1.063.258

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Óbuda régi ízei

Gasztronómiai kalandozás a múltban

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Aquincum Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 192 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 978-963-87803-6-2
Megjegyzés: Néhány feekete-fehér fotóval, illusztrációkkal. Angol és német nyelvű összefoglalóval.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Varázslatos Óbuda. Megannyi velünk élő történelmi emlék. De hol vannak a muskátlis, leanderes kis udvarok, ahol az ősszel üstben főzött szilvalekvár illata lengett? Hol vannak azok a régi paradicsombefőzések, amik a gyakran 10-15 főből is álló családok részére biztosították egész télen a jobbnál jobb ételek sorát? Hol a cseresznye-búcsú, a szüret vidámsága, a disznóvágás semmihez sem hasonlítható téli hangulata? A szerző, aki immár harmadik könyvében foglalkozik a szeretett városrész múltjával és hagyományaival, ebben a kötetben Óbuda régi konyháját, íz világát, étkezési szokásait eleveníti fel.
Vajon mit ettek eleink, mit hoztak magukkal az óhazából a bevándorolt német családok, és mit fogadtak be később, akár más népek konyhájából? Milyen,volt a dolgos hétköznapok étrendje? És mi került a szépen megterített ünnepi asztalra?
A kötet közel kétszáz olyan receptet is ismertet, amelyet dédanyáink főztek meg szeretteiknek egykoron. Régi óbudai családok leszármazottainak féltve őrzött... Tovább

Fülszöveg

Varázslatos Óbuda. Megannyi velünk élő történelmi emlék. De hol vannak a muskátlis, leanderes kis udvarok, ahol az ősszel üstben főzött szilvalekvár illata lengett? Hol vannak azok a régi paradicsombefőzések, amik a gyakran 10-15 főből is álló családok részére biztosították egész télen a jobbnál jobb ételek sorát? Hol a cseresznye-búcsú, a szüret vidámsága, a disznóvágás semmihez sem hasonlítható téli hangulata? A szerző, aki immár harmadik könyvében foglalkozik a szeretett városrész múltjával és hagyományaival, ebben a kötetben Óbuda régi konyháját, íz világát, étkezési szokásait eleveníti fel.
Vajon mit ettek eleink, mit hoztak magukkal az óhazából a bevándorolt német családok, és mit fogadtak be később, akár más népek konyhájából? Milyen,volt a dolgos hétköznapok étrendje? És mi került a szépen megterített ünnepi asztalra?
A kötet közel kétszáz olyan receptet is ismertet, amelyet dédanyáink főztek meg szeretteiknek egykoron. Régi óbudai családok leszármazottainak féltve őrzött családi relikviái közül kerültek elő ezek a leírások, köszönet érte! A receptek többsége ma is jól használható; érdemes kipróbálni őket.
Éljük át újra, fedezzük fel, milyenek Óbuda csaknem elfeledett, régi ízei! Vissza

Tartalom

Köszöntő 3
Ajánló 5
Előszó 7
Egy kis rövid történelem 11
Óbuda ünnepei 33
Levesek 47
Levesbetétek 65
Mártások 71
Egytálételek 77
Húsételek 87
Marhahúsok 89
Sertéshúsok 94
Szárnyasok 113
Halak 117
Uzsonnára, hideg vacsorára 119
Tészták, sütemények 127
Savanyúságok, befőtt, lekvár 155
Italok 166
Háztartási tudnivalók 176
Jó tanácsok sütéshez, főzéshez 179
Zárszó 181
Irodalomjegyzék 182
Den alten Geschmäcken von Óbuda (német összefoglaló) 183
Óbudas old tastes (angol összefoglaló) 186
Tárgymutató 189

Gálosfai Jenőné

Gálosfai Jenőné műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Gálosfai Jenőné könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem