1.062.312

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária

Szerkesztő
Fordító
Fotózta
Budapest
Kiadó: Vince Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 370 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 26 cm x 22 cm
ISBN: 978-963-9731-50-9
Megjegyzés: Színes fotókkal gazdagon illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:

Élet és az ételek élvezete - Európa és Ázsia találkozása
Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába. Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki szemeink... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:

Élet és az ételek élvezete - Európa és Ázsia találkozása
Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába. Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki szemeink előtt kaviár és krími pezsgő, pirog, borscs, vodka és dúsan rakott tálon sokféle zakuszka. E finomságok híre - az Európa és Ázsia határán elterülő hatalmas térség gasztronómiája - eljutott az egész világba. Az orosz mellett főleg az ukrán konyha különlegességei váltak ismertté.
Sokkal kevésbé köztudott azonban, hogy Ukrajna egykor a cári birodalom éléskamrája, gyümölcsöskertje is volt, hogy Grúziában szubtrópusi gyümölcsök, kiváló borokat adó szőlőfajták teremnek, hogy az azerik húsból, gyümölcsökből és zöldfélékből egzotikus ételeket varázsolnak, az örmények pedig máig őrzik évezredes konyhai hagyományaikat. Bejárjuk ezeket az országokat, megismerkedünk az ott élők konyhaművészetével. A Szovjetunió összeomlása után ugyanis ezek a népek ráébredtek saját kultúrájukra, egyediségükre, és most szemünk előtt bontakozik ki ámulatba ejtő gazdagságuk: történetek és történelem tör elő, elveszettnek hitt hagyományok, szokások életnek újra - emellett természetesen virágoznak a kulináris tradíciók is. Azért választottuk éppen ezt az öt országot, mert - nagyon eltérő földrajzi, éghajlati és kulturális adottságaik folytán - lélegzetállítóan gazdag konyhaművészetet tárnak elénk. Végül is ez a hatalmas terület, melyet bejárunk, Európától a Távol-Keletig, az örök jég világától szubtrópusi tájakig terjed. Vissza

Tartalom

Rövidítések és mennyiségek magyarázata 4
Előszó 11
OROSZORSZÁG 12
Hartmut Moreike - Alekszej Koszlacskov:
Bevezetés 14
A hagyományos orosz kemence 16
A pirog 18
Zakuszka az asztalon 20
Orosz étkezések és étkezési szokások 20
Az ezerarcú zakuszka 22
Zakuszkák (receptek) 26
A vodka 28
Vodka: sokoldalú csodaszer a háztartásban 29
A tokhal 30
A halenyv 31
Kaviár: az előételek cárja 32
Kaviárfajták 33
A friss kaviár ismertetőjegyei 34
A kaviár élvezete 35
Hotel Metropol 35
Élet a piacon 36
A torma 37
Zöldségfajták 38
Zöldségkonyha 40
A káposzta 42
A savanyú káposzta 42
A kapor - nem csak fészer 43
Pillantás a leveses fazékba 44
A dácsa 46
Élelem télre 48
A tartósítás módszerei 49
Nemzeti sport: a gombagyűjtés 50
A pelmenyi 52
A kása 54
A hajdina 54
A malacsült 55
A blini 56
A maszlennyica 58
A böjtök ideje 59
Kolostorok reneszánsza 59
Az orosz húsvét 60
Húsvéti tojások 61
Húsvéti nyalánkságok
Puskin és a kulináris költészet 64
Az orosz bor 64
Az első konyhai bibliák 65
A cárok konyhája
A porcelánmanufaktúra 66
A Romanovok menüje 68
Szárnyasok a konyhában 70
Húsételek 72
Honnan kapta nevét a Sztroganov-bélszín 72
Belsőségételek 74
Élelmiszer-ellátás az idők sodrában 76
A kenyér tradíciója 78
Kenyér és só 79
A kvász 80
A sör 82
A csuvasföldi komló 83
Az orosz tél 84
A gőzfürdő 84
Lazacfogás 86
A lazac és az egészség 87
A hering 88
Tengeri halak 89
Egy kis pecázás 90
Mikor friss a hal? 90
Horgásztechnikák 91
Uhá, a halleves 92
Édes- és sós vízi halakból 94
Népek konyhája a Volga mentén 96
A tatárok élete 98
A cukor ünnepe 98
Látogatóban a kalmüköknél 100
Az egészséges kancatej 100
A buddhizmus Oroszországban 101
A transzszibériai vasút:
étkezés a vonaton 102
A Bajkál-tó kincsei 104
Vlagyivosztok, a halászkikötő 106
A tengeri uborka 107
Tengeri konyha a Távol-Keleten 108
Kamcsatkai rákok 109
Az északi tájakon élő népcsoportok 110
Alhalalalaj -
az itelmek rituális ünnepe 112
Sámánizmus Szibériában 113
Ajakutok 114
Jakut különlegességek 115
A vadászat 116
A vadászok fazekában 118
Szeszes italok az erdőből 120
A nyírfa leve 120
Likőr- és vodkareceptek 120
Gyümölcsfélék 121
A morsz 121
Gyümölcsdesszertek és lekvárok 122
A tej 124
Tejtermékek 125
Túróval készített finomságok 126
Jéghideg örömök 127
A szamovárban készülő tea 128
Kis orosz teatörténelem 129
Teafajták 129
így készül a mézeskalács I30
Cukrászdák kínálatából 132
Az orosz csokoládé 134
Csokoládéfajták 135
UKRAJNA
Beate Blaha 136
Bevezetés 138
Piaci körséta 140
A piaci komputer 140
Legkedveltebb zöldség: a cékla 142
A borscs 144
Sokszínű zöldségkonyha 146
Zöldségtermesztés 147
A sokoldalú burgonya 148
Az élet Gogol korában 150
A mák 151
A tök és társai 152
Ukrán előételek 154
Ivan Kupalo 156
Ukrajna - a magtár 158
A kenyér 160
A karavaj 160
A halotti tor 162
Tojásos és lisztes ételek 164
A vareniki 166
Hidegen sajtolt napraforgó a konyhában 168
A mustár 170
A mustár mint gyógyszer 170
Az ecet 171
Remekművek aszpikban 172
Az ukrán karácsony 174
A csuka 176
Édesvízi halak 177
Odessza, a kikötőváros 178
Ukrán halételek 180
A stetl világa 182
A Kárpátok konyhája 184
Hús- és szárnyashúsételek 186
Szalo, a szalonna 188
Ukrán kolbászféleségek 190
A kozákok kultúrája 191
Száz százalékig házi pálinka:
a szamohon 192
Gyógyító erő 193
Gyümölcsfajták 194
Erős bogyócskák 194
Csernobil és következményei 195
Pompás gyümölcsök 196
Szpasz - hálaadás aratás idején 196
Egy kis méhészet 198
A mézbor 199
A méz mint gyógyszer 199
Híres pezsgő: a Krimszkoje 200
A készítés módszerei 200
Pezsgőtípusok 201
Masszandra - a cár borászata 202
A szőlőtermesztés 204
Ami megédesíti az életet 206
Ukrajna és a Monarchia 206
A cukorrépa 207
Édes finomságok 208
A dohány 210
Davidoff- egy férfi, egy szivar 211
GRÚZIA
Isabel és Marék Kielian 212
Bevezetés
Piac Kelet és Nyugat között 246
Tartósított finomságok 217
Zöldségfélék 218
Levesek és egytálételek 220
Sokféle nép, sokféle konyha
A grúz újév 222
Hacsapuri, a nemzeti eledel 224
A hinkali 226
Örök vitatéma: ki találta fel a tésztát? 227
A grúz konyha igazi meghatározói 228
a mártások
Hmeli szuneli - a grúz ízlés 228
A dió 230
Sáfránypótlékok 231
Egy este a tamadával 232
Alapvető élelmiszer: a kukorica 234
A szulguni 236
A folyók és a tenger ajándéka 238
A százévesek konyhája 240
Médeia fortélya 240
A maconi 241
Házi- és vadszárnyas-ételek 242
Hogyan született Tbiliszi? 242
Laktató húsételek 244
A hús konzerválása 246
Birka a saját bőrében 246
A grúz sör 247
Az alaverdoba 248
A Kaukázuson túl: a bor bölcsője 250
Szőlőtermesztés Grúziában 251
Kanci, az ivókürt 251
Borvidékek 252
A borok 254
Cinandali 255
Szőlő a fazékban 256
Főzés agyagedényben 256
Citrusfélék 258
A citrom 259
A gyümölcsök édenkertje 260
A szeder 261
Édes nyalánkságok 262
A grúz tea 263
A borzsomi ásványvíz 264
Fehér és vörös cárok üdülőhelye 264
ÖRMÉNYORSZÁG 266
Marcus Würmli 266
Bevezetés 268
Az örmény konyha belföldön 270
és külföldön
Mechitar, a lélek vigasza 270
Kulináris útravaló 271
A diaszpóra 271
Gabonakultúra
Az örmény sör 272
Mindennapi kenyerünk 274
Levesek és egytálételek 276
Hüvelyesek 278
Zöldségfélék 280
Azokra 280
A kaukázusi csodagumó 281
Tolma: töltött tekercsek 282
Vadon termő és kerti gyógynövények 284
Gombák 285
Halgazdaság 286
Sajtok a piacon 288
Hegyi legelők 290
A jezidek 290
Állattartás 291
Matag - az állatáldozat 291
Nyársonsültek 292
Nemes termékek marhahúsból 293
Húsok és szárnyasok 294
Az ünnepek 295
A bor 296
Szőlőfajták 297
A konyak 298
Gyümölcspálinkák 299
Gyümölcsösök a hegyen 300
A rózsafélék 300
Szárított gyümölcsök 302
Édes levesek 302
Édes örömök 304
A kávé 306
Jövendőmondás kávézaccból 306
AZERBAJDZSÁN 308
Elnara Ismailova
Bevezetés 310
A rizs 312
Az ünnepi plov 314
A szent rizs 314
A novrusz ünnepe 316
Nyári zöldségek a konyhában 318
A padlizsán 319
A szelídgesztenye 320
Az azerbajdzsáni olajbogyó 321
A sáfrány 322
Fűszerek 322
A finom szálak kezelése 323
Remekül laktató vagy könnyű:
különleges levesek, egytálak
A Selyemút 328
A szőnyegművészet 329
A Kaszpi-tenger kincsei 330
Az azerbajdzsáni kaviár 330
Édesvízi és tengeri halakból
A bárány 334
Az igazság a fejben van 334
Bárány- és marhahúsos specialitások 336
Vadmadarak és vízi szárnyasok 338
Borászok és borok 339
A gránátalma 340
Mítosz és mágia 341
A füge és a kákiszilva 342
A tűz földje 344
A särbät 344
Rózsás lakomák 345
Keleti édességek 346
Teakultúra 348
A teaceremónia 349
FÜGGELÉK 350
Oroszország: Történelem és a nyelv 350
Ukrajna: Történelem és a nyelv 352
Grúzia: Történelem és a nyelv 353
Örményország: Történelem és a nyelv 354
Azerbajdzsán: Történelem és a nyelv 355
A szerzők 356
Köszönetnyilvánítás 356
Bibliográfia 358
Képjegyzék 360
Szövegjegyzék 360
Receptek jegyzéke 361
Tárgymutató 366
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem