1.062.345

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gyümölcsök szeszipari feldolgozása

Borgazdasági melléktermékek értékesítése

Szerző
Budapest
Kiadó: Athenaeum Irodalmi és Nyomdai R.-T.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 224 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Írták Dr. Hérics-Tóth Jenő a m. kir. erjedéstani állomás igazgatója és Osztróvszky Antal vegyészmérnök a m. kir. erjedéstani állomás fővegyésze. 43 fekete-fehér ábrával illusztrált. Az Athenaeum r.-t. könyvnyomdája nyomása, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:

Bevezető alapismeretek.
Szeszgyártásra alkalmas növények.

Szeszgyártásra minden oly termék, avagy anyag alkalmas, amelyekből erjedhető cukrot gazdaságosan készíteni... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:

Bevezető alapismeretek.
Szeszgyártásra alkalmas növények.

Szeszgyártásra minden oly termék, avagy anyag alkalmas, amelyekből erjedhető cukrot gazdaságosan készíteni lehet. A tárgyalt iparágazat szűkebb körre szorítkozik, de azért egyaránt feldolgozza mindazon termelt, nemkülönben vadon növő gyümölcsöket, bogyókat, gumókat, amelyekben közvetlenül elerjedő, vagy azzá természetes úton átalakuló cukor foglaltatik. E termények szeszipari értéke erjedhető cukortartalmukban, továbbá a zamatanyagokban való bőségükben, nemkülönben egyeseknél a gyomorra, az emésztésre és az életjelenségekre serkentőleg, izgatólag ható kísérők, illó alkatelemek jelenlétében van.
Munkánkban részletesen csakis a nagyobb mennyiségben piacra kerülő, közgazdaságilag jelentős gyümölcsnemekkel foglalkozunk. Az adott példák útmutatást adnak az esetlegesek felhasználására is. Vissza

Tartalom

I. fejezet. (Hérics Tóth Jenő)
Bevezető alapismeretek
Szeszgyártásra alkalmas növények5
Sejt6
Sejttartalom, más néven protoplazma, zytoplazma6
Mikroorganizmusok8
Erjedés10
Nedvesség10
Cukor11
Keményítő13
Cellulóz13
Pentozánok14
Pektinanyagok14
Nitrogénvegyületek14
Enzymék15
Oxigén. Levegő16
Szeszes erjedés17
Ecetesedés19
Gyümölcssavak jelentősége az erjedésnél20
Cefrék, mustok savtartalmának apadása22
Alkoholok. Éterek23
Szesz. Etilalkohol24
Szénsav25
Élesztó26
Használati utasítás a fajélesztővel való erjesztésre:
Általános tudnivalók31
Anyaélesztő készítése, ha 5 hl musttal kísérletezünk32
A kísérlet beállítása 5 hl-nél kevesebb musttal35
A kísérlet beállítása 10 hl musttal35
A kísérlet beállítása 50 hl esetleg több musttal35
Értesítés a kísérlet eredményéről35
Milyen fajélesztőt rendeljünk?36
Önerjedés és önemésztés37
Gyümölcsszeszek zamata38
II. fejezet (Hérics Tóth Jenő)
Gyümölcsök gyűjtése43
Gyümölcsök válogatása és utóérlelése44
Gyümölcs és cefrék, törköly és seprő átvétele46
III. fejezet
Cefrézés (Hérics Tóth Jenő)49
Gyümölcsök tiszítása és mosása50
A cefrézés végrehajtása51
IV. fejezet
Erjesztés (Hérics Tóth Jenő)56
Átvágásos erjesztés. Élesztővezetés58
Erjedés lefolyása és ellenőrzése60
Cefrék, mustok szellőztetése61
Gyümölcscefrék és törkölybor cukrozása62
Gyümölcsborok alkohol- és savtartalmának összhangba hozása63
Lomha erjedés nitrogénvegyület hiánya folytán64
Érett cefrék érlelése65
V. fejezet (Hérics Tóth Jenő)
Erjesztőhelyiség és erjesztőedények65
Erjesztőhelyiség67
Cefreszállítás69
Erjesztőedények69
VI. fejezet (Hérics Tóth Jenő)
Borkészítéssel összefüggő szeszpárlatok:
Konyak74
Seprőpálinka79
Törkölypálinka82
Csigérborpárlat85
Francia szesz, népiesen ferencpálinka85
Alma- és körtebor és azok párlatai85
Borok derítése és szűrése89
Dohos és idegen szagú bor megjavítása90
VII. fejezet (Hérics Tóth Jenő)
Egyéb gyümölcspárlatok:
Szilvapálinka90
Kökénypálinka94
Cseresznye- és meggypálinka94
Barackpálinka94
Sompálinka94
Borókapálinka95
Szeder98
Málna98
Bodza98
Dinnye99
Citrom, narancs, gránátalma99
Füge99
Szentjánoskenyér99
Datolya100
Genciána100
Méz100
VIII. fejezet (Hérics Tóth Jenő)
Gyümölcslelkek és illatok:
Ratafla102
Gyümölcsillatok103
Genicánaillatok103
Borókaillat103
Almaillat104
Körteillat104
Málnaillat104
Héjak illata105
Szilva-, ringló-, mirabellaillat105
Barackillat105
Barackesszencia105
Tápszertörvények106
IX. fejezet (Osztróvszky Antal)
Cefrék lepárlása:
Elméleti rész. Rektifikáció. Deflegmáció107
X. fejezet (Osztróvszky Antal)
Lepárló készülék117
Gyűjtőedény és szeszóra126
Lepárlók befalazása128
XI. fejezet (Osztróvszky Antal)
Lepárlás gyakorlata129
Tüzelőanyag kérdése, gőzszükséglet136
Hűtővíz és kút kérdése137
XII. fejezet (Hérics Tóth Jenő)
Pálinka érlelése, kezelése138
Hordók. Boniflakatőrök138
Mesterséges érlelés144
Házasítás, javítás. Szénszűrők145
Higítás147
Palackozás. Azbeszt-szűrés148
Hordók tisztogatása149
XIII. fejezet (Osztróvszky Antal)
Melléktermékeke értékesítése150
Szőlőtörköly150
Szőlőtörköly mint takarmány151
Törköly szárítása156
Szőlőmag értékesítése158
Pótkávé szőlőtörkölyből és szőlőmagból164
Szőlőtörköly trágyaértéke164
Önantéter törkölyből165
Ecetgyártás a törkölyből166
Borkő és a borkősav mész előállítása törkölyből169
Borseprő értékesítése175
Borkő előállítása seprőből177
Nyers borkő és borkősavas mész további feldolgozása180
A borkősav és borkősavas sók felhasználása a gyógyászatban és iparban186
A törköly és seprő néhány ritkább értékesítési módja187
A szilvamoslék vagy más csontármagú gyümölcs moslékjának értékesítése190
Borókatörköly mint takarmány191
XIV. fejezet (Osztróvszky Antal)
Alkoholmetria
A fajsúly fogalma193
Erős párlatok, italszeszek alkoholtartalmának meghatározása193
Az alkohol mértékegységei195
Cefrék vizsgálatáról195
Alkoholtartalom megállapítása196
Cukormeghatározás198
Savmeghatározás200
Gyümölcsmust-vizsgálatok202
Italszeszek megvizsgálása és minősítése204
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem