Előszó az első kiadáshoz | 11 |
Bevezetés | 13 |
Rövidítések | 19 |
Az emberi szervezet mint élő anyagi rendszer | 23 |
Az élő szervezetekben előforduló elemek | 23 |
Az élő szervezetek kis és nagy molekulatömegű anygai | 25 |
A biomolekulák kötéstípusai | 27 |
A víz | 32 |
A szénhidrátok | 36 |
A monoszacharidok biológiai funkció szempontjából lényeges kémiai sajátosságai | 37 |
A monoszacharidszármazékok | 39 |
Oligo- és poliszachardiok | 41 |
A szervezet nukleinbázist tartalmazó anyagai | 45 |
A nukleinbázisok | 45 |
A nukleozidok | 46 |
A természetes nukleotidok | 48 |
Szintetikus nukleinbázis-származékok | 49 |
A nukleinsavak felépítése és szerkezete | 50 |
A lipidek | 61 |
A zsírsavakat tartalmazó lipidek | 62 |
Az egyszerű lipidek | 65 |
A lipoidok | 65 |
Poliprenil lipidek | 69 |
A fehérjék (proteinek) | 74 |
Az aminosavak | 76 |
A peptidek | 81 |
A fehérjék kémiai felépítése és térszerkezete (konformációja) | 82 |
A szupramolekuláris szerveződés. A sejtes szerveződés elemei | 92 |
A szupramolekuláris struktúrák kialakulása | 92 |
Biológiai membránok | 96 |
A sejtes szerveződés elemei (sejtorganellumok) | 99 |
A sejt biokémiai folyamatai | |
Az anyagcsere-folyamatok általános vonásai | 105 |
Energetikai alapfogalmak | 108 |
Az anyagcsere-folyamatok termodinamikájának alapjai | 109 |
A szabadenergia meghatározásának lehetőségei | 112 |
A biokémiai folyamatokat kísérő szabadenergia-változások kiszámítása a képződési szabadenergia-adatokból | 113 |
Szabadenergia-változások meghatározása reverzibilis folyamatok egyensúlyi államdóiból | 114 |
Az élő szervezetek termodinamikai jellegzetességei | 115 |
A szervezet energiatároló vegyületei | 116 |
A biokémiai reakciók kinetikájának általános jellemzői | 118 |
Az enzimek | 121 |
Az enzimek kémiai természete | 122 |
Az enzimkatalízis mechanizmusa | 122 |
Az enzimreakció kinetikája | 123 |
Az enzimek mennyiségi megahtározása, enzimegységek | 126 |
Az enzimkatalízis molekuláris mechanizmusa | 127 |
Az enzimműködést befolyásoló anyagok és hatások | 129 |
A katalízis mechanizmusa | 137 |
Az enzimaktivitás gátlása | 139 |
Allosztérikus enzimek és allosztérikus effektorok | 142 |
Az enzimek által katalizált folyamatok típusai. Az enzimek csoportosítása | 148 |
A szénhidrátok intermedier anyagcsere-folyamatai | 154 |
A glükóz "aktiválása" (a glükóz-6-foszfát képződése glükózból) | 156 |
A glükóz glükolotikus lebontásának részletezése | 159 |
A glükózlebontás energiamérlege | 166 |
A glükolízis szabályozása | 167 |
A glükóz-6-foszfát képződésére vezető anyagcsere-folyamatok | 172 |
A glükoneogenezis folyamata | 176 |
A szervezet specifikus szénhidrátjainak és szénhidrátszármazékainak keletkezése a glükóz-6-foszfátból | 178 |
Az UDP-vel aktivált monoszachardiok és származékok legfontosabb átalakulásai | 178 |
A monoszacharidok redukciós termékei | 184 |
A lipidek intermedier anyagcseréje | 185 |
A lipidek energetikai hasznosítása | 186 |
A zsírsavak oxidációja | 187 |
Az acetil-koenzim-A felhasználása a különböző lipidek szintézisében | 192 |
A zsírsavak szintézise | 192 |
A poliprenil-lipidek bioszintézise és intermedier anyagcseréje | 199 |
Az összetett lipidek szintézise | 207 |
Az aminosavak intermedier anyagcseréje | 210 |
A szervezet "aminosavraktárai" | 210 |
Az aminosavak sejten belüli átalakulásának fő anyagcsereútjai | 212 |
Az ammónia sorsa a sejtekben | 218 |
Az aminosavak sajátos anyagcseréje | 221 |
Az aminosavak felhasználása a porfirinvázas vegyületes szintézisében | 244 |
A citrátkör (trikarboxisav-ciklus, Szent-Györgyi-Krebs-ciklus) | 253 |
A citrátkör jelentősége | 253 |
A citrátkör egyes reakciói | 253 |
A citrátciklus energiamérlege | 255 |
A citrátkör kapcsolata a citoszollal | 256 |
A citrátkör szabályozása | 256 |
A citrátkör kapcsolata a szintetikus folyamatokkal. anapleuretikus reakciók | 257 |
A hasznosítható energiát transzformáló anyagcsere-folyamatok | 259 |
A sejtlégzés mechanizmusa | 261 |
A tápanyagszubsztrátumok hidrogénjének átvitele hidrogénátvivő koenzimekre | 265 |
Az elektrontranszport komponensei | 267 |
Az extramitokondriális biológiai oxidáció | 273 |
A purin- és pirimidinvázas vegyületek (nukleotidok) anyagcseréje | 275 |
A sejtek specifikus makromolekuláinak (nukleinsavak, fehérjék) szintézise | 290 |
A dezoxiribonukleinsavak szintézise (DNS-replikáció) | 290 |
A DNS-molekula integritását befolyásoló tényezők | 293 |
A ribonukleinsavak (RNS) szintézise. A trankripció | 299 |
A nukleinsavak szintézisének inhibitorai | 303 |
A fehérjék bioszintézise | 304 |
Reguláció a sejt szintjén | 312 |
A sejt transzportfolyamatai | 3214 |
A sejtmembrán szerepe a környezeti ingerek (jelek) felfogásában | 319 |
A sejt anyagcsere-regulációjának molekuláris alapjai | 323 |
Az emberi szervezet szöveti szinten organizált funkcióinak biokémiai alapjai | |
A szervezeti szintű munkamegosztás | 37 |
Az emberi szervezet funkcióit koordináló tényezők biokémiája | 339 |
A sejt-sejt kapcsolat | 339 |
Az idegi szabályozás | 342 |
A hormonális szabályozás biokémiája | 351 |
Az adenohipofízis által szabályozott endokrin mirigyek | 359 |
Az idegrendszertől független hormonszekréció | 361 |
Az emberi szervezet anyagi szervezettségének fenntartására szolgáló mechanizmusok | 368 |
A táplálkozás biokémiája | 369 |
Az emésztés | 369 |
A felszívódás biokémiája | 376 |
A szövetek tápanyag- és oxigénellátásának módja és szabályozottsága | 381 |
A vér biokémiája | 387 |
A zsírszövet biokémiája | 402 |
A táplálék biokémiai szempontból | 403 |
A táplálkozással összefüggő anyagcserefolyamatok szervezeti szintű összefüggései | 422 |
Az emberi szervezet védelmét szolgáló mechanizmusok biokémiája | 456 |
A bőr biokémiája | 456 |
A vérzéscsillapítás mechanizmusa | 457 |
A biotranszformáció | 463 |
Az emberi szervezet immunrednszerének biokémiája | 470 |
A gyulladás biokémiai folyamatai | 479 |
A szervezet egyéb, nem specifikus védekező mechanizmusai | 485 |
A mechanikai funkciók ellátására specializált szövetek biokémiája | 486 |
A kötő- és támasztószövet | 486 |
Az izomszövet biokémiája | 492 |
Tárgymutató | 502 |