253 |
Veszteségnormák alkalmazása | 254 |
Termelési veszteség | 254 |
Finomítási veszteség | 255 |
Raktározási veszteség | 255 |
Palackozási veszteség | 256 |
Szállítási veszteség | 256 |
A szesz forgalomba hozatala | |
Forgalomba hozatal | 257 |
Szállítás | 258 |
Raktárközi forgalom | 258 |
Értékesítési forgalom | 259 |
A származás igazolása | 259 |
Vegyes rendelkezések | 260 |
A lefoglalt és elkobzott szesz értékesítése | 260 |
Megsemmisülés | 261 |
A szesz megsemmisítése | 261 |
A kisiparosokra vonatkozó rendeletek, jogszabályok | |
A kisipar célja, a kisipari tevékenység fogalma | 262 |
Iparjogosítvány kiadása | 263 |
Iparhatóságok | 264 |
A iparjogosítvány kiváltása | 264 |
Az ipargyakorlás szabályai | 266 |
Telephely | 266 |
Az ipargyakorlás megkezdése | 266 |
Ipar szüneteltetése | 267 |
Munkakiadás | 267 |
Az ipar gyakorlásában részt vevő személyek | 268 |
A foglalkoztatható személyek köre | 268 |
A kisiparos bejelentési kötelezettsége | 269 |
Özvegyi jog | 269 |
A kisipari tevékenység megszűnése | 270 |
Gazdasági munkaközösség | |
Általános szabályok | 272 |
A gazdasági munkaközösség létrehozása | 272 |
A gazdasági munkaközösség tevékenységi köre | 274 |
A gazdasági munkaközösség gazdálkodása | 274 |
A tagok anyagi felelőssége | 275 |
Alkalmazott, bedolgozó, segítő családtagok és szakmunkástanuló alkalmazásának szabályai | 276 |
Állami törvényességi felügyelet | 276 |
Megszűnés | 277 |
Érdekképviselet | 277 |
Munkajogi ismeretek | |
A kisiparos mint munkáltató | 278 |
Munkaviszony létesítése | 278 |
Munkaszerződés | 278 |
Munkakönyv | 279 |
A munkakönyv kezelése | 280 |
Bejegyzés az alkalmazott személyi igazolványába | 281 |
A munkavégzés szabályai | 281 |
Munkaidő, pihenőidő | 281 |
Túlóra | 282 |
Bérpótlék (munkabér-kiegészítés) | 282 |
Szabadság | 282 |
Jubileumi jutalom | 283 |
Munkaruha-, védőeszköz-, védőital-juttatás | 283 |
Fegyelmi vagy kártérítési eljárás | 284 |
Levonás a munkabérből | 284 |
A munkaviszony megszűnésének módja | 284 |
Katonai szolgálatra behívott alkalmazottak járandóságai | 286 |
A kisiparos és a megrendelő kapcsolata | |
A megrendelések elvállalása | 287 |
Zálogjog | 288 |
A vásárlók könyve | 288 |
Szakmai bizottsági eljárás | 288 |
Társadalombiztosítás | |
Társadalombiztosítási járulék | 289 |
KIOSZ értesítése a járulékfizetésről | 291 |
Mentesülés a járulékfizetési kötelezettség alól | 292 |
A KIOSZ | |
Szervezeti felépítés | 294 |
Tagság | 295 |
Hatósági feladatok | 296 |
Általános jövedelemadó | |
A jövedelemadó fogalma | 297 |
Adómentesség | 297 |
Szociális mentesség kor és munkaképesség-csökkenés alapján | 297 |
Adókötelezettség | 298 |
Adókötelezettség keletkezése | 298 |
Adókötelezettség megszűnése | 298 |
Az adóköteles jövedelem | 298 |
Az adó alapja | 298 |
El nem számolható kiadások | 301 |
Az adó mértéke | 302 |
Progresszív kulcsok | 302 |
Adókedvezmények | 303 |
Az adó fizetése | 303 |
Előleg és végleges adó | 303 |
Átalány | 303 |
Az adófizetés helye, ideje | 304 |
Bevallásadási kötelezettség | 304 |
Adóeltitkolás | 305 |
Könyvvezetési kötelezettség | 305 |
Pénztárkönyv | 305 |
Állóeszköz-nyilvántartási könyv | 306 |
Útnyilvántartási könyv | 306 |
Számlázási kötelezettség | 306 |
Leltározási kötelezettség | 307 |
Alkalmazotti adó | 307 |
Adóhatóságok | 308 |
Adóközösségek | 308 |
Fizetési értékesítések | 308 |
Jogorvoslatok | 309 |
Fellebbezések | 309 |
Felülvizsgálati kérelmek | 309 |
Gazdasági munkaközösségek adózása | 309 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.