1.066.455

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Paleolit táplálkozás

A nyugati életmód és a civilizációs betegségek

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Jaffa Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 320 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 978-963-9971-01-1
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A hosszú élet titka táplálkozási szokásainkban keresendő! De vajon miért gondoljuk, hogy a tej és a tejtermékek nélkülözhetetlenül fontos részei étrendünknek? Tudjuk-e pontosan, milyen hatással vannak a gabonafélék az emberi szervezetre? Vajon tényleg a koleszterin, vagy inkább a szénhidrát tehető felelősség a mind gyakoribb szívbetegségekért? Új könyvében a szerző rámutat, az úgynevezett civilizációs betegségek - a ráktól kezdve a diabéteszen át az autoimmun betegségekig - szinte egytől egyig összefüggnek a nyugati életmód utóbbi pár száz évben kialakult táplálkozási szokásaival.
Szendi Gábor kérdései és tudományos bizonyítékokkal alátámasztott válaszai évszázados elméleteket ingatnak meg mindennapi élelmeinkkel kapcsolatban, miközben evolúciós kutatások alapján igazolja, hogy az ember optimális táplálkozási módja a paleolit, azaz kőkori étrend, amely csak növényi eredetű szénhidrátokat, azaz zöldségeket és gyümölcsöket, valamint állati eredetű fehérjét és zsírokat tartalmazott.... Tovább

Fülszöveg

A hosszú élet titka táplálkozási szokásainkban keresendő! De vajon miért gondoljuk, hogy a tej és a tejtermékek nélkülözhetetlenül fontos részei étrendünknek? Tudjuk-e pontosan, milyen hatással vannak a gabonafélék az emberi szervezetre? Vajon tényleg a koleszterin, vagy inkább a szénhidrát tehető felelősség a mind gyakoribb szívbetegségekért? Új könyvében a szerző rámutat, az úgynevezett civilizációs betegségek - a ráktól kezdve a diabéteszen át az autoimmun betegségekig - szinte egytől egyig összefüggnek a nyugati életmód utóbbi pár száz évben kialakult táplálkozási szokásaival.
Szendi Gábor kérdései és tudományos bizonyítékokkal alátámasztott válaszai évszázados elméleteket ingatnak meg mindennapi élelmeinkkel kapcsolatban, miközben evolúciós kutatások alapján igazolja, hogy az ember optimális táplálkozási módja a paleolit, azaz kőkori étrend, amely csak növényi eredetű szénhidrátokat, azaz zöldségeket és gyümölcsöket, valamint állati eredetű fehérjét és zsírokat tartalmazott.
A szerző alapos vizsgálat alá veszi legáltalánosabb ételeinket: a tejet, a gabonaféléket, a burgonyát, valamint egyik legféltettebb kincsünket, a kenyeret. Részletesen elemzi a sófogyasztás és a D-vitamin-hiány kérdéseit, miközben kitér olyan fontos problémákra is, mint a csontritkulás,a mellrák, a különböző neurológiai betegségek vagy épp a depresszió lehetséges okaira és táplálkozással való kapcsolatára.
Hatalmas tudományos anyagot feldolgozó új kötetében Szendi a napjainkban kibontakozó modern dietetika hazánkban eddig ismeretlen irányzatait foglalja össze a tőle megszokott élvezetes előadásban. Vissza

Tartalom

Bevezető11
A hosszú élet titka15
Egy kis evolúciós megfontolás16
Okinavai tanulságok17
Luigi Cornaro17
A korai kalóriacsökkentéses vizsgálatok18
A csökkent kalóriabevitel hatása az emberre19
Miért hosszabbítja meg az életet a csökkent kalóriabevitel?20
Csak lassan a testtel!21
Hosszú és egészséges élet22
Az Élet órájának átállítása24
A SIR szerepe az öregedésben28
Veszélyes kenyér30
A kenyér története és evolúciós megfontolások31
A "modern" étrend áldozatai33
Az inzulinról36
A hiperinzulinizmus és az inzulinrezisztencia39
Szénhidrát és szívbetegség40
Nézzük meg, hogyan ássák meg a sírunkat ezek az ajánlások40
A közvetlen bizonyítékok43
Egy kis "rostológia"45
A vegetarianizmus mint a koleszterinmítosz vadászterülete47
A lowcarb-táplálkozás és a szívbetegség49
A hiperinzulinizmus következményei51
Cukorbetegség51
A lowcarb és a cukorbetegség54
A rák és a nyugati étrend55
Vastagbélrák és inzulin57
A megoldás?59
A policisztás ováriumszindróma60
Hajhullás és kopaszodás: a nyugati életmód következménye?62
Gabonafélék: a nyolcadik utas a halál?67
Mi a gluténérzékenység?68
A gluténérzékenység gyakorisága69
Ki gondolta volna? - különös esetek71
A gluténérzékenység kapcsolata a betegségekkel73
Cukorbetegség73
Pajzsmirigybetegség74
Sokízületi gyulladás75
Irritábilis bélszindróma és Crohn-betegség75
Neurológiai betegségek77
Epilepszia78
Fejfájás, migrén79
Skizofrénia79
Meddőség81
A gluténérzékenység felismerése82
Gluténérzékenységi teszt83
Összefoglaló86
Tej88
A tej rövid története88
Pasztörizálás és homogenizálás89
"A1-" és "A2-tehén"91
Metabolikus szindróma mint "civilizációs betegség"93
Tej és metabolikus szindróma93
Tej és a szív- és érrendszeri megbetegedés94
Tej, a mellrák és a prosztatarák97
Tej és autizmus99
Tej és autoimmun betegségek100
Koleszterinmítosz102
Bevezető102
A jó, a rossz és az ártatlan103
Mi is az a koleszterin?104
A szívhalál felfedezése105
Előre jelzi-e a koleszterinszint a szívhalált?107
A koleszterinmítosz nem csak az időseknél nem működik111
A varázsló összetöri a koleszterinszint-mérőjét115
"Te is fiam, Brutus?"117
Zsírfogyasztás és szívbetegség118
Hogyan is születik a mítosz?119
A táplálék koleszterintartalma és a szívbetegség126
Állati zsírok és szívbetegség128
Az élelmiszeripar blöffje132
A tojás rehabilitációja134
Erőszak a természeten: a koleszterinszint-csökkentőkről137
Búcsú a koleszterin téveszméjétől141
A szívbetegség "szénhidrátelmélete"142
Elhízás és szívbetegség142
Az elhízás története144
Tényleg a zsírfogyasztás nőtt?144
Cukorbetegség - járvány?146
A szívbetegség fő oka tehát a finomított szénhidrát148
C-reaktív fehérje150
Halálos ajánlás?151
A trójai faló: az "egészséges olaj" és ami benne van151
Omega-6151
A másik bűnös: a transzzsír153
A homocisztein156
Hogyan tovább?160
Sómítosz162
A só és az élet162
A só megkérdőjelezhetetlen veszélyessége162
A sómítosz születése163
Sócsökkentés semmiért168
Só és gének169
Omega-3171
Omega-3 és szív174
Omega-3 és rák176
Omega-3 és autoimmun/allergiás betegségek177
Egyéb177
D-vitamin178
A D-vitamin története179
D-vitamin és bőrszín: evolúció180
D-vitamin és rák180
D-vitamin-hiány184
D-vitamin és a túlélők185
D-vitamin és influenza185
Napozás és melanoma190
Melanoma és leégés192
Melanoma és D-vitamin194
A melanomát nem is a napsütés okozza?194
Az Igazság pillanata?195
Melanoma és szolárium196
Naptejek és melanoma198
Pár megjegyzés még199
Mammográfia - a túlkezelés veszélyei200
A mammográfia dicstelen felemelkedése201
A mammográfia veszélyei202
A mammográfia további kockázatai205
Detektálás helyett valódi megelőzés205
Van másfajta szűrés is206
Paleolit táplálkozás: életstílus208
A paleoétrend alapelvei210
Szénhidrátok214
Tejtermékek216
Növényi olaj216
Hüvelyesek216
Kóros vitaminhiány és túltápláltság216
Az első lépések a paleolit táplálkozás felé218
Hajrá, fog ez menni!219
A paleolit táplálkozás lényege226
Praktikus paleomegfontolások227
Szénhidrátok227
Zsírok229
Tej és tejtermékek231
Akne, pattanás és táplálkozás233
Mi is az az akne?236
A táplálkozás hatása az aknéra236
Csontritkulás242
Az oszteoporózis "története"243
Az oszteoporózis: kockázatból betegség243
Az oszteoporózis "kezelése"245
A hormonpótlás veszélyei245
Fluorid: kéri, nem kéri, kapja!246
Biszfoszfonátok: nem csak a fogunkat hagyhatjuk ott246
Tej és csontok248
Depresszió és nyugati életmód252
Depresszió és metabolikus szindróma255
Omega-3 és lelki bajok259
Koleszterin és agyműködés263
Homocisztein és depresszió264
Depresszió és aktivitás265
Konklúzió267
Csak megfontoltan!268
A gondolat hatalma270
Éhség270
Sóvárgás272
Fogyás274
Háborút kell nyerni, nem csatát!274
Jegyzetek277
Irodalomjegyzék286

Szendi Gábor

Szendi Gábor műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Szendi Gábor könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Paleolit táplálkozás Paleolit táplálkozás
Állapot:
2.960 ,-Ft
44 pont kapható
Kosárba