Előszó | 5 |
Félig komoly bevezető előjáték gyanánt: a paradicsomi gondoktól a neolitikus lakomákig | 7 |
Amíg alma lesz a földön | 9 |
Az elsó földi étkek | 10 |
Az anyaistennő kultuszától a kegyetlen babiloni szokásokig | 13 |
Megalitikus nyalánkságok | 15 |
Babilon évkönyvei felé | 17 |
Pihentető kikötés Pantelleria szigetén | 19 |
A Földközi-tenger megélénkül: a főníciaiak és punok hódításaitól az etruszkok fényűzéséig | 21 |
Hogyan vette át Istár helyét Astoret-Asztarté-Aphrodité-Tanit | 23 |
Etruszk dolce vita | 25 |
Ahol az Erósz és Aphrodité ihlette örömöket szerelmes énekek és bordalok dicsőítik | 29 |
A költők és a konyhaművészet | 31 |
A konyhaművészet és titkos tanácsadónői | 36 |
Hogyan járult hozzá Makedónia királya a gasztronómiához | 38 |
Kleopátra szakácsainak elfelejtett titkai | 41 |
Az első gasztronómiai tapasztalatcserék Egyiptom és Róma között | 43 |
Antonius és Kleopátra bódító lakomái | 47 |
Szabadosság és dőzsölés a "Pax Romana" árnyékában | 53 |
Az Ars magirica kicsapongásai | 55 |
Varázsszerek és a szerelem művészete | 58 |
Társas lakoma Pompejiben | 58 |
Franciaországban pezsgőspoharat emelünk a szerelemre, majd visszatérünk a gasztronómia fejlődéséhez | 61 |
A kezdetek | 63 |
Angelika sokféleképpen | 64 |
Guillaume Tirel, más néven Taillevent | 66 |
Az olasz szakácsok hatása | 67 |
A francia konyha nagy találmánya | 71 |
Néhány szó a szerelmi bájitalról, melynek a Napkirály születését köszönhette | 74 |
A Napkirály vacsorái | 75 |
Az Ancienne régime tündöklése és bukása | 77 |
A derék perigord-i katona szarvasgombái | 81 |
Az első nagy konyhafőnők, első nagy éttermek: emeljünk kalapot előttük közjáték gyanánt | 83 |
Az olasz erotikus konyhaművészet rövid története | 89 |
Előszó a bab jegyében | 91 |
Márton mestertől Bartolomeo Scappiig | 92 |
Az evés és a test örömei a reneszánsz korban | 95 |
Bartolomeo Stefani: A jó konyha művészete | 97 |
Olasz konyha francia beütéssel | 98 |
Konklúzió gyanánt | 101 |
Az Ibériai félsziget. A portugál fadótól a spanyol zarzueláig | 105 |
Portugália | 107 |
Spanyolország | 109 |
Európa nyugattól keletig. Kóborlás a szerelem nyomában | 121 |
A puritán Egyesült Királyság | 123 |
Kiruccanások a síkságok földjére | 126 |
Svájc | 128 |
A Rajnán és az Odera-Neissén túl | 130 |
Közép-Európa tegnap és ma | 131 |
A Balkántól Athénig és Isztambulig | 134 |
Körutazás Skandináviától a Földközi-tengerig, a mosolygós Vénusz hazájáig | 139 |
Skandináviában | 141 |
Kelet-Európától Közép-Ázsiáig | 145 |
Arábia határvidékén | 148 |
Nosztalgialátogatás a "termékeny félholdon" | 150 |
A kóser konyha | 152 |
Kikötünk Cipruson | 154 |
Afrikáról szólva: térjünk ki az észak-afrikai konyhaművészetre | 155 |
Három fekete-afrikai recept | 157 |
A Vörös-tengertől a Földközi-tengerig | 159 |
Ízelítő az igazhitűek paradicsomából | 160 |
Válogatás a marokkói konyha remekeiből | 160 |
Síva és Parvati nyomában. A mesés Indiában | 165 |
A vallás, minden gyönyörök anyja | 167 |
A szerelem és a kárma | 169 |
Kína földjének ezernyi gyönyörűsége | 171 |
Más idők, más szokások | 173 |
A kabóca és a fecske | 174 |
Négy állomás a Kínai-tengeren | 175 |
Körutazás Délkelet-Ázsiában | 179 |
Kínai jellegű ázsiai ételek | 181 |
A Kínai-tengertől az Indiai-óceánig | 182 |
Gésatitkok és ajnu-vallomások | 184 |
Az ausztrál kontinenstől Polinéziáig, azokon a szigeteken, ahol "nem bűn a szerelem" | 189 |
A kenguruk és wallabyk hazájában | 191 |
Éljen az unalom! | 193 |
Nőket szegért | 195 |
Egzotikus titkok | 196 |
Az amerikai földrész északi vidékén, felfedező úton az eszkimó, az indián és a jenki konyha nyomában | 199 |
Grönlandtól Alaszkáig | 201 |
A juharfa hazájában | 203 |
Keleti part - nyugati part | 206 |
Az amerikai földnyelvtől a Tűzföldig: vegyes, fűszeres konyhatitkok a keveredés, mint a fűszerezés | 213 |
Közép-Amerika | 215 |
Dél-Amerika | 226 |
FÜGGELÉK | 231 |
Amelyben a szerző felfedi néhány különösen nevezetes titkát | 231 |
Étvágygerjesztőnek | 233 |
Előételek | 233 |
Tészták | 236 |
Hal- és rákételek | 237 |
Hús- és szárnyasételek | 239 |
Egytálételek | 242 |
Desszertek, édességek | 243 |