1.062.515

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Növényvédelem 1942. január-december/1943. január-december

A "Magyar Növényvédelmi Szolgálat" hivatalos közlönye/XVIII. évf. január-december, XIX. évf. január-december

Szerkesztő
Budapest
Kiadó: M. Kir. Földmívelésügyi Minisztérium
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 368 oldal
Sorozatcím: Növényvédelem
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: Két teljes évfolyam egybekötve. Gebhardt Tibor fekete-fehér rajzaival, fotókkal illusztrálva. Stephaneum Nyomda nyomása. További szerzők a lapokban.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az idei borok az alacsony alkoholtartalmuk mellett, meglehetősen savanyúak is. A borok savtartalmának a mennyisége összefüggésben van a leszüretelt szőlő érési állapotával. A nem teljesen beérett... Tovább

Előszó

Az idei borok az alacsony alkoholtartalmuk mellett, meglehetősen savanyúak is. A borok savtartalmának a mennyisége összefüggésben van a leszüretelt szőlő érési állapotával. A nem teljesen beérett szőlőből sajtolt must cukortartalma alacsonyabb, a savtartalma magasabb. A kierjedés után a kevesebb cukorból természetesen kevesebb alkohol képződik és a gyengébb alkoholtartalmú borból kevesebb borkő válik ki, ezért a bor savanyúbb marad. Az idén a rossz idő következtében az érési idő megrövidült, ezért különösen a korábban leszüretelt mustok savanyúbbak és alacsonyabb cukorfokúak lettek, természetes tehát, hogy az ilyen mustokból csak savanyú bort lehetett nyerni.
A bor savtartalmát túlnyomórészben borkősav és almasav alkotja. E két savon kívül azonban vannak még a borban más savak is. Ezek a savak : a csersav, az erjedés alkalmával képződő borostyánkősav, ecetsav és tejsav. Ezen savak mennyisége csekély a főtömeget alkotó borkősav- és almasavhoz képest. A mustban levő borkősav és almasav mennyisége körülbelül egyforma. Ez az arány a kierjedt borban azután megváltozik. Részint azért, mert a borkősav az erjedés után a bor lehűlése és a cukorból képződött alkohol következtében az alkoholos folyadékból kiválik, részint pedig, mivel az almasav egyrészét az élesztők elfogyasztják, másrészt pedig az esetleg biológiai almasavcsökkenés következtében lecsökken.
Az erjedés közben képződő többi savak, mivel mennyiségük csekély, a bor savtartalmára nagy befolyást nem gyakorolnak. Ezeknek a csökkentése ezért egyrészt nem érdemes, másrészt nem is lehetséges. Csak az almasav és borkősav az, melyek a bor savtartalmát befolyásolják, amelyeknek tehát valami módon való csökkentése előnyére lehet a savanyú boroknak. A borok savtalanításánál elegendő, ha a két sav közül valamelyiknek mennyiségét csökkentjük. Túlsavanyú boroknál lehetséges mind a két savat csökkenteni, de ez nálunk felesleges, mert Magyarországon olyan túlsavanyú borok nem teremnek. Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem