kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Vince Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött papírkötés |
Oldalszám: | 370 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 26 cm x 22 cm |
ISBN: | 978-963-9731-50-9 |
Megjegyzés: | Színes fotókkal gazdagon illusztrálva. |
Rövidítések és mennyiségek magyarázata | 4 |
Előszó | 11 |
OROSZORSZÁG (Hartmut Moreike, Alekszej Koszlacskov) | 12 |
Bevezetés | 14 |
A hagyományos orosz kemence | 16 |
A pirog | 18 |
Zakuszka az asztalon | 20 |
- Orosz étkezések és étkezési szokások | 20 |
Az ezerarcú zakuszka | 22 |
Zakuszkák (receptek) | 26 |
A vodka | 28 |
- Vodka: sokoldalú csodaszer a háztartásban | 29 |
A tokhal | 30 |
- A halnyelv | 31 |
Kaviár: az előételek cárja | 32 |
- Kaviárfajták | 22 |
- A friss kaviár ismertetőjegyei | 34 |
A kaviár élvezete | 35 |
Hotel Metropol | 35 |
Élet a piacon | 36 |
- A torma | 37 |
Zöldségfajták | 38 |
Zöldségkonyha | 40 |
A káposzta | 42 |
- A savanyú káposzta | 42 |
- A kapor - nem csak fűszer | 43 |
Pillantás a leveses fazékba | 44 |
A dácsa | 46 |
Éelem télre | 48 |
- A tartósítás módszerei | 49 |
Nemzeti sport: a gombagyűjtés | 50 |
A pelmenyi | 52 |
A kása | 54 |
- A hajdina | 54 |
- A malacsült | 55 |
A blini | 56 |
A maszlenyica | 58 |
A böjtök ideje | 59 |
- Kolostorok reneszánsza | 59 |
Az orosz húsvét | 60 |
- Húsvéti tojások | 61 |
Húsvéti nyalánkságok | 62 |
Puskin és a kulináris költészet | 64 |
- Az orosz bor | 64 |
- Az első konyhai bibliák | 65 |
A cárok konyhája | 66 |
- A porcelánmanufaktúra | 66 |
A Romanovok menüje | 68 |
Szárnyasok a konyhában | 70 |
Húsételek | 72 |
- Honnan kapta nevét a Sztroganov-bélszín? | 72 |
Belsőségételek | 74 |
Élelmiszer-ellátás az idők sodrában | 76 |
A kenyér tradíciója | 78 |
- Kenyér és só | 79 |
A kvász | 80 |
A sör | 82 |
- A csuvasföldi komló | 83 |
Az orosz tél | 84 |
- A gőzfürdő | 84 |
Lazacfogás | 86 |
- A lazac és az egészség | 87 |
A hering | 88 |
Tengeri halak | 89 |
Egy kis pecázás | 90 |
- Mikor friss a hal? | 90 |
- Horgásztechnikák | 91 |
Uhá, a halleves | 92 |
Édes- és sós vízi halakból | 94 |
Népek konyhája a Volga mentén | 96 |
A tatárok élete | 98 |
- A cukor ünnepe | 98 |
Látogatóban a kalmüköknél | 100 |
- Az egészséges kancatej | 100 |
- A buddhizmus Oroszországban | 101 |
A transzszibériai vasút: étkezés a vonaton | 102 |
A Bajkál-tó kincsei | 104 |
Vlagyivosztok, a halászkikötő | 106 |
- A tengeri uborka | 107 |
Tengeri konyha a Távol-Keleten | 108 |
Kamcsatkai rákok | 109 |
Az északi tájakon élő népcsoportok | 110 |
Alhalalalaj - az itelmek rituális ünnepe | 112 |
- Sámánizmus Szibériában | 113 |
A jakutok | 114 |
- Jakut különlegességek | 115 |
A vadászat | 116 |
A vadászok fazekában | 118 |
Szeszes italok az erdőből | 120 |
- A nyírfa leve | 120 |
- Likőr-é és vodkareceptek | 120 |
Gyümölcsfélék | 121 |
- A morsz | 121 |
Gyümölcsdesszertek és lekvárok | 122 |
A tej | 124 |
- Tejtermékek | 125 |
Túróval készített finomságok | 126 |
- Jéghideg örömök | 127 |
A szamovárban készülő tea | 128 |
Kis orosz teatörténelem | 129 |
- Teafajták | 129 |
Így készül a mézeskalács | 130 |
Cukrászdák kínálatából | 132 |
Az orosz csokoládé | 134 |
- Csokoládéfajták | 135 |
UKRAJNA (Beate Blaha) | 136 |
Bevezetés | 138 |
Piaci körséta | 140 |
- A piaci komputer | 1440 |
Legkedveltebb zöldség: a cékla | 142 |
A borscs | 144 |
Sokszínű zöldségkonyha | 146 |
- Zöldségtermesztés | 147 |
A sokoldalú burgonya | 148 |
Az élet Gogol krában | 150 |
- A mák | 151 |
A tök és társai | 152 |
Ukrán előételek | 154 |
Ivan Kupalo | 156 |
Ukrajna - a magtár | 158 |
A kenyér | 160 |
- A karavaj | 160 |
A halotti tor | 162 |
Tojásos és lisztes ételek | 164 |
A vareniki | 166 |
Hidegen sajtolt napraforgó a konyhában | 168 |
A mustár | 170 |
- A mustár mint gyógyszer | 170 |
- Az ecet | 171 |
Remekművek aszpikban | 172 |
Az ukrán karácsony | 174 |
A csuka | 176 |
Édesvízi halak | 177 |
Odessza, a kikötőváros | 178 |
Ukrán halételek | 180 |
A stetl világa | 182 |
A Kárpátok konyhája | 184 |
Hús- és szárnyashúsételek | 186 |
Szalo, a szalonna | 188 |
Ukrán kolbászféleségek | 190 |
- A kozákok kultúrája | 191 |
Száz százalékig házi pálinka: a szamohon | 192 |
- Gyógyító erő | 193 |
Gyümölcsfajták | 194 |
- Erős bogyócskák | 194 |
- Csernobil és következményei | 195 |
Pompás gyümölcsök | 196 |
- Szpasz - hálaadás aratás idején | 196 |
Egy kis méhészet | 198 |
- A mézbor | 199 |
- A méz mint gyógyszer | 199 |
Híres pezsgő: a Krimszkoje | 200 |
- A készítés módszerei | 200 |
- Pezsgőtípusok | 201 |
Masszandra - a cár borászata | 202 |
A szőlőtermesztés | 204 |
Ami megédesíti az életet | 206 |
- Ukrajna és a Monarchia | 206 |
- A cukorrépa | 207 |
Édes finomságok | 208 |
A dohány | 210 |
- Davidoff - egy férfi, egy szivar | 211 |
GRÚZIA (Isabel és Marek Kielian) | 212 |
Bevezetés | 214 |
Piac Kelet és Nyugat között | 216 |
- Tartósított finomságok | 217 |
Zöldségfélék | 218 |
Levesek és egytálételek | 220 |
Sokféle nép, sokféle konyha | 222 |
- A grúz újév | 222 |
Hacsapuri, a nemzeti eledel | 224 |
A hinkali | 226 |
- Örök vitatéma: ki találta fel a tésztát? | 227 |
A grúz konyha igazi meghatározói: a mártások | 228 |
- Hmeli szuneli - a grúz ízlés | 228 |
A dió | 120 |
- Sáfránypótlékok | 231 |
Egy este a tamadával | 232 |
Alapvető élelmiszer: a kukorica | 234 |
A szulguni | 236 |
A folyók és a tenger ajándéka | 238 |
A százévesek konyhája | 240 |
- Médeia fortélya | 240 |
- A maconi | 241 |
Házi- és vadszárnyas-ételek | 242 |
- Hogyan született Tbiliszi? | 242 |
Laktató húsételek | 244 |
A hús konzerválása | 246 |
- Birka a saját bőrében | 246 |
- A grúz sör | 247 |
Az alaverdoba | 248 |
A Kaukázuson túl: a bor bölcsője | 250 |
Szőlőtermesztés Grúziában | 251 |
- Kanci, az ivókürt | 251 |
Borvidékek | 252 |
A borok | 254 |
- Cinandali | 255 |
Szőlő a fazékban | 256 |
- Főzés agyagedényben | 256 |
Citrusfélék | 258 |
- A citrom | 259 |
A gyümölcsök édenkertje | 260 |
A szeder | 261 |
Édes nyalánkságok | 262 |
- A grúz tea | 263 |
A borzsomi ásványvíz | 264 |
- Fehér és vörös cárok üdülőhelye | 264 |
ÖRMÉNYORSZÁG (Marcus Würmli) | 266 |
Bevezetés | 268 |
Az örmény konyha belföldön és külföldön | 270 |
- Mechitar, a lélek vigasza | 270 |
- Kulináris útravaló | 271 |
- A diaszpóra | 271 |
Gabonakultúra | 272 |
- Az örmény sör | 272 |
Mindennapi kenyerünk | 274 |
Levesek és egytálételek | 276 |
Hüvelyesek | 278 |
Zöldségfélék | 280 |
- Az okra | 280 |
- A kaukázusi csodagumó | 281 |
Tolma: töltött tekercsek | 282 |
Vadon termő és kerti gyógynövények | 284 |
- Gombák | 285 |
Halgazdaság | 286 |
Sajtok a piacon | 288 |
Hegyi legelők | 290 |
- A jazidek | 290 |
Állattartás | 291 |
- Matag - az állatáldozat | 291 |
Nyársonsültek | 292 |
Nemes termékek marhahúsból | 293 |
Húsok és szárnyasok | 294 |
- Az ünnepek | 295 |
A bor | 296 |
Szőlőfajták | 297 |
A konyak | 298 |
- Gyümölcspálinkák | 299 |
Gyümölcsök a hegyen | 300 |
- A rózsafélék | 300 |
Szárított gyümölcsök | 302 |
- Édes levesek | 302 |
Édes örömök | 304 |
A kávé | 306 |
- Jövendőmondás kávézaccból | 306 |
AZERBAJDZSÁN (Elnara Ismailova) | 308 |
Bevezetés | 310 |
A rizs | 312 |
Az ünnepi plov | 314 |
- A szent rizs | 314 |
A novrusz ünnepe | 316 |
Nyári zöldségek a konyhában | 318 |
- A padlizsán | 319 |
A szelídgesztenye | 320 |
- Az azerbajdzsáni olajbogyó | 321 |
A sáfrány | 322 |
- Fűszerek | 322 |
- A finom szálak kezelése | 323 |
Zöldfűszerek | 324 |
Remekül laktató vagy könnyű: különleges levesek, egytálak | 326 |
A Selyemút | 328 |
- A szőnyegművészet | 329 |
A Kaszpi-tenger kincsei | 330 |
- Az azerbajdzsáni kaviár | 330 |
Édesvízi és tengeri halakból | 332 |
A bárány | 334 |
- Az igazság a fejben van | 334 |
Bárány- és marhahúsos specialitások | 336 |
Vadmadarak és vízi szárnyasok | 338 |
Borászok és borok | 339 |
A gránátalma | 340 |
- Mítos és mágia | 341 |
A füge és a kákiszilva | 342 |
A tűz földje | 344 |
A särbät | 344 |
- Rózsás lakomák | 345 |
Keleti édességek | 346 |
Teakultúra | 348 |
- A teaceremónia | 349 |
FÜGGELÉK | 350 |
Oroszország: Történelem és a nyelv | 350 |
Ukrajna: Történelem és a nyelv | 352 |
Grúzia: Történelem és a nyelv | 353 |
Örményország: Történelem és a nyelv | 354 |
Azerbajdzsán: Történele és a nyelv | 355 |
A szerzők | 356 |
Köszönetnyilvánítás | 356 |
Bibliográfia | 358 |
Képjegyzék | 360 |
Szövegjegyzék | 360 |
Receptek jegyzéke | 361 |
Tárgymutató | 366 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.