I. fejezet. (Hérics Tóth Jenő) | |
Bevezető alapismeretek | |
Szeszgyártásra alkalmas növények | 5 |
Sejt | 6 |
Sejttartalom, más néven protoplazma, zytoplazma | 6 |
Mikroorganizmusok | 8 |
Erjedés | 10 |
Nedvesség | 10 |
Cukor | 11 |
Keményítő | 13 |
Cellulóz | 13 |
Pentozánok | 14 |
Pektinanyagok | 14 |
Nitrogénvegyületek | 14 |
Enzymék | 15 |
Oxigén. Levegő | 16 |
Szeszes erjedés | 17 |
Ecetesedés | 19 |
Gyümölcssavak jelentősége az erjedésnél | 20 |
Cefrék, mustok savtartalmának apadása | 22 |
Alkoholok. Éterek | 23 |
Szesz. Etilalkohol | 24 |
Szénsav | 25 |
Élesztó | 26 |
Használati utasítás a fajélesztővel való erjesztésre: | |
Általános tudnivalók | 31 |
Anyaélesztő készítése, ha 5 hl musttal kísérletezünk | 32 |
A kísérlet beállítása 5 hl-nél kevesebb musttal | 35 |
A kísérlet beállítása 10 hl musttal | 35 |
A kísérlet beállítása 50 hl esetleg több musttal | 35 |
Értesítés a kísérlet eredményéről | 35 |
Milyen fajélesztőt rendeljünk? | 36 |
Önerjedés és önemésztés | 37 |
Gyümölcsszeszek zamata | 38 |
II. fejezet (Hérics Tóth Jenő) | |
Gyümölcsök gyűjtése | 43 |
Gyümölcsök válogatása és utóérlelése | 44 |
Gyümölcs és cefrék, törköly és seprő átvétele | 46 |
III. fejezet | |
Cefrézés (Hérics Tóth Jenő) | 49 |
Gyümölcsök tiszítása és mosása | 50 |
A cefrézés végrehajtása | 51 |
IV. fejezet | |
Erjesztés (Hérics Tóth Jenő) | 56 |
Átvágásos erjesztés. Élesztővezetés | 58 |
Erjedés lefolyása és ellenőrzése | 60 |
Cefrék, mustok szellőztetése | 61 |
Gyümölcscefrék és törkölybor cukrozása | 62 |
Gyümölcsborok alkohol- és savtartalmának összhangba hozása | 63 |
Lomha erjedés nitrogénvegyület hiánya folytán | 64 |
Érett cefrék érlelése | 65 |
V. fejezet (Hérics Tóth Jenő) | |
Erjesztőhelyiség és erjesztőedények | 65 |
Erjesztőhelyiség | 67 |
Cefreszállítás | 69 |
Erjesztőedények | 69 |
VI. fejezet (Hérics Tóth Jenő) | |
Borkészítéssel összefüggő szeszpárlatok: | |
Konyak | 74 |
Seprőpálinka | 79 |
Törkölypálinka | 82 |
Csigérborpárlat | 85 |
Francia szesz, népiesen ferencpálinka | 85 |
Alma- és körtebor és azok párlatai | 85 |
Borok derítése és szűrése | 89 |
Dohos és idegen szagú bor megjavítása | 90 |
VII. fejezet (Hérics Tóth Jenő) | |
Egyéb gyümölcspárlatok: | |
Szilvapálinka | 90 |
Kökénypálinka | 94 |
Cseresznye- és meggypálinka | 94 |
Barackpálinka | 94 |
Sompálinka | 94 |
Borókapálinka | 95 |
Szeder | 98 |
Málna | 98 |
Bodza | 98 |
Dinnye | 99 |
Citrom, narancs, gránátalma | 99 |
Füge | 99 |
Szentjánoskenyér | 99 |
Datolya | 100 |
Genciána | 100 |
Méz | 100 |
VIII. fejezet (Hérics Tóth Jenő) | |
Gyümölcslelkek és illatok: | |
Ratafla | 102 |
Gyümölcsillatok | 103 |
Genicánaillatok | 103 |
Borókaillat | 103 |
Almaillat | 104 |
Körteillat | 104 |
Málnaillat | 104 |
Héjak illata | 105 |
Szilva-, ringló-, mirabellaillat | 105 |
Barackillat | 105 |
Barackesszencia | 105 |
Tápszertörvények | 106 |
IX. fejezet (Osztróvszky Antal) | |
Cefrék lepárlása: | |
Elméleti rész. Rektifikáció. Deflegmáció | 107 |
X. fejezet (Osztróvszky Antal) | |
Lepárló készülék | 117 |
Gyűjtőedény és szeszóra | 126 |
Lepárlók befalazása | 128 |
XI. fejezet (Osztróvszky Antal) | |
Lepárlás gyakorlata | 129 |
Tüzelőanyag kérdése, gőzszükséglet | 136 |
Hűtővíz és kút kérdése | 137 |
XII. fejezet (Hérics Tóth Jenő) | |
Pálinka érlelése, kezelése | 138 |
Hordók. Boniflakatőrök | 138 |
Mesterséges érlelés | 144 |
Házasítás, javítás. Szénszűrők | 145 |
Higítás | 147 |
Palackozás. Azbeszt-szűrés | 148 |
Hordók tisztogatása | 149 |
XIII. fejezet (Osztróvszky Antal) | |
Melléktermékeke értékesítése | 150 |
Szőlőtörköly | 150 |
Szőlőtörköly mint takarmány | 151 |
Törköly szárítása | 156 |
Szőlőmag értékesítése | 158 |
Pótkávé szőlőtörkölyből és szőlőmagból | 164 |
Szőlőtörköly trágyaértéke | 164 |
Önantéter törkölyből | 165 |
Ecetgyártás a törkölyből | 166 |
Borkő és a borkősav mész előállítása törkölyből | 169 |
Borseprő értékesítése | 175 |
Borkő előállítása seprőből | 177 |
Nyers borkő és borkősavas mész további feldolgozása | 180 |
A borkősav és borkősavas sók felhasználása a gyógyászatban és iparban | 186 |
A törköly és seprő néhány ritkább értékesítési módja | 187 |
A szilvamoslék vagy más csontármagú gyümölcs moslékjának értékesítése | 190 |
Borókatörköly mint takarmány | 191 |
XIV. fejezet (Osztróvszky Antal) | |
Alkoholmetria | |
A fajsúly fogalma | 193 |
Erős párlatok, italszeszek alkoholtartalmának meghatározása | 193 |
Az alkohol mértékegységei | 195 |
Cefrék vizsgálatáról | 195 |
Alkoholtartalom megállapítása | 196 |
Cukormeghatározás | 198 |
Savmeghatározás | 200 |
Gyümölcsmust-vizsgálatok | 202 |
Italszeszek megvizsgálása és minősítése | 204 |