1.067.017

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Ókori római szakácskönyv

A különleges fűszeres boroktól a sáfrányos csirkéig/Római ínyencségek az I. századból

Szerző
Budapest
Kiadó: Kassák Könyv- és Lapkiadó Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 95 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 17 cm
ISBN: 963-9100-31-5
Megjegyzés: Színes fotókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Marcus Gavius az Apicius nemzetség legnevezetesebb sarja Tiberius korában élt Rómában, i. sz. az első században. A "feneketlen torkúnak" (Plinius így nevezete), a "falánkság díszpéldányának" (Juvenalis írta róla), "a mártások babérkoszorús királyának" (Tertullianus dicshimnusza szerint) leszármazottja - egy későbbi Apicius - manirírozott osztrigát küldött Traianusnak ajándékba. A pompás, könnyű ínyencség frissen érkezett meg a császár dáciai táborba. A "nagy szakácsmester" előírása szerint készült, zamatos, "tengeri gyümölcsök" Traianust és kortársait az apiciusi ételek rabjává tették. Receptjeit lejegyezték, és tíz könyvét a "De re coquinaria" címen őrizték meg és terjesztették. Seneca bár vegetáriánus volt, s megvetette a terített asztal örömeit, "a gasztronómia bajnoka" címével tüntett ki a híres gourmand-t.
A középkor lélekcentrikus szemlélete mostohán bánt a testi élvezetekkel, a bölcs pápák mégis felfigyeltek Apicius diétás fogásaira, s hőn szorgalmazták fogyasztásukat. A... Tovább

Fülszöveg

Marcus Gavius az Apicius nemzetség legnevezetesebb sarja Tiberius korában élt Rómában, i. sz. az első században. A "feneketlen torkúnak" (Plinius így nevezete), a "falánkság díszpéldányának" (Juvenalis írta róla), "a mártások babérkoszorús királyának" (Tertullianus dicshimnusza szerint) leszármazottja - egy későbbi Apicius - manirírozott osztrigát küldött Traianusnak ajándékba. A pompás, könnyű ínyencség frissen érkezett meg a császár dáciai táborba. A "nagy szakácsmester" előírása szerint készült, zamatos, "tengeri gyümölcsök" Traianust és kortársait az apiciusi ételek rabjává tették. Receptjeit lejegyezték, és tíz könyvét a "De re coquinaria" címen őrizték meg és terjesztették. Seneca bár vegetáriánus volt, s megvetette a terített asztal örömeit, "a gasztronómia bajnoka" címével tüntett ki a híres gourmand-t.
A középkor lélekcentrikus szemlélete mostohán bánt a testi élvezetekkel, a bölcs pápák mégis felfigyeltek Apicius diétás fogásaira, s hőn szorgalmazták fogyasztásukat. A XVI. században már orvosi könyvekben szerepelt a köretek, fűszerek, mártások leírása; a házi fortélyokról, a tartósítás "művészetéről" szóló fejezetek tankönyvbe kerültek. Az újkori Apicius-hívek a szépség és egészség megőrzésének titkát olvasták ki soraiból. E mostani kiadás - a harmadik évezred küszöbén - történelmi, művelődéstörténeti értéke mellett hasznos receptkönyv a modern kor embere számára. A híres francia gasztronómus, Brillat-Savarin - Apicius kiváló ismerője és méltatója - írta könyvéről 1825-ben: "Mondd meg, mit eszel, s megmondom, ki vagy." Vissza

Tartalom

Bevezetés5
A gondos szakács10
Különleges fűszeres bor10
Mézes fűszeres bor utazók számára10
Római ürmös10
Rózsabor és ibolyabor11
Lubirniai olajat így készíts11
Vörösborból fehéret így készíts11
Romlott liquamen helyrehozatala12
Hogyan marad a hús só nélkül bármeddig friss?12
Hogyan áll el a disznó- vagy marhabőr és a főtt disznóköröm?12
Hogyan teheted az elsózott húst kellemesebbé?12
Sült hal tartósítása12
Osztriga tartósítása12
Hogyan használhatsz hosszú időn keresztül egyetlen uncia lasert?12
Mézédes édességek tartósítása13
Romlott méz feljavítása13
Hogyan próbálhatod ki, hamisított-e a méz?13
Szőlő frissentartása13
Alma és gránátalma frissentartása13
Birsalma tartósítása13
Friss füge, alma, szilva, körte és cseresznye tartósítása13
Cédrátcitrom tartósítása13
Szeder tartósítása14
Zöldségfélék tartósítása14
Répa tartósítása14
Szarvasgomba tartósítása14
Kemény húsú őszibarack tartósítása14
Sokféleképpen felhasználható fűszeres só15
Zöld olajbogyó eltevése, hogy bármikor olajat készíthess15
Köménymártás osztrigához, és más kagylóhoz15
Silfium-mártás16
Oenogarum szarvasgombához16
Oxyporum 16
Hypotrimma16
Az emésztést segítő oxygarum16
Moretaria17
Jegyzetek17
Vagdalthúsok19
Húsgombócok19
Hydrogarum, apothermum és amulatum20
Malacburok, hurka21
Lucaniai kolbász21
Kolbászfélék21
Jegyzetek23
A kertész24
Hogyan őrzi meg a zöldség eredetei zöld színét?24
Gyomorerősítő mellékletek24
Spárga25
Tök25
Cédrátcitrom25
Uborka26
Görögdinnye és sárgadinnye26
Mályva26
Zsenge brokkoli és káposzta26
Póréhagyma27
Cékla27
Vöröskáposzta27
Répafélék27
Retek27
Főzelékek28
Vadon termő növények28
Csalán28
Endívia és fejessaláta28
Articsóka29
Articsóka virágvacka29
Sárgarépa és paszternák30
Jegyzetek31
Mindenféle 32
Sala cattabia32
Serpenyőben készült hal- zöldség- és gyümölcsfélék32
Apró falatok halból és egyéb gombócok38
Árpakása vagy árpalé39
Előételek40
Jegyzetek42
Hüvelyesek44
Kásák44
Lencse44
Borsó45
Conchicla47
Árpa és tönköly48
Zöldbab és baiaei bab48
Görögszéna49
Vajbab és csicseriborsó49
Jegyzetek50
Szárnyasok51
Mártások strucchoz51
Mártások daruhoz vagy kacsához, fogolyhoz, gerléhez, vadgalambhoz, házigalambhoz és egyéb szárnyasokhoz51
Mártások fogolyhoz, császármadárhoz és gerléhez52
Mártások vadgalambhoz és házi galambhoz52
Mártások pávához és különböző szárnyasokhoz53
Mártások flamingóhoz és fácánhoz53
Mártások libához54
Mártások csirkéhez54
Jegyzetek57
Az ínyenc58
Malacburok, bőrke, fejhús, borda és köröm58
Disznócsecs58
Máj58
Apró falatok59
Sültek59
Mártások főtt húsokhoz és hússzeletekhez60
Disznógyomor60
Felsál és vese61
Sonka61
Máj vagy tüdő62
Házilag készült édességek és savanyú tej62
Gyökérgumó63
Kőrisfagomba vagy csiperke63
Szarvasgomba64
Mártás colocasiumhoz64
Éti csiga64
Tojás65
Jegyzetek66
Négylábúak67
Vaddisznó67
Mártások szarvashoz68
Mártások őzhöz69
Mártások vadjuhhoz69
Marha- vagy borjúhús69
Kecske és bárány70
Malac71
Nyúl74
Mogyorós pele76
Jegyzetek77
A tenger78
Mártások langusztához78
Mártások villamos rájához78
Mártások kalmárhoz79
Mártások tintahalhoz79
Mártások poliphoz79
Mártások osztrigához79
Mártások mindenfajta kagylóhoz79
Mártások tengeri sünhöz80
Kagyló80
Bonitó, fiatal tonhal, tengeri pérhal80
Baiaei embractum81
Jegyzetek82
Mártások83
Mártások különféle halakhoz83
Mártások murénához84
Mártások angolnához85
Jegyzetek86
Melléklet87
A gyakrabban előforduló kifejezések magyarázata87
Római mértékegységek89

Marcus Gavius Apicius

Marcus Gavius Apicius műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Marcus Gavius Apicius könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem