1.067.308

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Örmény konyha

Szerkesztő
Fordító
Lektor
Fotózta
Budapest
Kiadó: Országos Örmény Önkormányzat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Spirál
Oldalszám: 68 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 19 cm
ISBN:
Megjegyzés: Színes fotókkal. Első kiadás.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A világ egyik legősibb népe, az örmény, sajátos nemzeti kultúrával rendelkezik, melyre az asszírok, görögök és perzsák is nagy hatást gyakoroltak. így különleges vonásokat őriznek a táplálkozási... Tovább

Előszó

A világ egyik legősibb népe, az örmény, sajátos nemzeti kultúrával rendelkezik, melyre az asszírok, görögök és perzsák is nagy hatást gyakoroltak. így különleges vonásokat őriznek a táplálkozási hagyományok is, a jellegzetes örmény konyha hosszú évezredek során nyerte el mai arculatát.
Az örményeknél, mind a mai napig első helyen áll a kenyér fogyasztása. Sok helyen így például Karabahban ahelyett, hogy azt mondanák: reggelizem, ebédelek vagy vacsorázom, így fogalmaznak: kenyeret eszem.
Kedvenc kenyerük a lavas, ez a hosszúkás, három-négy milliméteres vastagságú, magas kalóriatartalmú, könnyen emészthető lepény, amelyet azonos technikával készítenek az asszonyok évezredek óta; a tudomány anyáról leányra öröklődik. Érdekes az örményeknél az ebédre fogyasztott ételek sorrendje.
Gazdag és sok ízű a menü, ám nagyon is vigyáznak arra, hogy szakaszosan terheljék meg a gyomrukat. Az étkezést az emésztést elősegítő levessel, és az előételekkel kezdik, melyeket étvágygerjesztő tálak követnek, ekkor kerül sor a tobzódásra az ízek világában. Ezután azonban már csak olyan ételek kerülnek az asztalra, amelyek nem ingerlik tovább az emésztőrendszert, sőt inkább nyugtatják, pihentetik a gyomrot. Vissza

Tartalom

Bevezető 5
Hidegtálak, előételek • 6
Hasznos tanácsok • 6
Gümri saláta • 6
Szezon saláta • 6
Padlizsán, fokhagymás töltelékkel (szhtorac) • 7
Magadinosz, dióval töltött padlizsán • 7
Padlizsán citrommal • 7
Padlizsán hagymával • 7
Sült padlizsánsaláta • 8
Padlizsánsaláta paradicsommal • 8
Paradicsomsaláta fokhagymával • 8
Paradicsom-és uborkasaláta • 8
Burgonyasaláta savanyú káposztával • 8
Burgonyasaláta tejföllel • 8
Újburgonyából készült saláta
zöldhagymával • 9
Zöldségsaláta tojással • 9
Saláta savanyú káposztából • 9
Karfiolsaláta • 9
Babsaláta • 9
Áttört fehérbab • 9
Dió nagyságú gombócok szárazbabból • 10
Zöldbabsaláta • 10
Zöldbab dióval • 10
Spenótsaláta • 10
Havasi hagymából készült saláta • 10
Saláta nyársonsült padlizsánból • 10
Szárazbab sütve • 11
Szárazbab-pástétom vöröshagymával • 11
Szárazbab-pástétom dióval • 11
Szárazbab-pástétom sommal • 11
Lencséstál (Msos) • 11
Főtt lencse szőlőlevélben (Dolma) • 11
Dolma csicseriborsóval • 12
Töltött zöldpaprika • 12
Spárgasaláta tojással • 12
Spárgasaláta fokhagymával • 12
Spárga tésztában • 12
Főtt birkahús burgonyával • 13
Főtt nyelv • 13
Húsos tekercs • 13
Hasznos tanácsok • 14
Marhahúsból készült levesek • 15
Tökleves húsgombócokkal (Ddmapur) • 15
Töltött húsgombóc leves • 15
Húsos derelye • 15
Marhahúsleves zöldséggel és rizzsel • 15
Csirkehúsból készült levesek
Cschrtma • 16
Csirkehúsgombóc leves (Arganak) • 16
Taroni árpaleves • 16
Tyúkhúsleves burgonyával | 17
Tyúkhúsleves rizzsel és burgonyával • 17
Pisztrángból készült levesek
Pisztrángleves sommal • 17
Pisztrángleves burgonyával • 17
Gombából készült levesek
Gomba leves (szikapur) • 17
Gombaleves hántolt árpával • 18
Gombaleves finommetélttel • 18
Gombaleves gyümölccsel • 18
5ab- és darafélékből készült levesek
Tarkabab leves (lobachasu) • 18
Bableves hántolt árpával • 18
Fehérbableves-püré • 19
Fehérbableves • 19
Csicseriborsóleves rizzsel • 19
Csicseriborsóleves aszalt ringlóval • 19
Lencseleves finommetélttel (voszpapur) • 19
Rizsleves tojással (dzvdzsur) • 19
Rizsleves sommal • 20
Tökleves rizzsel (Ddmapur) • 20
Tört búzából készült leves (Dzavarapur) • 20
Zöldségből és zöldfűszerekből készült levesek
Póréhagymaleves • 20
Csalánleves • 20
Savanyúkáposzta leves (Krcsik) • 21
Joghurtból készült levesek
Joghurtleves (Szpasz) 21
Szüniki szpasz • 21
Hideg és édes levesek
Zöldséges joghurtleves (Macnabrdos) • 21
Csipkebogyóleves (Maszramacun) • 21
Somleves • 22
Édes hántolt árpaleves (Korkotapur) • 22
Csicseriborsó leves aszalt
sárgabarackkal (csirapur) • 22
Anusapur • 22
Csamcsarak • 22
birkahúsból készült levesek
Birkahúsleves tárkonnyal | 23
Birkahúsleves rizzsel • 23
Birkahúsleves zöldséggel
Bozbás Ecsmiadzin • 23
Kololik - húsgombócleves rizzsel * 23
Húsleves gyümölccsel • 23
Hasznos tanácsok • 24
Pisztráng diómártással • 24
Pisztráng borral • 25
Pisztráng burgonyával • 25
Pisztráng paradicsommártással • 25
Nyárson sült pisztráng • 25
Sült pisztráng
Töltött pisztráng Kutap • 25
Sült pisztráng paradicsommal • 26
Pisztrángos fasírt • 26
Nyárson sült maréna • 26
Főttmaréna • 26
Zöldséges maréna • 26
Hasznos tanácsok • 27
Dolma szőlőlevélben • 28
Dolma káposzta levelekben • 28
Astaraki dolma • 28
Ecsmiadzini dolma • 29
Dolma spárgatökkel • 29
Dolma vöröshagymával • 29
Dolma birsalmával • 30
Paradicsom birkahús - töltelékkel
Kololik „szűnik" módra • 30
Kololik „sirák" módra • 30
Kololik „Ararat" módra • 31
Fasírozott „sirák" módra • 31
Birkahúsból készült fasírozott,
fokhagymával • 31
Zöldséges-húsos tál, aszalt barackkal • 31
Sült hús „lorió" módra (Borani) • 32
Birkahús spenóttal • 32
Birkahús birsalmávalv • 32
Birkahús zöldbabbal és tojással • 32
Birkahús aszalt sárgabarackkal • 32
Rakott birkahús (pasztiner) tökkel • 33
Pasztiner fehér szárazbabbal • 33
Sült birkahús „arcach" módra • 33
Serpenyőben készült saslik (kazani) • 33
Szabad tűzön készült saslik • 33
Nyári saslik • 34
Húsgombócok főtt tojással • 34
Fasírozott • 34
Zsemlemorzsába és tojásfehérjébe mártott fasírozott • 34
„Megri" fasírozott • 35
Sütőben készült darált hús (Midzsurum) • 35
Darált hús burgonyával (Armlov) • 35
Marhahús spenóttal • 35
Darált hús burgonyapürével • 35
Húsos derelye (Borani) • 36
Rakott tök • 36
Rakott padlizsán • 36
Sült bélszín • 36
Zöldséges bélszín • 37
Saslik pácolt bélszínből • 37
Norbajazet fasírozott • 37
Fasírozott burgonyával • 37
Borjúhús paradicsommártással • 38
Sült borjúhús paradicsommal • 38
Borjúhús kaporral • 38
Rakott sertés- és marhahús • 39
Sült sertéshús birsalmával • 39
Vegyes fasírozott • 39
Főtt tyúk paradicsommártással •
Nyárson sült csirke • 39
Panírozott csirke • 39
Sült csirke (Tapaka) • 39
Sült csirke „Ararat" módra • 39
Sültpulyka almával • 39
Töltött pulyka (Amics) • 41
Töltött kacsa • 41
Porral sült fácán • 41
Hasznos tanácsok • 42
Sütőtökből készült kása (Ddmakasovi)
Sütőtök tejjel • 43
Sült tök • 43
Töltött tök (Ghapama) • 43
Dióval és sommal töltött tök • 43
Zöldséges tál (Ajlazan) • 43
Töltött paradicsom • 44
Sült padlizsán • 44
Padlizsán diómártással • 44
Nyárson sült padlizsán • 44
Sajttal töltött padlizsán • 45
Spárgatök tojással • 45
Zöldbab dióval • 45
Zöldséges zöldbab • 45
Joghurtos zöldbab • 45
Rakott zöldséges tál • 46
Tejes burgonya • 46
Sült újburgonya • 46
Párolt újburgonya • 46
Erdei mályva tojással • 46
Tésztában sült gomba (Chmorapatik)
Spenót diómártással • 47
Tojásrántotta zöldhagymával • 47
Tojásrántotta kenyérrel és zöldhagymával • 47
Tojásrántotta spenóttal • 47
Tojásrántotta tárkonnyal és zöldhagymával • 47
Tojásrántotta zöldbabbal • 48
Tojásrántotta paradicsommal • 48
Piláf tojásrántottával • 48
Piláf sommal • 48
Piláf aszalt gyümölccsel • 48
Piláf pisztránggal • 49
Piláf gombával • 49
„Esküvői" piláf • 49
Piláf „Ararat módra" • 49
Piláf sommal töltött csirkével •
A lavas készítése • 50
Matnakhas • 51
Razdanikenyér • 51
Jerevánján briós • 51
Örmé iy perec (édes) • 51Jereváni hármas • 52
Édes lepény • 52
Kirovakani gata • 55
Jerevánigata • 55
Fonott sütemény • 55
Nazuk 56
Sütemény sós töltelékkel • 56
Sütemény édes töltelékkel • 56
Csörögefánk (akandzs) • 56
Egyszerű tekercs • 57
Vajas cipó Sakarhac • 57
Sakar-lochum • 57
Keksz diótöltelékkel • 57
Diós sütemény • 58
Mandularúd • 58
Diósrúd • 58
Vajas pachlava • 58
Töltött lepény • 59
Juchatert • 59
Mákos bukta (Bagardzs) • 59
Piskóta mandulával • 59
Mandulás kenyér • 60
Gozinach • 60
Aganc • 60
Cukrozott dió - Lochum - tértik • 61
Mézes halva • 61
„Házi" halva • 61
Mézes halva metélttésztával • 61
Diós halva • 61
Alani • 62
Eperdzsem • 62
Málnadzsem • 62
Fekete- és piros ribizlidzsem • 63
Meggydzsem • 63
Ringlódzsem • 63
Őszibarackdzsem • 63
Somdzsem • 63
Birsalmadzsem • 63
Rózsasziromból készült dzsem • 64
Görögdinnyedzsem • 64
Padlizsándzsem • 64
Zöldparadicsom dzsem • 65
Marinírozott szölőlevél • 66
Marinírozott padlizsán • 66
Marinírozott töltött padlizsán • 67
Marinírozott paradicsom • 67
Marinírozott fokhagyma • 67
Marinírozott zöldségek • 67
Szőlőlevelek sós vízben • 67
Kovászosuborka • 68
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem