1.067.056

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Nyúltartás és takarmányozás

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Gazda Kistermelői Lap- és Könyvkiadó Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 166 oldal
Sorozatcím: Hasznos füzetek
Kötetszám: 19
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-744-515-3
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az utóbbi években mezőgazdaságunkban, ezen belül állattenyésztésünkben jelentős változások történtek. Ezek a hazai nyúltenyésztést, a húsnyúl-termelést is nagymértékben érintették. Tanúi voltunk... Tovább

Előszó

Az utóbbi években mezőgazdaságunkban, ezen belül állattenyésztésünkben jelentős változások történtek. Ezek a hazai nyúltenyésztést, a húsnyúl-termelést is nagymértékben érintették. Tanúi voltunk egy látványos visszaesésnek, vállalati csődöknek, felszámolásoknak, a privatizáció bizonytalanságaiból adódó zavaroknak. Ezeken a válságos éveken azonban túljutottunk és örvendetesen ismét a tartási kedv fokozódását észleljük. Ezt a kedvező tendenciát mutatják a statisztikai adatok csaknem valamennyi kisállat, így a nyúl tenyésztése során is.
A megváltozott viszonyok között napjainkban két fejlődési irányt látunk. Az egyik a hagyományos nyulászkodás, amikor a nyúltenyésztő egyéb tevékenysége mellett 10-20 anyanyúllal dolgozik, vágónyulat termel és egyénileg vagy valamilyen szövetkezéses formában a szerződő partnernek értékesít. Új vonás ebben a termelési formában az, hogy a megváltozott árviszonyok miatt, vagy éppen a család hússzükségletének részbeni fedezése érdekében, az előállított húsnyúl egy kisebb hányadát a család fogyasztja el. Ez a mennyiség régebben teljesen elenyésző volt, ma egyre gyakrabban találkozunk a nyúlhús házi, családi fogyasztásával. Vissza

Tartalom

Előszó5
Tartás9
Mérlegelések és döntések9
Élettani követelmények12
A hőmérséklet12
A páratartalom14
A légáramlás14
A levegő gáz- és porszennyezettsége15
A megvilágítás15
Új épület vagy átalakítás?16
A nyúltelepek helye17
A nyúlház20
A nyúlházak belső elrendezése21
Szelllőztetési rendszerek28
Ketrecek33
A nyúlketrecek általános követelményei33
Házilag készített ketrecek36
Gyárilag készített ketrecek42
Felszerelési tárgyak, tartozékok49
Etetők52
Az önetetők53
A szénazsebek és a szénarácsok57
Itatók59
Az elletőláda64
Takarmányozás66
A nyúl fontosabb takarmányai66
A zöldtakarmányok66
Répafélék, gyökér- és gumóstakarmányok73
Tömegtakarmányok nagyobb méretű nyúltelepeken74
Száraz tömegtakarmányok75
Melléktermékek felhasználása81
Malomipari melléktermékek81
Olajipari melléktermékek82
Cukorgyári melléktermékek84
Szeszipari melléktermékek85
Tartósítóipari-, hűtőipari melléktermékek86
Tejipari melléktermékek87
Egyéb, kisüzemi jellegű takarmányok88
Az abrakfélék (magvak és termések)89
Gabonamagvak90
Hüvelyes magvak94
Olajos magvak95
Egyéb magvak97
Takarmánykiegészítő anyagok98
Nyúltápok (gyári takarmánykeverékek)100
A takarmány előkészítése103
A különböző korú és hasznosítású nyulak takarmányozása105
Tenyésznyulak106
Tenyésznövendékek108
Üresen álló tenyészanyák és pihenő bakok109
Vemhes anyanyúl109
Szoptató anyanyúl110
Tenyészbak112
Hízónyúl113
A választás utáni takarmányozás114
Takarmányozás az intenzív szaporítás során117
Takarmányozási módszerek120
Az intenzív takarmányozása120
A kombinált takarmányozási módszer123
Természetszerű nyúltakarmányozás126
Nyúltáp nélküli, hagyományos takarmányozás128
A nyúl emésztése130
A takarmány felvétele132
Az ízlelés132
Az emésztés133
A felszívódás136
Tápanyag-igény137
Energiaszükséglet137
Fehérje- és aminosavigény140
Nyersrostigény141
Ásványianyag-szükséglet142
Vitaminszükséglet144
A nyúltakarmányok korszerű energetikai értékelése146
A nyulak gondozása, nyúltelepek üzemeltetése149
A rendszeres napi állományellenőrzés149
Takarítás152
Az állománynagyság154
Az állomány megoszlása életkor és hasznosítási irány szerint155
Üzemeltetési szempontok162
Higiéniai irányelvek164
Nyulásznaptár 1998.167
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem