kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Szaktudás Kiadó Ház |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 495 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | 963-9553-32-8 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér illusztrációkkal. |
Előszó | 15 |
Fajok és fajták, sajátosságaik, tartásuk, tenyésztésük, gondozásuk, szaporításuk | 17 |
Alapelvek | 17 |
A szarvasmarha | 17 |
Tejtermelő fajták (kettős vagy vegyes hasznosítású fajták) | 17 |
Húshasznú szarvasmarha fajták | 21 |
A szarvasmarha takarmányozása | 32 |
Szarvasmarhatartás-technológia | 39 |
A juh | 42 |
A jelentősebb, az öko állattenyésztésben felhasználható, hazánkban előforduló fajták | 42 |
Tartási és tenyésztési módok | 46 |
Takarmányozás | 47 |
A termék-előállítás lehetőségei | 49 |
A kecske | 51 |
Kecske származása | 51 |
A hazai ökológiai tartásban szerepet játszó fajták | 51 |
A kecske takarmányozása | 53 |
A bivaly | 57 |
Tartás-tenyésztés | 57 |
Takarmányozás | 58 |
Küllem, tulajdonságok, testméretek | 58 |
Termékek | 58 |
Állategészségügy | 60 |
A ló | 61 |
Jelentősebb hazai lófajtáink | 61 |
A ló szaporítása, felnevelése | 63 |
A lovak elhelyezése, gondozása | 64 |
A lovak takarmányozása | 67 |
A lótenyésztés termékei | 69 |
A lótenyésztés (tartás) jövője | 70 |
A sertés | 71 |
Sertésfajták | 72 |
Tenyésztési eljárások az ökológiai sertéstenyésztésben | 73 |
Ökológiai sertéstartás, tenyésztés, gondozás | 74 |
Az ökológiai szemlélettel tartott sertés termelése, szaporítása | 75 |
A sertés takarmányozása | 76 |
A sertés legeltetése | 78 |
A baromfiak | 78 |
Baromfifajok és -fajták | 79 |
A baromfiak szaporítása | 85 |
A baromfiak tartása | 87 |
A pulyka szabad tartása | 90 |
Gyöngytyúktartás | 92 |
Lúdtartás | 93 |
Kacsatartás | 95 |
Az ökológiai méhészet | 95 |
Alapelvek | 95 |
Magyarországon honos méhfaj az Apis mellifera carnica | 96 |
A méhcsalád összetétele | 97 |
A méhcsalád élete | 97 |
Méhlegelők Magyarországon | 98 |
A méhészet elhelyezése | 103 |
Méhészeti szempontból jelentős termesztett mezőgazdasági és kertészeti növények | 104 |
Méhes megporlást igénylő szántóföldi és kertészeti kultúrák | 106 |
Méhlegelő céljából vetett jó mézelő fajokból álló keverék | 107 |
A Nemzeti Agrár-környezetvédelmi Program szerepe az ökológiai rendszerű méhészetek kialakításában | 108 |
Méhegészségügy | 108 |
Méhészeti termékek | 111 |
A méhészet magyarországi helyzete | 117 |
Ökológiai szemléletű haltermék előállítás | 118 |
Bevezetés | 118 |
Az ökológiai állattartásban szereplő halfajok | 123 |
Ökológiai jellegű, de nemcsak őshonos fajokkal megvalósított haltenyésztés | 124 |
Takarmányozás | 125 |
Az ökológiai haltenyésztés egyéb technológiai elemei | 126 |
Az ökológiai alapú haltenyésztés állategészségügye | 127 |
Az ökológiai haltenyésztésnek és feltételrendszerének ellenőrzése | 128 |
Az ökológiai alapú haltenyésztés marketingje | 129 |
Az ökológiai alapú haltenyésztés ökonómiája | 129 |
A vadon élő állatfajok szerepe az ökológiai alapú állattenyésztésben | 130 |
Zárttéri vadtenyésztés alapelvei | 130 |
A vaddisznó tenyésztése | 138 |
A házinyúl | 139 |
Fajták | 140 |
Tartási körülmények | 141 |
Takarmányozás | 143 |
Termék-előállítás | 144 |
Állategészségügy | 144 |
Ellenőrző kérdések | 145 |
Az ökológiai szemléletű termék-előállítás termelési feltételei | 147 |
Épületek | 147 |
Építőanyagok | 147 |
Épületszerkezetek | 149 |
Állattartó épületek elhelyezése, kialakítása, méretezése | 153 |
A szarvasmarhatartás épületei és kifutói | 157 |
A juh- és kecsketartás épületei és kifutói | 161 |
A sertéstartás épületei | 163 |
A lótartás épületei és kifutói | 164 |
A baromfitartás épületei és kifutói | 165 |
A házinyúltartás épületei és kifutói | 170 |
Kiegészítő (járulékos) épületrészek, építmények | 172 |
Gépek és eszközök | 175 |
A legeltetés gépei és eszközei | 175 |
A takarmánynövények betakarításának gépei | 177 |
Takarmánytároló és -tartósító berendezések | 179 |
Az ökológiai takarmányozás gépei és eszközei | 180 |
A trágyaeltávolítás gépei | 183 |
A fejés gépei és a tejhűtés | 184 |
Állatvédelem az ökológiai alapú állattenyésztésben | 189 |
Bevezetés | 189 |
Állattartás | 191 |
Az állatszállítás | 195 |
A vágóállat tartása és kímélete | 195 |
Etológia | 196 |
A domesztikáció hatása az állati viselkedésre | 196 |
Érzékelés, tanulás | 198 |
Területtel kapcsolatos és komfortviselkedés | 199 |
A háziállatok szociális viselkedése | 200 |
Az állatok táplálkozási viselkedése | 203 |
A szaporodási viselkedés | 204 |
Növendékállatok viselkedése | 209 |
Abnormális viselkedésformák | 211 |
Ember-állat kapcsolat | 214 |
Ellenőrző kérdések | 215 |
Takarmányozás | 217 |
Alapelvek | 217 |
Zöldtakarmányok | 218 |
Egyszikű szántóföldi zöldtakarmányok | 218 |
Pillangós szántóföldi zöldtakarmányok | 220 |
Egyéb leveles szántóföldi takarmánynövények | 221 |
Zöldtakarmány-keverékek | 222 |
Gyökér-, gumós és egyéb lédús takarmányok | 223 |
Szénák, szénalisztek | 225 |
Silózott takarmányok | 226 |
Magvak, szemestakarmányok | 226 |
Gabonamagvak | 227 |
Hüvelyes magvak | 229 |
Olajos magvak | 231 |
Melléktermékek | 232 |
Cséplési melléktermékek | 232 |
Élelmiszer-ipari melléktermékek | 234 |
Nem hagyományos takarmányok | 242 |
Erdei fák termése | 242 |
Növényi csírák | 243 |
Fűszerek és gyógynövények | 243 |
A gombatermesztés hulladékai | 243 |
Ásványi eredetű takarmánykiegészítő anyagok | 243 |
Aminosavak | 244 |
Takarmánykiegészítők | 244 |
A víz | 246 |
Takarmányok eltartása, tárolása | 248 |
Ellenőrző kérdések | 249 |
Az ökológiai alapú legeltetés és tartási módok, gyepgazdálkodás | 251 |
Alapelvek | 251 |
A gyep növényzete | 252 |
Az ősgyepek szerepe az öko-gyepgazdálkodásban | 254 |
A telepített gyepek szerepe az öko-gyepgazdálkodásban | 255 |
A gazdasági állatok gyepigénye és az ökogyepek | 255 |
Az ökogyep termesztése | 257 |
A gyep telepítése és felülvetése | 257 |
A telepítés agrotechnikája | 259 |
Gyomszabályozás az ökológiai gyepeken | 261 |
A gyep tápanyagellátásának ökológiai lehetőségei | 263 |
A gyep termésképzése | 265 |
A gyepalkotók hatása a termésképzésre | 266 |
A legelő állatigénye és a gyep termésmegoszlás kapcsolata | 266 |
Legelőhasználat, legeltetési módok | 268 |
Terelgető, pásztoroló legeltetési formák | 268 |
Adagoló legeltetési formák | 270 |
Gazdasági állatok legeltetése | 271 |
Szarvasmarha-legeltetés | 271 |
Juhok legeltetése | 276 |
Kecskelegeltetés | 279 |
Sertéslegeltetés | 281 |
Lólegeltetés | 286 |
Gyepszénakészítés | 287 |
A lazaszéna-készítés | 289 |
Bálázott- vagy tömörítettszéna-készítés | 289 |
A szénakészítés veszteségei | 290 |
Tartósított gyeptakarmány-készítés silózással | 291 |
Ellenőrző kérdések | 292 |
Az ökológiai alapú állattenyésztés, állattartás állategészségügye | 295 |
Alapelvek | 295 |
Alternatív gyógymódok | 297 |
Állathigiéniai követelmények | 304 |
Környezeti tényezők és azok hatása az állati szervezetre | 304 |
Járványvédelem | 315 |
Az alapanyag-előállítás állategészségügyie | 322 |
A fontosabb fertőző állatbetegségek, a megelőzés és a védekezés | 322 |
A nem fertőző eredetű állatbetegségek és a kezelésük lehetőségei | 324 |
Ellenőrző kérdések | 326 |
Az ökológiai állattartás és állatitermék-előállítás ellenőrzése, tanúsítása | 329 |
Alapelvek | 329 |
A magyar ökológiai gazdálkodás ellenőrzésének rövid története | 330 |
Az ökológiai gazdálkodás ellenőrzésének története | 331 |
A magyar ökológiai gazdálkodás szabályozása | 332 |
Bejelentkezés az ökológiai gazdálkodás rendszerébe | 333 |
Az átállás az ökológiai állattartásra | 335 |
A takarmánytermő területek átállítása | 335 |
Egyidejű átállás | 336 |
Az állatok átállítása | 336 |
Az állatok származása | 337 |
A takarmányozás előírásainak értékelése a Magyarországi gyakorlatban | 339 |
Az ökológiai állattartás állat-egészségügyi előírásai és értelmezésük az ellenőrzési renszerben | 341 |
Különbségek a szokványos és az ökológiai állattartás gyakorlatában, az állatok szállítása és jelölése | 343 |
Az állatok épületekben és azon kívüli tartásának előírásai és azok érvényesülése az ökológiai gazdaságban | 345 |
Az emlősök tartásának előírásai | 347 |
A baromfi tartásának előírásai | 349 |
Az ökológiai gazdálkodáshoz kapcsolódó különleges adminisztratív intézkedések | 350 |
Az állatitermék-feldolgozás ellenőrzésének gyakorlata | 351 |
A feldolgozó üzemekkel szembeni követelmények | 351 |
Az állati eredetű élelmiszerekre vonatkozó előírások | 351 |
Az ellenőrzés és tanúsítás menete | 352 |
Ellenőrző kérdések | 355 |
Az ökológiai alapú állati termékek, előállításuk, forgalmazásuk | 357 |
Alapelvek | 357 |
Élelmiszer-biztonság | 357 |
Tápérték | 358 |
Érzékszervi és funkcionális tulajdonságok | 358 |
Etikai követelmények | 360 |
Feldolgozás | 361 |
A gyártmányfejlesztés lehetőségei | 362 |
Forgalmazás | 364 |
Mezőgazdasági termékek jelölése | 364 |
Több összetevőből álló, ill. feldolgozott termék jelölése | 365 |
A hústermékek előállításának technológiai alapjai | 365 |
A hús | 365 |
Hőkezelt termékek | 366 |
Füstölés | 367 |
Szárazáruk | 368 |
Az alapanyagok minősítése, minőségi feltételek | 369 |
Alapelvek | 373 |
A sajtok | 374 |
A túró | 374 |
A vaj | 376 |
A hús és hústermékek | 376 |
Marhahús | 376 |
Juhhús | 380 |
Kecskehús | 382 |
Bivalyhús | 383 |
Lóhús | 383 |
Sertéshús | 384 |
Baromfihús | 387 |
A tej és a tejtermékek | 389 |
Szarvasmarha | 389 |
Juh | 389 |
A kecsketej | 389 |
Egyéb termékek | 391 |
Tojás | 391 |
Bőrök, prémek, gyapjú, szőr, trófeák | 395 |
Ellenőrző kérdések | 397 |
Az ökológiai alapú állattenyésztés marketingje | 399 |
A fogyasztói magatartás változásai | 399 |
Marketing alapfogalmak | 401 |
A marketing definíciója | 401 |
Marketingstratégia | 401 |
A marketingkoncepció kifejlődése | 402 |
Marketingcélok - marketingterv | 402 |
Megkülönböztető versenyelőny | 404 |
A termelési és piacrajutási költségek csökkentése | 405 |
Tőkekoncentráció | 405 |
Stratégiai partnerség | 406 |
Koordináció, integráció | 407 |
Magas piaci értéket képviselő termékek előállítása | 407 |
A feldolgozottsági szint növelése | 408 |
Minőségjavítás, minőségbiztosítás | 408 |
Hatékony marketingeszközök az élelmiszerértékesítésben | 409 |
Márka | 409 |
Kereskedelmi márka | 410 |
Cégnév vagy márkanév? | 411 |
Védjegy | 412 |
Direkt értékesítés falusi portákon | 414 |
Ökoturizmus | 415 |
Ellenőrző kérdések | 415 |
Az ökológiai alapú állattenyésztés ökonómiája | 417 |
Alapelvek | 417 |
Motiváció, érdekeltség, ösztönzés | 419 |
Közgazdasági sajátosságok | 421 |
Hozam-ár-költség viszonyok | 421 |
Erőforrások (munkaerő, föld, tőke) | 424 |
Beruházás mutatói | 428 |
Az ökológiai alapú állattenyésztő gazdaság üzleti terve, a döntés előkészítése | 429 |
Az üzleti terv szerkezete | 430 |
Ökológiai állattartó modellüzemek | 434 |
Szarvasmarhatartó (-tenyésztő) gazdaság, húshasznú állattartás | 434 |
Szarvasmarhatartó ökogazdaság, tejtermelő tehenészet | 436 |
Juhtartó ökogazdaság | 439 |
Sertéstartó ökogazdaság | 440 |
Ökológiai tojástermelés | 443 |
Ökológiai húscsirkehizlalás | 445 |
Ellenőrző kérdések | 447 |
Függelék | 449 |
Ökológia tartásra alkalmas, egyéb fajok és fajták | 449 |
Galamb | 449 |
Strucc | 452 |
Emu | 456 |
Ökogasztronómia | 458 |
Alapelvek, az ökológiai alapú állati termékek humán-egészségügyi hatásai | 458 |
Táplálkozási és élvezeti értéket befolyásoló tényezők | 459 |
Ellenőrző kérdések | 461 |
Mellékletek | 463 |
Irodalom | 478 |
Contents | 487 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.