kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 270 oldal |
Sorozatcím: | Gazdakönyvtár |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 15 cm |
ISBN: | 963-9239-56-9 |
Megjegyzés: | A könyvet fekete-fehér és színes fotók illusztrálják. |
Előszó | 9 |
Az őszibarack-termesztés nemzetközi és hazai helyzete | 11 |
A világ őszibarack-termesztése | 11 |
Őszibarack-termesztésünk helyzete és kilátásai | 15 |
Az őszibarack eredete és földrajzi elterjedése | 24 |
Kína, az őshaza | 24 |
Az őszibarack útja Európába | 25 |
Az őszibarack magyar földön | 29 |
Az őszibarack növénytani leírása | 32 |
Rendszertani besorolás | 32 |
Az őszibarack morfológiai leírása | 34 |
Az őszibarack genetikai bázisa, a fajták származása | 42 |
Az őszibarack öröklődő tulajdonságai | 48 |
A fenológiai fázisok mint élettani és technológiai szakaszok | 52 |
Az őszibarackok ökológiai igényei | 63 |
Őszibarack éghajlati és talajigénye | 63 |
Őszibarack-termesztésre alkalmas tájak Magyarországon | 69 |
A termőhelyi alkalmasság elbírálása telepítés előtt | 71 |
Telepítés | 74 |
A terület előkészítése | 74 |
Alaptrágyázás | 74 |
Talaj-előkészítés | 74 |
Kitűzés | 76 |
Az ültetés | 77 |
Az ültetés ideje | 77 |
Az ültetés módja | 78 |
Talajárnyékolás | 79 |
Az újratelepítés problémái | 80 |
Az őszibarack fajtái (Szabó Zoltán - Timon Béla) | 81 |
A fajtahasználat szempontjai | 81 |
Fajtaismertetés | 83 |
Sárga húsú fajták | 83 |
Fehér húsú fajták | 89 |
Nektarinok | 92 |
Ipari fajták | 96 |
Köztermesztésben lévő, kisebb jelentőségű és régi fajták | 98 |
Ígéretes új fajtajelöltek | 100 |
Az őszibarack alanyai | 105 |
Magonc alanyok | 105 |
Klón alanyok, őszibarack saját gyökerén | 106 |
Az őszibarack művelési rendszerei | 108 |
Az őszibarack-termesztésben alkalmazott koronaformák | 108 |
Az őszibarack ismertebb koronaformáinak jellemzői | 113 |
Nyitott koronák | 113 |
Sövényszerű koronák | 116 |
Az őszibarackos telepítési rendszerei | 118 |
A metszés | 121 |
A metszés célja | 121 |
Az őszibarackfa részei - a metszés alapfogalmai | 122 |
A korona tartóelemei | 122 |
Az őszibarack rügyei | 125 |
A metszés fiziológiája | 131 |
Metszési reakciók | 131 |
Visszametszés, lemetszés (ritkítás) | 133 |
Felső rügyes metszés | 135 |
Hajtás-termés kompetíció (versengés) | 135 |
A metszés által a fát ért veszteségek | 137 |
A metszés időpontja | 138 |
A fásmetszés optimális ideje | 138 |
Zöldmetszés | 139 |
Koronaalakító metszés | 143 |
Egyensúlyi szabályok | 143 |
A katlankorona alakító metszése | 146 |
A vázakorona (tölcsér) alakító metszése | 148 |
A karcsú orsó korona alakító metszése | 156 |
A termő fák metszésének szabályai | 164 |
Metszési rendszerek | 164 |
A teméshozam szabályozása metszéssel | 168 |
Ifjítás | 172 |
Átoltás | 172 |
Gyümölcsritkítás | 173 |
Elméleti alapjai | 173 |
A gyümölcsritkítás mértékének megállapítása | 175 |
A ritkítás időpontjai | 176 |
A ritkítás módszerei | 178 |
Trágyázás és talajművelés | 180 |
A főbb tápelemek | 180 |
Mikroelemek | 182 |
A talaj szerepe az őszibarack tápanyag-ellátásban | 184 |
A talaj fizikai tulajdonságai | 185 |
A talajszerkezet | 186 |
A talaj kémhatása és mésztartalma | 187 |
Az őszibarack gyökérrendszere | 188 |
A trágyázás technológiája | 190 |
A feltöltő trágyázás tápanyag-szükséglete | 190 |
A feltöltő trágyázás agrotechnikája | 192 |
Termőkorú ültetvények tápanyag-szükséglete | 193 |
Termőkorú ültetvények fenntartó trágyázása | 196 |
Az őszibarack vízgazdálkodása és az öntözés | 204 |
Az öntözés szükségességének megítélése | 204 |
Az őszibarack vízforgalma | 206 |
A vízgazdálkodás talajtani vonatkozásai | 208 |
Az öntözéssel kapcsolatos döntések megalapozása | 209 |
Az öntözés várható eredményessége, gazdaságossága | 209 |
Öntözési módok | 211 |
A vízigény meghatározása | 212 |
Az öntözés időpontja | 215 |
Betakarítás, áruvá készítés, forgalom | 216 |
A gyümölcs fejlődése és érése | 216 |
A szedési érettség meghatározása | 219 |
Az őszibarack szüretelése | 221 |
Az őszibarack áruminőségének meghatározása | 223 |
Kézi és gépi áruvá készítés | 226 |
Tárolás | 230 |
Növényvédelem (Bernáth Kálmán) | 232 |
Kórokozók | 232 |
Kártevők | 235 |
Gyomnövények - gyomirtás | 238 |
Ökológiai szemléletű termelés | 240 |
Irányzatai | 241 |
Az őszibarack-termesztésre vonatkozó irányelvek | 242 |
Ellenőrzése | 246 |
Gyakorlati tanácsok | 247 |
Felhasznált és ajánlott irodalom | 256 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.