Előszó | 5 |
Bevezetés a laboratóriumi módszerekbe | 15 |
A szerves kémiai reakciók eszközei és módszerei | 15 |
Üvegfajták és összekötések | 15 |
Laboratóriumi edényzet | 17 |
Hűtők | 18 |
A szerves kémiai reakciók szabvány készülékei | 20 |
Keverés és rázás | 21 |
Gázok adagolása és bevezetése | 24 |
Hevítés és hűtés | 27 |
Nyomás alatt végzett munkák | 31 |
Csökkentett nyomáson végzett munka | 34 |
A szárítás | 39 |
Elválasztó műveletek | 42 |
Szűrés és centrifugálás | 42 |
A kristályosítás | 45 |
Desztilláció és rektifikáció | 48 |
Szublimáció | 65 |
Extrakció és megoszlás | 66 |
Adszorpció és adszorpciós kromatográfia | 78 |
Szerves vegyületek fizikai tulajdonságainak meghatározása | 83 |
Az olvadáspont | 84 |
A forráspont | 86 |
A sűrűség | 88 |
Refraktometria | 88 |
A polarimetria | 89 |
Vegyszerek tárolása, veszélyes hulladékok megsemmisítése | 103 |
Vegyszerek tárolása | 103 |
Hulladékok és megsemmisítésük | 105 |
Az első laboratóriumi felszerelés | 105 |
Irodalom | 107 |
Szerves kémiai irodalom; jegyzőkönyvvezetés | 109 |
Referáló irodalom | 109 |
Folyóirat-irodalom | 111 |
Szabadalmi irodalom | 112 |
Kézikönyvek, módszer gyűjtemények, tudományos értesítők | 112 |
Táblázatos könyvek | 113 |
Tankönyvek | 114 |
Jegyzőkönyvvezetés | 115 |
Irodalom | 116 |
Általános alapfogalmak | 117 |
A szerves kémiai reakciók csoportosítása | 117 |
Csoportosítás a reakció menete szerint | 117 |
Csoportosítás a kötések átrendeződése szerint | 118 |
Csoportosítás a reakció sebességet meghatározó lépésben részt fevő molekulák száma szerint | 119 |
A sav-bázis fogalom | 119 |
A szerves kémiai reakciók lejátszódása az időben | 122 |
Lépcsőzetes reakciók | 123 |
Párhuzamos reakciók | 124 |
A helyettesítések hatása szerves molekulák elektronsűrűségének eloszlására és reaktivitására | 125 |
Az elektronsűrűség eloszlása szerves molekulákban | 125 |
A helyettesítések hatása szerves vegyületek reakcióképességére. Hammett-egyenlet | 130 |
Irodalom | |
Szerves preparatív rész | 136 |
Az előiratok és táblázatok használata | 136 |
Gyökös helyettesítés | 138 |
Gyökkeltés és gyökstabilizálás | 138 |
Szabad gyökök reakciói. Gyökös láncreakciók | 140 |
Reakcióképesség és szelektivitás a gyökös helyettesítésben | 142 |
Gyökök és gyökös reakciók vizsgálata | 145 |
Gyökös halogénezés | 145 |
Oxidáció molekulás oxigénnel | 152 |
Más gyökös helyettesítési reakciók | 154 |
Irodalom | 155 |
Nukleofil szubsztitúció telített szénatomon | 156 |
A reakció általános menete és molekularitása | 156 |
A nukleofil szubsztitúciókra ható tényezők | 160 |
A szubsztitúció típusa és a szubsztituált termék közötti összefüggés | 166 |
Alkoholok és éterek nukleofil szubsztitúciója | 167 |
Alkil-halogenidek, -szulfátok és -szulfonátok nukleofil szubsztitúciója | 174 |
Irodalom | 194 |
Elimináció C-C többszörös kötés képződése közben | 196 |
Ionos elimináció | 196 |
Termikus cisz-elimináció | 216 |
Irodalom | 220 |
Addíció nem aktivált C-C többszörös kötésre | 221 |
Elektrofil addíció olefinekre és acetilénekre | 221 |
Nukleofil addíció | 245 |
Gyökös addíció | 249 |
Katalitikus hidrogénezés | 254 |
Irodalom | 261 |
Aromás vegyületek elektrofil és nukleofil szubsztitúciója | 263 |
Elektrofil aromás szubsztitúció | 264 |
Nukleofil aromás helyettesítés | 302 |
Irodalom | 307 |
Oxidáció és dehidrogénezés | 309 |
Általános törvényszerűségek | 309 |
A metil- és metiléncsoport oxidációja | 310 |
Primer és szekunder alkoholok és aldehidek oxidációja | 318 |
Kinonok előállítása oxidációval | 324 |
Oxidáció C-C-hasadás közben | 328 |
Szénhidrogének és hidroaromás vegyületek dehidrogénezése | 334 |
Irodalom | 339 |
A karbonilvegyület reakciói | 340 |
A karbonilvegyületek reakciói bázisokkal | 342 |
Karbonilvegyületek reakciói | 399 |
A karbonilvegyületek reakciói kriptobázisokkal | 439 |
Vinilóg karbonilvegyületek reakciói | 456 |
Irodalom | 467 |
Egyéb heteroanalóg karbonilvegyületek reakciói | 471 |
A nitrovegyületek és a nitrozovegyületek redukciója | 472 |
A salétromsav reakciói | 476 |
A diazóniumsók reakciói | 482 |
Alifás diazovegyületek egyes reakciói | 491 |
A szulfonsavszármazékok reakciói | 497 |
Irodalom | 503 |
Átrendeződések | 505 |
Nukleofil 1,2-átrendeződések | 505 |
Aromás vegyületek átrendeződése | 522 |
Irodalom | 525 |
Szerves anyagok azonosítása | 526 |
Elővizsgálatok és vizsgálat funkciós csoportokra | 526 |
Elővizsgálatok | 527 |
Vizsgálat funkciós csoportokra | 531 |
Származékok előállítása | 539 |
Éter | 540 |
Aldehidek és ketonok | 540 |
Alkoholok | 542 |
Aminok | 543 |
Aminosavak | 545 |
Karbonsavak | 545 |
Karbonsav-amidok és -nitrilek | 546 |
Karbonsav-észterek | 547 |
Halogénezett szénhidrogének | 548 |
Szénhidrogének | 548 |
Nitro- és nitrozovegyületek | 550 |
Merkaptánok és tiofenolok | 550 |
Fenolok | 551 |
Szulfonsavak | 552 |
Elegyek elválasztása | 552 |
Irodalom | 553 |
Függelék | 555 |