1.061.942

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Ökológiai szemléletű állatitermék-előállítás

Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 495 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-9553-32-8
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az állattenyésztés táplálékunkat, az ökológiai szemléletű állattenyésztés jó egészségünket és környezetünk épségét biztosítja. Ezt a jelmondatot minden ökogazda elfogadja, érti és cselekszi.
A... Tovább

Előszó

Az állattenyésztés táplálékunkat, az ökológiai szemléletű állattenyésztés jó egészségünket és környezetünk épségét biztosítja. Ezt a jelmondatot minden ökogazda elfogadja, érti és cselekszi.
A jelen könyv szerzői és szerkesztői ezt a törekvést igyekeztek a tárgyalt témakörök középpontjába helyezni. A közöltek nem előzmény nélküliek. Elég, ha az általunk is írt "Ökológiai gazdálkodás" című tankönyvre utalunk. (2001) Vissza

Tartalom

Előszó15
Fajok és fajták, sajátosságaik, tartásuk, tenyésztésük, gondozásuk, szaporításuk17
Alapelvek17
A szarvasmarha17
Tejtermelő fajták (kettős vagy vegyes hasznosítású fajták)17
Húshasznú szarvasmarha fajták21
A szarvasmarha takarmányozása32
Szarvasmarhatartás-technológia39
A juh42
A jelentősebb, az öko állattenyésztésben felhasználható, hazánkban előforduló fajták42
Tartási és tenyésztési módok46
Takarmányozás47
A termék-előállítás lehetőségei49
A kecske51
Kecske származása51
A hazai ökológiai tartásban szerepet játszó fajták51
A kecske takarmányozása53
A bivaly57
Tartás-tenyésztés57
Takarmányozás58
Küllem, tulajdonságok, testméretek58
Termékek58
Állategészségügy60
A ló61
Jelentősebb hazai lófajtáink61
A ló szaporítása, felnevelése63
A lovak elhelyezése, gondozása64
A lovak takarmányozása67
A lótenyésztés termékei69
A lótenyésztés (tartás) jövője70
A sertés71
Sertésfajták72
Tenyésztési eljárások az ökológiai sertéstenyésztésben73
Ökológiai sertéstartás, tenyésztés, gondozás74
Az ökológiai szemlélettel tartott sertés termelése, szaporítása75
A sertés takarmányozása76
A sertés legeltetése78
A baromfiak78
Baromfifajok és -fajták79
A baromfiak szaporítása85
A baromfiak tartása87
A pulyka szabad tartása90
Gyöngytyúktartás92
Lúdtartás93
Kacsatartás95
Az ökológiai méhészet95
Alapelvek95
Magyarországon honos méhfaj az Apis mellifera carnica96
A méhcsalád összetétele97
A méhcsalád élete97
Méhlegelők Magyarországon98
A méhészet elhelyezése103
Méhészeti szempontból jelentős termesztett mezőgazdasági és kertészeti növények104
Méhes megporlást igénylő szántóföldi és kertészeti kultúrák106
Méhlegelő céljából vetett jó mézelő fajokból álló keverék107
A Nemzeti Agrár-környezetvédelmi Program szerepe az ökológiai rendszerű méhészetek kialakításában108
Méhegészségügy108
Méhészeti termékek111
A méhészet magyarországi helyzete117
Ökológiai szemléletű haltermék előállítás118
Bevezetés118
Az ökológiai állattartásban szereplő halfajok123
Ökológiai jellegű, de nemcsak őshonos fajokkal megvalósított haltenyésztés124
Takarmányozás125
Az ökológiai haltenyésztés egyéb technológiai elemei126
Az ökológiai alapú haltenyésztés állategészségügye127
Az ökológiai haltenyésztésnek és feltételrendszerének ellenőrzése128
Az ökológiai alapú haltenyésztés marketingje129
Az ökológiai alapú haltenyésztés ökonómiája129
A vadon élő állatfajok szerepe az ökológiai alapú állattenyésztésben130
Zárttéri vadtenyésztés alapelvei130
A vaddisznó tenyésztése138
A házinyúl139
Fajták140
Tartási körülmények141
Takarmányozás143
Termék-előállítás144
Állategészségügy144
Ellenőrző kérdések145
Az ökológiai szemléletű termék-előállítás termelési feltételei147
Épületek147
Építőanyagok147
Épületszerkezetek149
Állattartó épületek elhelyezése, kialakítása, méretezése153
A szarvasmarhatartás épületei és kifutói157
A juh- és kecsketartás épületei és kifutói161
A sertéstartás épületei163
A lótartás épületei és kifutói164
A baromfitartás épületei és kifutói165
A házinyúltartás épületei és kifutói170
Kiegészítő (járulékos) épületrészek, építmények172
Gépek és eszközök175
A legeltetés gépei és eszközei175
A takarmánynövények betakarításának gépei177
Takarmánytároló és -tartósító berendezések179
Az ökológiai takarmányozás gépei és eszközei180
A trágyaeltávolítás gépei183
A fejés gépei és a tejhűtés184
Állatvédelem az ökológiai alapú állattenyésztésben189
Bevezetés189
Állattartás191
Az állatszállítás195
A vágóállat tartása és kímélete195
Etológia196
A domesztikáció hatása az állati viselkedésre196
Érzékelés, tanulás198
Területtel kapcsolatos és komfortviselkedés199
A háziállatok szociális viselkedése200
Az állatok táplálkozási viselkedése203
A szaporodási viselkedés204
Növendékállatok viselkedése209
Abnormális viselkedésformák211
Ember-állat kapcsolat214
Ellenőrző kérdések215
Takarmányozás217
Alapelvek217
Zöldtakarmányok218
Egyszikű szántóföldi zöldtakarmányok218
Pillangós szántóföldi zöldtakarmányok220
Egyéb leveles szántóföldi takarmánynövények221
Zöldtakarmány-keverékek222
Gyökér-, gumós és egyéb lédús takarmányok223
Szénák, szénalisztek225
Silózott takarmányok226
Magvak, szemestakarmányok226
Gabonamagvak227
Hüvelyes magvak229
Olajos magvak231
Melléktermékek232
Cséplési melléktermékek232
Élelmiszer-ipari melléktermékek234
Nem hagyományos takarmányok242
Erdei fák termése242
Növényi csírák243
Fűszerek és gyógynövények243
A gombatermesztés hulladékai243
Ásványi eredetű takarmánykiegészítő anyagok243
Aminosavak244
Takarmánykiegészítők244
A víz246
Takarmányok eltartása, tárolása248
Ellenőrző kérdések249
Az ökológiai alapú legeltetés és tartási módok, gyepgazdálkodás251
Alapelvek251
A gyep növényzete252
Az ősgyepek szerepe az öko-gyepgazdálkodásban254
A telepített gyepek szerepe az öko-gyepgazdálkodásban255
A gazdasági állatok gyepigénye és az ökogyepek255
Az ökogyep termesztése257
A gyep telepítése és felülvetése257
A telepítés agrotechnikája259
Gyomszabályozás az ökológiai gyepeken261
A gyep tápanyagellátásának ökológiai lehetőségei263
A gyep termésképzése265
A gyepalkotók hatása a termésképzésre266
A legelő állatigénye és a gyep termésmegoszlás kapcsolata266
Legelőhasználat, legeltetési módok268
Terelgető, pásztoroló legeltetési formák268
Adagoló legeltetési formák270
Gazdasági állatok legeltetése271
Szarvasmarha-legeltetés271
Juhok legeltetése276
Kecskelegeltetés279
Sertéslegeltetés281
Lólegeltetés286
Gyepszénakészítés287
A lazaszéna-készítés289
Bálázott- vagy tömörítettszéna-készítés289
A szénakészítés veszteségei290
Tartósított gyeptakarmány-készítés silózással291
Ellenőrző kérdések292
Az ökológiai alapú állattenyésztés, állattartás állategészségügye295
Alapelvek295
Alternatív gyógymódok297
Állathigiéniai követelmények304
Környezeti tényezők és azok hatása az állati szervezetre304
Járványvédelem315
Az alapanyag-előállítás állategészségügyie322
A fontosabb fertőző állatbetegségek, a megelőzés és a védekezés322
A nem fertőző eredetű állatbetegségek és a kezelésük lehetőségei324
Ellenőrző kérdések326
Az ökológiai állattartás és állatitermék-előállítás ellenőrzése, tanúsítása329
Alapelvek329
A magyar ökológiai gazdálkodás ellenőrzésének rövid története330
Az ökológiai gazdálkodás ellenőrzésének története331
A magyar ökológiai gazdálkodás szabályozása332
Bejelentkezés az ökológiai gazdálkodás rendszerébe333
Az átállás az ökológiai állattartásra335
A takarmánytermő területek átállítása335
Egyidejű átállás336
Az állatok átállítása336
Az állatok származása337
A takarmányozás előírásainak értékelése a Magyarországi gyakorlatban339
Az ökológiai állattartás állat-egészségügyi előírásai és értelmezésük az ellenőrzési renszerben341
Különbségek a szokványos és az ökológiai állattartás gyakorlatában, az állatok szállítása és jelölése343
Az állatok épületekben és azon kívüli tartásának előírásai és azok érvényesülése az ökológiai gazdaságban345
Az emlősök tartásának előírásai347
A baromfi tartásának előírásai349
Az ökológiai gazdálkodáshoz kapcsolódó különleges adminisztratív intézkedések350
Az állatitermék-feldolgozás ellenőrzésének gyakorlata351
A feldolgozó üzemekkel szembeni követelmények351
Az állati eredetű élelmiszerekre vonatkozó előírások351
Az ellenőrzés és tanúsítás menete352
Ellenőrző kérdések355
Az ökológiai alapú állati termékek, előállításuk, forgalmazásuk357
Alapelvek357
Élelmiszer-biztonság357
Tápérték358
Érzékszervi és funkcionális tulajdonságok358
Etikai követelmények360
Feldolgozás361
A gyártmányfejlesztés lehetőségei362
Forgalmazás364
Mezőgazdasági termékek jelölése364
Több összetevőből álló, ill. feldolgozott termék jelölése365
A hústermékek előállításának technológiai alapjai365
A hús365
Hőkezelt termékek366
Füstölés367
Szárazáruk368
Az alapanyagok minősítése, minőségi feltételek369
Alapelvek373
A sajtok374
A túró374
A vaj376
A hús és hústermékek376
Marhahús376
Juhhús380
Kecskehús382
Bivalyhús383
Lóhús383
Sertéshús384
Baromfihús387
A tej és a tejtermékek389
Szarvasmarha389
Juh389
A kecsketej389
Egyéb termékek391
Tojás391
Bőrök, prémek, gyapjú, szőr, trófeák395
Ellenőrző kérdések397
Az ökológiai alapú állattenyésztés marketingje399
A fogyasztói magatartás változásai399
Marketing alapfogalmak401
A marketing definíciója401
Marketingstratégia401
A marketingkoncepció kifejlődése402
Marketingcélok - marketingterv402
Megkülönböztető versenyelőny404
A termelési és piacrajutási költségek csökkentése405
Tőkekoncentráció405
Stratégiai partnerség406
Koordináció, integráció407
Magas piaci értéket képviselő termékek előállítása407
A feldolgozottsági szint növelése408
Minőségjavítás, minőségbiztosítás408
Hatékony marketingeszközök az élelmiszerértékesítésben409
Márka409
Kereskedelmi márka410
Cégnév vagy márkanév?411
Védjegy412
Direkt értékesítés falusi portákon414
Ökoturizmus415
Ellenőrző kérdések415
Az ökológiai alapú állattenyésztés ökonómiája417
Alapelvek417
Motiváció, érdekeltség, ösztönzés419
Közgazdasági sajátosságok421
Hozam-ár-költség viszonyok421
Erőforrások (munkaerő, föld, tőke)424
Beruházás mutatói428
Az ökológiai alapú állattenyésztő gazdaság üzleti terve, a döntés előkészítése429
Az üzleti terv szerkezete430
Ökológiai állattartó modellüzemek434
Szarvasmarhatartó (-tenyésztő) gazdaság, húshasznú állattartás434
Szarvasmarhatartó ökogazdaság, tejtermelő tehenészet436
Juhtartó ökogazdaság439
Sertéstartó ökogazdaság440
Ökológiai tojástermelés443
Ökológiai húscsirkehizlalás445
Ellenőrző kérdések447
Függelék449
Ökológia tartásra alkalmas, egyéb fajok és fajták449
Galamb449
Strucc452
Emu456
Ökogasztronómia458
Alapelvek, az ökológiai alapú állati termékek humán-egészségügyi hatásai458
Táplálkozási és élvezeti értéket befolyásoló tényezők459
Ellenőrző kérdések461
Mellékletek463
Irodalom478
Contents487
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem