1.067.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Növénytermesztés és környezetvédelem

Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az Európai Unió csatlakozási folyamat egyik leglényegesebb eleme az agrárium kérdésköre. A mezőgazdasági gyakorlattal összefüggő kérdések nemcsak számunkra fontosak, - az ország területének mintegy... Tovább

Előszó

Az Európai Unió csatlakozási folyamat egyik leglényegesebb eleme az agrárium kérdésköre. A mezőgazdasági gyakorlattal összefüggő kérdések nemcsak számunkra fontosak, - az ország területének mintegy kétharmada művelt földterület - hanem az Unió és tagországai számára is "forró" kérdés, hiszen a teljes közösségi költségvetés felét mezőgazdasági támogatásokra fordítják.
Az Európai Unió mezőgazdasági politikáját az utóbbi évtizedben leginkább meghatározó elemei a mezőgazdaság termelésének további csökkentése, a vidéki népesség helyben tartása, a mezőgazdasági terület nem élelmiszer-termelési célú egyéb hasznosításainak támogatása és a környezeti problémák kezelése. E korszak meghatározó állomásai a Közös Agrárpolitika (CAP) 1992-es reformja, melyet olyan törekvések jellemeznek, mint: a termelés fokozott piaci szabályozás alá helyezése; a közvetlen támogatások növelése, az ártámogatások csökkentése; több - a környezeti csomaggal ("green box") kapcsolatos - közvetlen támogatás; kevesebb exporttámogatás; a kvótarendszer reformja; a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés összekapcsolása, integrált vidékpolitika kidolgozása.
A vidéki térség hagyományosan szinte egyetlen, vagy messzemenően domináló feladata - az élelmiszerek, a növénytermesztési- és állattenyésztési nyersanyagok előállítása - mellett előtérbe kerültek az egyéb funkciók, amelyek közül érdemes külön kiemelni a közösség érdekeit szolgáló, „közjavakat" előállító környezet-, természet- és tájvédelmi, valamint fogyasztási és szolgáltatási funkciók széles körét.
Rá kellett ébredni ugyanis arra, hogy a vidéki térség nem csupán a mezőgazdasági termelés színtere, hanem egyben biológiai és társadalmi élettér is, és ha beavatkozásainkat csak a termelés hatékonyságának növelése vezérli, akkor az életfunkciók komoly veszélybe kerülhetnek.
Ilyen körülmények között a környezet degradálódása nemcsak a termelés visszaeséséhez vezet, hanem az emberi létfeltételeket is komolyan veszélyezteti.
A mezőgazdaság Magyarországon az összterület 85,5%-ával közvetlenül érintkezve a kultúrtáj fő használója. Ebből fakad egyrészt, hogy a természetvédelem alapvetően rá van utalva a mezőgazdasággal való együttműködésre. Másrészt a mezőgazdálkodás teljesítménye, eredménye döntően a környezet, a természeti erőforrások állapotától, minőségétől függ.
A természetvédelem és a mezőgazdaság egymásrautaltsága elkerülhetetlenné teszi a két terület összehangolását. Vissza

Tartalom

Pepó Pál: Növénytermesztés és környezetvédelem összefüggései hazánk EU integrációjában 5
Ruzsányi László, Pepó Péter: A növénytermesztés és környezet minőségének összefüggései 10
Birkás Márta, Krisztián József, Nagy János: Talajhasználat és talajvédelem 19
Jolánkai Márton, Menyhért Zoltán, Széli Endre: Fajtaérték a növénytermesztésben 30
Bánszki Tamás, Barcsák Zoltán: Gyepgazdálkodás és természetvédelem 37
Berzsenyi Zoltán: Uj kihívások a növénytermesztési kutatásokban a 2000-es évek küszöbén 46
Várallyay György: A talaj vízgazdálkodásának szabályozása, mint a környezetkímélő növénytermesztés egyik kulcskérdése 56
Debreceni Béláné, Kadlicskó Béla, Sárvári Mihály, Takács László: Növény-talaj tápanyag kapcsolat 65
Várallyay György-Németh Tamás: A környezetkímélő növénytermesztés, talajtani-agrokémiai alapjai 69
Bocz Ernő: Korszakváltás és a fenntartható fejlődés a hazai növénytermesztésben 76
Németh Tamás: A tápanyagellátás hatása a szántóföldi növények minőségére és a környezetre 81
Nagy János: A talajmüvelés és a műtrágyázás kölcsönhatásának értékelése 86
Izsáki Zoltán: A nitrogén és a foszfor ellátottság hatása néhány szántóföldi kultúra fehérjetartalmára és aminosav összetételére 92
Hoffmann Sándor: Az istállótrágya N-egyenértékének megállapítása nem hatóanyagazonosságra alapozott
tartamkísérletben 97
Lazányi János: Fenntartható talajhasználat a Westsik vetésforgó tartamkísérlet tapasztalatai alapján 102
Harmati István: A lecsapolások, a vízrendezések hatása a Duna-völgy hidrológiai és talaj viszonyaira 107
Széli Endre: A kukoricatermesztés kémiai elemei a technológiai műveletek integrációjában 111
Sárvári Mihály: A termesztési tényezők hatása a kukorica termésére 117
Antal József: Termesztési kísérletek alternatív növényekkel gyenge termőhelyi adottságú talajokon 122
Balla László: A környezetkímélő kalászos gabonatermesztés aktuális problémái 126
Pepó Péter: Őszi búza környezetkímélő trágyázása 130
Szabó Miklós, Szabó Gyula, Kondora Cosette: Őszi búzafajták agroökológiai alkalmazkodó képessége 136
Bóna Lajos, Zsoldos Ferenc, Vashegyi Ágnes, Pécsváradi Attila: Alumínium és nitrit stressz morfológiai és fiziológiai hatásai búzában 142
Horváth Sándor: A burgonya rezisztencia-nemesítésének jelentősége és eredményei Keszthelyen 147
Kajái Ferenc, Késmárki István: A víz és a növényi produkció kapcsolata Észak-Nyugat Dunántúlon 153
Pap János: A vetésidő és a termés kapcsolata 159
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem