kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Szaktudás Kiadó Ház |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 342 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 978-963-9736-41-2 |
Megjegyzés: | Színes fotókkal. |
Előszó | 325 |
Ökológiai gazdálkodás a kertészeti termelésben | 327 |
Timon Béla: Ökológiai gyümölcstermesztés | 329 |
Az ökológiai gyümölcstermesztés helye és jelentősége | 329 |
Művelési rendszerek az ökológiai gyümölcstermesztésben | 341 |
Termőültetvények ápolási munkái | 346 |
Az almatermesztés technológiájának alapvető műveletei | 360 |
A csonthéjas termésűek termesztéstechnológiai műveletei | 361 |
Bogyósgyümölcsűek ökológiai termesztése | 363 |
A hagyományos technológiával kezelt ültetvény átállítása | 367 |
Bioházikert | 369 |
Szórványgyümölcsösök | 370 |
Betakarítás, értékesítés, tárolás | 371 |
Gyümölcsfeldolgozás | 373 |
G. Tóth Magdolna: Fajtahasználat az ökológiai gyümölcstermesztésben | 375 |
Agroforestry rendszerek | 395 |
Az agroforestry jellemzői | 396 |
Az agroforestry rendszerek osztályozása | 396 |
A fák potenciális szerepe | 397 |
Az agroforestry rendszerek előnyei | 399 |
Az agroforestry rendszerek néhány korlátozó tényezője | 400 |
Agroforestry rendszerek tervezése | 401 |
Az agroforestry kezelési változatai | 402 |
Sövények, élő kerítések | 403 |
A szőlő ökológiai termesztése | 410 |
Bevezetés | 410 |
A terület kiválasztása | 411 |
Fajtahasználat | 411 |
Művelési mód | 413 |
Tápanyagellátás | 413 |
Vízellátás | 417 |
Talajművelés | 418 |
Takarónövényes művelés | 419 |
Fitotechnikai műveletek | 424 |
Növényvédelem | 425 |
Ökológiai zöldségtermesztés | 432 |
Bevezetés | 432 |
A zöldségtermesztés általános jellemzése | 432 |
A zöldségfajok ökológiai termesztése | 446 |
Ökológiai termesztés a zöldséghajtatásban | 473 |
Ökológiai gombatermesztés | 482 |
Bevezetés | 482 |
Termesztett csiperkegomba | 482 |
Laskagombák | 485 |
Shii take | 486 |
Ökológiai gazdálkodás a gyógynövénytermesztésben | 486 |
Az ökológiai gazdálkodás jelentősége a gyógynövény ágazatban | 486 |
Az ökológiai drogelőállítás helyzete Európában és hazánkban | 487 |
Az ökológiai drogelőállítás általános kérdései | 489 |
A termesztés legfontosabb lépései | 490 |
Betakarítás utáni műveletek | 496 |
Ökonyersanyagok és feldolgozott élelmiszerek minősége, minősítése | 499 |
Minőségbiztosítási rendszerek | 501 |
Az ISO 9000 szabványok, a minőségbiztosítási rendszerek | 501 |
A minőségbiztosítási rendszer kiépítése | 505 |
A minőségbiztosítási rendszerek alkalmazásának előnyei és hátrányai | 506 |
Minőségbiztosítási rendszerek továbbfejlődése | 506 |
A HACCP élelmiszerbiztonsági rendszer | 507 |
Az ökogazdálkodás hatása az élelmiszerminőségre és -biztonságra | 507 |
Élelmiszerminőség és biztonság áttekintése és szabályozása | 507 |
Az öko-élelmiszerekre vonatkozó specifikus élelmiszer-minőségi és -biztonsági szempontok | 509 |
Bioélelmiszerek előállítása | 517 |
Tartósítás | 517 |
Aszalás, szárítás | 519 |
Tejsavas erjesztés | 522 |
Hőkezeléses tartósítás | 524 |
Bébiételek | 526 |
A termőhelyek kiválasztása | 526 |
A fajta kiválasztása | 527 |
Szerződéses termeltetés | 528 |
A termelők ellenőrzésének rendszere | 528 |
ISO 9000 minőségbiztosítási rendszer alkalmazása | 529 |
A termelés minőségbiztosítási rendszere | 529 |
HACCP rendszer | 531 |
Bioborkészítés | 532 |
Mi a biobor? | 532 |
Általános előírások a biborok készítéséhez | 533 |
A biobor készítés főbb szempontjai | 533 |
A biobor készítésnél alkalmazható eljárások és anyagok összefoglalása | 533 |
A bioborok ellenőrzése és minősítése | 534 |
A bioborok piaca | 535 |
A szőlőfeldolgozás | 536 |
Borkészítés | 539 |
Ökonómiai és marketingkérdések az ökológiai gazdálkodásban | 543 |
Az ökológiai gazdálkodás és az externális hatások összefüggései | 545 |
Az externális hatások fogalma, értelmezése | 545 |
Az externális hatások közgazdasági jelentősége | 548 |
Az externális hatások típusai | 551 |
Az externális hatások gazdasági kezelése, internalizálása | 555 |
A mezőgazdaság és a környezet kapcsolatai, negatív és pozitív externális hatások a mezőgazdaságban | 562 |
Az ökológiai gazdálkodás közgazdasági elemzése | 566 |
A területegységre jutó hozamok | 566 |
A termékek ára | 569 |
A termelési költségek | 570 |
A jövedelmezőség | 575 |
Az ökológiai gazdálkodás marketingkérdései | 581 |
Marketingstratégia. Hogyan segít a marketing? | 582 |
A kiskereskedelem stratégiai alapelvei | 584 |
A polcrendezés alapelvei | 587 |
Közvetlen értékesítés | 588 |
A beszállítói programok | 593 |
Az ökológiai birtoktervezés alapjai | 594 |
Az ökológiai birtoktervezés szempontjai | 594 |
Az ökológiai birtoktervezés folyamata | 596 |
Ökológiai birtoktervezés a "BIOPLAN" modellel | 597 |
Függelék | 619 |
2/2000. (i. 18.) Fvm-köm együttes rendelet a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek ökológiai követelmények szerinti előállításának, forgalmazásának és jelölésének részletes szabályairól | 619 |
Fogalommeghatározások | 619 |
Az ökológiai termelés és feldolgozás feltételei | 619 |
Az ökológiai termelésből származó termékek jelölésének részletes feltételei | 620 |
Az ökológiai termelés tanúsításának módja | 621 |
A hatósági eljárásban fizetendő igazgatási szolgáltatási díjak | 622 |
Átmeneti és záró rendelkezések | 622 |
1. számú melléklet a 2/2000. (I. 18.) FVM-KöM együttes rendelethez | 623 |
2. számú melléklet a 2/2000. (I. 18.) FVM-KöM együttes rendelethez | 625 |
3. számú melléklet a 2/2000. (I. 18.) FVM-KöM együttes rendelethez | 627 |
4. számú melléklet a 2/2000. (I. 18.) FVM-KöM együttes rendelethez | 631 |
5. számú melléklet a 2/2000. (I. 18.) FVM-KöM együttes rendelethez | 637 |
Irodalom | 639 |
Tárgymutató | 651 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.