1.067.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Növénytermesztési és kertészeti enciklopédia

A növényvédő gépész szakközépiskolák II. osztályai számára

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 239 oldal
Sorozatcím: Mezőgazdasági szakközépiskolai tankönyv
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Tankönyvi szám: Sz-202. Megjelent 1300 példányban. Fekete-fehér ábrákkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A népgazdaság egyik legfontosabb ága a mezőgazdaság. A mezőgazdasági termelés célja, hogy emberi táplálkozásra közvetve vagy közvetlenül alkalmas, valamint ipari feldolgozásra szánt javakat hozzon... Tovább

Előszó

A népgazdaság egyik legfontosabb ága a mezőgazdaság. A mezőgazdasági termelés célja, hogy emberi táplálkozásra közvetve vagy közvetlenül alkalmas, valamint ipari feldolgozásra szánt javakat hozzon létre. Termékeit a növénytermesztés, ezen belül a kertészet, továbbá az állattenyésztés és az erdészet termelési ágaiban folyó munka során állítják elő. Könyvünk a növénytermesztés és a kertészet általános tudnivalóival s a hozzájuk kapcsolódó társtudományok (éghajlattan, talajtan, földműveléstan) alapelveivel foglalkozik. Vissza

Tartalom

NÖVÉNYTERMESZTÉSI ISMERETEK
Sárközy Péter
Bevezetés 3
A növénytermesztés célja és fejlődése 3
Természeti viszonyok 4
Mezőgazdasági éghajlattan 5
Időjárás és éghajlat 5
Az időjárás elemei 5
Napsugárzás 5
A levegő összetétele 6
Légnyomás és légellenállás 6
A szél 7
A levegő hőmérséklete 7
A levegő páratartalma 8
Felhő- és csapadékképződés 9
Időjárási frontok 10
Az éghajlat és tényezői 12
Éghajlati övek 12
Tengerszint feletti magasság 12
Domborzat 13
A földfelszín anyaga 14
Éghajlat-ingadozás 16
Makro-, mező- és mikroklíma 17
Az éghajlat és az ember 18
Hazánk éghajlata 18
Küzdelem az időjárási szélsőségek ellen 21
Talajtani ismeretek 24
A talaj fogalma 24
A talaj kialakulása 24
A talaj termékenysége 26
A talaj fizikai tulajdonságai 26
Mechanikai összetétel 26
A talaj szövete 27
A talaj szerkezete 28
A talaj kötöttsége 29
A talaj képlékenysége 29
A talaj ragadóssága 30
A talaj higroszkópossága 30
A talaj hőgazdálkodása 30
A talaj vízgazdálkodása 30
A talaj levegőgazdálkodása 31
A talaj kémiai tulajdonságai 33
Kolloid állapot 34
A kolloidok szerepe a talajban 34
A talaj élőlényei 37
Humusz 38
Humusz-agyag komplexus 39
A talaj kémhatása 40
Főbb talajtípusaink 40
Váztalajok 42
Erdőtalajok 42
Réti talajok 43
Mezőségi talajok 44
Szikes talajok 44
Láptalajok 44
Talajvédelem 46
A víz okozta talajpusztulás 47
A szél okozta talajpusztulás 49
Talajjavítás 50
Kémiai talajjavítás 51
Homoktalajok javítása 53
Láptalajok javítása 53
Talajművelés 55
A .talajművelés eljárásai 55
Forgatás és keverés. Az eke és munkája 56
Lazítás és porhanyítás. Eszközeik 61
Tömörítés. A henger munkája 64
Egyengetés. Eszközei 66
Talaj művelési rendszerek 66
Őszi vetésű növények talaj művelési rendszere 68
Tavaszi vetésű növények talajművelés! rendszere 69
Talajerőpótlás 74
A trágya fogalma 74
A trágyák csoportosítása 74
Istállótrágya 75
Szilárd ürülék 76
Vizelet 77
Alom 77
Az istállótrágya érése 78
Az érés szakaszai 78
Az istállótrágya kezelése 79
A trágyáié kezelése 82
Egyéb szervestrágyák 82
Komposzt 83
Fekália 83
Zöldtrágya 84
Szalma trágya 84
Baktériumtrágya 85
A szervestrágyák felhasználása 85
Az istállótrágyázás végrehajtása 85
Egyéb szervestrágyázási módok 87
Műtrágyák 88
Nitrogéntartalmú műtrágyák 89
Foszfortartalmú műtrágyák 90
Káliumtartalmú műtrágyák 90
Egyéb műtrágyák 92
A műtrágyák felhasználása 92
A műtrágyák kezelése 93
A műtrágyázás ideje 93
A műtrágya kijuttatása 94
Levéltrágyázás 97
Nyomelem-trágyázás 97
Vetőmag, vetés 100
Szaporítási módok 100
A vetőmag értékmérő tulajdonságai 100
A vetőmag előkészítése 102
Tisztítás 104
Csávázás 105
Egyéb előkészítési módok 105
Vetési módok 106
A vetés minősége 108
A vetőmagmennyiség meghatározása 108
A vetés ideje és mélysége 110
Talaj- és növényápolás 113
Talajápolás 113
Talajápolás kelés előtt 113
Talajápolás kelés után 114
Növényápolás 116
A növény fejlődésének irányítása 116
A kártételek elhárítása 117
A termelés betakarítása és tárolása 121
A gabonafélék betakarítása és tárolása 121
A gabonatermés betakarítása 121
A gabonatermés tárolása 123
Gyökér- és gumósnövények betakarítás 124
Szálastakarmányok betakarítása, tárolása 125
Egyéb növények betakarítása 126
KERTÉSZETI ISMERETEK
Dr. Tóth György
Általános kertészeti ismeretek 129
A kertészeti termelés fogalma, meghatározása és feladata a nép
gazdasági termelésben 129
A kertészeti termesztés tagozódása 130
A kertészeti növények termesztésének népgazdasági jelentősége 131
Népelemezés 131
Az esztétikai igények kielégítése 132
A munkaerő foglalkoztatása 132
A szántóföldi művelésre alkalmatlan területek hasznosítása 133
A hozamok nagysága 133
A kertészeti növények biológiai értéke és felhasználásuk módjai 135
Gyümölcstermesztési alapismeretek 138
A gyümölcstermesztés helyzete és fejlesztésének főbb irányai 138
A gyümölcstermő növények csoportosítása 139
A gyümölcstermő növények részei 140
A gyökér 142
A törzs 144
A korona és részei 145
A korona nagysága 149
A gyümölcstermő növények fejlődésmenete 150
A gyümölcstermő növények szaporítása és nevelése 152
A szaporítás célja 152
A szaporítás módjai 153
A gyümölcsösök telepítése 161
A természeti tényezők hatása 161
A közgazdasági tényezők hatása 163
A gyümölcsös tervezése 163
A terület beosztása 164
A terület előkészítése 164
A fák helyének kijelölése 165
Ültetési rendszerek 166
Az ültetés 167
A gyümölcstermő növények gondozása 168
A metszés és a lekötözés 168
Az alakító metszés 169
A termő fák metszése 173
A gyümölcsösök trágyázása 174
A gyümölcsösök öntözése 175
A gyümölcsösök talaj munkái 176
A gyümölcsösök növényvédelme 177
Köztes termesztés 178
A gyümölcs betakarítása és tárolása 178
A szüretelés idejének megállapítása 178
A szedés gépei és eszközei 181
A gyümölcs osztályozása, csomagolása és tárolása 181
Szőlőtermesztési alapismeretek 185
A szőlőtermelés múltja, helyzete és fejlődésének főbb irányai 185
A szőlőtermelés tájai és üzemi formái 186
A szőlőnövény részei 187
A gyökérrendszer 187
A hajtásrendszer 189
A szőlő fejlődésmenete és életműködése 190
A szőlő szaporítása 191
Ivartalan szaporítás dugványozással 192
Ivartalan szaporítás oltással 195
A szőlő telepítése 196
A telepítésre alkalmas területek kiválasztása 196
A telepítés tervezése 199
A terület előkészítése 199
Telepítési rendszerek 200
A terület beosztása 200
Az ültetés 201
A fiatal ültetvények ápolása 202
A szőlő támaszrendszere 203
A termőszőlő ápolása 204
A szőlő metszése 204
A szőlő zöldmunkái 209
A szőlő talaj munkái 210
A szőlő, trágyázása 210
A szőlő növényvédelme 212
A legfontosabb európai és amerikai (alany) fajták 212
A szőlő szüretelése és feldolgozása 213
Zöldségtermelési alapismeretek 219
A zöldségtermelés helyzete és főbb feladatai 219
A zöldségnövények tenyészigényei 219
A zöldségnövények szaporítása 221
A zöldségnövények ivaros szaporítása 221
A zöldségfélék ivartalan szaporítása 225
A zöldséghaj tatás gazdasági jelentősége 229
A zöldségnövények ápolási munkái 229
A zöldségnövények szedése, értékesítése és eltartása 231
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem