Előszó | |
Bevezetés | |
A szén vegyületeiről általában | |
A szénvegyületek összetételének s a molekula szerkezetének (constitutiójának és configuratiójának) megállapítása | |
Az isometria és stereoisometria | 2 |
A tapasztalati képlet megállapítása | |
A szerkezeti képlet (molekula-constitutio) megállapítása | |
A tautometria | |
Az isometria | |
A stereoisometria | |
Az organikus chemiában szereplő reactiók fajai | 14 |
Substitutio (helyettesítés) | |
Oxydatio | |
Reductio | |
Additio (összegzés) | |
Substractio (elvonás) | |
Nyilt szénláncú vegyületek (Zsírnemű vagy alipás vegyületek) | |
A paraffinsorozathoz tartozó szénhydrogenek | 17 |
A paraffinsorbeli szénhydrogenek áttekintése; a homolog sorok | |
Szerkezeti képlet és isometriaviszonyok | |
Physikai és chemiai sajátságok | |
Előfordulás | |
Képződés | |
Részletek | |
A paraffinsorbeli szénhydrogenekből levezethető gyökök és azok elnevezése | |
Az aliphás vegyületek leszármaztatása a paraffinsorbeli szénhydrogenekből; az aliphás vegyületek áttekintése és azok elnevezése | |
A paraffinsorozatbeli szénhydrogenek egyszerű származékai | |
Telítetlen szénhydrogenek | 27 |
Halogenszármazékok | 32 |
Alkoholok | 34 |
Aldehydek | 46 |
Ketonok | 49 |
Savak | 51 |
Az alkoholgyökök különféle vegyületei | 57 |
A paraffinsorozatbeli szénhydrogenek vegyes származékai | |
Telítetlen halogenvegyületek, alkoholok, aldehydek, ketonok és savak | 62 |
Az alkoholok, aldehydek, ketonok, savak halogenszármazékai | 63 |
Aldehydalkoholok, ketonalkoholok és oxysavak | 65 |
Aldehydalkoholok, ketonalkoholo és oxysavak | 65 |
Aldehydsavak és ketonsavak | 81 |
Aminosavak és savamidok | 83 |
A paraffinsorbeli szénhydrogenek összetett származékai | |
Aetherek | 90 |
Esterek (összetett aetherek) | 91 |
Savanhydridek | 99 |
Zártláncú (gyűrűs vagy cyklusos) vegyületek | |
Isocyklusos (carbocyklusos) vegyületek. Benzolszármazékok. Aromás vegyületek | |
A benzolról és a benzol származékairól általában | 99 |
Benzolszénhydrogenek | 104 |
Halogénszármazékok | 106 |
Nitrovegyületek | 107 |
Amino- (amido-) vegyületek és azok származékai | 108 |
Diazo-, azo, hydrazo-, hydrazin- és hydroxylaminiszármazékok | 110 |
Sulfosavak, sulfonok és sulfinsavak | 111 |
Phenolok | 112 |
Aromás alkoholok, aldehydek, ketonok és savak | 116 |
A diphenyl, diphenylmethan, triphenylmethan és ezek származékai | 122 |
Naphtalin és származékai | 123 |
Az anthracen és származékai | 125 |
Hydroaromás (hydrocyklusos) vegyületek. Terpenek, kámforok, aetheres olajok, stb. | 126 |
Heterocyklusos vegyületek | |
Ötatomos gyűrűk | 132 |
Hatatomos gyűrűk | 133 |
Combinált gyűrűrendszerek | 134 |
Fehérjék | 140 |
Enzymek (erjesztők, fermentumok) | 148 |
Glycosidok | 150 |
Függelék | |
Az organikus vegyületek analysise | |
Az organikus vegyületek qualitatív analysise | 152 |
A szén és hydrogen kimutatása | |
A nitrogen kimutatása | |
A kén kimutatása | |
A halogenek (Cl, Br, J) kimutatása | |
Az organikus vegyületek quantitativ analysise | 153 |
A szén- és hydrogentartalom quantitativ meghatározása | |
A nitrogen meghatározása | |
A halogenek és a kén meghatározása | |
Néhány fontosabb organikus vegyület reactiói | 156 |
Chloroform | |
Methylalkohol | |
Aethylalkohol | |
Glycerin | |
Formaldehyd | |
Acetaldehyd | |
Aceton | |
Hangyasav | |
Ecetsav | |
Palmitinsav és stearinsav | |
Oxalsav | |
Szőlőcukor | |
Nádcukor | |
Keményítő | |
Borkősav | |
Carbamid | |
Húgysav | |
Phenol | |
Benzoesav | |
Salicylsav | |
Csersav | |
Az alkaloidok | |
Fehérjék | |
Táblázatok | |
A paraffinsorbeli szénhydrogenek egyszerű, vegyes és összetett származékainak áttekintése | 164 |
Betűrendes tárgymutató | 170 |