1.067.327

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Pálinka, csemegebor, pezsgő

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 255 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Melléklettel.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A pálinka7
Mi a pálinka?9
A pálinkafőzés menete11
Erjedés-erjesztés12
Az élesztő életfolyamata és életfeltételei13
A gyümölcsön és a cefrében található egyéb gombák és baktériumok19
A pálinka nyersanyagai23
Különféle gyümölcsök23
A szőlőfeldolgozás és a borgazdaság termékei28
Bor28
Szőlőtörköly29
Borseprő29
Egyéb nyersanyagok29
A nyersanyagok vizsgálata30
A létartalom vizsgálata30
Oldott szárazanyag- és cukortartalom meghatározása31
A cukor meghatározása kémiai módszerrel33
Laboratóriumi próbaerjesztés és desztilláció33
Sav- és pH-vizsgálat34
A bor, a törköly és a seprő vizsgálata35
A gyümölcs feldolgozása36
Mosás37
Aprítás38
Gőzöléses cefrézés39
Feldolgozás a lé elválasztásával39
A borókabogyó feldolgozása40
Az erjedés megindítása - előerjesztés41
Az erjesztés feltételei42
Az erjesztés47
A kierjedt cefre tárolása49
A szőlőtörköly erjesztése50
Az erjedés ellenőrzése, a cefre vizsgálata53
A lepárlás55
Lepárló készülékek és berendezések65
A lepárlás művelete80
A főzéssel és finomítással kapcsolatos műveletek89
Ellenőrzés, vizsgálatok92
Tüzelőanyag- és vízgazdálkodás93
A kész pálinka95
Raktározás, szállítás96
Mérés és számítás99
Érlelő raktározás102
A pálinka hibái103
Bírálat105
Melléktermékek és hulladékok108
A csemegebor111
Mi a csemegebor?113
Csemegetípusok117
Típus csemegeborok117
Különleges csemegeborok118
Likőrborok123
Aromatizált és ürmösborok124
A csemegebor alapanyagai125
Alapbor125
Borpárlat (finomszesz)125
Sűrített must125
Fagyasztott bor127
Fagyasztott must127
Egyéb anyagok128
Az alapanyag kiválasztása, feldolgozása és előkészítése129
Csemegebor készítése keveréssel131
Csemegebor készítése erjesztéssel135
Az érlelés137
Előkészítés az érlelésre137
Érési folyamatok138
Levegőztetés139
Hőkezelés139
Érlelés élesztőhártya alatt141
Mikrobiológiai érlelés142
Érlelési veszteségek142
Készrekezelés143
Hogyn készül az ürmös?145
Ízt és illatot adó fűszerek és drogok147
Az íz és az illat borba juttatása148
Ürmösborok összeállítása151
Csemegeborok vizsgálatai154
Rendeletek és szabványok155
Csemegeborokra vonatkozó törvényerejű rendeletek155
Csemege- és ürmösborokra vonatkozó szabványok155
A pezsgő157
Mi a pezsgő?159
Ünnepi ital marad-e a pezsgő?162
A barátok pincéjétől a pezsgőgyártásig163
Jó alapbor - jó pezsgő168
Alapbort termő vidékek169
A jó alapbor készítésének feltételei172
Az alapborok kiválasztása176
Az alapborok kezelése182
A likőrkészítés a pezsgőgyártás fontos része187
A likőrök alapanyagai187
A likőrök összetétele189
A likőrök összeállítása192
A likőrök kezelése193
A pezsgő különleges élesztői194
Az anyaélesztő szerepe195
Az anyaélesztő készítése197
Az élesztő számlálása198
Üzemi élesztőtenyészet199
Pezsgő készítése palackos erjesztéssel200
A töltőbor összeállítása201
A töltőbor összekeverése204
A pezsgőspalack205
A pezsgősdugó209
A nyerspezsgő töltése211
A pezsgőspince215
A pezsgő belső szállítása217
A nyerspezsgő kezelése219
A pezsgő serőtlenítése224
A pezsgő likőrözése231
Expedíciós dugaszolás233
Pezsgő készítése tankos erjesztéssel235
Erjesztőtankok236
A töltőbor összeállítása239
A tankpezsgő erjedése241
A kierjedt tankpezsgő kezelése242
A tankpezsgő palackozása248
Tárolás pincében250
A pezsgő szerelése250
Ajánlott irodalom252
A pálinka főzéséhez252
A csemegebor készítéséhez252
A pezsgő gyártásához253
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem