Negyedik kiadás. "Pátria" Irodalmi Vállalat és Nyomdai Részvénytársaság nyomása, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról
A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
Előszó
Okszerű takarmányozás.
L rész. A takarmányok alkotórészei és azok szerepe az
állat táplálkozásában.
Bevezetés.
Az állattenyésztés jelentősége nálunk egyre nő, azért háziállataink okszerű...
Tovább
Előszó
Okszerű takarmányozás.
L rész. A takarmányok alkotórészei és azok szerepe az
állat táplálkozásában.
Bevezetés.
Az állattenyésztés jelentősége nálunk egyre nő, azért háziállataink okszerű takarmányozására mindinkább nagyobb súlyt kell vetnünk. Az állattartó gazdának annyi takarmányt kell etetnie, hogy a növendékek gyors és erőteljes fejlődését s az idősebb állatok gazdaságos termelését biztosítsa. Ha elégtelen takarmányon tartjuk állatainkat, azok fejlődése és termelése hiányossá válik, ha pedig a szükségleten felül etetünk, a takarmányt pocsékoljuk, ami az állattartás gazdaságosságát veszélyezteti.
A takarmányozástani kutatások eredményeinek felhasználásával állatainkat koruknak és haszoncéljuknak megfelelően tarthatjuk, de csakis akkor, ha tisztában vagyunk használatosabb takarmányaink értékével és az okszerű takarmányozástan alapelveivel. Ezeknek az ismereteknek az elsajátítását szolgálja ezen füzetünk, amely a gondolkodó gazda kezébe hathatós eszközt akar nyújtani az állattenyésztés jövedelmének fokozásához.
Könyvünk I. és II. részében a takarmányozástan élettani alapjával, a többiben a gyakorlati takarmányozással foglalkozunk. Kezdetben olyan kérdéseket kell tárgyalnunk, melyek sokak előtt talán túlságosan nehezeknek látszanak. A szükségesebb elméleti ismeretek elsajátítása azonban a későbbiek megértésére, illetve a helyes takarmányozás végzésére elkerülhetetlen. Ne veszítse el tehát egyik olvasónk se türelmét, ha könyvünk egyes részeit első olvasásra nem érti meg teljesen, a későbbiek folyamán majd az eleintén esetleg' homályos részek is világosakká válnak, de meg a nehezebb részeknek könyvecskénkben figyelmes olvasóink utána is nézhetnek. A takarmányozástani ismeretek gyarapítása megjutalmazza az arra fordított fáradságot, hiszen az állaltartás költségeinek kereken 70—80%-át emészti föld a takarmányozásra eső kiadás.
A legfontosabb tudnivalók elsajátítását könyvecskéi k anyegának elrendezésével is igyekeztünk megkönnyíteni. Ezért a léryeges részeket nagy betűkkel, a kevésbbé gyakorlati tudnivalókat pedig apróbb i>etűkk( 1 nyomattuk.
Vissza
Tartalom
TARTALOMJEGYZÉK.
I. rész. A takarmányok alkotórészei és azok szerepe
az állat táplálkozásában. Oldal
Bevezetés g
Mire fordítja az állat takarmányát? 4
A takarmány nyers táplálóanyagai 5
A takarmányalkatrészek csoportosítása g
Az emésztési folyamatok s
Milyen módon válnak a takarmányrészek oldhatatlan anyagai oldhatókká ? 9
Az oldhatóvá vált táplálóanyagok felszívódása H
A takarmány emészthetőségének mefállapítása
A takarmányok emészthetősége különböző körülmények között 14
A megemésztett táplálóanyagok értékesítése
A víz feladata lg
Az emészthető fehérje jelentősége 20
Az amidok jelentősége 23
Zsírok és olajok értékesítése 24
A keményítő- és cukorszerű anyagok (szénhidrátok) szerepe 25
A megemésztett nyersrost szerepe 28
Ásványi anyagok (Sók) "--------29
Vitaminok 32
A keményítőérték fogalma 34
II. rész. A takarmányok jellemző tulajdonságai.
Szálastakarmányok 40
A zöldtakarmányok 40
A fülélék 42
Pillangósvirágú takarmányok . 45
Levedes takarmánynövények 46
Takarmánykeverékek, egyéb zöldtakarmányok, tombtakarmányök 47
A legelő és a rét 48
Miképpen biztosítható a zöldtakarmányok eltarthatósága?
1. Szénakészítés 50
2. Besavanyít8s. (Zsombolyázás, vermelés, silózás.) 50
Széna-, szalma- és polyvafélék 53
Gyökér-, gumóstakarmányok és húsos termések 55
Szemes-, ipari és állati eredetű takarmányok. A szemestakarmányok.
Gabonamagvak 58
Hüvelyesmagvak 59
Olajosmagvak 60
Erdei magvak, rostaaljak és gyommagvak 60
Malomipari melléktermékek 61
Az olajgyártásból eredő abraktakarmányok 62
Keményítőgyári, erjedésipari, sörgyári és cukorgyári melléktermékek- 64
Állati eredetű takarmányok 66
134
III. rész. Gazdasági állataink takarmányozása.! Oldal
Az okszerű takarmányozás általános elvei 67
Borjúk nevelése
I-Ieverő-, igás- és hízóökrök takarmányozása
Tehenek takarmányozása "!J
A tehéntakarmányokról általában
Tehenek alaptakarmányának összeállítása 81
Tejelési pótabrak összeállítása 83
Fejőstehenek nyári taitása 85
Külső körülmények hatása a tejelválasztásra 86
Juhok takarmányozás« 87
Anyajuhok és kosok takarmányozása 90
Lovak takarmányozása 91
Csikók takarmányozása 92
Munkát végző lovak, kancák és mének takarmányozása 94
Sertések takarmányozása
Malacok és hízók takarmányozása 95
Tenyészkocák takarmányozása 100
IV. rész. Takarmányadayok összeállítása szabván}' szerint.
Általános szabályok 101
Példa igáslovak adagjának összeállítására 104
Példa igásökör takarmányának összeállítására 106
Példa juhok takarmányának összeállítására 107
Vemhes és szoptató koca takarmányának összeállítása 109
Példi borjúk takarmányozására 113
Fejőstehenek takarmányozásánál felmerülő számítások 115
Zárszó 122
V. rész. A takarmányok táplálóértékét feltüntető táblázatok.
Zöldtakarmányok 123
Besavanyított takarmányok 124
Szénák 125
Szalmák 126
Polyvák (törekek) és terméshéjak 127
Gyökér- és gumóstakarmányck, húsos termések 128
Szemestakarmányok 128
Malomipari termékek 129
Olajipari abraktakarmányok 130
Keményítő-, szesz-, cukor- és sörgyári takarmányok 131
Állati eredetű takarmányok í31
Dr. Zajtay Artúr műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Zajtay Artúr könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.
Google, Facebook, Apple, Microsoft fiókkal való belépés/regisztráció eseténautomatikusan elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket.
Elfelejtett jelszó
Kérjük, adja meg azonosítóját, és a hozzá tartozó email címet, hogy jelszavát elküldhessük Önnek!
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Azonosító név/E-mail cím* Azonosító és e-mail cím megegyező
E-mail cím*
(2009 március óta a regisztrált ügyfelek azonosító neve megegyezik az email címmel)
Ha az azonosítóját sem tudja megadni, kérjük, hívja az ügyfélszolgálati vonalat:
+36-62-452-833
×
1
2
3
Regisztráció
×
Regisztráció
Regisztrációja sikeresen megtörtént.
Megadott e-mail címére megerősítő e-mailt küldtünk. Ahhoz, hogy a regisztrációja véglegesedjen, és le tudja adni rendeléseit, kérjük, kattintson a levélben található linkre. A megerősítő link a kiküldéstől számított 48 óráig érvényes, ezután a regisztrációs adatok törlésre kerülnek.
Kérjük, jelölje meg az érdeklődési körébe tartozó témaköröket!
Mehet
×
Regisztráció
Az ön által megjelölt témakörök:
Temakor_1
Beállíthatja, hogy emailben értesítőt kapjon az újonnan beérkezett példányokról a bejelölt témaköröknek megfelelően.
Beállított értesítőit belépés után bármikor módosíthatja az Értesítő menüpont alatt:
létrehozhat új témaköri értesítőt
inaktiválhatja értesítőjét, ha éppen nem kíván a megadott témában értesítőt kapni
törölheti véglegesen az adott értesítőjét
szerkesztheti jelenlegi értesítőjét, ha még részletesebben szeretné megadni mi érdekli.
Az Ön választása alapján naponta vagy 3 naponta kap tőlünk emailt a beállított értesítőjéről.