1.063.472

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gyümölcs, zöldség házi feldolgozása

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Növényvédelem és Kertészet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 59 oldal
Sorozatcím: A M. Kir. Földmívelésügyi Minisztérium gazdasági szakkönyvei
Kötetszám: 47
Nyelv: Magyar  
Méret: 18 cm x 13 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal. Nyomtatta a Stephaneum nyomda Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Számtalan háziasszony hiszi és vallja, hogy a zöldség- és gyümölcskonzervek készítéséhez kitűnően ért. Mégis milyen nagymennyiségű házikonzerv pusztul el minden esztendőben s mily ritkán találunk a... Tovább

Előszó

Számtalan háziasszony hiszi és vallja, hogy a zöldség- és gyümölcskonzervek készítéséhez kitűnően ért. Mégis milyen nagymennyiségű házikonzerv pusztul el minden esztendőben s mily ritkán találunk a háztartások konyháiról származó készítmények között olyanokat, melyek nemcsak jók, de kifogástalanul szépek is!
Mi az oka annak, ha nem szép, nem jó a konzerv, s mi idézi elő, hogy a terített asztal helyett gyakran a szemétbe kell kerülnie? Legtöbbször nem hanyagság, nem gondatlanság, hanem az a körülmény, hogy a háziasszony gépiesen hajtotta végre egy-egy régi altartási előírás hiányosan megadott tennivalóit s nem gondolván arra, mit miért csinál, a legjobb szándék ellenére is súlyos hibákat követett el. Ma, amikor magas fejlettségű gyümölcs- és zöldségkonzerviparunk, a maga készítményeinek előállításánál a természettudományos kutatás minden idevágó eredményét felhasználja, a háziasszony sem mellőzhet teljesen egy kis kémiát, fizikát, biológiát. Ez a kis könyv a gyakorlat számára készül, sokszor kipróbált, legjobban bevált előírásokat, recepteket tartalmaz, feldolgozási módok szerint fejezetekbe sorakoztatva. Az egyes fejezetek elején, egészen röviden és szigorúan népszerű alakban, azonban minden eljárást meg is magyaráz. Van benne néhány szó kémia, fizika, biológia, de mindenből csak annyi, amennyi tudatosság, biztosabbá teszi a háziasszony konzerváló tevékenységét. A kis könyv célja: teljék meg minden háztartás kamrája, legyen benne minél több biztosan eltartható szép konzerv, jó konzerv! Vissza

Tartalom

Előhang3
Gyümölcskonzerválás
Élet a gyümölcsön s a gyümölcs élete4
Konzervek és konzerválási eljárások6
Néhány szó a konzerválószerekről8
A befőttkészítés tízparancsolata9
Bővebb magyarázatok a tízparancsolathoz10
Részletes előírások befőttek készítésére16
Különleges, befőttszerű gyümölcskészítmények20
Sűrű cukorban eltett gyümölcskészítmények21
Cukrozott, más néven kandírozott gyümölcs készítése23
Mi is az a "pektin"?24
Gyümölcskocsonya, kocsonyás gyümölcsíz, lekvár27
A gyümölcskocsonyafőzés tízparancsolata28
Rövid magyarázat a tízparancsolathoz28
Néhány gyümölcskocsonyarecept30
Kocsonyás gyümölcsízek főzésének tízparancsolata30
Részletes előírások kocsonyás gyümölcsízek készítésére31
Lekvárfőzés33
Hűsítő italok gyümölcsből37
Gyümölcskonzerválás cukor nélkül39
Hullott gyümölcs értékesítése40
Zöldségkonzerválás
Hasonlóságok és különbségek a gyümölcs és zöldség konzerválásában42
Gőzben sterilizált főzelékkonzervek43
Sóval készült zöldségkonzervek44
Ecettel készült zöldségkonzervek46
Tejsav mint főzelékkonzerváló anyag50
A káposztasavanyítás tudománya50
Kovászos uborka, sós uborka52
Besűrítéssel készülő főzelékkonzervek53
Házi gyümölcs és zöldségaszalás55

Osztrovszkyné Dr. Németh Ágnes

Osztrovszkyné Dr. Németh Ágnes műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Osztrovszkyné Dr. Németh Ágnes könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem