1.067.285

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Orosz, ukrán, grúz, örmény, azerbajdzsáni kulinária

Szerkesztő
Fordító
Fotózta
Budapest
Kiadó: Vince Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 370 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 26 cm x 22 cm
ISBN: 978-963-9731-50-9
Megjegyzés: Színes fotókkal gazdagon illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:

Élet és az ételek élvezete - Európa és Ázsia találkozása
Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába. Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki szemeink... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:

Élet és az ételek élvezete - Európa és Ázsia találkozása
Kulináris utazásra indulunk Oroszországba, Ukrajnába, Grúziába. Örményországba és Azerbajdzsánba. Lelki szemeink előtt kaviár és krími pezsgő, pirog, borscs, vodka és dúsan rakott tálon sokféle zakuszka. E finomságok híre - az Európa és Ázsia határán elterülő hatalmas térség gasztronómiája - eljutott az egész világba. Az orosz mellett főleg az ukrán konyha különlegességei váltak ismertté.
Sokkal kevésbé köztudott azonban, hogy Ukrajna egykor a cári birodalom éléskamrája, gyümölcsöskertje is volt, hogy Grúziában szubtrópusi gyümölcsök, kiváló borokat adó szőlőfajták teremnek, hogy az azerik húsból, gyümölcsökből és zöldfélékből egzotikus ételeket varázsolnak, az örmények pedig máig őrzik évezredes konyhai hagyományaikat. Bejárjuk ezeket az országokat, megismerkedünk az ott élők konyhaművészetével. A Szovjetunió összeomlása után ugyanis ezek a népek ráébredtek saját kultúrájukra, egyediségükre, és most szemünk előtt bontakozik ki ámulatba ejtő gazdagságuk: történetek és történelem tör elő, elveszettnek hitt hagyományok, szokások életnek újra - emellett természetesen virágoznak a kulináris tradíciók is. Azért választottuk éppen ezt az öt országot, mert - nagyon eltérő földrajzi, éghajlati és kulturális adottságaik folytán - lélegzetállítóan gazdag konyhaművészetet tárnak elénk. Végül is ez a hatalmas terület, melyet bejárunk, Európától a Távol-Keletig, az örök jég világától szubtrópusi tájakig terjed. Vissza

Tartalom

Rövidítések és mennyiségek magyarázata4
Előszó11
OROSZORSZÁG (Hartmut Moreike, Alekszej Koszlacskov)12
Bevezetés14
A hagyományos orosz kemence16
A pirog18
Zakuszka az asztalon20
- Orosz étkezések és étkezési szokások20
Az ezerarcú zakuszka22
Zakuszkák (receptek)26
A vodka28
- Vodka: sokoldalú csodaszer a háztartásban29
A tokhal30
- A halnyelv31
Kaviár: az előételek cárja32
- Kaviárfajták22
- A friss kaviár ismertetőjegyei34
A kaviár élvezete35
Hotel Metropol35
Élet a piacon36
- A torma37
Zöldségfajták38
Zöldségkonyha40
A káposzta42
- A savanyú káposzta42
- A kapor - nem csak fűszer43
Pillantás a leveses fazékba44
A dácsa46
Éelem télre48
- A tartósítás módszerei49
Nemzeti sport: a gombagyűjtés50
A pelmenyi52
A kása54
- A hajdina54
- A malacsült55
A blini56
A maszlenyica58
A böjtök ideje59
- Kolostorok reneszánsza59
Az orosz húsvét60
- Húsvéti tojások61
Húsvéti nyalánkságok62
Puskin és a kulináris költészet64
- Az orosz bor64
- Az első konyhai bibliák65
A cárok konyhája66
- A porcelánmanufaktúra66
A Romanovok menüje68
Szárnyasok a konyhában70
Húsételek72
- Honnan kapta nevét a Sztroganov-bélszín?72
Belsőségételek74
Élelmiszer-ellátás az idők sodrában76
A kenyér tradíciója78
- Kenyér és só79
A kvász80
A sör82
- A csuvasföldi komló83
Az orosz tél84
- A gőzfürdő84
Lazacfogás86
- A lazac és az egészség87
A hering88
Tengeri halak89
Egy kis pecázás90
- Mikor friss a hal?90
- Horgásztechnikák91
Uhá, a halleves92
Édes- és sós vízi halakból94
Népek konyhája a Volga mentén96
A tatárok élete98
- A cukor ünnepe98
Látogatóban a kalmüköknél100
- Az egészséges kancatej100
- A buddhizmus Oroszországban101
A transzszibériai vasút: étkezés a vonaton102
A Bajkál-tó kincsei104
Vlagyivosztok, a halászkikötő106
- A tengeri uborka107
Tengeri konyha a Távol-Keleten108
Kamcsatkai rákok109
Az északi tájakon élő népcsoportok110
Alhalalalaj - az itelmek rituális ünnepe112
- Sámánizmus Szibériában113
A jakutok114
- Jakut különlegességek115
A vadászat116
A vadászok fazekában118
Szeszes italok az erdőből120
- A nyírfa leve120
- Likőr-é és vodkareceptek120
Gyümölcsfélék121
- A morsz121
Gyümölcsdesszertek és lekvárok122
A tej124
- Tejtermékek125
Túróval készített finomságok126
- Jéghideg örömök127
A szamovárban készülő tea128
Kis orosz teatörténelem129
- Teafajták129
Így készül a mézeskalács130
Cukrászdák kínálatából132
Az orosz csokoládé134
- Csokoládéfajták135
UKRAJNA (Beate Blaha)136
Bevezetés138
Piaci körséta140
- A piaci komputer1440
Legkedveltebb zöldség: a cékla142
A borscs144
Sokszínű zöldségkonyha146
- Zöldségtermesztés147
A sokoldalú burgonya148
Az élet Gogol krában150
- A mák151
A tök és társai152
Ukrán előételek154
Ivan Kupalo156
Ukrajna - a magtár158
A kenyér160
- A karavaj160
A halotti tor162
Tojásos és lisztes ételek164
A vareniki166
Hidegen sajtolt napraforgó a konyhában168
A mustár170
- A mustár mint gyógyszer170
- Az ecet171
Remekművek aszpikban172
Az ukrán karácsony174
A csuka176
Édesvízi halak177
Odessza, a kikötőváros178
Ukrán halételek180
A stetl világa182
A Kárpátok konyhája184
Hús- és szárnyashúsételek186
Szalo, a szalonna188
Ukrán kolbászféleségek190
- A kozákok kultúrája191
Száz százalékig házi pálinka: a szamohon192
- Gyógyító erő193
Gyümölcsfajták194
- Erős bogyócskák194
- Csernobil és következményei195
Pompás gyümölcsök196
- Szpasz - hálaadás aratás idején196
Egy kis méhészet198
- A mézbor199
- A méz mint gyógyszer199
Híres pezsgő: a Krimszkoje200
- A készítés módszerei200
- Pezsgőtípusok201
Masszandra - a cár borászata202
A szőlőtermesztés204
Ami megédesíti az életet206
- Ukrajna és a Monarchia206
- A cukorrépa207
Édes finomságok208
A dohány210
- Davidoff - egy férfi, egy szivar211
GRÚZIA (Isabel és Marek Kielian)212
Bevezetés214
Piac Kelet és Nyugat között216
- Tartósított finomságok217
Zöldségfélék218
Levesek és egytálételek220
Sokféle nép, sokféle konyha222
- A grúz újév222
Hacsapuri, a nemzeti eledel224
A hinkali226
- Örök vitatéma: ki találta fel a tésztát?227
A grúz konyha igazi meghatározói: a mártások228
- Hmeli szuneli - a grúz ízlés228
A dió120
- Sáfránypótlékok231
Egy este a tamadával232
Alapvető élelmiszer: a kukorica234
A szulguni236
A folyók és a tenger ajándéka238
A százévesek konyhája240
- Médeia fortélya240
- A maconi241
Házi- és vadszárnyas-ételek242
- Hogyan született Tbiliszi?242
Laktató húsételek244
A hús konzerválása246
- Birka a saját bőrében246
- A grúz sör247
Az alaverdoba248
A Kaukázuson túl: a bor bölcsője250
Szőlőtermesztés Grúziában251
- Kanci, az ivókürt251
Borvidékek252
A borok254
- Cinandali255
Szőlő a fazékban256
- Főzés agyagedényben256
Citrusfélék258
- A citrom259
A gyümölcsök édenkertje260
A szeder261
Édes nyalánkságok262
- A grúz tea263
A borzsomi ásványvíz264
- Fehér és vörös cárok üdülőhelye264
ÖRMÉNYORSZÁG (Marcus Würmli)266
Bevezetés268
Az örmény konyha belföldön és külföldön270
- Mechitar, a lélek vigasza270
- Kulináris útravaló271
- A diaszpóra271
Gabonakultúra272
- Az örmény sör272
Mindennapi kenyerünk274
Levesek és egytálételek276
Hüvelyesek278
Zöldségfélék280
- Az okra280
- A kaukázusi csodagumó281
Tolma: töltött tekercsek282
Vadon termő és kerti gyógynövények284
- Gombák285
Halgazdaság286
Sajtok a piacon288
Hegyi legelők290
- A jazidek290
Állattartás291
- Matag - az állatáldozat291
Nyársonsültek292
Nemes termékek marhahúsból293
Húsok és szárnyasok294
- Az ünnepek295
A bor296
Szőlőfajták297
A konyak298
- Gyümölcspálinkák299
Gyümölcsök a hegyen300
- A rózsafélék300
Szárított gyümölcsök302
- Édes levesek302
Édes örömök304
A kávé306
- Jövendőmondás kávézaccból306
AZERBAJDZSÁN (Elnara Ismailova)308
Bevezetés310
A rizs312
Az ünnepi plov314
- A szent rizs314
A novrusz ünnepe316
Nyári zöldségek a konyhában318
- A padlizsán319
A szelídgesztenye320
- Az azerbajdzsáni olajbogyó321
A sáfrány322
- Fűszerek322
- A finom szálak kezelése323
Zöldfűszerek324
Remekül laktató vagy könnyű: különleges levesek, egytálak326
A Selyemút328
- A szőnyegművészet329
A Kaszpi-tenger kincsei330
- Az azerbajdzsáni kaviár330
Édesvízi és tengeri halakból332
A bárány334
- Az igazság a fejben van334
Bárány- és marhahúsos specialitások336
Vadmadarak és vízi szárnyasok338
Borászok és borok339
A gránátalma340
- Mítos és mágia341
A füge és a kákiszilva342
A tűz földje344
A särbät344
- Rózsás lakomák345
Keleti édességek346
Teakultúra348
- A teaceremónia349
FÜGGELÉK350
Oroszország: Történelem és a nyelv350
Ukrajna: Történelem és a nyelv352
Grúzia: Történelem és a nyelv353
Örményország: Történelem és a nyelv354
Azerbajdzsán: Történele és a nyelv355
A szerzők356
Köszönetnyilvánítás356
Bibliográfia358
Képjegyzék360
Szövegjegyzék360
Receptek jegyzéke361
Tárgymutató366
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem