1.062.077

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Őshonos állataink és termékeik, a hungarikumok

Az agrárium helyzete és jövője

Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Magyar Tudományos Akadémia Társadalomkutató Központ
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 239 oldal
Sorozatcím: Magyarország az ezredfordulón-Stratégiai tanulmányok a Magyar Tudományos Akadémián
Kötetszám: 2
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN: 963-508-405-6
Megjegyzés: Színes fotókkal, néhány ábrával és angol nyelvű összefoglalóval.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Hungarikumok az élelemtermelésben, a környezetgazdálkodásban - és az életünkben
Segíteni. A magyar tudománynak segítenie kell az állam polgárait, hogy a világversenyben nyíló lehetőségeket és... Tovább

Előszó

Hungarikumok az élelemtermelésben, a környezetgazdálkodásban - és az életünkben
Segíteni. A magyar tudománynak segítenie kell az állam polgárait, hogy a világversenyben nyíló lehetőségeket és kényszereket felismerje, hogy a szállásterülete kínálta termelési adottságokat kihasználhassa és környezetgazdálkodási kötelezettségeinek eleget tehessen. Az agráriumban élő polgártársainkra különös felelősség hárul: ők nemcsak élelemtermelők, leleményes hasznosítói és árutermelői a Kárpát-medence éghajlati és talajadottságainak, hanem ők a szülőföld természeti értékeinek első számú karbantartói is. És az mindnyájunk szülőföldje, mindnyájunk életkörnyezete. Mi egészséges erdőkben, vizeken, nem pollen-fertőzött réteken, domboldalakon szeretnénk életünket leélni. Ezek rendben tartása, belakása éppúgy az agrárium "dolgozói"-nak élettevékenysége, mint az egészséges táplálék megtermelése.
Az agrárium munkásai világversenyben álló árutermelők, ezzel a magyar adófizetői közösség hasznos tagjai, és ugyanakkor közérdekű tevékenységet végző munkások: természeti környezetünk gondozói. Ezért kap az agrárium szerte a fejlett világban különtámogatást az adófizetői közösségtől. Vissza

Tartalom

Glatz Ferenc: Előszó
A hungarikum: piackutatás 10 •A hungarikum: termékkutatás 11 • A hungarikum-program biodiverzitás-program is 13 •
A hungarikum-program a gazdaságpolitikai környezet átalakításának programja is 13 • Környezetgondos és piacorientált polgár nevelése • 15
KOVÁCS Ferenc: Bevezetés
I. rész
ÁLLATTENYÉSZTÉSÜNK SZERKEZETE ÉS SAJÁTOSSÁGAI
Állattenyésztésünk és az élelmiszer-termelés Magyarország területének sajátosságai állattenyésztési szempontból 27 • A jelenlegi állatlétszámok és az üzemméretek hatása
a hungarikumok előállítására 31 • Az öko(bio)gazdálkodás alapjai és a hungarikum-előállítás 32
II. rész
AZ ŐSHONOS MAGYAR ÁLLATFAJOK ÉS -FAJTÁK, ÉRTÉKMÉRŐ TULAJDONSÁGAIK
Szarvasmarhafajták
Bevezetés 39 • A magyar szürke szarvasmarha 39 • A magyar tarka szarvasmarha 47
Juh- és kecskefajták
A hortobágyi rackajuh 53 • A gyimesi rackajuh 55 • A magyar cigája 56 • A ciktajuh 57 • A magyar parlagi kecske 59
Egy magyar sertésfajta
A mangalica sertés 63
A magyar baromfifajok és -fajták 69
A tyúkfélék 69 • A pulykafélék 74 • Víziszárnyasok 75 • Galamb, gyöngyös, fürj 77
Nyúl-, hal- és vadfajok 81
A magyar óriás nyúl 81 • A magyar halfajok 82 • A magyar vadfajok 84
A magyar lófajták és a bivaly 87
A magyar hidegvérű 88 • A fontosabb melegvérű magyar lófajták 89 •A bivaly 90
III. rész
A HUNGARIKUM JELLEGŰ ÁLLATI TERMÉKEK SZEREPE TÁPLÁLKOZÁSUNKBAN ÉS ELŐÁLLÍTÁSUK ÖKONÓMIAI-ÖKOLÓGIAI KÉRDÉSEI
Az állati eredetű termékek fogyasztása 9 5
Alapelvek 95 • Adatok és szempontok a hungarikum jellegű húsfogyasztáshoz 97 • A hungarikumok és az állati termékek előállításának adatai 103
Élelmiszer-biztonság 105
Az eredetvédelem 107 • A termék-előállítás alapelvei 111 • A hús 115 • Húskészítmények 130 • A tej 134 • A tejtermékek 136 •
A tojás 139
Ökogazdálkodás és modellgazdaságok 147
Húshasznú magyar szürke szarvasmarhát tartó gazdaság 147 •
Cigája- és rackajuhot (gyimesi racka) tartó modellgazdaság 150 •
A mangalica sertésfajták versenyképessége 152 • A hagyományos baromfitartás helyzetének mérlegelése 154
Az alapanyag-előállítás növelésének módszerei 159
Keresztezési eljárások 159 • Állománynövelés biotechnológiai módszerek felhasználásával 162
Integrációs lehetőségek és ökológiai feltételek 165
Lehetséges integráció-variációk 165 • Tartás és takarmányozás 166
A piacra jutás feltételei, esélyei 169
A külkereskedelmi forgalom alakulása 170 • Az állati eredetű hungarikumok piacképességének jelenlegi helyzete 172
IV rész
TERMÉKTŐL A FOGYASZTÓIG
Az állati eredetű hungarikumok elterjesztésének lehetősége: a turizmus 179
A falusi turizmus 179 • Az idegenforgalom 184 • Konferenciaturizmus 185
Hungarikum készítmények 189
Húskészítmények 189 • Tejtermékek 198 • Egyéb termékek 211
Hungarikum-alapanyagú ételek 213
Őshonos állatokból készült ételféleségek 213 • Előételek 216 •
Levesek 217 • Főételek 218 • Savanyúságok 228 • Utóételek 229 •
Befejezés 231
Irodalom 233
Summary 235
A kötet szerzői 239
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem