A kiadó előszava | 5 |
Bevezetés | 6 |
Általános rész | |
Az olajnövények népgazdasági jelentősége | 11 |
Az olajnövények elterjedésének története | 20 |
Az olajnövények termőhelyei | 30 |
Az olajnövények növénytani leírása | 40 |
Az olajnövények biokémiája | 116 |
A magvak olajtartalma | 116 |
Az ipari felhasználásra alkalmas, növényi zsírok kémiai sajátságai | 116 |
Zsírképződés a magban | 120 |
A zsír átalakulása a növényekben | 123 |
Miképpen függ a mag zsírtartalma az éghajlattól, a talajtól, az agrotechnikától és a fajtatulajdonságtól | 125 |
Az olajnövények termesztésének alapvető kérdései | |
Olajnövények helye a vetésforgóban | 135 |
A talaj termőképességének a gyomosságának hatása az olajnövényekre | 135 |
Az olajnövények előveteményei | 137 |
Milyen előveteményei az olajnövények más növényeknek | 142 |
Az olajnövények helye a füves vetésforgóban | 146 |
Az olajnövények trágyázása | 148 |
A tápanyagok felhasználásának dinamikája | 148 |
A tápanyagok felvétele | 148 |
A trágyázás hatása az egyes növények termésére | 150 |
A trágyázás ideje, módja és mennyisége | 157 |
A talajművelés | 160 |
Az olajnövények talajának alapvető előkészítése | 160 |
A vetéselőtti talajelőkészítés | 162 |
A vetés | 168 |
A vetés ideje | 170 |
A vetés módja | 178 |
A vetésápolás | 188 |
Az olajnövények kártevői és betegségei, s az ellenük való védekezés | 198 |
Az olajnövények kártevői | 198 |
A keményszárnyúak | 198 |
A pikkelyszárnyúak | 203 |
A kétszárnyúak | 210 |
A hártyásszárnyúak | 211 |
Az egyenlőszárnyúak | 211 |
A tripszek | 212 |
A félkeményszárnyúak | 212 |
Az olajnövények betegségei | 213 |
A parazitanövények | 213 |
A baktériumokozta betegségek | 213 |
Gombabetegségek | 214 |
A termés betakarítása | 215 |
Az olajnövények termesztésének gépesítése | 222 |
A vetés és a vetésápolás gépesítésének egyes kérdései | 229 |
A négyzetes vetőgép | 229 |
A sortávolság egységesítése | 230 |
A védőberendezés | 234 |
Az UKRSZ-jelzésű növényápoló kultivátor | 239 |
A földimogyoró-töltögető | 239 |
A termésbetakarítás gépesítése | 241 |
A napraforgó | 241 |
A kombájn vágókészülékének felszerelése | 241 |
Vágókészülék léces szállítóval | 243 |
A ricinus | 244 |
Az olajlen | 245 |
A szója | 246 |
A földimogyoró | 247 |
A mustár | 253 |
A sáfrányszeklice | 253 |
A polyvával kevert mag léces szállítója | 255 |
A cséplés gépesítése | 255 |
A ricinustokok cséplése | 255 |
A földimogyoró hüvelyének leszedése | 257 |
A földimogyoró hántolása | 259 |
Az olajnövények nemesítése és vetőmagtermesztése | 261 |
Az olajnövények nemesítésének feladatai | 262 |
A terméshozam növelése | 262 |
Az olaj minősége | 262 |
A vegetációs időszak | 263 |
Ellenállás a levegő és talajszárazságnak | 264 |
Ellenállás a betegségeknek és a kártevőknek | 264 |
Alkalmasság a gépesített termesztésre | 264 |
A kiindulási anyag | 265 |
A nemesítés módszerei | 266 |
A fajtaismeret | 267 |
A napraforgó | 270 |
A ricinus | 270 |
A len | 275 |
A szója | 277 |
A földimogyoró | 280 |
A szézám | 284 |
A perilla | 286 |
A lallemancia | 287 |
A szürke mustár | 289 |
A fehér mustár | 289 |
A gomborka | 290 |
A sáfrányszeklice | 290 |
A mák | 290 |
A vetőmagtermesztés kérdései | 291 |
Befejezés | 299 |