kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 163 oldal |
Sorozatcím: | Kertünk, házunk, otthonunk |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | 963-232-623-7 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Második, javított kiadás. |
Előszó a magyar kiadáshoz | 5 |
Hogyan alakult ki a vegyes növénykultúrás kertművelési mód? | 11 |
Alapgondolatok és alapszabályok | 13 |
A vegyes növénykultúrás zöldséges az évszakok körforgásában | 15 |
Példa: a természet | 15 |
A váltakozósoros termesztés gyakorlata | 15 |
A tavasz és a nyárelő | 17 |
Nyárutó, ősz és tél | 27 |
A vegyes növénykultúrás termesztési módszerrel könnyen megoldható problémák | 37 |
A betakarítás ideje | 37 |
Hagymatermesztés | 38 |
Paradicsomtermesztés | 39 |
Vegyes növényzet ágyásokban | 42 |
Mindig zöldellő növénytömeg és talajtakarás | 44 |
Elővetemények | 44 |
Felületi komposztálás | 49 |
Talaj és trágyázás - a növényfejlődés alapja | 53 |
Talajállapot - jól vagy rosszul művelt talaj | 53 |
Mi minden árthat a talajnak? | 54 |
Komposztprizma vagy -verem | 56 |
Szecskázott nyesedék | 58 |
A nyesedék összetétele | 58 |
Felhasználása | 60 |
A nyesedék jelentősége a talajegészség fenntartásában | 61 |
Gazdálkodás a csapadékkal és a vízutánpótlással | 62 |
A giliszták felszaporodása a vegyes növénykultúrás kertben | 64 |
Gyomok a kertben | 66 |
Mit tekintünk gyomnövénynek? | 66 |
A gyomnövények szerepe | 67 |
Talajjelző gyomnövények | 67 |
Javító hatású gyomok | 69 |
Biológiai körforgás | 70 |
A gyomok és a pillangók | 71 |
Trágyalé gyomnövényekből és azok hatása | 71 |
A gyógy- és fűszernövények termesztése | 75 |
Beillesztésük a vegyes növénykultúrás rendszerbe | 75 |
Az egynyári gyógy- és fűszernövények | 76 |
Évelő gyógy- és fűszernövények | 80 |
Termesztésre javasolt egyéb évelők | 81 |
Mi történik az évelőkről levágott növényi részekkel? | 84 |
Trágyalevek gyógy- és fűszernövényekből | 85 |
Különleges trágyalevek | 87 |
A vegyes kultúra sematikus ábrázolása | 88 |
Állatok a kertben | 90 |
A mikrofauna | 91 |
Nagyobb állatok | 92 |
Az állatközösség összetétele | 94 |
Kölcsönös függőség | 94 |
Kártevőkké vált állatok | 96 |
Gyümölcs a vegyes kertben | 100 |
Bogyósgyümölcsűek | 100 |
Gyümölcsfák | 107 |
A kert és a táplálkozás | 112 |
Fűszernövények konyhai használatra | 113 |
Friss saláták | 116 |
Főzött zöldségfélék | 120 |
Zöldséglevek és -levesek | 128 |
A szamóca és az egyéb gyümölcsfélék | 130 |
Használjunk több fűszert a húsokhoz! | 133 |
Gondoljunk a télre is! | 136 |
Virágok, cserjék, rózsák a vegyeskultúrás kertben | 141 |
A minta a régi parasztkert | 141 |
A díszkertben néhány dolog nehezebb, mint a zöldségesben | 141 |
Talajtakarás a díszkertben | 143 |
Kerüljük a "monokultúrát"! | 143 |
Évelők és rózsatövek társítása | 144 |
Ha egyszer a kert már túl nagy lesz | 148 |
Gyógy- és fűszernövény-ABC | 149 |
Gertrud Franck ajánlása | 159 |