kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Vászon |
Oldalszám: | 419 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 18 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | 201 fekete-fehér ábrával. |
Előszó | 5 |
A növénytermesztés történetének fő korszakai és a jövő feladatai | 7 |
Fő korszakok | 7 |
A jövő feladatai | 11 |
Irodalom | 14 |
A vetőmag | 15 |
A vetőmag fajtaértéke | 15 |
A vetőmag minősége | 17 |
Tisztaság | 17 |
Csírázóképesség | 18 |
A vetőmag használati értéke | 22 |
A vetőmag egészségi állapota | 22 |
Víztartalom | 23 |
Ezermagsúly | 24 |
Hektolitersúly | 24 |
Osztályozottság | 24 |
Mintavétel | 24 |
A vetőmag előkészítése | 26 |
A vetőmag tisztítása és osztályozása | 26 |
A vetőmag csávázása | 27 |
A vetőmag áztatása | 30 |
A vetőmag melegítése | 30 |
A jarovizálás | 30 |
A skarifikálás | 31 |
Az oltás | 31 |
A stimulálás vagy serkentés | 31 |
A vetés | 32 |
A vetés módjai | 32 |
A szórvavetés | 32 |
Sorbavetés | 33 |
Fészkes vetés | 35 |
Egyéb vetési módok | 36 |
A vetés mélysége és a mag takarása | 36 |
A vetés ideje | 38 |
A vetőmag mennyisége | 39 |
Irodalom | 42 |
Gabonafélék | 43 |
A gabonafélék biológiája | 43 |
A gabonafélék betegségei és kártevői | 48 |
A gabona aratása, cséplése | 55 |
A búza | 60 |
A tavaszi búza | 75 |
A rozs | 75 |
Az árpa | 80 |
Az őszi árpa | 81 |
A tavaszi árpa | 83 |
A zab | 87 |
A köles | 91 |
A pohánka | 92 |
Kanári köles vagy fénymag | 94 |
A rizs | 94 |
A kukorica | 103 |
A kukoricavetőmag termesztése | 129 |
A hibridkukorica-vetőmag előállítása | 130 |
A kukorica öntözéses termesztése | 132 |
A seprőcirok | 134 |
Irodalom | 138 |
A hüvelyesek | 139 |
Általános jellemzésük | 139 |
A hüvelyesek cséplése | 141 |
A hüvelyesek betegségei és kártevői | 142 |
A borsó | 144 |
A bab | 148 |
A lencse | 150 |
A szója | 152 |
A csillagfürt | 154 |
A lóbab | 157 |
A szegleteslednek | 159 |
A csicseriborsó | 161 |
A homoki bab | 161 |
A földimogyoró | 162 |
Irodalom | 164 |
Gyökér- és gumósnövények | 165 |
Általános jellemzésük | 165 |
A burgonya | 166 |
A csicsóka | 181 |
A cukorrépa | 183 |
Öntözéses répatermesztés | 199 |
A takarmányrépa | 200 |
A répamag termesztése | 202 |
Dugványtermesztés | 202 |
Magtermesztés | 204 |
A murokrépa | 207 |
A tarlórépa | 208 |
A cikória | 210 |
A meleg égöv gyökér- és gumósnövényei | 211 |
Irodalom | 212 |
Olajnövények | 213 |
Általános jellemzésük | 213 |
A napraforgó | 214 |
A ricinus | 219 |
A mák | 222 |
A repce | 226 |
A réparepce | 229 |
A gomborka | 229 |
A tök | 230 |
Irodalom | 231 |
Rostnövények | 232 |
Általános jellemzésük | 232 |
A kender | 232 |
A len | 238 |
A meleg égövi rostnövények | 244 |
Irodalom | 245 |
Fűszer-, illatos és gyógynövények | 246 |
Általános jellemzésük | 246 |
A fűszerpaprika | 247 |
A vöröshagyma | 256 |
A mustár | 264 |
A koriander | 266 |
A majoranna | 267 |
A kapor | 268 |
A konyhakömény | 269 |
Az édeskömény | 271 |
A komló | 273 |
Borsosmenta | 283 |
Levendula | 287 |
Gyűszűvirág | 291 |
A dohány | 294 |
Irodalom | 317 |
Szálastakarmányok | 318 |
Általános jellemzésük | 318 |
Az évelő pillangósok | 320 |
A lucerna | 320 |
A komlóslucerna | 339 |
A vöröshere | 340 |
A fehérhere | 348 |
A korcshere | 349 |
A baltacim | 350 |
A szarvaskerep | 352 |
A füveshere | 354 |
Az évelő pázsitfüvek | 355 |
A lazabokrú pázsitfüvek | 357 |
A vetőmagkeverék összeállítása | 361 |
A füveshere-telepítés agrotechnikája | 362 |
Évelő pázsitfüvek magjának termesztése | 367 |
Két- és egyéves pillangós szálastakarmányok termesztése | 369 |
A kétéves fehérvirágú somkóró | 369 |
A nyúlszapuka | 370 |
A bíborhere | 371 |
Az alexandriai here | 372 |
A szeradella | 373 |
Keveréktakarmányok termesztése | 374 |
Őszi keveréktakarmányok | 374 |
Tavaszi keveréktakarmányok | 377 |
Egyéves nem-pillangós szálastakarmányok termesztése | 378 |
A kukoricacsalamádé | 378 |
A silókukorica | 381 |
A szójás silókukorica | 383 |
A silónapraforgó | 384 |
A napraforgós borsó | 384 |
A takarmánycirok | 384 |
A cukorcirok | 386 |
A szemescirok | 387 |
A szudáni cirokfű és az édes szudáni cirokfű | 388 |
A mohar | 389 |
A csumiz | 389 |
A fehérmustár | 390 |
A csibehúr | 391 |
A takarmánykápozsta | 392 |
A kölesfű (japánköles) | 393 |
A takarmányöles | 393 |
Az érdeslevelű nadálytő | 394 |
Kettőstermesztés | 395 |
Kettőstermesztés közé- (alá-) vetéssel | 395 |
Kettőstermesztés tarlóbavetéssel | 396 |
A zöld futószalag | 398 |
A szénakészítés | 402 |
Pillangós-takarmányok szállítása | 404 |
Kund-féle hengeres szénakészítés | 405 |
Fermentált széna készítése | 406 |
Szénaszárítás állványokon | 407 |
Mesterséges szénaszárítás | 409 |
Rétiszéna készítése | 410 |
A szénamunkák szervezésének irányelvei | 410 |
A széna tárolása | 411 |
Irodalom | 413 |