kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Könyvkötői kötés |
Oldalszám: | 424 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 18 cm x 12 cm |
ISBN: | 963-230 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal illusztrálva. |
Bevezető | 5 |
Az őszibarack-termesztés helyzete és perspektívája | 17 |
Az őszibarack növénytani leírása | 33 |
Az őszibarack-ültetvény létesítésének szempontjai | 36 |
A termesztés irányai | 36 |
A modern őszibarack-termelés fajtakövetelményei | 37 |
A végtermék által meghatározott termesztéstechnológia követelményének áttekintése | 39 |
Telepíthető őszibarackfajták (Faluba Zoltán) | 39 |
A telepítés feltételei | 50 |
Termesztésre alkalmas terület | 50 |
Az őszibarack éghajlati igénye | 51 |
Az őszibarack talajigénye | 56 |
Az őszibarack alanyai | 57 |
A faalak és a koronaforma megválasztása | 60 |
Az őszibarackos telepítési rendszerei | 61 |
Telepítés | 66 |
A terület előkészítése és az ültetés | 66 |
Telkesítés | 66 |
Alaptrágyázás | 67 |
Forgatás | 68 |
Kitűzés | 70 |
Ültetés | 71 |
Talajárnyékolás | 75 |
Az üzem berendezése | 76 |
Táblák, kertek | 76 |
Utak | 77 |
Vízellátás | 79 |
Az üzem épületei | 80 |
Gépek és berendezések | 81 |
Az őszibarackfák éves biológiai ciklusa | 84 |
A fenológiai fázisok mint élettani és technológiai szakaszok | 88 |
Lombhullástól rügyfakadásig terjedő szakasz | 88 |
Rügyfakadástól teljes virágzásig terjedő szakasz | |
Virágzástól a növekedés első fázisa végéig | 91 |
A hajtásnövekedés első fázisának végétől a termésérésig, illetve a lombhullásig terjedő szakasz | 94 |
A virágrügy-differenciálódás időpontja és a virágkezdemény fejlődése (Bubán Tamás és Zeller, Ottilie) | 97 |
A termelési folyamatok irányítása és ellenőrzése | 108 |
Az őszibarackfa mint kibernetikai rendszer | 108 |
Az őszibarack-termelés folyamatainak információs rendszere | 114 |
A metszés | 118 |
A metszés indokai | 119 |
Az őszibarackfa részei - a metszés alapfogalmai | 121 |
Törzs | 121 |
Korona | 121 |
Vázágak | 122 |
Elágazások | 124 |
Termőgallyazat | 125 |
A letermett vessző vagy kétéves rész | 126 |
Hároméves gally | 129 |
Négyéves gally | 129 |
Éves vesszők | 131 |
Az éves vesszők osztályozása | 131 |
Az őszibarackfa rügyei | 134 |
A vesszők hosszanti szakaszai | 135 |
A vesszők értékrendjének kialakulása | 144 |
A csúcsrügy szerepe | 146 |
A metszéssel kapcsolatos elvi megfontolások | 147 |
A metszés időpontja | 147 |
Metszési reakciók | 148 |
A metszés eltérő hatása az őszibarackfa egyes életkori szakaszaiban | 149 |
A metszés által a fát ért veszteségek | 151 |
A metszés néhány jellemző hatása | 153 |
A metszés erőssége | 155 |
A koronaalakító metszés szabályai | 162 |
A katlan alakú korona jellemzése | 162 |
A katlan alakú korona kialakítása | 163 |
Az egyéves őszibarackfák metszése | 164 |
A kétéves őszibarackfák metszése | 165 |
A hároméves őszibarackfák metszése | 170 |
A négyéves őszibarackfák metszése | 173 |
Zárt felületű korona | 173 |
Sudaras korona | 175 |
Termőkaros orsó | 175 |
Palmetta sövény | 176 |
A termő fák metszésének szabályai | 179 |
Metszési rendszerek | 179 |
A hajtásnövekedés szabályozása metszéssel | 183 |
A terméshozam szabályozása metszéssel | 184 |
A gyümölcs minőségének szabályozása metszéssel | 185 |
A metszés tervezése | 187 |
A metszés több évre szóló hatása | 191 |
A termő őszibarackfák metszési szabályainak gyakorlati összefoglalása | 193 |
Ifjítás | 196 |
Átoltás | 197 |
A metszés gépesítése | 198 |
A metszés kapcsolata az egyéb termesztési beavatkozásokkal | 198 |
Zöldmetszés | 199 |
Elméleti alapjai | 199 |
A zöldmetszés gyakorlata | 202 |
Hajtásválogatás | 202 |
Hajtás-visszacsípés | 203 |
Nyári hajtásritkítás | 203 |
Nyár végi zöldmetszés | 203 |
Gyümölcsritkítás | 205 |
Szükségességének megítélése | 206 |
Kiviteli lehetőségei | 207 |
Időpontja | 208 |
Mértékének megállapítása | 210 |
Tervezése | 213 |
A vegyszeres termésszabályozás lehetőségei (Bubán Tamás) | 216 |
A vegyszeres gyümölcsritkítás lehetőségei | 218 |
A virágrügy képződését befolyásoló vegyszerek | 226 |
Szempontok a vegyszeres termésszabályozás kivitelezéséhez | 229 |
Trágyázás és talajművelés | 230 |
Az őszibarackfák által a talajból kivont tápanyagok | 230 |
A főbb tápelemek szerepe | 231 |
A nitrogén hatása a terméshozamra | 231 |
A nitrogén hatása a vegetatív tevékenységre | 232 |
A foszfor hatása a terméshozamra | 233 |
A foszfor hatása a vegetatív tevékenységre | 233 |
A kálium hatása a terméshozamra | 234 |
A kálium hatása a vegetatív tevékenységre | 234 |
A főbb tápelemek hatása a gyümölcs minőségére | 234 |
A tápelemek hatása az egyes fenofázisokra, különös tekintettel az érési időre | 235 |
A tápanyagellátás szerepe a fagyellenállóság kialakításában | 236 |
Néhány egyéb tápelem szerepe | 237 |
Magnézium | 237 |
Vas | 238 |
Mangán | 238 |
Bór | 239 |
Cink | 239 |
A tápanyagellátás hatékonyságát befolyásoló tényezők | 247 |
A talaj szerepe az őszibarack tápanyagellátásában | 247 |
A talajszerkezet és a tápanyagellátás | 250 |
A szervesanyag szerepe | 251 |
A talaj kémhatásának és mészállapotának szerepe | 253 |
Az őszibarack gyökérrendszere | 254 |
A főbb tápelemekkel való ellátottság megítélése | 258 |
A talaj tápanyagkészletének vizsgálata | 258 |
A fák teljesítményének és kondíciójának folyamatos ellenőrzése | 260 |
Levél és egyéb szervek analízise | 260 |
Szempontok a levélanalízis értékeléséhez | 263 |
A talaj és a levél nitrogénszintjének összefüggései, a változások szezonális és napi menete | 263 |
A trágyázás időpontjának hatása a növényi szövetek nitrogénszintjére | 264 |
A talaj és a levél káliumszintjének összefüggései | 265 |
A levélanalízis értékeinek alakulása a növekedés és a termés függvényében | 266 |
A főbb tápelemek kölcsönhatása és tükröződésük a levélanalízis értékeiben | 266 |
Következtetés a levélanalízisből a várható termésre | 266 |
A trágyázás technológiája | 267 |
A telepítés előtti trágyázás | 267 |
Ültetvények trágyázása | 269 |
Szempontok a hatóanyag-hordozók megválasztásához | 271 |
A főbb tápelemek kijuttatásának időpontja | 272 |
A trágyaszerek elosztása és talajba juttatása | 273 |
Az őszibarack talajművelési rendszere | 275 |
A talajszerkezet javítása | 276 |
A műtrágyák bemunkálása | 277 |
A szervesanyag növelése | 277 |
A gyomirtás | 279 |
Az őszibarack vízgazdálkodása és az öntözés | 282 |
A vízgazdálkodás főbb kérdései | 282 |
A transzspiráció | 282 |
Az őszibarack vízforgalmának napi és évi menete | 283 |
Az őszibarack vízigénye | 285 |
A vízforgalom szabályozásának lehetőségei | 287 |
A vízgazdálkodás talajtani vonatkozásai | 288 |
Az őszibarack öntözése | 291 |
Az öntözés eredményessége | 291 |
Az öntözés idejének megválasztása | 292 |
Az őszibarack öntözésének céljai | 293 |
Az őszibarack öntözésének módszerei | 294 |
Növényvédelem (Varga István) | 297 |
Szerepe a termesztéstechnológiában | 297 |
Az őszibarack leggyakoribb betegségei | 298 |
Őszibarack-levélfodrosodás | 298 |
Őszibarack-lisztharmat | 301 |
Levéllyukasztó-betegség | 302 |
Monília | 304 |
Ólomfényűség | 305 |
Vírusok | 305 |
Mézgásodás | 307 |
Baktériumos elhalás | 308 |
Fertőző hervadás | 308 |
Állati kártevők | 309 |
Barackmoly | 309 |
Keleti gyümölcsmoly | 311 |
Pókhálós barackdarázs | 313 |
Fölközi-tengeri gyümölcslégy | 314 |
Levél ormányos-bogarak | 314 |
Fekete őszibarack-levéltetű | 315 |
Zöld őszibarack-levéltetű | 316 |
Hamvas őszibarack-levéltetű | 316 |
Kaliforniai pajzstetű | 317 |
Takácsatkák | 318 |
Kéregmoly | 319 |
A károsító szervezetek előrejelzése | 320 |
Gombabetegségek előrejelzése | 320 |
Rovarkártevők előrejelzése | 321 |
Szempontok az őszibarack növényvédelmi technológiájának kidolgozásához | 323 |
A permetezés alapvető műszaki és szakmai követelményei | 331 |
Permetezési módszerek az őszibarackosokban | 333 |
Permetezőgépek | 334 |
Őszibarackosok növényvédelmi programja | 336 |
Az őszibarack gyakoribb károsítóinak határozó kulcsa | 344 |
A gyökér, gyökérnyak károsodása | 344 |
A törzs, ág, vessző károsodása | 345 |
A rügy, bimbó, virág károsodása | 350 |
A hajtás, levél károsodása | 351 |
A termés károsodása | 357 |
Betakarítás | 360 |
A gyümölcs fejlődése és érése | 360 |
A szedési érettség meghatározása | 362 |
Az érés időpontjának előrejelzése | 364 |
A szedési érettség objektív meghatározásának módjai | 369 |
Termésbecslés | 370 |
Az őszibarack szüretelése | 371 |
A szüret menete | 371 |
A szedés gyakorlata | 374 |
Őszibarack-manipulálás | 376 |
Az őszibarack áruminőségének meghatározása | 376 |
Kézi és gépi manipulálás | 380 |
Minőség szerinti válogatás | 382 |
Nagyság szerinti osztályozás | 383 |
Csomagolás | 385 |
Szállítás és tárolás | 392 |
Szállítás | 392 |
Tárolás | 393 |
A jövedelmezőség kérdései | 397 |
A termelés költségei | 398 |
A nagy terméshozam konstans feltételei | 403 |
Értékesítési árbevétel | 403 |
A jövedelmezőség alsó határa | 407 |
Felhasznált és ajánlott irodalom | 409 |
Felhasznált irodalom a Növényvédelem c. részhez | 417 |
Felhasznált irodalom a virágrügy-differenciálódásról és a vegyszeres termésszabályozásról szóló fejezethez | 418 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.