A M. Kir. Földművelésügyi Minisztérium Növényegészségügyi Szolgálatának hivatalos lapja/A "Magyar Növényvédelmi Szolgálat" hivatalos közlönye - XVIII. évfolyam 1-12. szám/1942. január 15-december 15.
Fekete-fehér illusztrációkat, fotókat, ábrákat tartalmaz. Nyomtatta Stephaneum nyomda, Budapest. Teljes évfolyam. További szerzők a kötetben.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról
A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
Előszó
Részlet:
Borok, savtalanitása
Az idei borok az alacsony alkoholtartalmuk mellett, meglehetősen savanyúak is. A borok savtartalmának a mennyisége összefüggésben van a leszüretelt szőlő érési...
Tovább
Előszó
Részlet:
Borok, savtalanitása
Az idei borok az alacsony alkoholtartalmuk mellett, meglehetősen savanyúak is. A borok savtartalmának a mennyisége összefüggésben van a leszüretelt szőlő érési állapotával. A nem teljesen beérett szőlőből sajtolt must cukortartalma alacsonyabb, a savtartalma magasabb. A kierjedés után a kevesebb cukorból természetesen kevesebb alkohol képződik és a gyengébb alkoholtartalmú borból kevesebb borkő válik ki, ezért a bor savanyúbb marad. Az idén a rossz idő következtében az érési idő megrövidült, ezért különösen a korábban leszüretelt mustok savanyúbbak és alacsonyabb cukorfokúak lettek, természetes tehát, hogy az ilyen mustokból csak savanyú bort lehetett nyerni.
A bor savtartalmát túlnyomórészben borkősav és almasav alkotja. E két savon kívül azonban vannak még a borban más savak is. Ezek a savak : a csersav, az erjedés alkalmával képződő borostyánkősav , ecetsav és tejsav. Ezen savak mennyisége csekély a főtömeget alkotó borkősav- és almasavhoz képest.
A mustban levő borkősav és almasav mennyisége körülbelül egyforma. Ez az arány a kierjedt borban azután megváltozik. Részint azért, mert a borkősav az erjedés után a bor lehűlése és a cukorból képződött alkohol következtében az alkoholos folyadékból kiválik, részint pedig, mivel az almasav egyrészét az élesztők elfogyasztják, másrészt pedig az esetleg biológiai almasavcsökkenés következtében lecsökken.
Vissza
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.
Google, Facebook, Apple, Microsoft fiókkal való belépés/regisztráció eseténautomatikusan elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket.
Elfelejtett jelszó
Kérjük, adja meg azonosítóját, és a hozzá tartozó email címet, hogy jelszavát elküldhessük Önnek!
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Azonosító név/E-mail cím* Azonosító és e-mail cím megegyező
E-mail cím*
(2009 március óta a regisztrált ügyfelek azonosító neve megegyezik az email címmel)
Ha az azonosítóját sem tudja megadni, kérjük, hívja az ügyfélszolgálati vonalat:
+36-62-452-833
×
1
2
3
Regisztráció
×
Regisztráció
Regisztrációja sikeresen megtörtént.
Megadott e-mail címére megerősítő e-mailt küldtünk. Ahhoz, hogy a regisztrációja véglegesedjen, és le tudja adni rendeléseit, kérjük, kattintson a levélben található linkre. A megerősítő link a kiküldéstől számított 48 óráig érvényes, ezután a regisztrációs adatok törlésre kerülnek.
Kérjük, jelölje meg az érdeklődési körébe tartozó témaköröket!
Mehet
×
Regisztráció
Az ön által megjelölt témakörök:
Temakor_1
Beállíthatja, hogy emailben értesítőt kapjon az újonnan beérkezett példányokról a bejelölt témaköröknek megfelelően.
Beállított értesítőit belépés után bármikor módosíthatja az Értesítő menüpont alatt:
létrehozhat új témaköri értesítőt
inaktiválhatja értesítőjét, ha éppen nem kíván a megadott témában értesítőt kapni
törölheti véglegesen az adott értesítőjét
szerkesztheti jelenlegi értesítőjét, ha még részletesebben szeretné megadni mi érdekli.
Az Ön választása alapján naponta vagy 3 naponta kap tőlünk emailt a beállított értesítőjéről.