1.059.328

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Nyúltenyésztők kézikönyve

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 425 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 18 cm
ISBN: 963-231-971-0
Megjegyzés: A könyv színes és fekete-fehér fotókat, ábrákat tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A szerkesztő "A nyúltenyésztés kézikönyve" visszhangja alapján a téma újszerű feldolgozására vállalkozott. Szem előtt tartotta azt, hogy miután a vágónyúltermelés néhány igen jól szervezett elsősorban a tenyészanyag előállításával foglalkozó nagyüzem kivételével döntő részben háztáji körülmények között folyik, az ismeretanyagot olyan formában célszerű feldolgozni, hogy azt az alapfokú és felsőfokú ismeretekkel rendelkezők is hasznosítani tudják. E mellett részletesen foglalkozik az utóbbi években fellendült angóranyúltartás és tenyésztés ismereteivel.
A könyv 11 fő fejezetben, naprakészen tartalmazza a nyúltenyésztéssel és -tartással kapcsolatos összes elméleti és gyakorlati tudnivalót. A nyúl anatómiájának és élettanának rövid ismertetése után a szerzők foglalkoznak a házinyúl genetikájával és tenyésztésével, majd a nyúlfajtákat mutatják be. Ezt követi a takarmányozást tartalmazó fejezet. A háztáji és nagyüzemi elhelyezés tudnivalóit elkülönítetten ismertetik. A 9. fejezet... Tovább

Fülszöveg

A szerkesztő "A nyúltenyésztés kézikönyve" visszhangja alapján a téma újszerű feldolgozására vállalkozott. Szem előtt tartotta azt, hogy miután a vágónyúltermelés néhány igen jól szervezett elsősorban a tenyészanyag előállításával foglalkozó nagyüzem kivételével döntő részben háztáji körülmények között folyik, az ismeretanyagot olyan formában célszerű feldolgozni, hogy azt az alapfokú és felsőfokú ismeretekkel rendelkezők is hasznosítani tudják. E mellett részletesen foglalkozik az utóbbi években fellendült angóranyúltartás és tenyésztés ismereteivel.
A könyv 11 fő fejezetben, naprakészen tartalmazza a nyúltenyésztéssel és -tartással kapcsolatos összes elméleti és gyakorlati tudnivalót. A nyúl anatómiájának és élettanának rövid ismertetése után a szerzők foglalkoznak a házinyúl genetikájával és tenyésztésével, majd a nyúlfajtákat mutatják be. Ezt követi a takarmányozást tartalmazó fejezet. A háztáji és nagyüzemi elhelyezés tudnivalóit elkülönítetten ismertetik. A 9. fejezet elsősorban a kistenyésztőknek szól. Ebben foglalják össze a tenyészanyag és a tartási eszközök beszerzésére, az értékesítés lehetőségeire, a biztosítás módjára, a szakmai szervezetekre vonatkozó tudnivalókat. A 10. fejezet az angóranyúl tenyésztését és tartását, a 11. fejezet pedig a házinyúl egészségvédelmét tartalmazza.
A könyvet számos ábra és fekete-fehér teszi szemléletessé.
Ajánljuk a könyvet valamennyi nyúltartónak. Vissza

Tartalom

Előszó13
Bevezetés (Dr. Holdas Sándor)15
A nyúl
A nyúltenyésztés népgazdasági jelentősége15
Az egyes országok nyúltenyésztésének helyzete17
A magyar nyúltenyésztés fejlődése és jelenlegi helyzete23
A nyúl elnevezése ivar, életkor és hasznosítási irány szerint25
A házinyúl rendszertani helye26
A házinyúl őse és rokonai26
A nyúl háziasítása (domesztikációja)28
Változások a domesztikáció folyamán32
Dedomesztikáció33
Irodalom34
A nyúl szervezetének fölépítése (Dr. Holdas Sándor)35
A nyúl testtájai35
A nyúl csontos váza37
A nyúl izomzata38
A nyúl emésztőrendszere39
A nyúl légzőszervei41
A vér és a nyirok sajátosságai41
A vizeletkiválasztó rendszer42
A nyúl szaporítószervei42
A nyúl idegrendszere43
A nyúl idegrendszere43
A belső elválasztású mirigyek és a hormonok43
A nyúl hőszabályozása44
A nyúl köztakarója44
A szőrnövekedés és a vedlés45
Irodalom46
A házinyúl szaporítása (Dr. Holdas Sándor)47
Az ivarzást kiváltó hormonális helyzet47
Az ivarzás külső jelei47
Peteleválás vagy ovuláció48
Az ondósejtek képződése48
A fedeztetés49
Ivararány49
Termékenyülés50
Hormonális helyzet az ivarzás után51
A magzati fejlődés51
A vemhesség51
A vemhesség megállapítása52
Az anyanyúl tartása és takarmányozása52
Az ellés körüli teendők53
Rendellenességek a termékenyülésben és az ellésben54
A mesterséges termékenyítés55
A sűrített fedeztetés57
Irodalom58
A nyúl fölnevelése (Dr. Holdas Sándor)59
A szoptatás időszaka alatti növekedés és fejlődés60
Teendők az ellés után61
A kisnyulak mesterséges fölnevelése63
Gondozás a szoptatás időszaka alatt63
Mérés és jelölés a 21. napon65
A szopós nyulak elválasztása67
Az elválasztás módszerei68
A tetoválás69
Mérések71
Növekedés és fejlődés a választás után71
A 10-12 hetes életkor72
Ivarérettség és tenyészérettség72
A tenyészállat-nevelés időszaka73
Az egyfázisos nevelés74
Irodalom75
A házinyúl genetikája és tenyésztése (Dr. Szendrő Zsolt, Dr. Holdas Sándor)77
Genetikai alapfogalmak77
A sejt fölépítése77
Kromoszómák, gének78
Mutáció79
Sejtosztódás, megtermékenyülés80
Számtartó sejtosztódás (mitózis)80
Számfelező sejtosztódás (meiózis)82
Megtermékenyülés82
Ivari kromoszómák, az ivar öröklődése83
Örökléstani alapfogalmak és jelölések84
A kvalitatív (minőségi) tulajdonságok öröklése85
Mendel törvényei85
A tarkaság törvényei90
A szőrzet minőségének öröklése91
A szín öröklése92
Öröklődő rendellenességek102
A kvantitatív (mennyiségi) tulajdonságok öröklése106
Örökölhetőségi érték109
Szelekciós előrehaladás110
Korrelációs regressziók113
A húsnyulak értékmérő tulajdonságai116
Termékenyítőképesség116
Fedeztethetőség és vemhesülési százalék118
Alomnépesség120
Fialási gyakoriság122
Tejtermelés124
Testtömeg, tömeggyarapodás127
Takarmányfogyasztás és takarmányértékesítés130
A hústermelő képesség133
A prém minősége136
Szervezeti szilárdság137
Igénytelenség138
Vérmérséklet138
Rossz szokások139
Az apaállatok szelekciójának szempontjai139
Szelekciós és tenyésztési módszerek140
Ivadékvizsgálat142
Központi ivadékvizsgálat143
Tenyésztési módszerek a nyúltenyésztésben152
Irodalom153
A házinyúl fajtái (Dr. Csikváry László, Czibulyás József, Dr. Holdas Sándor)155
Az egyes nyúlfajták jellemzése156
A nagy testű vagy óriás nyúlfajták156
A magyar óriás157
A fehér óriás158
A német tarka óriás159
A magyar fehér160
Egyéb ismertebb óriás fajták160
A középnagy testű nyúlfajták163
A bécsi kék163
A bécsi fehér164
Az alaszka165
A nagy csincsilla165
A francia nagyezüst166
A világos nagyezüst167
A német sötét nagyezüst168
Az új-zélandi fehér168
Az új-zélandi vörös170
A burgundi vörös170
A kaliforniai171
A fehér hotot nyúl172
A cseh tarka nyúl172
A japán nyúl174
A havanna nyúl174
A fehér szálkás szőrű nyúl175
A belga vitás nyúl175
A cseh megfejtő nyúl176
A dán fehér nyúl176
A szaténnyúl177
A türingiai nyúl177
Kis testű fajták177
Az angol tarka177
A hollandi tarka178
A kis csincsilla179
A marburgi mókus180
A nyestszínű nyúl180
A csernyúl181
A szász aranynyúl182
A kis kosorrú nyúl182
A kis ezüstnyulak183
A törpe fajták185
A hermelinnyúl185
A színes törpenyulak185
A törpe kosorrú nyulak185
A rövid szőrű nyúlfajták (rex fajták)186
Castor rex186
Egyéb rex fajták187
Különleges prémnyulak188
A nyestnyúl188
Az oposszumnyúl188
A hosszú szőrű fajták189
A rókanyúl189
A hibrid nyulak189
A házinyúl küllemi bírálata190
A minden fajtára érvényes általános követelmények191
Testtömeg (súly)191
Testfelépítés191
Fajtajelleg193
A szőrzet minősége (bőr)193
A szőrzet színe és jegyei (rajzolatai)194
Az összbenyomás és az aljszőrzet196
A kiállításon való részvételt kizáró okok196
A bírált nyulak minősítése196
A gyűjtemények (kollekciók) értékelése197
Irodalom197
A nyúl takarmányozása (Dr. Gippert Tibor, Dr. Holdas Sándor, Dr. Fekete Sándor)199
Az emésztőkészülék fölépítése és működése199
Az emésztőrendszer fölépítése199
Az emésztőrendszer kifejlődése az egyedi élet során201
A lágybélsár-evés (cékotrófia)201
A táplálóanyagok emésztése, fölszívódása203
A táplálékfölvétel szabályozása203
Az egyes takarmányalkotók emésztése204
A nyúlfiókák emésztésének sajátosságai206
A takarmányok táplálóértéke206
A táplálóanyagok kihasználása és az azt befolyásoló tényezők206
A táplálóanyagok hasznosulása, takarmányértékesülés210
A nyúltakarmányozásban használt takarmányegységek210
A nyúl táplálóanyag-szükséglete211
Az életfenntartó táplálóanyag-szükséglet212
A termelés táplálóanyag-szükséglete213
A nyúl táplálóanyag-ellátása217
A nyulak vízforgalma és vízszükséglete218
Nitrogéntartalmú anyagok, fehérjeellátás219
A nyulak aminosav szükséglete220
A nem fehérjeszerű nitrogéntartalmú anyagok221
A nyulak fontosabb fehérjetaakrmányai222
Nitrogénmentes szerves anyagok222
Kivonható szénhidrátok222
Nyersrostszükséglet223
A zsírok és szerepük224
A nyúl energiaellátása224
A nyúl ásványianyag-szükséglete és -ellátása225
Makro- vagy szervalkotó ásványi anyagok226
A nyúl kalcium- (mész) és foszforigénye226
A kalcium- és foszforszükséglet fedezése226
Magnézium227
Nátrium, kálium, kloridok227
Kén227
Vas227
Mikro- vagy nyomelemek227
A nyulak vitaminszükséglete228
A-vitamin228
D-vitamin230
E-vitamin230
K-vitamin230
B-vitamin-csoport231
Kolin231
C-vitamin231
Egyéb hatóanyagok231
A nyulak fontosabb takarmányai232
A zöldtakarmányok238
Gyökér- és gumós takarmányok240
Szénafélék, szalmák241
Magvak és termések243
Ipari melléktermékek246
Állati eredetű takarmányok248
Egyéb takarmányok248
Kiegészítő takarmányok249
A nyúltápok251
A takarmányok előkészítése252
A különböző hasznosítási irányú nyulak takarmányozása253
A hízó nyulak takarmányozása253
A tenyésznyulak takarmányozása255
Az angóranyulak takarmányozása258
Takarmányozási módszerek259
Az intenzív takarmányozás259
A kombinált takarmányozás261
Nyúltáp nélküli, hagyományos takarmányozás263
A takarmányozás tervezése266
A nyulak itatása267
Irodalom267
A házinyúl elhelyezése és tartása (Pacs István, Molnár Béla, Dr. Keszthelyi Kamilló)269
A nyúltelep helyének megválasztása269
A kisüzemi telephely megválasztásának általános kívánalmai270
A nagyüzemi telep helyének megválasztása, az elhelyezés általános kívánalmai271
Nyúlistállók és kiszolgálólétesítmények272
Zárt tartás és szabad tartás a kisüzemben273
