Ne vesszen kárba semmi, ami megtermett! | 6 |
Néhány szó a tárolásról | 8 |
Befőzési tanácsok | 10 |
Befőttek | 14 |
Meggybefőtt borral | 14 |
Földieper borban | 14 |
Cseresznye vagy meggy, sütemények töltésére | 14 |
Sárgabarack egészben | 15 |
Őszi- vagy sárgabarack - kimagozva, hámozva | 15 |
Ringló és vörösszilva | 15 |
Hámozott szilva vagy ringló | 16 |
Szőlő | 16 |
Fán termő savanykás eper | 17 |
Eper és szeder másképpen | 17 |
Apró aranyalma | 17 |
Körte | 18 |
Som | 18 |
Berkenye | 18 |
Kökény | 18 |
Birsalma | 19 |
Birsalma mustban | 19 |
Narancshéjbefőtt | 19 |
Mézes dió | 20 |
Rumos cseresznye vagy meggy | 20 |
Rumos meggy másképpen | 20 |
Sárga- vagy őszibarack napon érlelve | 20 |
Sárga- vagy őszibarack alkoholban | 21 |
Alma réteshez | 21 |
Vegyes gyümölcs nyersen ("Rumtopf") | 22 |
Szilva nyersen, rummal | 23 |
Befőttek nyersen, szódavízzel | 23 |
Őszi- vagy sárgabarack szódavizzel | 23 |
Gyümölcsízek, lekvárok, dzsemek | 24 |
Eperdzsem | 24 |
Cseresznye- és meggyíz | 25 |
Ribiszke | 25 |
Málnaíz | 26 |
Vegyes dzsem | 26 |
Sárgabarackíz | 26 |
Sárga- vagy őszibarackdzsem | 27 |
Sárgadinnyedzsem | 27 |
Tökdzsem | 27 |
Citromdzsem tökkel | 28 |
Tök mustban főve | 28 |
Paradicsomlekvár | 28 |
Szőlőlekvár | 29 |
Szőlőlekvár birsalmával | 29 |
Szilvareszter | 29 |
Somdzsem | 30 |
Szederdzsem | 30 |
Bodzadzsem | 30 |
Csipkebogyóíz | 30 |
Csipkebogyóíz nyersen | 31 |
Narancsdzsem almával | 31 |
Gyümölcssajtok, kocsonyák | 32 |
Meggysajt | 32 |
Sárgabaracksajt | 32 |
Őszibaracksajt | 32 |
Almasajt | 33 |
Körtesajt | 33 |
Vegyes gyümölcssajt | 34 |
Birsalmasajt | 34 |
Mustban főtt birsalmasajt | 35 |
Diós mézsajt | 36 |
Almakocsonya | 36 |
Ribiszke- és málnakocsonya (zselé) | 36 |
Paradicsomkocsonya | 37 |
Cukrozott gyümölcsök | 38 |
Földieper cukorban | 38 |
Cseresznye, meggy, egres cukorban | 39 |
Cukrozott sárga- vagy őszibarack, cseresznye, meggy | 39 |
Tök cukorban | 39 |
Dulcsásza (román recept) | 40 |
Görögdinnyehéj cukorban | 40 |
Sárgadinnye cukorban | 40 |
Zöld paradicsom cukorban | 41 |
Rebarbara, cukorban | 41 |
Áfonya cukorban | 42 |
Zöld dió cukorszirupban | 42 |
Cukrozott narancshéj | 43 |
Gyümölcsszörpök, gyümölcsborok | 44 |
Eperszörp | 44 |
Eper-, málna-, szederlé nyersen | 44 |
Málnaszörp | 45 |
Málnaszörp nyersen | 45 |
Meggyszörp (rostos) | 46 |
Sárgabarackszörp (rostos) | 46 |
Őszibarackszörp (rostos) | 46 |
Gyümölcsszörpök szűrve | 46 |
Rózsaszörp | 47 |
Csipkebogyószörp | 47 |
Narancsszörp alkoholosan | 47 |
Bodzavirágszörp | 48 |
Bodzavirág üdítő ital | 48 |
Szárított bodzavirág üdítő ital | 48 |
Bodzalé | 49 |
Paradicsom ivólé | 49 |
Szőlőlé | 49 |
Édes szőlőmust | 50 |
Almabor | 50 |
Bor fekete szőlőből | 50 |
Fügebor | 51 |
Bodzavirágbor | 51 |
Cukor nélkül - cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak | 52 |
Almapüré | 52 |
Alma reszelve | 53 |
Szilva nyersen, gombócba | 53 |
Levesnek, mártásnak eltett gyümölcsök | 54 |
Almalé | 54 |
Málnaszörp | 55 |
Eperlé | 55 |
Szilvalekvár | 55 |
Savanyúságok | 57 |
Csemegeuborka | 57 |
Kovászos uborka télire | 57 |
Sós uborka | 58 |
Mustármagos uborka | 58 |
Hagymás uborka | 58 |
Uborkasaláta | 59 |
Mustban főtt sütőtök, húsok mellé | 59 |
Tök uborka módra | 60 |
Zöld dinnye ecetben | 60 |
Zöld paradicsom ecetben | 60 |
Zöldpaprika ecetben | 61 |
Zöldpaprika erdélyi módon | 61 |
Paprikasaláta télire | 61 |
Sültpaprika saláta | 62 |
Vegyes zöldségsaláta | 62 |
Csalamádé | 62 |
Ecetes hagyma | 63 |
Gombasaláta | 63 |
Fűszeres gombasaláta | 63 |
Szerb saláta | 64 |
Marinált paradicsompaprika | 64 |
Patisszon (csillagtök) ecetben | 65 |
Patisszonsaláta | 65 |
Cukkinisaláta | 65 |
Cukkini fűszeresen | 66 |
Szőlőlevél eltevése (kiskerttulajdonosok figyelmébe!) | 66 |
Céklasaláta | 67 |
Reszelt cékla | 67 |
Ribiszke ecetben (vadhúsok mellé) | 67 |
Ecetes meggy vagy cseresznye | 68 |
Sárgadinnye ecetben | 69 |
Ecetes körte | 69 |
Ecetes szilva | 70 |
Ecetes birsalma | 70 |
Sárgadinnyehéj ecetben | 70 |
Padlizsánsaláta ízesen | 71 |
Vöröskáposzta-saláta | 71 |
Uborkasaláta másképpen | 72 |
Zöldbabsaláta | 72 |
Káposztasaláta | 72 |
Ecetes uborka kaporral (régi erdélyi recept) | 73 |
Főzelékek, zöldségfélék tartósítása | 74 |
Sóska | 74 |
Paraj és mángold | 74 |
Podlupka | 74 |
Gomba gőzölve | 75 |
Zöldborsó | 75 |
Zöldbab | 75 |
Zöldbab nyersen | 76 |
Fejtett bab | 76 |
Babgyuvecs | 76 |
Tök ecetben | 77 |
Tök fűszeresen | 77 |
Tök gőzölve | 77 |
Karfiol | 78 |
Zöld kapor I. | 78 |
Zöld kapor II. | 78 |
Kapor ecetben | 78 |
Paradicsomlé I. | 79 |
Paradicsomlé II. | 79 |
Paradicsomlé III. (nyers) | 79 |
Paradicsompüré ízesítve | 79 |
Paradicsom olajban | 80 |
Paradicsom egészben | 80 |
Tölteni való paprika | 80 |
Tölteni való paprika paradicsomlében | 81 |
Lecsó I. | 81 |
Lecsó II. | 81 |
Lecsó III. | 82 |
Padlizsános lecsó | 82 |
Ízesítők | 83 |
Ételízesítő | 83 |
Zöldségkeverék sótlanul | 83 |
Leveszöldség üvegben | 83 |
Fűszeres paradicsom | 84 |
"Piroska" (erdélyi ízesített paradicsom) | 84 |
Ízesítő paprikából és paradicsomból | 85 |
Paprikalekvár | 85 |
Paprikalekvár sótlanul | 85 |
Petrezselyem-, zellerzöld vagy kapor sóban | 86 |
Gombapor | 86 |
Ecetek | 87 |
Borecet | 87 |
Gyümölcsecet | 87 |
Almaecet | 88 |
Ízesített ecetek | 88 |
Aszalás, szárítás | 90 |
Zöldborsó | 91 |
Zöldbab | 92 |
Gomba | 92 |
Leveszöldség | 92 |
Petrezselyem- és zellerzöld, friss kapor | 92 |
Paprika | 93 |
Cseresznye, meggy | 93 |
Sárgabarack | 93 |
Szilva | 93 |
Aszalt, lapított szilva (prünella) | 93 |
Lapított sárgabarack | 94 |
Alma, körte | 94 |
Mézes körte | 94 |
Zöldségfélék nyersen a pincében, kamrában | 95 |
Fagyasztás, mélyhűtés | 97 |
Mi alkalmas fagyasztásra? | 97 |
Előkészítés | 98 |
Előfőzés (blansírozás) | 99 |
Csomagolás | 99 |
A fagyasztás | 100 |
Gyümölcsök | 101 |
Zöldségfélék | 102 |
Felolvasztás - elkészítés | 102 |
Néhány jótanács | 103 |
Miből mit? | 105 |
Tartalom | 113 |