1.067.081

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Otthonunk kultúrája

Háztartástan és technika tankönyv az általános iskolák 6. és a nyolcosztályos gimnáziumok 2. osztályosai számára

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Dinasztia Tankönyvkiadó Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 104 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-657-120-1
Megjegyzés: Tankönyvi száma: DI-126201. Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

E könyv az Otthonunk csodái sorozat második könyve. Az első a lakás részeit, feladatait elméleti és gyakorlati példákon át ismerteti meg. E tankönyv része és folytatása az elsőnek. A háztartástan... Tovább

Előszó

E könyv az Otthonunk csodái sorozat második könyve. Az első a lakás részeit, feladatait elméleti és gyakorlati példákon át ismerteti meg. E tankönyv része és folytatása az elsőnek. A háztartástan és gazdálkodás nagy témaköréből a táplálkozás és a konyha kapcsolatait, feladatait tárgyalja. Kinek szól a könyv? Az első tankönyv 10-11 éveseknek íródott, így ez folytatásként az általános iskola 6., illetve nyolcosztályos gimnázium 2. osztályában tanulók számára készült. A tananyag tanítása e tankönyv alapján a dombóvári Illyés Gyula Gimnázium nyolcosztályos tagozatán az 1992/1993. tanév óta folyik. Köszönöm a KTM, a KOMA és a PRO RENOVANDA C. H. Alapítványnak munkámhoz nyújtott segítséget. Miről szól a könyv?
A családok egy részénél a konyha főszerepet kap az ünnep és hétköznapokban egyaránt.
A család egy-egy tartalmas nap után a konyhában, a vacsora mellett ül le beszélgetni. Ezért indokolt a nyugodt, kényelmes környezet kialakítása a konyhában, étkezőben is. A konyha kapcsolata lakáson belül és a lakás többi helyiségével mintegy bevezetőként szolgál a konyha berendezéseinek és felszerelésének megismeréséhez. A konyhai munkát csak a baleseti források megismerésével, megfelelő elsősegélynyújtó ismeretek elsajátítása után kezdjük el.
A könyvben a konyhatechnikai eljárások bemutatásakor csak ízelítőt adhatunk e témakörből, hisz e résznek könyvtárra való szakirodalma van. Vissza

Tartalom

Előszó 3
I. fejezet: A konyha
1. A régi magyar konyha 6
2. A konyha kapcsolata környezetével 8
3. A konyha kapcsolata lakáson kívül 9
3.1. Bevásárlás 9
3. l/a. Beszerzés 9
3.1/b. Tárolás 11
3.1/c. Az élelmiszerek tartósítása 12
3.2. Az energia 13
3.2/a. Világítás 13
3.2/b. Gépek, berendezések 15
3.2/c. Főző- és sütő készülékek 19
3.2/d. A konyha egyéb felszerelései 19
3.2/e. A konyha „melléktermékei" 19
4. A konyha kapcsolata a lakás többi helyiségével 22
5. A konyha kialakítása 23
5.1. Konyhabútorok 23
5.2. A konyha felszerelése 24
5.2/a. Tárolóedények 24
5.2/b. Főzőedények 25
5.2/c. Tálalóedények 26
5.2/d. Étkészlet 26
5.2/e. Evőeszközök 26
5.2/f. Pohár 26
5.2/g. Egyéb eszközök 27
Olvasmány 27
6. A konyha ápolása, karbantartása 29
6.1. A konyha karbantartása 29
6.2. A konyha ápolása 30
II. fejezet: Baleseti források a konyhában
1. Elsősegélynyújtás 34
2. Sebellátás 36
2.1. A vérzések fajtái 36
2.2. Égési sérülések 37
2.3. Elektromos áram okozta sérülés 33
3. Csontok és ízületek sérülései 38
3.1. Csonttörés . 38
3.2. Csont-ízületi sérülések 39
4. Mérgezések 40
4.1. Ételmérgezés 41
4.2. Gombamérgezés 41
III. fejezet: Az egészséges táplálkozás
1. A tápcsatorna szakaszai 44
1.1 Az emésztés 44
1.2. Az egészséges fogsor 45
2. Legfontosabb tápanyagaink 47
2.1. Fehérjék 47
2.2. Szénhidrátok 51
2.3. Zsírok 53
2.4. Vitaminok és ásványi anyagok 55
2.5. A víz 57
3. A táplálkozási ritmus 59
3.1. Energiaszükséglet 59
3.2. Étkezések 60
4. Legfontosabb konyhatechnikai eljárások 68
4.1. Előkészítő műveletek 68
4.2. Főzés 69
4.3. Befejező műveletek 72
5. Diéták 74
5.1. A fogyókúra 74
5.2. Cukorbetegek diétája 74
5.3. Diéta hányás, hasmenés esetén 74
6. Munkaszervezés a konyhában 75
IV. fejezet: Ünnepeink - ünnepi étkeink
1. Ünnepeink : 80
1.1. Újév napja 80
1.2. Vízkereszt 80
1.3. Farsang 80
1.4. Húsvét 80
1.5. Pünkösd 82
1.6. Péter és Pál napja 82
1.7. Űrnapja 82
1.8. Augusztus 20 82
1.9. Őszi lakodalmak 82
1.10. Advent 83
1.11. Karácsony 83
1.12. Szilveszter 86
1.13. Keresztelő 86
1.14. Névnapok- születésnapok 87
1.15. Illemszabályok 87
1. sz. melléklet: Sérülések fajtái 89
2. sz. melléklet: Steril körkörös fedőkötés 90
3. sz. melléklet: A nyomókötés, nyomópontok 91
4. sz. melléklet: Égési sérülések és ellátásuk 93
5. sz. melléklet: Elektromos áram okozta sérülés ellátása 94
6. sz. melléklet: A törés és ficam ellátása 95
7/a. sz. melléklet: Tápanyagtáblázat 96
7/b. sz. melléklet: Háztartási mértékegységek 99
8. sz. melléklet: Fűszerek 100
9. sz. melléklet: Natúr fűszerezési táblázat 101
10. sz. melléklet: A tojásfestés kellékei, hímestojások 102
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem