kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Medicina Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Könyvkötői vászonkötés |
Oldalszám: | 546 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 18 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal és ábrákkal illusztrálva. Tankönyvi szám: 320. |
Előszó | 13 |
Bevezető rész | |
A mikrobiológia tárgya és feladata | 15 |
A betegségeket okozó mikroorganizmusok megjelenése és elterjedése az evolúció folyamán | 16 |
A mikrobiológia története | 19 |
A mikroorganizmusok jelentősége a természetben, a mezőgazdaságban és az iparban | 28 |
A mikroorganizmusok helye az élővilágban és a mikroorganizmusok osztályozása | 30 |
Általános bakteriologia | |
A baktériumok jellemzése és felosztása | 32 |
A baktériumok alaktana | 34 |
A mikroszkóp alkalmazása a mikrobiológiában | 34 |
A baktériumok alaktani tulajdonságainak vizsgálata | 37 |
A baktériumok mérete és alakja | 41 |
A baktériumsejt szerkezete | 43 |
A baktériumok szaporodása | 54 |
A baktériumok tenyésztésére szolgáló eljárások elve és technikája | 54 |
A baktériumok növekedése és szaporodása | 61 |
A baktériumok anyagcseréje | 68 |
A baktériumok táplálkozása | 68 |
A baktériumok táplálkozásának típusai | 69 |
Az aminosavak és vitaminok mikrobiológiai értékmérése | 75 |
A baktériumok energiaforgalma | 76 |
Az energia nyerésének típusai | 76 |
A baktériumok enzymtevékenysége | 81 |
A baktériumok enzymtevékenységének vizsgálata, annak elméleti és gyakorlati jelentősége | 81 |
A baktériumok enzymtevékenységének jellemzése egyes fontosabb anyagcsere-termékeik alapján | 82 |
A baktériumok ellenállása fizikai és vegyi hatásokkal szemben | 87 |
A baktériumok károsodásának módja és mértéke | 87 |
A fizikális behatások következményei | 91 |
Vegyi anyagok hatása a baktériumokra | 97 |
Chemotherapia | 100 |
Antibiotikumok | 108 |
Az antibiosis jelensége és az antibioticumok | 108 |
Az antibioticumok hatásának vizsgálata | 110 |
A gyakorlatban alkalmazott néhány fontos antibioticum | 112 |
A bakteriocinek | 116 |
A növények antibakterialis hatású anyagai | 117 |
A baktériumok változékonysága és genetikája | 117 |
A környezet hatására létrejövő változások | 120 |
A baktérium-genetika alapfogalmai és módszertana | 126 |
A mutatio természete és a mutagen agensek | 128 |
A baktériumok mutatójának néhány fontosabb példája | 130 |
A baktériumok parasexualis szaporodása | 136 |
Pathogenitás és infekcio | |
Saprophyta és pathogen mikroorganizmusok | 142 |
A virulentia | 143 |
A pathogenitás mechanismusa | 144 |
A virulentia befolyásolása | 150 |
A fertőző betegségek keletkezését irányító tényezők | 152 |
A szervezet nem fajlagos védekezőképessége | 156 |
Immunitástan | |
Bevezetés | 159 |
Antigenek | 160 |
Általános jellemzés | 161 |
Fehérje antigenek | 161 |
A fehérje antigenek fajlagosságát irányító tényezők | 162 |
Polysaccharida és a polysaccharida összetetőit tartalmazó antigenek | 166 |
A baktérium antigenek fajlagosságát meghatározó ténye4zők | 168 |
Ellenanyagok | 172 |
Antigen-ellenanyag reakciók | 180 |
Antigen-ellenanyag reakciók mechanizmusa | 182 |
Szerológiai reakciók | 184 |
Szervezetben lejátszódó reakciók | 198 |
A szervezet immun-állapota | 202 |
Az immunitás osztályozása | 205 |
Aktív és passzív immunizálás alkalmazása | 200 |
Túlérzékenység | |
Anaphylaxia | 214 |
Az ember túlérzékenysége (Allergia) | 218 |
Allergiás jelenségek fertőző betegségekben | 224 |
Autoimmunizálás | 227 |
Vércsoportok | 228 |
Részletes bakteriológia | |
A baktériumok rendszertana | 232 |
A baktériumok elnevezése | 236 |
Staphylococcus | 237 |
Gaffkya tetragena | 240 |
Sarcina | 240 |
Streptococcus | 241 |
Diplococcus pneumonine | 250 |
Neisseria | 253 |
Bélbaktériumok | 258 |
Általános jellemzés | 258 |
Escherichia-csoport | 262 |
Klebsiella-csoport | 267 |
Salmonella-csoport | 270 |
Corynebacterium | 292 |
Mycobacterium | 301 |
Haemophilus | 315 |
Brucella | 321 |
Pasteurella | 325 |
Actinobacillus mallei | 330 |
Bacteroidaceae-család | 332 |
Actinomyoctacene-család | 335 |
Vibrio | 338 |
Spirillum | 341 |
Lactobacillus | 341 |
Pseudomonas | 342 |
Serratia | 343 |
Alcaligenes faecalis | 344 |
Bacillus | 344 |
Clostridium | 348 |
Spirochaeták | 362 |
Pleuropneumonia csoport | 376 |
Bartonella csoport | 378 |
Általános virologia | |
A vírusok jellemzése | 379 |
A vyírusok kimutatása és mennyiségük meghatározása | 380 |
A vírusok tenyésztése | 381 |
A vírusfertőzések kórtani sajátságai | 384 |
A vírusok morfológiája | 387 |
A vírusok biokémiája | 389 |
A vírusok ellenállása külső tényezőkkel szemben | 391 |
A vírusok haemagglutináló képessége | 392 |
A vírusok antigenszerkezete | 365 |
A vírusimmunitás és mechanizmusa | 396 |
A vírusok szaporodása | 399 |
Vírusinterferentia | 406 |
Vírus-chemotherapia | 407 |
A vírusbetegségek laboratóriumi diagnózisának elvi kérdései | 408 |
A vírusok rendszertanának és a vírusbetegségek osztályozásának kérdése | 409 |
Részletes virologia | |
A trachoma vírusa | 411 |
A zárványos kötőhártyagyulladás vírusa | 412 |
A macska karmolásától eredő betegség vírusa | 414 |
A herpes vírusa | 417 |
A sárgaláz vírusa | 433 |
A dengue-láz vírusa | 435 |
A kullancs-encephalitisek vírusai | 435 |
Egyéb, ízeltlábúak által terjesztett vírusbetegségek kórokozói | 438 |
A morbilli v írusa | 440 |
A rubeola vírusa | 442 |
Influenza-vírusok | 443 |
Adenovírusok | 450 |
A nátha vírusa | 452 |
A veszettség vírusa | 454 |
A fertőzéses hepatitisek vírusai | 457 |
A száj- és körömfájás vírusa | 459 |
Bakteriophagok | |
A bakteriophagok felfedezése és általános jellemzésük | 460 |
A phagok tanulmányozásának módszertana | 461 |
A phagok fontosabb morfológiai és biológiai sajátságai | 463 |
A phagok antigen tulajdonsága | 465 |
A lysogen jelenség | 465 |
Virulens és temperált phagok | 469 |
Lysogen conversio és trancductio | 470 |
A phagok változékonysága és a phag-tipizálás | 472 |
Rickettsiák | |
A rickettsiák jellemzése | 474 |
A rickettsiák alaki és biokémiai sajátságai | 474 |
A rickettsiák kóroktani sajátságai | 475 |
A rickettsiák antigenszerkezete | 477 |
A foltos lázak okozói | 481 |
Q-láz rickettsiája | 482 |
A lövészárok betegség okozója | 482 |
Mycologia | |
A gombák rendszerezése | 484 |
A gombák általános tulajdonságai | 486 |
Morfológia | 486 |
Szaporodás | 487 |
Biológiai tulajdonságok | 489 |
A gombák pathogenitása | 490 |
A gombás betegségek diagnosztikája | 492 |
Tenyésztés | 492 |
Mikroszkópos vizsgálat | 493 |
Szerológiai diagnosztika | 493 |
Allergiás bőrpróbák | 494 |
Állatoltás | 494 |
A gombás betegségek therapiája | 494 |
Emberi mycosisok | 494 |
Systemás mycosisok | 494 |
Dermatomycosisok | 502 |
Protozoologia | |
A protozoonok rendszerezése | 505 |
A protozoonok morfológiája | 506 |
Biológiai tulajdonságok | 507 |
Protozoonok által okozott betegségek terjedési módja | 508 |
A protozoonok pathogen hatása | 509 |
Protozoonok elleni immunitás | 509 |
A protozoonos betegségek diagnosztikája | 510 |
Az egyes protozoonok ismertetése | 511 |
Bélprotozoonok | 512 |
Egyéb testüregben élősködő protozoonok | 515 |
Vérben és szövetekben előforduló protozoonok | 516 |
Név és tárgymutató | 527 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.