Nagyüzemi zárt tartás273
A házinyúl tartásának élettani követelményei274
Etológiai megfigyelések a házinyulakon277
Technológiai lehetőségek a nyúl tartásában283
A nagyüzemi és a kisüzemi nyúltartó épületek típusai és célszerű belső elrendezése288
Épülettípusok288
Nagyüzemi épületek288
Kisüzemi épületek289
A nyúlketrecekkel szemben támasztott általános igények293
Ketrectípusok295
Egyszerű egyedi ketrecek295
Ketrecblokkok295
A nyúlketrecek fölszerelési tárgyai304
A padozat304
Az etetők305
Az itatók309
Az elletőláda311
A pihenődeszka313
A nagyüzemi házinyúltenyésztés technológiája313
Nagyüzemi munkamódszerek313
A Bikali Állami Gazdaság nyúltelepének üzemelése315
Fölnevelési módszer315
Épületek és berendezések319
Tenyésztési technológia321
A Dunavarsányi Petőfi Mezőgazdasági Termelőszövetkezet nyúltelepének üzemelése325
Ketrecek és fölszerelések326
A főbb munkamozzanatok szervezése326
A Környei Mezőgazdasági Kombinát nyúlhústermelési rendszere329
A tenyésztelep leírása és üzemeltetése330
Termelésszervezés331
A trágyakezelés megoldásai332
Irodalom334
A nyúltartással kapcsolatos általános ismeretek (Czibulyás József)335
A vágónyúl termelése és forgalmazása335
A vágónyúl-forgalmazás szervezete336
A nyúltermelési és külkereskedelmi társulás338
A Dunavarsányi Házinyúlhús-termelési Rendszer (DHR)339
Az ÁFÉSZ-ek szerepe a húsnyúl forgalmazásában343
A nyúltenyésztő szakcsoportok344
A házinyúl törzskönyvezése345
A vágónyúl minőségi követelményei348
Az élő nyulak szállítása349
A nyúl házi vágásának és földolgozása351
A tenyésznyulak biztosítása355
A nyúltenyésztők szakmai szervezetei357
Az egyesületek működése358
Az angóranyúl tenyésztése és gyapjútermelése (Dr. Csikváry László)361
Az angóra hazánkban361
Az angóra kialakulása362
Az angórafajta leírása363
A Magyarországon jelenleg található angóranyulak jellemzői364
Gyapjúismeret365
A gyapjúszál fejlődése és szöveti szerkezete366
A gyapjú szőrféléi367
A gyapjú értékmérő tulajdonságai368
A gyapjú fizikai tulajdonságai369
A nemezesedés370
Az angóranyúl vedlése371
Az angórák tenyészkiválasztásának irányelvei372
Az angóraanyák kiválasztásának szempontjai372
A bakok kiválasztásának szempontjai373
Gyapjútermelés374
Növekedési erély374
Takarmányértékesítés375
Angóra vonalhibridek előállítása375
A teljesítményvizsgálatok376
Az angóranyúl küllemi bírálata378
A nemzetközi standard378
Értékelés379
A hibák értékelése380
Az angóranyúl takarmányozása382
A táplálóanyag-szükséglet383
Az ásványianyag-szükséglet384
Az angóratápok384
Tömegtakarmányok és hulladékok385
Ivóvízszükséglet386
Az angórák szaporodása386
Az angóra környezeti igényei387
A gyapjú388
A gyapjú gondozása388
A gyapjú tépése389
Az angóra nyírása389
A lenyírt gyapjú osztályozása391
A gyapjú osztályozása és raktározása392
Irodalom392
A házinyulak egészségvédelme (Dr. Csikváry László)393
A konstitúció394
Egészségvédelem a házinyúl különböző életszakaszaiban394
A szopós korban előforduló betegségek megelőzése394
A választási korban előforduló betegségek megelőzése397
A kokcidiózis399
A növendék nyulak egyéb betegségei400
A kifejlett és tenyészérett nyulak betegségeinek megelőzése402
A mixomatózis402
A pasteurellózis405
A nyálkás bélgyulladás408
A bélsárpangás és a heveny felfúvódás408
A rühösség409
Gombák okozta bőrbetegségek409
A házinyulak egyéb, gyakrabban előforduló betegségei410
Az egészséges és a beteg házinyúl411
Higiéniai irányelvek a háztáji nyúltenyésztésben415
Higiéniai irányelvek a nyúltenyésztő nagyüzemekben417
Ajánlott fertőtlenítőszerek418
Irodalom419
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem